Zobacz pełną wersję : PayPass w PKO BP - wszelkie informacje mile widziane.
Sapphiron
10-04-2011, 13:22
Witajcie, mojej dziewczynie przysłali nowa kartę już z bajpasem (jak to ona mówi) i kwestia jest taka.
Jak aktywować, na jakich zasadach, ile to kosztuje i jak sie sprawuje jeśli chodzi o zliczanie "ubytku" kasy na koncie?
Wszelkie informacje z Tym związane są bardzo mile widziane :)
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę :)
shaddixx
10-04-2011, 13:36
Ja mam inteligo MasterCard z bajpasem i jest to karta dwa w jednym czyli możesz wypłacać z normalnego bankomatu i zblizeniowo. Limity ustawiasz na swoim koncie. Jeżeli chodzi o opłaty to musi być ruch na koncie 100 zł miesięcznie a jak placilem kilka razy to nic siezmienna różnic w porównaniu do mojej starej karty.
Kartę aktywnie sie na swoim koncie w necie:)
Sapphiron
10-04-2011, 13:40
a i własnie, czy limit można ustawić samemu np na 20zł zbliżeniowo.
I jak to się ma do kart VISA nie w Inteligo a w zwykłym PKO konto Student?
mibartek
10-04-2011, 13:46
nie wiem jak w PKO, ale ogólnie jest opcja ubezpieczenia tych kart przed "przypadkowym" zbliżeniem za jakąś niewielką kwotę. Jeżeli miałbyś wtedy spać spokojniej ;-)
nie wiem jak w PKO, ale ogólnie jest opcja ubezpieczenia tych kart przed "przypadkowym" zbliżeniem za jakąś niewielką kwotę. Jeżeli miałbyś wtedy spać spokojniej ;-)
Kolejne naciaganie. Jeden zetu tu, dwa zeta tam i bank zgarnia miliony miesiecznie.
tatusiek
10-04-2011, 18:40
W PKO BP nic nie musisz aktywować. Co do limitu to powinien być odgórnie ustanowiony na 50 PLN i więcej zapłacić się nie da. Wszystkie te informacje powinny być w liście który przyszedł z kartą. Opłata za kartę standardowa, jak za każdą inną w PKO BP.
A przypadkowe zbliżenie to raczej ciężka sprawa bo aby doszło do transakcji karta musi być bliżej niż 15 cm od czytnika i to nie przez sekundę ale chwilę dłużej.
Nic się nie bój, wszystko jest dla ludzi:)
Pozdrawiam:
tatusiek
Sapphiron
10-04-2011, 18:50
No dobra ale ja np chciałbym uaktywnić limit maksymalny na bajpasa coś może 20-30zł tak żeby np jak będę dawał mojej dziewczynie żeby więcej nie kupiła :P
P.S. od mojej dziewczyny:
Coś tam było niby w tym liście że trzeba mieć minimum 150zł ale czy na koncie czy obrót miesięczny? Ktoś pomoże?
W PKO BP to się chyba payWave nazywa.
http://www.pkobp.pl/index.php/id=lp_visa_pw/grupa=2/podgrupa=2/section=indy
a tu a propos tych 150 PLN http://www.pkobp.pl/index.php/id=lp_visa_pw/grupa=2/podgrupa=2/section=indy#
shaddixx
10-04-2011, 19:12
Ja na inteligo miałem 200 zł na bajpasa i chyba 5000 na dzienna wypłatę z karty. Obie wartości możesz dowolnie poustawiac pod siebie.
Sapphiron
10-04-2011, 19:27
Dobra, teraz problem innej wagi, karta była aktywowana (tzn wg zalecenia pani w okienku została po prostu wrzucona do bankomatu i zostały wybrane pieniążki) ale na niej nie było już 150zł.
Czy teraz można uruchomić ten paywave? Jak w takim razie to zrobić?
skulinski
11-04-2011, 00:02
na ile to płacenie zbliżeniowo jest bezpieczne? a dokładniej - co jeśli taką kartę ktoś mi ukradnie? taki zlodziej idzie do sklepu i robi zakupy za pełny limit zanim ja skontaktuję z bankiem w celu jej zablokowania. Jak udowodnić potem, ze to nie ja?
2pompony
11-04-2011, 02:01
Błagać, zaklinać się i przyrzekać na wszystkie świętości. :)
Dowiem się jutro, bo się wybieram do banku osobiście.
2pompony
11-04-2011, 17:01
W Aliorze, gdzie moja mama uparła się mieć konto, powiedzieli że:
1. można dziennie zrobić 4 transakcje do limitu 50 złotych (czyli razem na kwotę 200 PLN); każda następna transakcja będzie wymagać kodu PIN.
2. Jeśli nastąpi kradzież karty, złodziej może wykonać do 4 zakupów, chyba, że ja jako właściciel wykonałem już wcześniej jakieś. Sprawa prosta: dziennie można cztery razy kupić bez PINu.
3. Ma się 72 godziny na zastrzeżenie karty. Jeśli zgłosi się kradzież na Policji, z kwitkiem o zgłoszeniu idzie się do banku i oświadcza, że od momentu tego i tego zakupy już są 'nie nasze'. Ponieważ karta jest od takich wypadków (i innych fraudów) ubezpieczona i to obligatoryjnie - bank zwraca nam ilość pobranej kasy, za jaką złodziej zrobił zakupy. A zatem składamy pisemko, dołączamy kwitek z Policji i spokojnie czekamy na zwrot kasy.
To co powyżej, to są odpowiedzi bardzo miłej, ładnej i wyglądającej na niegłupią panny z tzw. okienka.
Moje wątpliwości wzbudziła mina, kiedy spytałem kto rozpatruje takie 'podania' - kto, jak i czy z automatu przyznaje środki na konto, czy może nie przyznać z jakiegoś powodu. Panna powiedziała, że na pewno kasa będzie zwrócona, ale nie odpowiedziała mimo moich nacisków czy jest to uznaniowe czy obligatoryjne - to znaczy czy komuś z kierownictwa będzie się podobać tak lub inaczej, czy po prostu nie będzie miał wyjścia i musi zwrócić kasę.
Reasumując jest tak, jak zwykle z bankiem: stoją otworem i frontem do klienta, ale jak im coś nie spasuje, mają paragraf regulaminu na każdą okoliczność i mogą zrobić wszystko.
EDIT
A, i jeszcze dodatek: pytałem, czy te regulacje są natury ogólnej (np. regulamin formatu Visy czy czegoś objemującego większą ilość banków), czy to tylko wewnętrzne regulacje Aliora, na co dostałem standardową odpowiedź, że Alior jest świetnym bankiem dbającym o klienta i panna nie wie, czy inne banki też tak dbają. Więc nie dowiedziałem się, czy te działania są ogólnobankowe (sądzę że tak, ale pewności nie mam), czy też jednego banku. Nie przypuszczam, ale i potwierdzić że tak jest ogólnie nie mogę.