Zobacz pełną wersję : padnięty komputer - czas na zmiany
Mój wysłużony, ponad trzyletni komputer odmówił posłuszeństwa. Nie bardzo widzę sens w jego modernizacji bądź reanimacji, więc postanowiłem złożyć nowy. Komputer będzie wykorzystywany tylko i wyłącznie do pracy w PSE 9, Vuescanie, GIMPie, przeglądania netu, pisania w OO i tym podobnych zadań. Żadnych gier i filmów, w tle jakieś radio lub mp3.
Budżet: do 4000 brutto.
Jak na razie złożyłem sobie taki zestawik: KLIK (http://www.arest.pl/konfiguracja-501943), ale chętnie wysłucham waszych rad. Na system i do pracy idzie 150GB Raptor, na backup - 2x Samsung F3 1TB w RAID1.
Pomożecie? :)
zestaw całkiem fajny ale, mocno zastanów się nad pamięciami planujesz 16gb z tego co widzę, ale nie brał był kingstona. OCZ, patrioty coś mocniejszego ci polecam.
druga sprawa dotyczy dysku, na twoim miejscu zrobił bym na odwrót, zrobił system w raid 0 z dwóch dysków np 500gb lub 640gb - dobre dyski, szybkie, jak najmniej talerzy - 3 dysk na backup robienia raidu. Co zyskasz - szybkość na systemie i programach, te 2 x dyski w raidzie zjedzą tego raptora.
wklejam ci testy tego raptora
HDTach 3.0
Burst (maks. transfer) [MB/s] 134.5
Czas dostępu [ms] 8.1
Obciążenie procesora [%] 7.0
Odczyt - średni [MB/s] 75.3
Zapis - średni [MB/s] 66.1
na raid 0 z dwoma dyskami wyciagniesz 250mb +/- . Mam taki zestaw zrobiony u siebie. raid 0 z 2 dyskami + 1 dysk 1TB na backup raidu.
Seba - widzę, że każdemu wszędzie uparcie wciskasz RAID0. Nawet, jak ktoś chce RAID1, bo zależy mu na bezpieczeństwie danych.
Co do Raptora - ja nie jestem przekonany. Wolałbym chyba w tej cenie np. jakiegoś Momentusa XT (tego z 4GB SSD jako bufor). Albo w ogóle po prostu jeden, porządny dysk za połowę tej kwoty, do takich zastosowań jak napisałeś spokojnie starczy.
Procek - na płytę z H67 procek serii K jest bez sensu, bo nie wykorzystasz odblokowanego mnożnika.
Co do RAM - Kingston Value akurat można spokojnie polecić, od HyperX trzeba trzymać się z daleka.
CO do chłodzenia - jesteś pewien, że Katana 3 pasuje na s1155? Poza tym to jest raczej słabe chłodzenie...
Co do Raptora - ja nie jestem przekonany. Wolałbym chyba w tej cenie np. jakiegoś Momentusa XT (tego z 4GB SSD jako bufor). Albo w ogóle po prostu jeden, porządny dysk za połowę tej kwoty, do takich zastosowań jak napisałeś spokojnie starczy.
Ja z kolei nie za bardzo mam zaufanie do Seagate. Zastanawiałem się nad SSD, ale na razie odpuściłem ze względu na cenę. Poczytam o tym Momentusie, co prawda w Areście go nie mają, ale zawsze można dokupić osobno.
Procek - na płytę z H67 procek serii K jest bez sensu, bo nie wykorzystasz odblokowanego mnożnika.
I lepszy układ graficzny, który chipset H67, w przeciwieństwie do P67, obsługuje. Myślałem że doczekam do Z67, jednak stary komputer miał inne plany.
CO do chłodzenia - jesteś pewien, że Katana 3 pasuje na s1155? Poza tym to jest raczej słabe chłodzenie...
Nie jestem. Arest twierdzi, że podejdzie, opinie Katana też zazwyczaj ma dobre. Zaskoczyłeś mnie tym, że to słabe chłodzenie.
Ja z kolei nie za bardzo mam zaufanie do Seagate. Zastanawiałem się nad SSD, ale na razie odpuściłem ze względu na cenę. Poczytam o tym Momentusie, co prawda w Areście go nie mają, ale zawsze można dokupić osobno.
Pierwotna koncepcja była bardzo dobra. Raptory to jedne z najlepszych HDD jakie wyprodukowano. RAID0 warto składać z naprawdę niezawodnych dysków z jeszcze bardziej niezawodnym backupem. Inaczej to proszenie się o problemy. A i 250 MB/s na dwóch konsumenckich HDD to bujda. To, że jakiś windziany HD-cośtam tyle pokazuje, nie znaczy że tyle jest. Jeśli NAPRAWDĘ chce Pan szybko, proponuję wywalić HDD, wywalić jeden moduł 8GB, to samo z tym dziadowskim wiatrakiem i uzyskaną kwotę włożyć w SSD. Ew zostawić dysk, dokupić drugiego Raptora i zbudować na nich właśnie RAID0. W obu konfiguracjach będzie największy przyrost prędkości przy założonej kwocie. Sprzęt przyśpieszy Panu dwukrotnie, bez dokładania pieniędzy.
