PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie D5K

Maati
10-04-2011, 22:12
Witam,

Chciałbym się dowiedziec, w jaki sposób mogę w Nikonie D5000 zmienić nagrywanie z 24kl/s na 25 kl/s . Po przejrzeniu aparatu nie znalazłem przełącznika na tą wartość.

Jest mi to potrzebne do pozbycia się "smug" ( które latają z góry do dołu) podczas kręcenia filmu.

Pozdrawiam

Antonioo
10-04-2011, 22:17
a gdzieś wyczytał, że ma też te 25kl/s? ;)

micz87
11-04-2011, 09:45
Witam,

Jest mi to potrzebne do pozbycia się "smug" ( które latają z góry do dołu) podczas kręcenia filmu.

Pozdrawiam

Nie kręć w świetle żarowym to się pozbędziesz ;-) W nowszych puszkach masz możliwość włączenia opcji redukcji tego efektu ale nie wiem jak się to sprawuje.

Maati
11-04-2011, 19:42
a gdzieś wyczytał, że ma też te 25kl/s? ;)

Znaczy ja nie wyczytuałem tego ze D5K ma 25 kl/s ja się pytałem czy istnieje możliwość przestawienia na tą wartość, bo tego nie mogłem znaleźć.

Nie kręć w świetle żarowym to się pozbędziesz W nowszych puszkach masz możliwość włączenia opcji redukcji tego efektu ale nie wiem jak się to sprawuje.

Będe się starał unikac światła żarowego. Słyszałem od znajomego, że mogę się bawić zmianą oprogramowania, by przypisac nagrywanie z prędkością 25 kl/s, ale wtedy trace gwarancję aparatu.

D_Z_I_A_D_E_K
11-04-2011, 19:46
a ja się pytam czy jest możliwośc kręcenia w 36 kl/s, full hd, 3D?

pixel-x
11-04-2011, 20:02
Będe się starał unikac światła żarowego. Słyszałem od znajomego, że mogę się bawić zmianą oprogramowania, by przypisac nagrywanie z prędkością 25 kl/s, ale wtedy trace gwarancję aparatu.

Lepiej nie kombinuj i cudów nie oczekuj od aparatu DO ZDJĘĆ.To nie kwestia ilości kl/s tylko oświetlenia /jarzeniówek/ a te paski to są chyba tylko widoczne w momencie zapisu filmu na podglądzie. W odtwarzaczu, komputerze czy telewizorze nie powinny być widoczne.Ilość kl/s to raczej ma wpływ na płynność zapisu,ruchu no i szybka karta..................

Maati
12-04-2011, 11:44
pixel niestety ale racji nie masz, bo częstotliwość prądu jest inna niż aparatu. Dlatego muszę przestawić sobie na 25kl/s żeby podczas kręcenia w świetle jarzeniowym uniknąc tych "pasków". Sa one widoczne na podglądzie jak i na kompie.

Nie mam zamiaru zbytnio kombinować, będę musiał po prostu miec inne oświetlenie.

Jędrula
12-04-2011, 12:34
Z tego, co wiem, to z tańszych aparatów najnowszy D5100 i d7000 mają 30 kl/s. Ustawia się to wybierając odpowiednią jakość (rozdzielczość) nagrywania spośród dostępnych.