Zobacz pełną wersję : blog
jacoslavgth
10-04-2011, 20:10
jak to jest z blogiem, jaki jest sens jego zakładania...
To pytanie zastanawia mnie juz jakiś czas, zastanawiam sie czy takowy założyć, nie mam natury wylewnej zeby zapisywać to co siedzi mi w głowie, ale czasami chciałbym opisać przed szerszą publicznością swoje spostrzeżenia i rodzące sie w głowie pomysły.
Czym wy sie kierowaliście zakładając blogi i w czym pomagają :)
Osobiście nie miałem żadnej swojej stronki do wrzucania zdjęć, a blog jest w miarę przyjaznym (wygląda lepiej niż jakieś darmowe czy totalnie amatorskie galerie) i darmowym miejscem ku temu. Dodatkowo jak ktoś lubi może coś napisać o sesji (okoliczności powstania, setup, tutorial), wrzucić pare zdjęć jako serie w jednym miejscu, dorzucić backstage, komentować, śledzić na bierząco blogi innych - zamiast wchodzić co jakiś czas na czyjąś strone i przeglądać galerie w poszukiwaniu nowości ma najnowsze wpisy ze zdjęciami... no nie wiem, fajna sprawa ogólnie, mi przypadła do gustu :)
blogowanie jest obecnie na topie. Każdy kto ma coś do przekazania/ powiedzenia lub pokazania oraz uwiarygodnienia swojej działalności (tym bardziej fotograficznej) powinien prowadzić bloga.
jacoslavgth
10-04-2011, 21:10
blogowanie jest obecnie na topie. Każdy kto ma coś do przekazania/ powiedzenia lub pokazania oraz uwiarygodnienia swojej działalności (tym bardziej fotograficznej) powinien prowadzić bloga.
no właśnie, z toą wiarygodnością działalności, osobiście nie muszę nic nikomu udowadniać ale ciekawi mie ten fakt, a kusi mnie blog bo wydaje mi się to jakięs takie fajne, strona jest jakaś taka syntetyczna, natomias blog ukazuje bardziej ludzką twarz autora
Blog ma nieco inny charakter prezentacji niż zwykła galeria na stronie. Spróbuj, tak najlepiej zrozumiesz różnice, i zdecydujesz z czym Ci wygodniej... kwestia gustu ;)
Gorzej, że większość z tych blogowych ekshibicjonistów niestety nie ma nic do przekazania.
jacoslavgth
10-04-2011, 22:35
Gorzej, że większość z tych blogowych ekshibicjonistów niestety nie ma nic do przekazania.
to juz inna kwestia, nie oceniam zawartości merytorycznej ale ogólny sens i łatwość w przekazywaniu informacji i poszerzonego zakresu swojej działalności, strona nie daje takiej elastyczności, zawartośc jest ograniczona, uważam także że autor daje sie lepiej poznać bo tak naprawdę o autorze mówi tylko jego BIO a często jest mega śmieszne i patetyczne
Stach2008
11-04-2011, 07:24
Ja akurat założyłem bloga kilka dni temu. Czym się kierowałem? Po prostu chciałem stworzyć w miarę sensownie wyglądające portfolio i mieć miejsce gdzie mógłbym umieszczać nowe zdjęcia. Wybierając bloga kierowałem się tym o czym wspomniał kolega S4INT, czyli łatwiejszym eksponowaniem najnowszych treści niż to jest w przypadku strony www. Jest to mój pierwszy blog i to dopiero od kilku dni ale już mi się zaczyna bardzo podobać :) Jeszcze można dodać że platforma wordpress + własny serwer = prawie nieograniczone możliwości dla mniej jak i bardziej zaawansowanych użytkowników.
jak to jest z blogiem, jaki jest sens jego zakładania...
Czym wy sie kierowaliście zakładając blogi i w czym pomagają :)
To nie łatwe zadanie jeśli ma być poczytny, trzeba dużo regularności i cierpliwości, wiec wyrabia się te dwie pozytywne cechy ;-)
A poważniej to moim zdaniem blog w swojej formie pozwala zaobserwować czy fotograf się rozwija i w jakim kierunku idzie ten rozwój fotograficzny. [ Albo, że nie idzie ;-) ] Bo na stronie www mamy zlepek fotografii z różnego czasu z reguły najlepsze zdjęcia.
Na blogu zdjęcia pokazują się prawie chronologicznie. Ciekawie jest obserwować jak zmieniało się postrzeganie i sposób obróbki i inne rzeczy u fotografa. Zresztą sami na swoich pracach możemy to zaobserwować.
Zawsze możesz bloga zlikwidować jak uznasz że to nie to