PS. Pamięci też sugeruję zostawić Kingstona jak było, nie żadne OCZ'e.
Pierwotna koncepcja była bardzo dobra. Raptory to jedne z najlepszych HDD jakie wyprodukowano. RAID0 warto składać z naprawdę niezawodnych dysków z jeszcze bardziej niezawodnym backupem. Inaczej to proszenie się o problemy. A i pamięci sugeruję zostawić Kingstona jak było.
Sądząc po ilości komentarzy to wygląda na to, że złożyłem nudny, poprawny zestaw ;) Czekam jeszcze na jakieś wskazówki. RAID0 wykluczam, zostaje RAID1 1TB na backup ze względu na bezpieczeństwo, które jest dla mnie priorytetem. Jestem za to otwarty na sugestie co do doboru komponentów.
O Momentusie poczytałem, zostaję jednak przy Raptorze. Momentus to taki ni talerzowiec, ni SSD. Więcej rzeczy do zepsucia się.
Co sugerujecie do chłodzenia procesora w miejsce Katany? Najlepiej, by było dostępne w Areście (link w pierwszym poście) - tam planuję złożyć cały zestaw.
RAID0 wykluczam, zostaje RAID1 1TB na backup ze względu na bezpieczeństwo, które jest dla mnie priorytetem.
Przecież 1xHDD + backup RAID1 jest tak samo bezpieczny jak RAID0 + backup 1xHDD lub SSD + backup 1xHDD. We wszystkich przypadkach ma Pan dwie kopie a układy dysków mogą się różnić szybkością nawet kilkukrotnie. Przy czym SSD jest dużo bardziej niezawodny od HDD. Układ jaki Pan wymyślił jest najwolniejszy przy tej samej cenie i takiej samej niezawodności jak pozostałe zaproponowane.
Jak robić RAID0 + Backup to równie dobrze można RAID5 zrobić - dysków tyle samo, a bezpieczeństwo większe.
A i 250 MB/s na dwóch konsumenckich HDD to bujda. To, że jakiś windziany HD-cośtam tyle pokazuje, nie znaczy że tyle jest.
Tak bywa, jak ktoś nie odróżnia burst od transferu ciągłego.
Jak robić RAID0 + Backup to równie dobrze można RAID5 zrobić - dysków tyle samo, a bezpieczeństwo większe.
Oj niekoniecznie. RAID5 wymaga dobrego kontrolera i dobrych dysków. Wbudowane kontrolery w płytę potrafią rozsypać macierz z byle powodu, lub i bez powodu. Zdecydowanie nie polecam RAID5 w amatorskim wykonaniu. Z RAID0 + backup przy padzie niekrytycznej ilości dysków dane są całe. W RAID5 psikus kontrolera może spowodować, że z danych zostaną wióry. Wiem, że teoria jest inna. :)
Przecież 1xHDD + backup RAID1 jest tak samo bezpieczny jak RAID0 + backup 1xHDD lub SSD + backup 1xHDD.
Czegoś chyba nie rozumiem :( RAID0 (2 dyski) + backub HDD lub SSD (1 dysk) + backup HDD (1 dysk) = 4 dyski?
Czy RAID0 (2 dyski) + backup HDD (1 dysk) = 3 dyski?
Poza tym mam pewne opory (być może i nieuzasadnione) przed trzymaniem na jednym dysku systemu i plików "pracowych", a to w przypadku RAID0 by miało największy sens (2x1TB w RAID 0 + 1TB backup). Chyba że cały czas coś mieszam, wtedy proszę o podanie przykładowej konfiguracji.
We wszystkich przypadkach ma Pan dwie kopie a układy dysków mogą się różnić szybkością nawet kilkukrotnie. Przy czym SSD jest dużo bardziej niezawodny od HDD. Układ jaki Pan wymyślił jest najwolniejszy przy tej samej cenie i takiej samej niezawodności jak pozostałe zaproponowane.
Sceptycznie podchodzę do SSD - zarówno ze względu na cenę, jak i to, że jest to nie do końca sprawdzona (młoda) technologia.
Tak bywa, jak ktoś nie odróżnia burst od transferu ciągłego.
tak bywa, jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze i się głupio wymądrza panowie. Macie u siebie raid0? widzieliście jak to działa? macie w ogóle pojęcie o czym piszecie?
bzdura to jest zostawić pamięci kingstona w kompie - to jest dopiero bzdura.
Czegoś chyba nie rozumiem :( RAID0 (2 dyski) + backub HDD lub SSD (1 dysk) + backup HDD (1 dysk) = 4 dyski? Czy RAID0 (2 dyski) + backup HDD (1 dysk) = 3 dyski?
We wszystkich przypadkach 2 lub max 3 dyski. W kolejności od najszybszego:
- (1)SSD (system+dane) + (1)HDD (kopia)
- (2)RAID0 (system+dane) + (1)HDD (kopia)
- (1)HDD (system) + (2)RAID1 (dane)
Niezawodność we wszystkich przypadkach jest podobna, pod warunkiem zastosowania Raptorów na RAID0.
