PDA

Zobacz pełną wersję : prążki z plotera atramentowego

moshica
11-04-2011, 16:55
Mam pytanie do znawców tematu tychże wydruków. Zleciłem wydruki wielkoformatowe na ploterze Kodaka (nie pamiętam modelu), ale na wykonanych próbnych wydrukach widać niestety prążki jak na wydruku z głowicy drukarki atramentowej. Zlecenie obejmuje wydruk 9 dużych prac o wymiarach prawie 100x70cm i w związku z tym mam pytanie czy to jest normalna sytuacja, czy głowica u wykonawcy jest zajechana i wydruk nie będzie w pełni profesjonalny? Dodam że poprzednie wydruki były w tym samym zakładzie zlecane i nie mam żadnych prażków na wydruku. Swoją drogą przeznaczenie ich docelowo prezentacja jako obazów w odpowiedniej ramie z paspartou, pokrycie folią UV i odpowiednia oprawa za nie małe pieniądze. Czy walczyć na etapie odbioru prac o eliminację tego, jak na razie wpłaciłem zaliczkę ! Dodam że zakład jest profi i nie dopuszczam myśli, że chcą mi wcisnąć kit !

Zibi1970
11-04-2011, 18:01
Próbne wydruki mogą być wydrukowane w trybie obniżone jakości np. draft, normal/standard. Wydruk docelowy zapewne będzie zrobiony w trybie maksymalnej jakości. Dodam że w niższych trybach paskowanie ma prawo wystąpić a w trybie max jakości stanowczo nie.

enkoder
12-04-2011, 06:55
Zapewne jest to ploter atramentowy, a paskowanie objawia się przy niedrożności głowic.
Z mojego doświadczenia (naprawiam drukarki i plotery od 14 lat) nawet w trybie draft paskowania być nie powinno.
Robiłem w życiu bardzo wiele drukarek wielkoformatowych serii EPSON STYLUS COLOR 3000 i jeśli były prążki, to po wymianie głowic nie było nigdy tego efektu.

Przemek Paśnik
12-04-2011, 07:36
Ploter może mieć niedrożna dyszę, niewyrównaną głowicę, źle dobrane parametry schnięcia tuszu. Jaki jest odstęp pomiędzy poszczególnymi paskami zasmużenia? Jeśli coś koło 10mm, na 99% jakaś dysza jest zapchana