Zobacz pełną wersję : MACHINERY 2.0 Natural HDR
MareckiMarek
09-04-2011, 09:06
MACHINERY 2.0 Natural HDR
www.machineryhdr.com/natural (http://www.machineryhdr.com/natural)
Naturalny HDR jeszcze nigdy nie był tak łatwy!
Naturalnie wyglądające fotografie w technice HDR na wyciągnięcie ręki! Wystarczy wczytać serię zdjęć a program resztę zrobi za Ciebie łącząc je w fotografię którą trudno odróżnić od pojedynczego zdjęcia prosto z aparatu. Jak to możliwe?
MACHINERY Natural HDR wykorzystuje technikę HDR w odmienny sposób od pozostałych programów, które często dają bardzo nienaturalne i przerysowane efekty. Program stara się nie ingerować w oryginalne fotografie a przede wszystkim łaczyć odpowiednie ich fragmenty w całość.
MACHINERY Natural HDR to doskonale zorganizowany interfejs dający komfort pracy, bardzo duże możliwości edycyjne oraz wspaniałe efekty od razu na automatycznych ustawieniach.
Wybrane cechy programu:
Wersja 2.0.0 (09-04-2011)
* Odczyt wszystkich popularnych formatów obrazu (jpg, tif, raw etc.).
* Edycja plików RAW - korekta ekspozycji, krzywej kontrastu, balansu bieli.
* Automatyczne tworzenie bracketingu z jednego pliku RAW.
* Wyrównywanie przesunięć zdjęć zrobionych "z ręki".
* Przetwarzanie wsadowe.
* Zaawansowana edycja koloru i kontrastu.
* Usuwanie wad optycznych obiektywów.
* Wyostrzanie zdjęć.
* Pełne wsparcie oraz konwersja profili kolorów ICC.
* Odczyt metadanych EXIF.
* Obracanie, zmiana rozmiaru obrazu.
* Możiwość ustawienia rozdzielczości w DPI.
* Tryb pracy na pełnym ekranie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/9766/screen01z.jpg)
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/8608/screen03th.jpg)
W pakiecie z programem znajduje się dodatkowa aplikacja Machinery Explorer usprawniająca wyszukiwanie oraz przeglądanie zdjęć, a także tworzenie listy obrazów do przetwarzania wsadowego.
źródło (http://img38.imageshack.us/img38/7277/screen02is.jpg)
www.machineryhdr.com/natural (http://www.machineryhdr.com/natural)
Nie mam absolutnie nic przeciw samemu Markowi i procederowi zarabiania pieniędzy, ale uważam, że takie wątki jak ten o tak jawnym charakterze marketingowo-propagandowym, powinny mieć miejsce jedynie w przeznaczonych do tego działach.
Co innego, gdy ktoś wrzuca tu swoją pracę jako prezent, a co innego, gdy to jest zwyczajny biznes i mam nadzieję, że Administrator dobrze to rozumie.
Zwolennicy i potencjalni nabywcy tego oprogramowania i tak przecież znajdą ten wątek, nawet jeśli będzie się znajdował w mysiej dziurze tego forum.
MareckiMarek
09-04-2011, 12:06
Nie mam absolutnie nic przeciw samemu Markowi i procederowi zarabiania pieniędzy, ale uważam, że takie wątki jak ten o tak jawnym charakterze marketingowo-propagandowym, powinny mieć miejsce jedynie w przeznaczonych do tego działach.
Czyli lepiej jak powiem koledze żeby założył wątek w stylu "cześć, znalazłem fajny program Machinery 2.0 który daje świetne efekty"?
Ja uważam że lepiej jak autor otwarcie pisze o swoim programie, przynajmniej wiadomo że nie jest to jakaś kryptoreklama. Zresztą na forum jest przecież komercyjny sns-hdr, który w dodatku jest wątkiem przypiętym więc tym bardziej nie widzę żadnego problemu.