Poza tym mam pewne opory (być może i nieuzasadnione) przed trzymaniem na jednym dysku systemu i plików "pracowych"
Nieuzasadnione. Być może Pana obawy wynikają z często pokutującej metody "serwisowania" popsutych Windows przez formatowanie dysku lub partycji systemowej.
wtedy proszę o podanie przykładowej konfiguracji.
Przetestowałem wielokrotnie różne układy dyskowe i proponuję rozważyć dwa pierwsze. Dodatkowy HDD w obu przypadkach ma służyć jako backup, nie na dane robocze.
Sceptycznie podchodzę do SSD - zarówno ze względu na cenę, jak i to, że jest to nie do końca sprawdzona (młoda) technologia.
Również nieuzasadnione obawy. Najważniejszą zaletą jest fakt, że te dyski są pioruńsko szybkie. Jest to najprostszy sposób odetkania mocy komputera. Niezawodność jest bardzo wysoka, poza tym ma Pan dodatkowy dysk na kopie.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie windows+programy+podstawowe pliki=64GB . Przy 128 GB może być ciasno przy obróbce HD ... w sumie to nawet nie trzeba obrabiać HD ... wystarczy kilka gier (jeśli ktoś gra). Tak więc na dzisiaj przydało by się kupić 256 GB SSD, czyli 1,5 tys. zł. :/
W określonym budżecie manewrując pieniędzmi z niepotrzebnych elementów wyskrobie się faktycznie na 128GB SSD. Jeśli ta pojemność nie wystarczy na system i dane robocze, wyjściem są dwa Raptory, które również przy dużej prędkości dadzą 300GB.
na dzień dzisiejszy
Khm... Ileż to zdanie jeszcze będzie straszyło w naszym języku? http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35797,3238275.html
OK, może faktycznie nie ma się co bać SSD. Na RAID na dwóch Raptorach mnie nie stać.
We wszystkich przypadkach 2 lub max 3 dyski. W kolejności od najszybszego:
- (1)SSD (system+dane) + (1)HDD (kopia)
- (2)RAID0 (system+dane) + (1)HDD (kopia)
- (1)HDD (system) + (2)RAID1 (dane)
Niezawodność we wszystkich przypadkach jest podobna, pod warunkiem zastosowania Raptorów na RAID0.
To może jeszcze inaczej: system + programy + dane na których aktualnie pracuję (a to jest max 20GB) na szybkim dysku SSD (60GB powinno mi wystarczyć), reszta (archiwum) obrobionych plików ląduje na dysku backupowym (zdublowanym w RAID1) - tu 2x1TB. Ma to większy sens?
Nieuzasadnione. Być może Pana obawy wynikają z często pokutującej metody "serwisowania" popsutych Windows przez formatowanie dysku lub partycji systemowej.
Mój XP postawiony 3,5 roku temu przeżył w dobrym zdrowiu mojego blaszaka, więc to raczej nie to :)
Również nieuzasadnione obawy. Najważniejszą zaletą jest fakt, że te dyski są pioruńsko szybkie. Jest to najprostszy sposób odetkania mocy komputera. Niezawodność jest bardzo wysoka, poza tym ma Pan dodatkowy dysk na kopie.
Jak wyżej - raz kozie śmierć, sprawdzę to SSD.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie windows+programy+podstawowe pliki=64GB . Przy 128 GB może być ciasno przy obróbce HD ... w sumie to nawet nie trzeba obrabiać HD ... wystarczy kilka gier (jeśli ktoś gra). Tak więc na dzień dzisiejszy przydało by się kupić 256 GB SSD, czyli 1,5 tys. zł. :/
Ja mam zamiar się zmieścić na 60GB z systemem, programami i danymi "bieżącymi". Ciekawe czy się uda :)
Ja mam zamiar się zmieścić na 60GB z systemem, programami i danymi "bieżącymi". Ciekawe czy się uda :)
Bardziej proponowałbym 128GB SSD + 1xHDD na kopie. Ewentualnie drugi HDD na kopie łatwiej dokupić niż wymienić główny SSD. A może będzie Pan kopie trzymał na NAS'ie? Droga rozbudowy może być różna, a stawianie ograniczeń w najbardziej uciążliwym miejscu może się zemścić.
Mój XP postawiony 3,5 roku temu przeżył w dobrym zdrowiu mojego blaszaka, więc to raczej nie to
U moich rodziców XP stoi już siódmy rok chyba. Trochę muli, ale zasadniczo nic mu nie jest, a muli pewnie dlatego, że dysk nie był n lat defragmentowany ani żadne zabiegi konserwacyjne nie były robione.
tak bywa, jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze i się głupio wymądrza panowie. Macie u siebie raid0? widzieliście jak to działa? macie w ogóle pojęcie o czym piszecie?
