Zobacz pełną wersję : wywoływacze nie tylko
klisza36
11-04-2011, 20:49
Chciałem poruszyć temat o chemii.
Jakie jest Wasze zdanie o przydatności ankiety o odczynnikach, mam na myśli taką nie co w czym kto woła tylko jak w danej woła, jak z trwałością,wydajnością itp.Wiemy o tym od producenta ale myślę o praktycznych i sprawdzonych przez nas próbach, czasem dawno po terminie.
wydaje mi się,było by to pomocne-WOŁAĆ czy WYLAĆ?-bo mam wartościowy negatyw.
miron19j
11-04-2011, 21:10
Chciałem poruszyć temat o chemii.
ale jak sobie to wyobrażasz? Musiałbyś uwzględnić setki kombinacji. Lepiej OMHO jakby każdy chętny wpisał opisowo
np. Adox + Emofin stock. - wołam 14 rolek 120 i wylewam
Rodinal otwarty stoi 6 mies i działa.
Wtedy można by wyciągnąć jakieś wnioski.
Tylko jak znam analogowców, po trzecim poście wątek powędruje w stronę statywów lub światłomierzy. :-)
edyta: czasy i mieszanie można sobie ściągnąć z netu
klisza36
11-04-2011, 21:37
ale jak sobie to wyobrażasz? Musiałbyś uwzględnić setki kombinacji. Lepiej OMHO jakby każdy chętny wpisał opisowo
np. Adox + Emofin stock. - wołam 14 rolek 120 i wylewam
Rodinal otwarty stoi 6 mies i działa.
Wtedy można by wyciągnąć jakieś wnioski.
Tylko jak znam analogowców, po trzecim poście wątek powędruje w stronę statywów lub światłomierzy. :-)
edyta: czasy i mieszanie można sobie ściągnąć z netu
no nie bardzo bo w tych postach by się pogubił, szukając czegoś.
Po prostu tabela z rubrykami,wpisujesz w danym wyw.w poszczególnych rubrykach co wołałeś jak itd.a w poscie dodatkowe info. jak w ankiecie z film.
miron19j
11-04-2011, 21:40
no nie bardzo bo w tych postach by się pogubił, szukając czegoś.
Po prostu tabela z rubrykami,wpisujesz w danym wyw.w poszczególnych rubrykach co wołałeś jak itd.
OK, zgoda. Tylko, o ile mi wiadomo, to na forum nie można umieścić arkusza/tabeli, tylko ankietę. A tam masz ograniczoną ilość kombinacji. A i tak wszystkich nie uwzględnisz.
edyta: myślałem, żeby na koniec zebrać te wszystkie wpisy do kupy i zrobić właśnie taką tabelę np. w Excelu.
klisza36
11-04-2011, 21:45
było by to dobre
heh, prosciej zapytac kolege Googla: http://www.digitaltruth.com/devchart.php
miron19j
11-04-2011, 22:06
heh, prosciej zapytac kolege Googla: http://www.digitaltruth.com/devchart.php
ale tu nie chodzi o czasy i mieszanie. Myślę, że kolega miał na myśli coś takiego:
wołam Fomapana 100 w Diafine, bo ma małe ziarno i duży kontrast. Wołam 15 filmów i wylewam. Rozrobiony roztwór stoi max 3 miesiące.
Oczywiście powyższe pisałem z sufitu :-)
klisza36
11-04-2011, 22:14
niezły ten koleś Google.
ale nie ma tam np:stał po otwarciu
2 lata i działa-------------to tak dla przykładu:smile:
Jak to nie Rodinal, to wszystko inne co stalo po otwarciu 2 lata to ma jedno miejsce docelowe. A tym miejscem nie jest koreks a KIBEL.
Znam takich co wolali w kawie/herbacie i wodzie prosto z Wisly. Ale to przeciez nie o to chodzi aby wolac w "szczy...ach".
Wartosciowe negatywy wola sie tylko w pewnej chemii a nie eksperymentuje. Do eksperymentow sa tanie laby a i o nie coraz trudniej.
miron19j
11-04-2011, 22:25
Wartosciowe negatywy wola sie tylko w pewnej chemii a nie eksperymentuje. Do eksperymentow sa tanie laby a i o nie coraz trudniej.
a jak ktoś lubi eksperymentować w domu? I podchodzi do wołania jak do zabawy a nie pracy zawodowej?
klisza36
11-04-2011, 22:33
jak idę do klienta to pakuję do puszki porządny film i wołam w sprawdzonej chemii. od lat:-P:smile:
radekone
13-04-2011, 12:35
Zamiast robic zdjecia to macie niepohamowana potrzebe dyskutowania o *******ach :-)
Zamiast robic zdjecia to macie niepohamowana potrzebe dyskutowania o *******ach :-)
oo radek-witaj brachu :)
pastwisko
13-04-2011, 12:46
Zdjecia robimy - tylko potem trzeba je w czymś wywołać i o tym jest miedzy innymi ten temat.
Tak, to ja go uzyje. Tetenalem da sie forsowac? :)
pastwisko
13-04-2011, 15:27
Colortekiem C41?
Jesli o niego pytasz to jak najbardziej - plus 30 sekund do wołania na każdą działkę przesłony. Portra 160@500:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/_018-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/__U6HT5dKoho/TXQaq98uGzI/AAAAAAAAJuI/a5NooEXJ3Cg/!_018.jpg)
Pytam o Ultrafina do filmow cz-b
pastwisko
13-04-2011, 20:30
To musisz dodawać nazwe :P
klisza36
13-04-2011, 21:05
Tetenalem da sie forsowac? :)
pewnie tak ,podaj rodzaj.np.Wywoływacz Tetenal Ultrafin Plus
Wywolywacz w koncentracie do rocieńczania 1 + 4. Jest to wywoływacz drobnoziarnisty z możliwością wywoływania filmów z kryształami T. Można go stosować do wywoływania forsownego.
Tak uzywam Tetenala Ultrafin Plus w koncentracie. Proporcje jakie ostatnio uzywalem to 1 + 9 przez 7 minut przy wolaniu Kodaka TX 100 oraz 400 i wyszlo. DO utrwalania uzywam Tetenala Superfix co nie jest niesmierdzacy jesli to ma jakies znaczenie :) Do zmiekczania tego co akurat pod reka w kuchni znajde.
Co zmienic w w/w przepisie aby zdjecia byly:
1) bardziej kontrastowe
2) mniej szare, czyli bardziej kontrastowe :)
3) z wiekszym ziarnem
??
wołać w sztoku lub mozliwie małych rozcieńczeniach.
co do ziarna kup sobie fome 400 naswietla na 200 i wołaj w rodinalu 1+25 6:30 zobaczysz jak fajnie wyjdzie :)
dobra to popytam tutaj ;)
czy do tmax'a 100 warto kupić Perceptol Ilforda? Ktoś z Was używa tego wywoływacza?
klisza36
12-05-2011, 19:26
Polecam Tetenala Ultrafin Plus
radekone
24-05-2011, 01:27
Co zmienic w w/w przepisie aby zdjecia byly:
1) bardziej kontrastowe
2) mniej szare, czyli bardziej kontrastowe :)
3) z wiekszym ziarnem
??
Kup Rodinal :)
klisza36
21-07-2011, 22:30
witam dostałem film do wywołania czy ktoś wołal ilford pan 400 w ultrafin liquid mam ten wywoływacz i zależy mi na czasie.
poz.