Marku, to nie jest uwaga krytyczna skierowana tylko do Ciebie, ale i do gospodarza miejsca, czyli do Piotrka Mileckiego, który niegdyś prowadził batalie w tym temacie a obecnie stanęło na tym, że zamiast porządku mamy modne w pewnych kręgach hasełko: Róbta co chceta".
eee tam nie ma wersji na MACa :(
ThomasVoland
09-04-2011, 13:19
Nie wiem jak na innych zdjęciach i nie sprawdzę, bo HDRy to w ogóle nie moja działka, ale...
Na tych zdjęciach na stronie to wygląda bardzo słabo. Jestem pewny że z jednego obrazka można by zrobić dużo lepsze zdjęcie końcowe niż wyszło z tego programu. To wszystko wygląda tak jakby w cieniach była podbita ekspozycja. Kompletnie zatraca się przez to sens robienia HDRa, skoro nie ma w ogóle czarnego koloru, ani w ogóle ciemnych partii w miejscach gdzie ewidentnie powinny być.
MareckiMarek
09-04-2011, 13:25
Nie wiem jak na innych zdjęciach i nie sprawdzę, bo HDRy to w ogóle nie moja działka, ale...
Na tych zdjęciach na stronie to wygląda bardzo słabo. Jestem pewny że z jednego obrazka można by zrobić dużo lepsze zdjęcie końcowe niż wyszło z tego programu. To wszystko wygląda tak jakby w cieniach była podbita ekspozycja. Kompletnie zatraca się przez to sens robienia HDRa, skoro nie ma w ogóle czarnego koloru, ani w ogóle ciemnych partii w miejscach gdzie ewidentnie powinny być.
Każde zdjęcie można sobie obrobić na dowolną ilość sposobów i według indywidualnych upodobań fotografa. Pisanie "jestem pewny że..." nie poparte żadnym przykładem jest dosyć ciekawym sposobem krytyki ale nie ma jak z tym polemizować :-)
Co nie zmienia faktu, że zaprezentowane sample nie zachęcają do zakupu.
ThomasVoland
09-04-2011, 13:37
Każde zdjęcie można sobie obrobić na dowolną ilość sposobów i według indywidualnych upodobań fotografa. Pisanie "jestem pewny że..." nie poparte żadnym przykładem jest dosyć ciekawym sposobem krytyki ale nie ma jak z tym polemizować :-)
Pisałem o samplach. Przecież obok są zdjęcia oryginalne więc co w moim napisaniu "jestem pewien" było nie tak? Jak Ci bardzo zależy to mi podeślij np. to z samochodami czy jakie tam chcesz z sampli i będziesz miał przykład.
MareckiMarek
09-04-2011, 13:59
Pisałem o samplach. Przecież obok są zdjęcia oryginalne więc co w moim napisaniu "jestem pewien" było nie tak? Jak Ci bardzo zależy to mi podeślij np. to z samochodami czy jakie tam chcesz z sampli i będziesz miał przykład.
Te zdjęcia są dołączone do programu i możesz sobie dowolnie z nimi eksperymentować. więc zamiast pisać o tym co ci się wydaje, po prostu wczytaj je do programu i ustaw sobie kontrast i jasność tak jak tylko ci pasuje.
MareckiMarek
09-04-2011, 14:01
Co nie zmienia faktu, że zaprezentowane sample nie zachęcają do zakupu.
Pamiętam jak prezentowane sample z pierwszej wersji Machinery były krytykowane i byli tacy co wypisywali po wszystkich forach jak bardzo "zostali zniechęceni". Mimo tego jednak, przez 1,5 roku programu regularnie używało ponad 17000 użytkowników...
Pamiętam jak prezentowane sample z pierwszej wersji Machinery były krytykowane i byli tacy co wypisywali po wszystkich forach jak bardzo "zostali zniechęceni". Mimo tego jednak, przez 1,5 roku programu regularnie używało ponad 17000 użytkowników...
A czy to mamy teraz zmienić zdanie o tych przykładach? Jeśli pierdylionowi ludzi się podobało, nie znaczy, że nam też musi.
Ja również uważam, że te przykłady są nietrafione. Nie pokazują tego, co można uzyskać z tego programu. Pisanie: zainstaluj i sobie sprawdź sam, nie jest moim zdaniem w porządku.