Nie mam u siebie, bo mi nie jest potrzebny, ale widziałem tego wystarczająco dużo, żeby mieć o tym wyrobioną opinię. A skoro się mylę, to poproszę o jakiś wynik testów pokazujący 250MB/s średniego odczytu i zapisu.
I lepszy układ graficzny, który chipset H67, w przeciwieństwie do P67, obsługuje. Myślałem że doczekam do Z67, jednak stary komputer miał inne plany.
Dla mnie różnica między tymi układami jest nieistotna - żaden nie nadaje się za bardzo do grania i oba nadają się do wspomagania dekodowania i kodowania filmów i flasha. ALe oczywiście nikogo nie przymuszam - różnica w cenie jest na tyle mała, że nie ma co się spierać na siłę.
@Tom01 - zawsze można potem dokupić drugiego SSD, niekoniecznie do RAID0, jeśli teraz budżet jest ograniczony.
OK, na teraz zestaw wygląda tak: KLIK (http://www.arest.pl/konfiguracja-501991)
Jeśli nie wyskrobię dodatkowych pieniędzy na 120GB SSD, wezmę 60GB - wtedy zestaw kosztował będzie 3975zł - lub zrezygnuję z 16GB RAM na rzecz 8GB (4021zł).
Przy okazji RAMu - nie wiem dlaczego ktoś odradzał kości Kingstona - akurat na tej firmie nigdy się nie zawiodłem, a z wyczytanych opinii można wywnioskować, że ze współczesnych lubi padać seria HyperX, nie Value. Ktoś ma odmienne doświadczenia z tymi pamięciami? Zaznaczam - komputer ma być sprawnym narzędziem pracy, nie zabawką do OC czy gier.
Pozwolę się podpiąć pod wątek. Sam składam sobie zestawik:
1. Procesor: i5-2600k
2. RAM: 2x 4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9
3. Płyta: MSI P67A-GD65
4. Obudowa: Fractal Design r3
5. Chłodzenie: ?
6. Dysk:... no właśnie, tutaj mam problemik. Mam teraz backup w RAID1 2x500GB i to mi starcza. Na system i programy zastanawiam się, żeby brać Vertex 2 120GB. Obecnie system, programy i różne pierdółki zajmują mi mniej więcej 50GB. Czy jest sens, żeby wywalać kasę na jeszcze jeden dysk na temp, pagefile itp czy wystarczy jeśli te rzeczy będą na dysku służacym za backup (ten w RAID1)?
DDR3 Kingston Value są z reguły robione na kościach Elpida, a to bardzo porządne kostki i nieźle się kręcą (jeśli byś w przyszłości podkręcał procesor).
Za to HyperX są na nie wiadomo czym i czasami mają problemy z praca na nominalnych parametrach, a cena jest mocno za wysoka jak na to, co oferują.
EDIT: nadal uważam, że Katana nie jest warta swojej ceny. Box spokojnie starczy, a jak przestanie, to lepiej kupić jakieś chłodzenie z wentylatorem 120mm, który będzie dużo wydajniejszy przy zachowaniu ciszy (co w przypadku Katany nie jest regułą).
Co do pasowania: z tego, co wyczytałem w sieci, s1156 i s1155 mają to samo mocowanie.
I ostatnie: Windows możesz spokojnie wziąć Home Premium, chyba, że musisz mieć koniecznie XP Mode (który jest też w Home Premium,tylko do pełnej legalności wymaga licencji na XP) albo pracujesz w domenie.
EDIT2: @kh29228 - jeśli ten SSD ma mieć sens i dać rzeczywisty wzrost wydajności, to temp, pagefile itd. muszą na nim zostać, inaczej jest to wywalanie kasy w błoto.
Poza tym Twoja lista potrzebuje punktów 7 i 8 - karty graficznej i zasilacza ;)
dzięki za odp. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to czy dobrze rozumiem, że w przypadku chipsetu P67 nie można korzystać z karty zintegrowanej?
I ostatnie: Windows możesz spokojnie wziąć Home Premium, chyba, że musisz mieć koniecznie XP Mode (który jest też w Home Premium,tylko do pełnej legalności wymaga licencji na XP) albo pracujesz w domenie.
Właśnie ze względu na XP mode zdecydowałem się na 7Pro, ale zaciekawiło mnie to co napisałeś powyżej. Mam licencję OEM do starego, padniętego blaszaka na XP Home. Zakładając, że starego blaszaka odratuję i będę używał jako maszyny do pisania z XP na pokładzie - będę miał możliwość używania XP mode na 7Home, czy musiałbym definitywnie zrezygnować z reanimacji starego kompa, by mieć "wolną" licencję?
Czy ta płyta ma regulację wentylatorów z BIOS? Wiem że Asrock (Extreme 4) ma. ASUS tylko jednego poza CPU. Gigabyte pewnie nadal na wsi (brak).
Właśnie ze względu na XP mode zdecydowałem się na 7Pro, ale zaciekawiło mnie to co napisałeś powyżej. Mam licencję OEM do starego, padniętego blaszaka na XP Home. Zakładając, że starego blaszaka odratuję i będę używał jako maszyny do pisania z XP na pokładzie - będę miał możliwość używania XP mode na 7Home, czy musiałbym definitywnie zrezygnować z reanimacji starego kompa, by mieć "wolną" licencję?
