PDA

Zobacz pełną wersję : blog

jacoslavgth
10-04-2011, 20:10
jak to jest z blogiem, jaki jest sens jego zakładania...
To pytanie zastanawia mnie juz jakiś czas, zastanawiam sie czy takowy założyć, nie mam natury wylewnej zeby zapisywać to co siedzi mi w głowie, ale czasami chciałbym opisać przed szerszą publicznością swoje spostrzeżenia i rodzące sie w głowie pomysły.
Czym wy sie kierowaliście zakładając blogi i w czym pomagają :)

morzon
10-04-2011, 20:31
Osobiście nie miałem żadnej swojej stronki do wrzucania zdjęć, a blog jest w miarę przyjaznym (wygląda lepiej niż jakieś darmowe czy totalnie amatorskie galerie) i darmowym miejscem ku temu. Dodatkowo jak ktoś lubi może coś napisać o sesji (okoliczności powstania, setup, tutorial), wrzucić pare zdjęć jako serie w jednym miejscu, dorzucić backstage, komentować, śledzić na bierząco blogi innych - zamiast wchodzić co jakiś czas na czyjąś strone i przeglądać galerie w poszukiwaniu nowości ma najnowsze wpisy ze zdjęciami... no nie wiem, fajna sprawa ogólnie, mi przypadła do gustu :)

10-04-2011, 21:07
blogowanie jest obecnie na topie. Każdy kto ma coś do przekazania/ powiedzenia lub pokazania oraz uwiarygodnienia swojej działalności (tym bardziej fotograficznej) powinien prowadzić bloga.

jacoslavgth
10-04-2011, 21:10
blogowanie jest obecnie na topie. Każdy kto ma coś do przekazania/ powiedzenia lub pokazania oraz uwiarygodnienia swojej działalności (tym bardziej fotograficznej) powinien prowadzić bloga.

no właśnie, z toą wiarygodnością działalności, osobiście nie muszę nic nikomu udowadniać ale ciekawi mie ten fakt, a kusi mnie blog bo wydaje mi się to jakięs takie fajne, strona jest jakaś taka syntetyczna, natomias blog ukazuje bardziej ludzką twarz autora

credka
10-04-2011, 21:12
Blog ma nieco inny charakter prezentacji niż zwykła galeria na stronie. Spróbuj, tak najlepiej zrozumiesz różnice, i zdecydujesz z czym Ci wygodniej... kwestia gustu ;)

burz
10-04-2011, 22:19

Gorzej, że większość z tych blogowych ekshibicjonistów niestety nie ma nic do przekazania.

jacoslavgth
10-04-2011, 22:35
Gorzej, że większość z tych blogowych ekshibicjonistów niestety nie ma nic do przekazania.

to juz inna kwestia, nie oceniam zawartości merytorycznej ale ogólny sens i łatwość w przekazywaniu informacji i poszerzonego zakresu swojej działalności, strona nie daje takiej elastyczności, zawartośc jest ograniczona, uważam także że autor daje sie lepiej poznać bo tak naprawdę o autorze mówi tylko jego BIO a często jest mega śmieszne i patetyczne

Stach2008
11-04-2011, 07:24
Ja akurat założyłem bloga kilka dni temu. Czym się kierowałem? Po prostu chciałem stworzyć w miarę sensownie wyglądające portfolio i mieć miejsce gdzie mógłbym umieszczać nowe zdjęcia. Wybierając bloga kierowałem się tym o czym wspomniał kolega S4INT, czyli łatwiejszym eksponowaniem najnowszych treści niż to jest w przypadku strony www. Jest to mój pierwszy blog i to dopiero od kilku dni ale już mi się zaczyna bardzo podobać :) Jeszcze można dodać że platforma wordpress + własny serwer = prawie nieograniczone możliwości dla mniej jak i bardziej zaawansowanych użytkowników.

Rycerz
11-04-2011, 08:45
jak to jest z blogiem, jaki jest sens jego zakładania...

Czym wy sie kierowaliście zakładając blogi i w czym pomagają :)

To nie łatwe zadanie jeśli ma być poczytny, trzeba dużo regularności i cierpliwości, wiec wyrabia się te dwie pozytywne cechy ;-)

A poważniej to moim zdaniem blog w swojej formie pozwala zaobserwować czy fotograf się rozwija i w jakim kierunku idzie ten rozwój fotograficzny. [ Albo, że nie idzie ;-) ] Bo na stronie www mamy zlepek fotografii z różnego czasu z reguły najlepsze zdjęcia.

Na blogu zdjęcia pokazują się prawie chronologicznie. Ciekawie jest obserwować jak zmieniało się postrzeganie i sposób obróbki i inne rzeczy u fotografa. Zresztą sami na swoich pracach możemy to zaobserwować.

Zawsze możesz bloga zlikwidować jak uznasz że to nie to