Dostałeś opinię odnośnie przykładów, podziękuj i dopasuj się do potencjalnych klientów a nie wysyłaj ich na drzewo.
ThomasVoland
09-04-2011, 14:14
Te zdjęcia są dołączone do programu i możesz sobie dowolnie z nimi eksperymentować. więc zamiast pisać o tym co ci się wydaje, po prostu wczytaj je do programu i ustaw sobie kontrast i jasność tak jak tylko ci pasuje.
Nie zainstaluję, bo jest tylko wersja na windowsa. Nie mówiłem też że zrobię to w Twoim programie. Poza tym nijak się ma to co piszesz, to tego co ja piszę. Sample są bardzo słabe, więc skorzystaj z rady i zmień je, zamiast mówić że przecież jak ktoś chce to zrobi inaczej. A jak dalej uważasz że z jednego obrazka nie da się uzyskać takiego efektu końcowego jak z Machinery, albo i dużo lepszego to daj te sample do ściągnięcia.
MareckiMarek
09-04-2011, 14:32
A jak dalej uważasz że z jednego obrazka nie da się uzyskać takiego efektu końcowego jak z Machinery, albo i dużo lepszego to daj te sample do ściągnięcia.
No i właśnie tutaj tkwi błąd w twoim myśleniu. Ja sobie te zdjęcia obrobiłem według własnego upodobania co nie znaczy że przy pomocy Machinery nie da się tego zrobić inaczej (dla jednych lepiej, dla innych gorzej).
Tylko widzisz, Marku, problem jest taki, że Twoje własne upodobanie robi Twojemu własnemu programowi krzywdę, bo pokazane sample niezbyt zachęcają do zakupu programu.
ThomasVoland
09-04-2011, 17:33
No i właśnie tutaj tkwi błąd w twoim myśleniu. Ja sobie te zdjęcia obrobiłem według własnego upodobania co nie znaczy że przy pomocy Machinery nie da się tego zrobić inaczej (dla jednych lepiej, dla innych gorzej).
Myślę że dla niemal wszystkich będzie gorzej, skoro sampel pokazuje efekt gorszy niż możliwy do uzyskania z jednego zdjęcia (o czym już pisałem). To że tobie się podoba, nie zmienia faktu że są wycięte cienie, co raczej w HDRze miejsca mieć nie powinno, i że do efektu końcowego wystarczyło by jedno zdjęcie a nie 3. Wniosek z tego taki, że sample w żaden sposób nie pokazują możliwości programu, lub program jest aż tak słaby (tego nie wiem nie korzystając z niego, ale tak bym uważał oglądając sample, które powinny pokazywać program z jak najlepszej strony przecież).
Każdy może pobrać wersje Demo i zdecydować co mu pasuje!
To tak samo jak teraz, każdy patrzy na opis oraz zdjęcia D5100 i ma dużo do powiedzenia ;)
Człowiek ma pomysł i niech zarabia!!
Ja pobrałem wersje Demo i to mi pozwoliło dokonać wyboru.
Czas pokaże czy było warto ;)
Tylko widzisz - to nie jest jedyny program do efektów HDR. Jakbym miał pobierać demo każdego programu i się nim bawić to chyba bym zgłupiał. Po to się zamieszcza przykłady na stronie, żeby potencjalnego kupca zachęcić, zwrócić jego uwagę. Pobieranie dema jest dopiero drugim krokiem, jak już ktoś się zatrzyma, obejrzy sample i pomyśli "o, to wygląda obiecująco".
My staramy się zwrócić autorowi uwagę, że naszym zdaniem zaprezentowane sample nijak nie wywołują takiego odczucia, wręcz przeciwnie.
Dziwne, że na stronie programu są całkiem niezłe przykłady.
http://www.machineryhdr.com/gallery.php
Taki przykład jak 'magazyn' jest strasznie zniechęcający...
Dla mnie to jest mocna niezgodność - program nazywa się 'Natural' a przykłady w tym wątku są zupełnie 'unnatural'.