Licencji OEM w ogóle nie da się formalnie przenieść na inna maszynę (chyba, że w wypadku awarii), aczkolwiek numer seryjny spokojnie zadziała, bo dane aktywacji są resetowane po paru miesiącach.
A XP Mode w Siódemce Pro to po prostu maszyna wirtualna z Windowsem XP postawiona za pomocą Microsoft Virtual PC i sprytnie zintegrowana z systemem. Dokładnie taki sam efekt da się osiągnąć na Win7 Home (na sieci jest niejedna recepta jak to zrobić, nawet pliki aktywacji na licencji zbiorowej są), tyle że formalnie rzecz biorąc licencja Win7 HP nie zawiera licencji na owego XP (który w Professional jest zwykłą licencją zbiorową, możliwą do zaaplikowania również w Home).
dzięki za odp. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to czy dobrze rozumiem, że w przypadku chipsetu P67 nie można korzystać z karty zintegrowanej?
Dobrze. Aby korzystać ze zintegrowanej karty potrzebujesz płyty na H67 lub Z68.
a czy są już jakieś płyty na Z68, dostępne w PL?
lub zrezygnuję z 16GB RAM na rzecz 8GB
Już to sugerowałem wcześniej. I tak większość z tych 8GB będzie leżało odłogiem.
Można ramdysk zrobić i tam wsadzić temp i pagefile - to dopiero daje kopa, każde SSD się kładzie. ;)
Można ramdysk zrobić i tam wsadzić temp i pagefile - to dopiero daje kopa, każde SSD się kładzie. ;)
Po cholere pagefile jeśli jest 8GB RAM? A tempy na SSD i tak są szybkie. A jak będzie komuś mało to zawsze se może moduł pamięci dorzucić. Dołożenie czegoś to dużo mniejszy problem (również finansowy) niż wymiana. Jestem zwolennikiem takiego zakupowania sprzętu żeby rozbudowa była jak najmniej kłopotliwa i kosztowna.
To już było gdzieś w tym dziale wałkowane - wiele aplikacji nie działa jak trzeba bez pagefile, choćby maleńkiego (np. 128MB).
Poza tym ja bym zrobił inaczej - kupił 8GB RAM (2x4GB), zwykły dysk i zrobił 4GB ramdysk na tempy, pf itp. ;) Ale tu już zaczynamy wchodzić w dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy ;)
To już było gdzieś w tym dziale wałkowane - wiele aplikacji nie działa jak trzeba bez pagefile, choćby maleńkiego (np. 128MB).
Co Ty tak z tym "wiele" ... mi w czasie 10 lat znalazły się ze dwie-trzy aplikacje na krzyż (Crysis 32 bit po dłuższej grze, na dalszych planszach - możliwe że po prostu 4 GB to za mało, sprawdzę jak będę miał więcej i skontroluję jak jest w wersji 64 bit, stary Photoshop 4 który nie działał bez pliku strony) ;)
Zapewne gdybym ściągnął 10 losowo wybranych programów z "dobreprogramy" to wszystkie działałyby bez pliku strony.
Tak więc jaki jest procent aplikacji wymagających pliku wymiany? ... 1-2% ...? ... 0,5%?
Sam Windows potrafi robić sceny jak skończy mu się pamięć i nie ma gdzie jej zrzucić... wtedy spektrum efektów jest od zgonu do założenia tymczasowego pagefile na partycji systemowej o dynamicznie przydzielanym rozmiarze.
Co Ty tak z tym "wiele" ... mi w czasie 10 lat znalazły się ze dwie-trzy aplikacje na krzyż (Crysis 32 bit po dłuższej grze, na dalszych planszach - możliwe że po prostu 4 GB to za mało, sprawdzę jak będę miał więcej i skontroluję jak jest w wersji 64 bit, stary Photoshop 4 który nie działał bez pliku strony) ;)
Zapewne gdybym ściągnął 10 losowo wybranych programów z "dobreprogramy" to wszystkie działałyby bez pliku strony.
Tak więc jaki jest procent aplikacji wymagających pliku wymiany? ... 1-2% ...? ... 0,5%?
juz Ci napisalem ze Crysis ma w nosie czy masz 4gb , 6 gb , 8 gb , 10 czy po prostu 2gb ramu. chyba ze masz cos zrabane.
dajcie sobie juz spokoj z tym swapem. ktos bedzie chcial to wylaczy, ktos potrzebuje to sobie jakis tam ustawi. ile mozna razy to walkowac..
