Zobacz pełną wersję : Co i gdzie ustawić aby kolory w photoshopie i w podglądzie windowsa były te same?
mskowronski
24-01-2007, 11:48
Witam
Wczoraj wybrałem się na nocno-zimową sesję do pobliskiego parku. Oświetlone ciepłym latarniowym światłem alejki obsypane śniegiem wyglądały bajkowo...
No ale do rzeczy.
Otworzyłem zdjęcia w camera raw i po zapisaniu tiff-a otworzyłem je w photoshopie, aby między innymi zmienić zabarwienie zdjęć. Zdjęcia miały barwy w odcieniach czerwonego i żółtego - czyi tak jak w rzeczywistoci.
Po odpowiedniej korekcji i zmniejszeniu zapisałem zdjęcie jako jpg.
Gdy otwarłem to zdjęcie w programie podgląd obrazów i faxów zdjęcie pociemniało, barwy stały się bardziej intensywne.
I tu moje pytanie:
Co pozmieniać i gdzie, tak, aby kolory zdjęcia na podglądzie były takie, jak wyszły z photoshopa?
Jeśli otworzę zdjęcie na innym komputerze lub prześlę np. do galerii internetowej to które kolory zobaczę?
Jaki sens ma korekcja kolorów w photoshopie skoro wszędzie poza tym programem te kolory będą inne?
Pozdrawiam :)
konwertowac w szopie do profilu sRGB, lub do profilu twojego monitora; w sRGB nadal bedziesz mial delikatne roznice (twoj monitor moze odbiegac od standardu sRGB, ale za to masz pewnosc, ze u innych bedzie sie wyswietlalo w miare podobnie); w profilu monitora (jezeli masz takowy, i jezeli go ustwailes w windzie) bedziesz mial prawie identiko jak w szopie, ale za to nie masz pewnosci jak to bedzie wygladalo u innych (ktorzy maja inne monitory i inne profile). sRGB jest standardem, wiec bedzie "najbezpieczniejszy".
edit: sens operacji w szopie na "szerszych" gamutach jest taki, ze zanim spowadzisz wszystko do parteru (sRGB), masz mozliwosc pracy na jak najwiekszej ilosci danych zawartych w pliku. w uproszczeniu mowiac.
mskowronski
24-01-2007, 13:04
W shopie, przed zapisaniem zdjęcia zmienić profil koloru na sRGB, czy tak?
Gdzie to (zmiana profilu kolorów zdjęcia) dokładnie jest w menu?
A nie lepiej od razu pracować na profilu sRGB? Przecież po zmianie końcowej efekt może mnie nie zadowolić i co wtedy, od nowa?
W shopie, przed zapisaniem zdjęcia zmienić profil koloru na sRGB, czy tak?
tak. przekonwertowac z profilu roboczego do docelowego (w tym wypadku sRGB).
Gdzie to (zmiana profilu kolorów zdjęcia) dokładnie jest w menu?
szukaj opcji "Convert to profile...". w roznych wersjach szopa bywa w roznych miejscach.
pamietaj ze sa dwie opcje "Convert to profile..." i "Assign profile". obie robia rozne rzeczy; ciebie interesuje "convert".
w okienku wybierasz "destination profile" na sRGB; reszty nie musisz ruszac (powinno byc chyba domyslnie: "engine: adobe ACE" i zaznaczone "use black compensation"; intent proponuje perceptual lub relative colorimetric)
A nie lepiej od razu pracować na profilu sRGB?
mozna. np. Ken Rockwell jest goracym zwolennikiem sRGB i proponuje nawet sie nie bawic w ustawianie w aparacie Adobe RGB. jak widac jego podejscie oszczedza wielu klopotow i nieporozumien ludziom ktorzy nie zglebili tematu zarzadzania kolorem (i nie maja np. kalibrowanych monitorow i pakietow graficznych obslugujacych profile; nie kazdego stac niestety na fotoszopa...)
jednak jezeli ktos nie boi sie uczenia nowych rzeczy i chce wycisnac ze zdjec ostatnie piksele, to nic nie stoi na przeszkodzie zeby skorzystac z aRGB. niestety roznic nie opisze, gdyz na ten temat mozna spokojnie napisac ksiazke ;)
Przecież po zmianie końcowej efekt może mnie nie zadowolić i co wtedy, od nowa?
fotoszop stara sie konwertowac takie rzeczy, aby wygladaly podobnie po konwersji. niestety informacje spoza gamutu roboczego nie zawsze mieszcza sie w docelowym, stad roznice moga byc. jest jeszcze opcja "proof colors" do podgladu "na bierzaco" jak bedzie wygladalo zdjecie w zadanym profilu, jednak nie chce tu juz mieszac ci w glowie ;) tym bardziej ze juz mi sie z postu wypracowanie robi :) jak widac nie od parady na takie tematy napisano niejedna ksiazke ;)
ale sumujac - nie chcesz sie martwic roznicami kolorow "tu i tam" - zapoznaj sie z sRGB i metoda konwersji do tego profilu ;) ...mam nadzieje ze nie zaczynam brzmiec jak Ken :mrgreen:
pozdr,
b.
mskowronski
24-01-2007, 15:40
Dzięki wielkie za obszerną odpowiedź :)
Wszystko zajarzyłem. Najbardziej przydatne z tego co napisałeś okarze się chyba możliwość podglądu (proof colors) - na pewno to zastosuję.
