Zobacz pełną wersję : D90 RAW vs JPG a szum różnice PRZYKŁAD
cybermar
10-04-2011, 21:15
witam,
czy D90 przy zdjeciu zrobionym w trybie NEF+JPG FINE w dzien , przy uzyciu ISO 200 i krotkiego czasu naśw. tak znaczaco widac roznice w szumie JPG vs NEF (Viewnx ustawienia pobrane z puszki - NIERUSZANE)? wszystkie ustawienia w puszcze dot red. szumu sa odnosnie wysokich iso i dlugich czasow,tutaj taka sytuacja nie miala miejsce
czy to normalne ze jpg jest tak mocno odszumiany?
mocno widac na twarzy ->
EDIT: większa rozdzielczość http://img855.imageshack.us/i/rawvsjpg.jpg/
cybermar
10-04-2011, 22:29
zapomnialem jeszcze zapytać czy wogole taka ilosc szumu w NEFIE , gdzie zdjecie bylo robione w dzien (iso 200 , czas 1/320) jest akceptowalna? (pomijajac fakt tych roznic JPG/NEF)
jackrabbit
10-04-2011, 22:48
tak ma byc, format raw jak sama nazwa wskazuje jest "nieruszany" i dopiero suwaczkami dobieramy co chcemy uzyskac
A czy przypadkiem ViewNX nie czyta ustawień z puszki i nawet w przypadku NEF nie są one stosowane jako wyjsciowe? U mnie o ile dobrze pamiętam nie widać różnicy pomiędzy NEF a JPG w ViewNX oczywiście w innych programach NEF wyświetlany jest w sposób surowy. W ViewNX jest do tego moim zdaniem przycisk na górze po lewej.
w rawach zawsze będziesz mial zaszumione zdjęcia, trzeba to obrobić. trochę z tym cackania.
cybermar
11-04-2011, 08:41
tak ma byc, format raw jak sama nazwa wskazuje jest "nieruszany" i dopiero suwaczkami dobieramy co chcemy uzyskac
view nx chyba nie ma suwaczka od szumow:) tj bardzo ograniczone narzędzie i czy faktycznie nei jest tak ze viewnx bierze ustawienia z puszki domyslnie wiec szum tez powinien byc redukowany?
... więc szum tez powinien byc redukowany?
Mnie się wydaje, że jest redukowany (także w NEFie) do poziomu ustawionego w puszce, ale oczywiście nie można go już "edytować" suwakiem w ViexNX, bo takiego suwaka brak.
cybermar
11-04-2011, 13:51
Mnie się wydaje, że jest redukowany (także w NEFie) do poziomu ustawionego w puszce, ale oczywiście nie można go już "edytować" suwakiem w ViexNX, bo takiego suwaka brak.
tylko ze ustawienia w puszcze dotyczace odszumiania tyczą się Długich czasów naświetlania i wysokiego iso , a moje zdjęcie miało czas 1/320s i ISO 200 więc wychodzi na to ze D90 odszumia bardzo mocno JPG i nie da sie tego wyłączyć.
pioter m
11-04-2011, 16:22
tylko ze ustawienia w puszcze dotyczace odszumiania tyczą się Długich czasów naświetlania i wysokiego iso , a moje zdjęcie miało czas 1/320s i ISO 200 więc wychodzi na to ze D90 odszumia bardzo mocno JPG i nie da sie tego wyłączyć.
To nie do konca tak. Trzeba bylo walnac modelowi lampa po twarzy, bo jest zbyt ciemno. Sorry Winnetou, ale matryca ma pewne ograniczenia jesli chodzi o rozpietosc tonalna. Na zdjeciu masz obszary rozniace sie bardzo znacznie jasnoscia. Wyciagniecie informacji z mocno zacienionych obszarow jest jak podniesienie ISO dla tego konkretnego obszaru. Podobny efekt moze powodowac tez sam obiektyw, ktory slabo przenosi kontrast i nie widac plynnych przejsc miedzy kolorami.
Podsumowujac - to fotograf dal ciala. D90 praktycznie nie szumi na iso200.