Pozwolę się podpiąć pod wątek. Sam składam sobie zestawik:
2. RAM: 2x 4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9
4. Obudowa: Fractal Design r3
5. Chłodzenie: ?
6. Dysk:... no właśnie, tutaj mam problemik. Mam teraz backup w RAID1 2x500GB i to mi starcza. Na system i programy zastanawiam się, żeby brać Vertex 2 120GB. Obecnie system, programy i różne pierdółki zajmują mi mniej więcej 50GB. Czy jest sens, żeby wywalać kasę na jeszcze jeden dysk na temp, pagefile itp czy wystarczy jeśli te rzeczy będą na dysku służacym za backup (ten w RAID1)?
zdecydowalem sie na taki zestaw:
2. RAM: 2x GoodRAM DDR3 4096MB PC1600 CL9 x2
3. Płyta: ASUS P8P67 PRO R3.0 Intel P67 (jeszcze chodzi mi po glowie GIGABYTE GA-P67A-UD4-B3 Intel P67)
4. Obudowa: Coolermaster ELITE 370
5. Dysk: Vertex 2 60GB + WD Caviar Blue 1TB 32MB Cache (backup mam oddzielnie)
6. Zasilacz: CHIEFTEC APS-400S (80+) 400W
7. Karta graficzna: SAPPHIRE ATI Radeon HD5450 1GB DDR3/64bit (tania z pasywnym chłodzeniem, niski pobór prądu)
8. Jakaś nagrywarka
9. Windows 7 64bit
Czy ktoś by coś zmieniał? Przeznaczenie to CNX+PS+LR, gierki sporadycznie
siwyyy77
13-04-2011, 00:53
jest dobrze ;)
Rozumie, ze procesor i5 2500K, bo do i7 2600k nie warto dopłacać w przypadku obróbki foto:)
Ps. Jak będziesz kręcił procesor a po końcówce k i płycie P67 twierdzę, że tak... To warto kupić lepszy schładzacz.
sorry, oczywiście chodziło o i5 2500k:)
kurcze znowu zaczyna mi chodzić po głowie, czy ten zasilacz to aby na pewno dobry wybór. czy nie lepiej poszukać czegoś z fractal design czy bequiet. ten ma ponoć bardzo dobre kondensatory i wysoką sprawność - tak radził znajomy elektronik. natomiast w internecie rożne rzeczy piszą:)
aha, czy ktoś jest w stanie zaproponować lepszą kartę graficzna do 200PLN. Zasadniczo nie gram w gry, ale jeśli najdzie mnie jakaś ochota na gierki, to żeby można było cokolwiek sensownego odpalić:)
3. Płyta: ASUS P8P67 PRO R3.0 Intel P67 (jeszcze chodzi mi po glowie GIGABYTE GA-P67A-UD4-B3 Intel P67)
Doczytaj sobie o tej plycie. Ja trafilem na to forum:
http://forum.pclab.pl/topic/682411-Plytka-Socket-1155-pod-Procesor-i7-2600K/
Asusy z serii P67 podobno maja problem z wybudzaniem z hibernacji. Wymagaja podwojnego restartu.
Ludzie polecaja Asrocka Extreme 4.
pozdr
Piotr
to ja sie podlacze do tematu....chcialbym postawic RAID1...
czego potrzebuje?
- kontroler (jaki? raczej budzetowy)
- dyski (2 na RAID1 + 1 Backup. Jesli zrozumialem dobrze potrzebuje 3 dyskow o takiej samej pojemnosci, a defacto jeszcze jeden dysk na system)
- oprogramowanie? raid jak rozumiem bedzie oparty o hardware z kontrolera wiec chodzi o soft do backupu.
dobrze kombinuje?
Jest duża szansa, że kontroler będzie w chipsecie (dokładnie w mostku południowym). Do RAID1 spokojnie się nada. W Intelu mostki z RAID mają R w nazwie, np. ICH9R.
Różnica jest taka, że na zewnętrznym kontrolerze masz większa elastyczność konfiguracji, np. można zrobić macierz tylko na części dysków, na reszcie inna macierz albo wręcz można pozakładać zwykłe partycje. No i chipsety słabo sobie radzą z RAID5.
Co do dysków: po co backup do RAID1? Przecież cała idea mirroringu to minimum dwa dyski o dokładnie tej samej zawartości, jak jeden padnie, to się go podmienia i jest backupowany z pozostałego (albo pozostałych), automatycznie i w tle. Jak masz dyski z hotswapem (czyli de facto wszystkie SATA) to nawet komputera nie trzeba wyłączać. Prawdopodobieństwo, że padną oba dyski naraz, jest znikome.
Co do dysku na system: nie ma żadnych przeciwwskazań żeby postawić system na macierzy RAID. W końcu wszystkie serwery tak pracują. ;)
Dyski do RAID1 (zakładając, że robisz macierz na całej powierzchni dysku) powinny byc tego samego typu i rozmiaru. Jesli będą róznych rozmiaró, RAID1 będzie miał rozmiar najmniejszego z nich.
Oprogramowanie: brak, poza sterownikiem od kontrolera (niezależnie czy zewnętrzny, czy z chipsetu). Stawiasz macierz i zapominasz o temacie. Jest ona widoczna w systemie jako jeden dysk, z którego korzystasz jak ze zwykłego. Sterownik monitoruje stan macierzy i informuje o ew. usterkach.
