PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zachód na Mount Hood

swiatlo
24-01-2007, 11:17
Nie jestem pewien co do kompozycji. W końcu zostawiłem takiego jakiego widać.
Opinie mile widziane, nawet bardzo wrrrrogie... :)

http://www.themarts.com/galeria/MtHoodSunset_resized.jpg

december
24-01-2007, 12:46
Jakby mi czegoś po prawej stronie kadru brakowało, jest to podkreślone przez kierunek w którym opadają zbocza, czeka się na jakąś równowagę a tam pustka. Ale góra przednia !!!

puchbeary
24-01-2007, 14:45
Na tym zdjęciu przeszkadza mi tylko jeen element - samochody. cala reszta jest bardzo dobra. Super kontrast przez zestawienie ciemnego stoku po prawej i wspaniałej góry różowego budyniu w jaki smieniły promienie wschodzącego słońca góre w tle. B. mi się podoba.

Seeker
24-01-2007, 16:09
Fajnie pokazane zestawienie dwoch swiatow.

december
24-01-2007, 16:11
Na tym zdjęciu przeszkadza mi tylko jeen element - samochody.
Moim zdaniem to dodaje temu zdjęciu atrakcyjnośći.

Czornyj
24-01-2007, 16:21
Zaśnieżony stok wygląda jak Saturn, okolony pierścieniami jezdni. I troszkę mi szkoda że te pierścienie uciąłeś...

biker karlos
24-01-2007, 19:24
a mi auta nie przeszkadzaja, brakuje mi tylko tego obcietego kawalka zakretu.... moze jest tam jakas przepasc :) a reszta fajowa.

swiatlo
24-01-2007, 20:33
a mi auta nie przeszkadzaja, brakuje mi tylko tego obcietego kawalka zakretu.... moze jest tam jakas przepasc :) a reszta fajowa.

Zgadzam się z tym obciętym kawałkiem. Brakuje mi tego łuku. Obciąłem go bo mi się wydawało że kwadratowy kadr mi nie pasował, a nie chciałem ciąć po lewej bo to ciemne zbocze jest potrzebne, i w ogóle obcinałem i dopasowywałem bez końca, w końcu zmęczony musiałem podjąć jakąś decyzję.
Nie będę zaśmiecał wątka kolejnymi wersjami, ale tak - zgadzam się co do tego obciętego łuku. Na mojej domowej ostatecznej wersji daję ten łuk z powrotem.

jchyra
24-01-2007, 20:38
Nie jestem pewien co do kompozycji.
nie jest tak źle
a jak przytniesz gdzieś bliżej kwadratu, będzie super
czyli część nieba i do połowy jezdni w LD

zastanawia mnie kolor góry
tam w Stanach wszystko jest takie... słodsze :-)

swiatlo
24-01-2007, 20:44
nie jest tak źle
a jak przytniesz gdzieś bliżej kwadratu, będzie super
czyli część nieba i do połowy jezdni w LD

Tak myślisz? Bo ja też myślałem o kwadracie, ale przez rozszerzenie nie przez obcięcie. Czyli przez dodanie przestrzeni po prawej przy okazji przywracając obcięty kawałek łuku drogi, czego mi bardzo jakoś brakuje.

zastanawia mnie kolor góry
tam w Stanach wszystko jest takie... słodsze :-)

Absolutna prawda! Chleb, słodycze, napoje, cokolwiek - słodkie nie do strawienia! :)

P.S. Twoje komentarze są dla mnie alfą i omegą, więc strasznie niecierpliwie czekałem na Twój komentarz n.t. "Północnego Stoku".. Wciąż mam nieśmiałą nadzieję że coś powiesz... :)

jchyra
24-01-2007, 22:02
(...) przywracając obcięty kawałek łuku drogi, czego mi bardzo jakoś brakuje.

łuk nie jest potrzebny, linie i tak za chwilę wracają w kadr, także to co się dzieje poza oko z łatwością dopisuje w wyobraźni
to nawet lepiej
zbyt nudne są te płachty niebieskiego (niebo) i szarego (droga)

P.S. Twoje komentarze są dla mnie alfą i omegą, więc strasznie niecierpliwie czekałem na Twój komentarz n.t. "Północnego Stoku".. Wciąż mam nieśmiałą nadzieję że coś powiesz... :)
już jakiś czas temu napisałem, ale gdybym wiedział, że ma to takie znaczenie, 10 razy bym się bardziej zastanowił, a najpewniej milczał :-)

przestrzegam, jak chcesz być dobrym fotografem, unikaj jak ognia autorytetów
nikim się nie sugeruj, nie zapatruj - bo to zguba :-)
przemierzaj strony dobrych albumów malarskich i fotograficznych, przemierzaj nasze i inne dobre fora
szukaj
w fotografii najważniejsze to wiedzieć co jest dobre
ty to już wiesz
teraz trzeba dużo fotografować, bo niestety fotografia to dzieło przypadku i to cierpliwi i pracowici wygrali w tej dziedzinie sztuki
to nie poezja czy muzyka, tam można raz na miesiąc ocknąć się z alkoholowego amoku i z miejsca tworzyć
jeśli jest się zdolnym nic nie stanie na drodze, kartka i ołówek zawsze się znajdzie
byli tacy, którym wystarczyło bardzo krótkie życie i kilka lat twórczości
a w fotografii zdolni ale leniwi nic nie zwojują
życzę powodzenia

ps
Dziękuję za komplement. Proszę nie brać do bani moich komentarzy, ponieważ forum i zamieszczanie tu postów traktuję jako rozrywkę podczas żmudnego i mało zajmującego towarzystwa pykającego skanera. :-) Nie prowadzę tu misji edukacyjnej i mam nadzieję, że nie do końca odpowiadam za paczenie gustów młodych fotografów, a poza tym takie słowa onieśmielają mnie i blokują psychicznie ;-) :-)

swiatlo
24-01-2007, 22:34
już jakiś czas temu napisałem, ale gdybym wiedział, że ma to takie znaczenie, 10 razy bym się bardziej zastanowił, a najpewniej milczał :-)

Nigdy nie milcz! :)
Co do wpływu opinii innych na moją pracę, to prawda jest taka że jakby sam Ansel Adams przyjechał do mnie i mi powiedział że mam zrobić to i tamto, a mi by się to nie podobało, to bym tego nie zrobił.
Bo to co robię, to w pierwszej kolejności ma mnie się podobać. A opinie to są tylko wskazówki, pokazanie palcem kierunku, poklepanie po ramieniu bo to też jest czasami niezbędne, albo wzięcie za uszy i skarcenie. Niemniej samą pracę muszę wykonać ja sam, podobnie jak i sam muszę pedejmować ostateczne decyzje. Tak więc nie przejmuj się odpowiedzialnością za słowa.. :)

kwasik
24-01-2007, 23:27
kurcze fajne, ale brakuje troszke prawej strony ;/

swiatlo
26-01-2007, 09:19
Inna wersja kadru - za poradami forumowiczów:

http://www.themarts.com/galeria/MtHoodSunset_resized1.jpg

kwasik
26-01-2007, 19:13
IMO jest lepiej