PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 - zepsuta funkcja śledzenia obiektów?

charlotte
10-04-2011, 02:03
Witam
Posiadam Nikona D5000, ostatnio postanowiłam zrobić zdjęcie pewnemu obiektowi, który się poruszał. Ustawiłam wszystko jak powinno być, ale AF w ogóle nie zmieniał ostrości podążając za obiektem. Nie mam pojęcia czy wciąż coś źle ustawiam czy jest to też może wada aparatu? Może ktoś z Was też miał taki przypadek?

d5000
10-04-2011, 10:03
Ustawiłam wszystko jak powinno być
tzn.?

Antonioo
10-04-2011, 10:13
jaki tryb af?
czy na obiektywie nie było przełączone na M?

wg mnie raczej coś nie ustawiłaś jak należy ;) sprawdź jeszcze raz.....

charlotte
10-04-2011, 20:33
Posiedziałam z tym jeszcze trochę i ta funkcja po prostu nie działa mi na Live View. Trochę szkoda, ale ważne, ze chociaż patrząc przez wizjer da radę śledzić. ;)

Tryb ostrości: AF-C
Tryb wyboru pola ostrości: dynamiczny wybór pola
Obiektyw nastawiony na A

Drogis
10-04-2011, 21:22
Mam nadzieję, że masz instrukcję obsługi pod ręką, bo ten tryb jest moim zdaniem mało intuicyjny w obsłudze.
Jak już wejdziesz w LV, ostrość na obiekcie blokujesz wybierakiem (Do Góry). Dopiero jak punkt ostrości zmieni kolor na żółty, autofokus będzie podążał za obiektem.

charlotte
10-04-2011, 21:42
Jak już wejdziesz w LV, ostrość na obiekcie blokujesz wybierakiem (Do Góry). Dopiero jak punkt ostrości zmieni kolor na żółty, autofokus będzie podążał za obiektem.

To już w ogóle mi nie działa... kiedy już jest żółty, po zmianie miejsca obiekt śledzony i tak nie jest ostry... po prostu AF go nie śledzi... Wciąż wydaje mi się, ze mam coś mam źle ustawione ale nie potrafię dojść do tego co dokładnie. :(

d5000
11-04-2011, 01:27
Musisz zmienić w Autofokus - podgl. na żywo na śledzenie obiektu. I podąża za wybranym obiektem ale żeby złapal ostrośc trzeba nacisnąc spust migawki.