7. Karta graficzna: SAPPHIRE ATI Radeon HD5450 1GB DDR3/64bit (tania z pasywnym chłodzeniem, niski pobór prądu)
Czy ktoś by coś zmieniał? Przeznaczenie to CNX+PS+LR, gierki sporadycznie
Wszystko zależy od tego jak "sporadycznie" zamierzasz grać i jak wymagające dla grafiki będą gry.
Ja kupiłem płytę z H57, który wykorzystuje grafikę zintegrowaną w procku - zbędna staje się dodatkowa grafika.
Jeśli gry będą wymagały osobnej wydajnej grafiki to rozważ taką kartę która wyrzuca ciepło na zewnątrz przez "śledzia" i ma regulację obrotów w zależności od obciążenia.
Hałasować będzie tylko przy większym obciążeniu a w normalnej pracy będzie praktycznie niesłyszalna.
Każda karta z pasywnym chłodzeniem zrobi w budzie saunę.
Wiatrak na procku będzie pracował na max obrotów = hałas non-stop, czy będziesz grał czy nie.
... dla tego kupuje się kartę pasywną (wydajny radiator) i montuje się wentylator wolnoobrotowy. Efekt jest taki że karta przy maksymalnym obciążeniu nie jest gorąca i jest praktycznie niesłyszalna.
... dla tego kupuje się kartę pasywną (wydajny radiator) i montuje się wentylator wolnoobrotowy. Efekt jest taki że karta przy maksymalnym obciążeniu nie jest gorąca i jest praktycznie niesłyszalna.
Czesciowo sie zgodze, ale jak potrzebujesz naprawde mocnej karty to nie kupisz pasywnej;)
Czesciowo sie zgodze, ale jak potrzebujesz naprawde mocnej karty to nie kupisz pasywnej;)W ten czas trzeba sobie zrobić pasywną (Accelero 1 i te sprawy) - to problematyczne oczywiście i kwestia gwarancji jest "niepewna". Obecnie mam HD4850 Gigabyte (czyli jak na tamte czasy model z tych szybszych) i jest to model fabrycznie pasywny ... ja tylko dołożyłem wentylator 120 mm ;) Tak wiec trzeba szukać wydajnych pasywnych kart, bo jak nie to pozostaje ta problematyczna wymiana chłodzenia.
A ja obecnie mam GTS460 z wentylatorem i jest bardzo cicha, jestem w szoku.....choc jak ja ostatnio czyscilem z kurzu to przypadkowo uszkodzilem wentylator (dluga historia, wylamalem jedno skrzydelko:D), poza drganiami dziala wciaz cicho;)
Można, ale po co, skoro standardowe dwulostowe chłodzenie nVidii (i pewnie AMD też, ale dawno ich kart nie używałem) świetnie sobie radzi i w 2D jest praktycznie niesłyszalne?
a gainwarda karty jeszcze cichsze. no ale mozna roznymi drogami osiadac szczyt ;)
Można, ale po co, skoro standardowe dwulostowe chłodzenie nVidii (i pewnie AMD też, ale dawno ich kart nie używałem) świetnie sobie radzi i w 2D jest praktycznie niesłyszalne?W 2D tak ... ale ja lubię sobie pograć ;)
no to jak grasz to generuje sie duza ilosc ciepla. to ze jest pasywne to musisz miec wiatrak. zeby wydolil to musi sie krecic szybciej wiec generuje szum. jak sie kreci wolno to karta dostaje w pi... wiec na czym polega roznica ?
W 2D tak ... ale ja lubię sobie pograć ;)
Jak gram, to albo mam słuchawki na uszach, albo włączone głośniki ;) Zresztą nawet jak się trochę rozkręci to nie jest to uciążliwe (przynajmniej w GTX 260 55nm).
no to jak grasz to generuje sie duza ilosc ciepla. to ze jest pasywne to musisz miec wiatrak. zeby wydolil to musi sie krecic szybciej wiec generuje szum. jak sie kreci wolno to karta dostaje w pi... wiec na czym polega roznica ?Na tym że duży radiator efektywniej rozprasza ciepło. W idle mam teraz 36 st. C , a w stresie przy katowaniu furmarkiem pamiętam że było pięćdziesiąt coś ... i gdzie to w pi... ? 5x stopni w stresie dla radeona 4850 to jest nic.
Teraz sprawdziłem ... furmark w trybie extreme burning, 1680x1050 8xAA ... szczytowa temperatura równe 60 st. celsjusza - widzę muszę go przeczyścić (dawno tego nie robiłem). A Wy jakie macie temperatury w Furmark po np. 10 minutach? (u mnie po takim czasie się ustabilizowała)
jednak zdecydowałem się na Gigabyte HD 5750 z pasywnym chłodzeniem, a jak coś to dołożę wiatrak
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.cfd.co.jp/gigabyte/vga/gv-r575sl-1gi/main_package.jpg)
jednak zdecydowałem się na Gigabyte HD 5750 z pasywnym chłodzeniem, a jak coś to dołożę wiatrakJeśli chcesz w coś zagrać to radzę od razu kupić 120 mm @ 800 , ew. 700 RPM - to załatwi sprawę ... wybierz jakiś lekki.
jakiś szczególny polecasz?
