Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W 80 sekund Dookoła Poznania

qualin
09-04-2011, 14:17
Fotka popelniona dzisiaj kolo poludnia z dachu "okraglaka". Strasznie wialo i musialem na siedzaco robic zeby mnie nie zdmuchnelo. Troszke przepalone wyszlo tam gdzie sloneczko swiecilo. Miedzy pierwsza a ostatnia klatka minelo 76 s, wiec troszke naciagnalem do tytulu :) Co o tym myslicie ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/1672/panoramamala.jpg)

Duzy obrazek tutaj:
http://img576.imageshack.us/img576/9374/panoramaduza.jpg

W czym moge zrobic obrotowa panorame (flash jais czy cos). Tak zeby krecic w lewo i prawo ?

ps
wiem ze zuraw przeszkadza, ale nie mam weny zeby go wywalac :/

dem
09-04-2011, 14:20
Ale zrobiłeś masakrę na niebie. Aż mnie oczy bolą!

qualin
09-04-2011, 14:23
Ale zrobiłeś masakrę na niebie. Aż mnie oczy bolą!

Jak Ty bys widzial to niebo ? Jestem otwarty na propozycje. Nie robilem takich fotek nigdy takze sie ucze dopiero.

dem
09-04-2011, 14:28
Przede wszystkim rażą ogromne kontrasty, od czerni, po przepały. Wyszedł taki efekt nachalnego HDR'a. Ja zrobił bym to niebo po prostu naturalnie.

qualin
09-04-2011, 14:32
Naturalnie wlasnie jest strasznie przepalone na chmurach w miejscu gdzie slonce swiecilo :/

pes
09-04-2011, 14:32
Sprawdź to dla panoram full size www.zoom.it

dem
09-04-2011, 14:37
Naturalnie wlasnie jest strasznie przepalone na chmurach w miejscu gdzie slonce swiecilo :/
A widzisz, czyli następnym razem trzeba pamiętać, aby poprawnie naświetlić zdjęcie.

qualin
09-04-2011, 14:41
wiesz jakbym zmienial parametry to wtedy mialbym budynki za ciemne, zreszta pod slonce zawsze ciezko jest. jakbym mial wiecej czasu i ni ebyloby takiego wiatru to bym sobie poczekal az chmury slonce przykryja i byloby lepiej.
Jestem laikiem jezeli chodzi o takie fotki, ale nei wydaje mi sie, ze daloby sie zrobic takie zdjecie slonca za chmurami, zeby te chmury wygladaly identycznie jak te obok, zza ktorych nic nie swieci. Nie widze technicznych mozliwosci zeby tego dokonac, no ale ja tam sie nie znam.

dem
09-04-2011, 14:43
Są na to dwa sposoby.
1. Filtry połówkowe
2. Bracketing (wystarczyło by raz naświetlić na niebo, raz na podłogę)

qualin
09-04-2011, 14:49
1. nie posiadam
2. jak sie walczylo o to, zeby nie spasc z kilkudziesieciu metrow o nie myslalo sie o takich rzeczach. stalem na wypuklej kopule o srednicy 5 m. si eprawie kladlem zeby mnie nie zdmuchnelo :) Z tego wszystkiego nawet przyslony nie przymknalem i robilem na 5.6 :P

qualin
09-04-2011, 15:49
Sprawdź to dla panoram full size www.zoom.it

Niestety ciagle zawalony serwer i nie mozna nic dodac.

Udalo mi sie wykombinowac cos takiego: http://www.panogio.com/poland/5431104091867
Niestety poszlo po jakosci fotki :/

Locter
09-04-2011, 16:09
Po co sie bierzez za panoramy skoro jestes początkującym, spróbuj najpierw porobic normalne zdjecia, poprawnei dobierajac ekspozycje i obrabiając je nalezycie. To co tutaj zaprezentowales nie nadaje sie do pokazywania publicznie, niebo jest kompletnie skopane.

qualin
09-04-2011, 17:07
A mi sie takie skopane niebo podoba akurat :P

Locter
09-04-2011, 17:09
A mi sie takie skopane niebo podoba akurat :P

To gratuluje wyczucia smaku.

qualin
09-04-2011, 17:33
Kazdy ma inny gust. Jedni lubia blondynki, a drudzi brunetki.

Wersja z "naturalnym" niebem: http://img215.imageshack.us/img215/9547/panorama2m.jpg

tbogdanowicz
09-04-2011, 18:55
Nie uważasz że tak wygląda znacznie lepiej?

PS
Zostaw sobie obie wersje i obejrzyj je za kilka dni, później za miesiąc i zobaczysz co będziesz o nich myślał.

skulinski
09-04-2011, 19:10
na miniaturkach jest o NIEBO lepiej, ale jak sie przyjrzec naturalnej wersji .. to w obróbka (a w zasadzie kolorowanie) w okolicach slonca woła o pomste do NIEBA. :)

qualin
10-04-2011, 09:49
Przyznaje bez bicia, ze skopane mam niebo tam gdzie slonce swieci, ale pomiar robilem na budynki. na nich mi bardziej zalezalo niz na niebie bo chcialem pokazac glownie miasto. Niestety przez najblizsze tygodnie nie bedzi emozliwosci wejscia na dach tego obiektu bo zostaje rozebrany, zalapalem sie w ostatniej chwili. Takze jak bedzie tylko mozliwosc to postaram sie udac tam znowu, moze do tego czasu dorobie sie chociaz statywu i jakis filtrow zeby wyszlo chociaz troszke lepiej.

