Zobacz pełną wersję : Problem, problem
Jak w tytule - jakiś robak zjada mi komputra. Postanowiłem więc puścić z dymem C i tu pojawił się tytułowy problem. Wygląda on tak, że płyty w napędzie czytane są poprawnie, z wyjątkiem takich, na których są pliki instalacyjne - tzn. CD z oprogramowaniem lub jakąś prezentacją nie widzi. Takie na których są dane do odczytu - bez problemu. Jak łatwo się domyślić nie bootuje Windowsa (XP) z CD.
No i co z tym fantem zrobić?
Jak rozumiem "puszczenie z dymem C", oznacza format dysku?
Jeśli tak, a problem nadal występuje, spróbuj postawić system z pena, albo przynajmniej zastosuj procedury naprawcze z poziomu systemu na penie.
Jak rozumiem "puszczenie z dymem C", oznacza format dysku?
Jeśli tak, a problem nadal występuje, spróbuj postawić system z pena, albo przynajmniej zastosuj procedury naprawcze z poziomu systemu na penie.
Nie sformatowałem jeszcze C - zwykle robię to podczas instalacji windowsa. Nie wiem też, jak się stawia system przez USB, ale tu też jest problem - robak przyszedł właśnie tędy i atakuje "z buta" wszystkie nośniki weń wetknięte, nawet kartę CF przez czytnik.
edit: ma może ktoś pomysł, co zrobić, żeby zaczął czytać płytkę instalacyjną? (jest sprawna, sprawdziłem)
logitech55
11-04-2011, 22:38
Może nie masz ustawione w BIOS-ie botowania CD w zakładce First musisz mieć nazwę Cd-Romu / nagrywarki
Może nie masz ustawione w BIOS-ie botowania CD w zakładce First musisz mieć nazwę Cd-Romu / nagrywarki
Mam, niestety.
logitech55
11-04-2011, 22:43
ile miesięcy jest używany napęd
Można też wykonać taką ekwilibrystykę, by uruchomić dysk naprawczy z napędu optycznego USB.
A co to jest za komputr, blaszak, czy lap?
ile miesięcy jest używany napęd
To jest kilkuletni laptop, jednak cała zagwostka w tym, że napęd działa prawidłowo przy odczytywaniu różnych płyt z danymi, jednak "nie widzi" jakichkolwiek z oprogramowaniem - instalacyjnych, lub np. prezentacji automatycznie otwierających się. Działa także nagrywanie (wypalanie płyt). Podczas bootowania z CD coś tam miesza, sprawdza, ale nie zaczyna "szybko kręcić". Płyty z plikami odczytuje szybko i sprawnie.
zobacz czy poczyta linuxa. Jesli tak, to inst, czyli formatuj a pozniej win. Moze sie uda. Mi kiedys pomoglo....
Wszystko zaczyna wskazywać na walnięty napęd. Choć to nie rozwiązuje zagadki, czemu czyta płyty z danymi, a instalacyjne (różne) nie...
nie znam sie na kompach ale mialem chyba niemal tak samo.
Wymienilem naped na nowy i jak mowilem juz.... linuxem dziada...