Na tym że duży radiator efektywniej rozprasza ciepło. W idle mam teraz 36 st. C , a w stresie przy katowaniu furmarkiem pamiętam że było pięćdziesiąt coś ... i gdzie to w pi... ? 5x stopni w stresie dla radeona 4850 to jest nic.
Teraz sprawdziłem ... furmark w trybie extreme burning, 1680x1050 8xAA ... szczytowa temperatura równe 60 st. celsjusza - widzę muszę go przeczyścić (dawno tego nie robiłem). A Wy jakie macie temperatury w Furmark po np. 10 minutach? (u mnie po takim czasie się ustabilizowała)
i co .. rozumiem ze jest wentyl ktorego nie slychac jak powietrze rozbija sie o ta chlodnice. co to za wentylator ?
i co .. rozumiem ze jest wentyl ktorego nie slychac jak powietrze rozbija sie o ta chlodnice. co to za wentylator ?Arctic Cooling 120 mm 12L @800 RPM
Na tym że duży radiator efektywniej rozprasza ciepło. W idle mam teraz 36 st. C , a w stresie przy katowaniu furmarkiem pamiętam że było pięćdziesiąt coś ... i gdzie to w pi... ? 5x stopni w stresie dla radeona 4850 to jest nic.
Jakieś 75 stopni. Evga GTX260 Core 216 55nm Superclocked. Wentylator nie wszedł na pełne obroty (te słyszę przy starcie kompa, zastanawiam się czy nie odleci ;) ).
Arctic Cooling 120 mm 12L @800 RPM
no tak .. to faktycznie go nie slychac. tylko ze przy 800 obrotach to on bardziej sie kreci niz w ogole wieje. memłanie powietrza. jak grafa nic nie robi to ok, ale jak robi to 60 to jest chyba wokol niej. no chyba ze reszte wentyli masz z sensem.
no tak .. to faktycznie go nie slychac. tylko ze przy 800 obrotach to on bardziej sie kreci niz w ogole wieje. memłanie powietrza. jak grafa nic nie robi to ok, ale jak robi to 60 to jest chyba wokol niej. no chyba ze reszte wentyli masz z sensem.Weź jakiś większy radiator, zamontuj na CPU/GPU i sprawdź jaka jest różnica temperatury pomiędzy włączonym na nim wentylatorem 120mm @800RPM, a wyłączonym, przy max obciążeniu, zamiast teoretyzować. Temperatura którą podałem jest z sondy karty graficznej i biorąc pod uwagę temperaturę wyczuwaną podczas dotykania radiatora, nie jest ona zaniżona (i nie znajduje się "wokół" karty :) ).
no moze Twoja 4850 nie wydziela za duzo ciepla, choc zawsze wydawalo mi sie ze te radeony sie grzeja jednak. a co do wentyla - mam plynna regulacje, ustawilem 800 obrotow na takim articu, zeby sprawdzic i wedlug mnie memła to powietrze i tyle. 960/1000 obrotow dla tego wentyla to takie minimum zeby to mialo sens. i tu juz go powoli slychac. dlatego tez mam plan wymiany tych wentylkow. poza tym znad karty to gorace powietrze trzeba wyciagnac jeszcze bo ten silent nie ma domyslnie wylotow powietrza na zew.. taka 120 arctica na 800 nie da sobie z tym rady z mojej obserwacji. no ale moze u Ciebie sie to sprawdza, tylko sie cieszyc cisza.
aa.. i mam bardzo duzy radiator na procku, wentyl 140x140 wiec wiem jak to dziala ;) .. tylko ze ta 140 jest troche lepszym wentylem niz artic.
ale wlasnie, a propos czyszczenia.. w sumie nie rozbieralem tej turbiny nvidii.. jakims powietrzem kiedys psiknalem.. ten plastik sie jakos sciaga czy trzeba to porozkrecac ?
Chyba trzeba całość rozkręcać. Z racji konstrukcji prościej chyba dmuchać ostro od strony wentylatora, wszystko wyleci przez śledzia.
juz Ci napisalem ze Crysis ma w nosie czy masz 4gb , 6 gb , 8 gb , 10 czy po prostu 2gb ramu. chyba ze masz cos zrabane.Crysis na Win Vista x64 przy 4 GB RAM łatwo się wywalał jak wspominałem przy wyłączonym pliku strony, natomiast przy Win 7 x64 przy 16 GB RAM się nic nie wywala nawet po długiej grze (a użycie pamięci po dłuższej grze może sięgać okolic 4,5 GB RAM i to przy niemaksymalnych ustawieniach - oczywiście jest to całkowite użycie pamięci, czyli gra+procesy windowsa ... w tle poza antywirem nie było nic odpalone). ... tak więc sprawdziłem czy jest jak mówisz i jak widać nie jest.
no masz racje. czyli wyszlo ze albo wylaczanie swapa bylo bledem albo miales cos zwalone. wazne ze dziala ;)