Na sRGB nie zamierzam raczej przechodzić, bo mam świadomość, że aRGB daje większe możliwości w pracy z kolorami, przynajmniej tak jest w teorii ;)
Swoją drogą to co proponuje Ken nie jest takie złe - z pewnością oszczędza znaczną ilość czasu, no i nerwów, a efekty, dla wprawnego oka są prawie nie widoczne. W miarę możliwości czasowych będę pogłęniał swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną co do kolorów. Zależy mi, żeby mieć kontrolę nad efektem końcowym i by był on jak najbardziej zbliżony do pierwowzoru :)
Dzięki za pomoc
mskowronski
01-02-2007, 11:38
a jednak problem nie zniknał.
Próbowałem zmianiać profil kolorów na sRGB, robiłem podgląd - wszystko na nic. W photshopie kolory są zupełnie inne niż w programie windowsa podgląd obrazów i faksów.
Gdy oglądam zdjęcie w tym programie jest ono bardzo nasycone, bardziej kontrastowe i nieco ciemniejsze.
Ponawiam więc pytanie - co i gdzie ustawić aby kolory zapisane w PS były takie same jak potem w podglądzie? Żebym wiedział jakich kolorów się spodziewać - teraz muszę zapisać plik, obejrzeć go jak bardzo się zmienił i potem od nowa poprawiać PS... Toż to absurd przecież...
pozdrawiam i proszę o pomoc.
a jednak problem nie zniknał.
Próbowałem zmianiać profil kolorów na sRGB, robiłem podgląd - wszystko na nic. W photshopie kolory są zupełnie inne niż w programie windowsa podgląd obrazów i faksów.
Gdy oglądam zdjęcie w tym programie jest ono bardzo nasycone, bardziej kontrastowe i nieco ciemniejsze.
Ponawiam więc pytanie - co i gdzie ustawić aby kolory zapisane w PS były takie same jak potem w podglądzie? Żebym wiedział jakich kolorów się spodziewać - teraz muszę zapisać plik, obejrzeć go jak bardzo się zmienił i potem od nowa poprawiać PS... Toż to absurd przecież...
pozdrawiam i proszę o pomoc.
a czy twoj ekran ma ustawiony profil sRGB czy wlasny?
Spróbuj usunąć profil przy zapisie do jpg-a. Ja tak robię i nie mam z tym problemów z wyświetlaniem przez inne przeglądarki. Zresztą zrób sobie eksperyment zapisz to samo zdjecie z osadzonym profilem i bez i porównaj widok w przeglądarce z widokiem w PS. Wtedy będziesz wiedział jak wyświetla twój monitor.
mskowronski
01-02-2007, 15:20
tzn. że profil monitora mam ustawić na sRGB, tak?
mskowronski
02-02-2007, 08:18
Spróbuj usunąć profil przy zapisie do jpg-a. Ja tak robię i nie mam z tym problemów
Tak właśnie zrobiłem i teraz już też nie mam problemów z kolorami - dzięki wielkie!
w PSie kliknij View --> Proof Colors, w Proof Setup musisz miec zaznaczony Monitor RGB
niestety trzeba to robic po otwarciu kazdego pliku :/
(...) kolory są zupełnie inne niż w programie windowsa podgląd obrazów i faksów.
a tak na marginesie to polecam przeglądarkę zdjęć IrfanView
nie jest super dokładna, ale nigdy nie masakruje kolorów
i jest niezwykle szybka
darmowa do zastosowań domowych
jeśli idzie o licencję na firmę, jej twórca to bardzo kontaktowy gość,
kilka lat temu w odpowiedzi na mojego maila (nowa firma, dwa stanowiska) napisał; licencja bezpłatna :-)
Na sRGB nie zamierzam raczej przechodzić, bo mam świadomość, że aRGB daje większe możliwości w pracy z kolorami, przynajmniej tak jest w teorii
Wręcz przeciwnie. sRGB to okrojona przestrzeń barwna stanowiąca wspólny mianownik tanich urządzeń.
Problematyka zgodności tego co widać z tym na czym to się ogląda to obszerna problematyka, szeroko oparta na kilku dziedzinach naukowych. Najprościej rzecz ujmując, trzeba mieć każdy etap obróbki obrazu pod kontrolą profilu stosownego urządzenia. W Pana przypadku program odtwarzający stosował inny profil barwny, lub nie stosował go wcale niż PS.