Martini30
10-04-2011, 10:20
Dopracowałbym kolory. Ściągnij niebieski, niebieskozielony i czerwony. Poza tym jak chcesz troszkę detali jeszcze z nieba wyciągnąć zmniejsz kontrast góry(z minimalnym przyciemnieniem). Jeśli miałbym się jeszcze czegoś czepić to wyprostowania horyzontu.

Generalnie wielgachna panorama wyszła przyzwoicie,tylko potrzeba dopracowania.

qualin
10-04-2011, 11:23
No i takie komentarze lubie :) konkretne i wiem mniej wiecej co poprawic. Pozniej zastosuje sie do Twych wskazowek i zobaczymy co nam z tego wyjdzie. Ja sie poki co bardzo ciesze, ze z tylu fotek udalmi sie zlozyc wszystko w calosc bez jakis widocznych laczen poszczegolnych zdjec :)

Nikonozaur
10-04-2011, 11:41
Obróbka (o ile można to tak nazwać) zabiła na śmierć tę pracę. Uściślając, masz na tyle duże błędy w ekspozycji, że moim zdaniem nie warto do tego podchodzić bo i tak nic z tego nie będzie. Inna sprawa to sam widoczek, w żaden sposób nie przyciąga oka - trudno, takie miasto. Może ewentualnie znajdziesz zwolenników wśród wielbicieli hamburgerów podawanych dźwigiem... ;)

Fidosanok
10-04-2011, 21:13
qualin , a potrafisz pisać po polsku? Taka prośba...

Duder
10-04-2011, 21:24
Niestety przez najblizsze tygodnie nie bedzi emozliwosci wejscia na dach tego obiektu bo zostaje rozebrany, zalapalem sie w ostatniej chwili. Takze jak bedzie tylko mozliwosc to postaram sie udac tam znowu

Jeśli rozumiem powyższe, to udasz się tam znowu za kilka tygodni, kiedy już tego budynku (z którego robiłeś te zdjęcia) nie będzie? To może ciekawsza panorama Ci wyjdzie, bo przynajmniej bez nieba. :-)

qualin
10-04-2011, 22:51
qualin , a potrafisz pisać po polsku? Taka prośba...

Az tak Cie razi brak ogonkow ? Jezeli tak to sie przyzwyczaj bo czesto pisze z telefonu, ktory niestety polskich znakow diagtrycznych nie posiada z racji nie polskiego softu. Zreszta na kompie rowniez ich z przyzwyczajenia nie uzywam.

Jeśli rozumiem powyższe, to udasz się tam znowu za kilka tygodni, kiedy już tego budynku (z którego robiłeś te zdjęcia) nie będzie? To może ciekawsza panorama Ci wyjdzie, bo przynajmniej bez nieba.

Rozebrany zostaje tylko dach obiektu. Caly budynek wlasnie zyskuje swoja druga mlodosc, czyli jest w trakcie remontu. mozliwosc wejscia pojawi sie z chwila oddania do uzytku nowego dachu :)

Fidosanok
10-04-2011, 23:18
Az tak Cie razi brak ogonkow ? Jezeli tak to sie przyzwyczaj bo czesto pisze z telefonu, ktory niestety polskich znakow diagtrycznych nie posiada z racji nie polskiego softu. Zreszta na kompie rowniez ich z przyzwyczajenia nie uzywam.

No razi i to bardzo. Niestety nie mam na to wpływu. Pokolenie "FACEBOOKowo-gadugadowe" rośnie i utwierdza się w przekonaniu, że skoro pisze na komputerze, to język polski można kaleczyć, bo wszyscy (czyt. im podobni) tak robią. No, Ty nie jesteś stricte z tego pokolenia, ale...
Zresztą... nie będę Cię umoralniał, to i tak walka z wiatrakami (nie wiem czy akurat w Twoim przypadku). Przepraszam za OT. Mam nadzieję, że mimo wszystko będziesz się starał pisać poprawnie przynajmniej na komputerze. W końcu j. polski to dobro narodowe :) Szanuj je.

qualin
10-04-2011, 23:27
Ciezko zmienic przyzwyczajenia. pracowalem w miedzynarodowych korporacjach i nikt nie mial w zwyczaju uzywania polskich ogonkow w korespondencji sluzbowej (chyba, ze pisalo sie oficjalnego maila do jakiegos klienta/dostawcy z Polski), pozatym skrzywily mnie studia przez nauki jezykow programowania oraz sam fakt ze komputer na jakim sie wychowywalem nie mial polskiej klawiatury, a bylo to C64. Tak samo nie uzywalo sie polskich znakow na poczatku rozkwitu internetu w naszym kraju. Mysle, ze mimo to jednak to co pisze jest czytelne i zrozumiale, na wielu forach sie udzielam, sam nawet prowadze jedno dosc duze i nigdy nie bylo problemow z moja pisownia. Pozatym nie kalecze ojczystego jezyka, jak zauwazyles nie przeinaczam wyrazow i nie nadaje im dziwnego brzmienia.

Nikonozaur
11-04-2011, 09:07
Pozatym nie kalecze ojczystego jezyka [...]
Mówisz? :shock::mrgreen:

Sendilkelm
11-04-2011, 09:52
Mówisz? :shock::mrgreen:
:D

Mi się nie podoba jeszcze to, że widzę dwa razy ten sam budynek.