MareckiMarek
09-04-2011, 22:23
Dziwne, że na stronie programu są całkiem niezłe przykłady.
http://www.machineryhdr.com/gallery.php
Taki przykład jak 'magazyn' jest strasznie zniechęcający...
Dla mnie to jest mocna niezgodność - program nazywa się 'Natural' a przykłady w tym wątku są zupełnie 'unnatural'.
Skoro pomyliłeś adresy to nic dziwnego że jest niezgodność :- )))), to nie ta strona :-)
Zajrzyj tu:
http://www.machineryhdr.com/natural/gallery.php
Skoro pomyliłeś adresy to nic dziwnego że jest niezgodność :- )))), to nie ta strona :-)
Zajrzyj tu:
http://www.machineryhdr.com/natural/gallery.php
Rzeczywiście... można by było dać jakiś link na głównej stronie.
Mimo wszystko - przykłady słabe. Zwróć uwagę na pierwsze złożone zdjęcie. Na pierwszym z trzech, wyraźnie jest okno nie tak prześwietlone, jak na obrazie wynikowym. Kontrastowo też słabo. Moim zdaniem coś za bardzo prześwietla przy składaniu, tak przynajmniej po przykładach można wywnioskować. Nie ściągam tego, nie będę testował, czekam na aktualizację 1.5.5. ;)
MareckiMarek
09-04-2011, 22:46
Rzeczywiście... można by było dać jakiś link na głównej stronie.
Mimo wszystko - przykłady słabe. Zwróć uwagę na pierwsze złożone zdjęcie. Na pierwszym z trzech, wyraźnie jest okno nie tak prześwietlone, jak na obrazie wynikowym. Kontrastowo też słabo.
No tak, strona nie ta ale już zawsze będzie źle :-). Zwróć uwagę że na obrazie wynikowym okno po lewej prześwietlone nie jest a jedynie ma dobraną dosyć wysoko ekspozycję. Po drugie, jeżeli to okno miałoby wyglądać tak jak na najciemniejszej klatce to byłby właśnie nienaturalny hdr :-)
.... ale o co chodzi? .... sciągasz demo, ..... pasuje?..... kupujesz
No tak, strona nie ta ale już zawsze będzie źle :-). Zwróć uwagę że na obrazie wynikowym okno po lewej prześwietlone nie jest a jedynie ma dobraną dosyć wysoko ekspozycję. Po drugie, jeżeli to okno miałoby wyglądać tak jak na najciemniejszej klatce to byłby właśnie nienaturalny hdr :-)
Napisałem tylko, że moim zdaniem program za bardzo eksponuje światła, daje zbyt jasne obrazy. Przynajmniej na tych przykładach. Jeśli tak jest prawidłowo, to OK.
.... ale o co chodzi? .... sciągasz demo, ..... pasuje?..... kupujesz
Mam pełną wersję Machinery. Nie będę tej instalował. ;)
MACHINERY Natural HDR wykorzystuje technikę HDR w odmienny sposób od pozostałych programów, które często dają bardzo nienaturalne i przerysowane efekty.
Hie hie, najlepszy fragment tego marketingu:-) Rozumiem że poprzedni soft tego samego autora daje nienaturalne i przerysowane efekty. Dobrze chociaż że autor to wreszcie zauważył:-) Chociaż wygląda to na lekkie marketingowe rozdwojenie jaźni.
Myślę że contrast +48 a brightness -42 rozwiązuje sprawę magazynu części z samochodów ;)
Ja mam pytanie jak program radzi sobie z poruszającymi się liśćmi na drzewach
MareckiMarek
10-04-2011, 10:25
Hie hie, najlepszy fragment tego marketingu:-) Rozumiem że poprzedni soft tego samego autora daje nienaturalne i przerysowane efekty. Dobrze chociaż że autor to wreszcie zauważył:-) Chociaż wygląda to na lekkie marketingowe rozdwojenie jaźni.
Nigdzie nie jest napisane "poprzedni soft daje jakieś nienaturalne efekty". To czy efekt jest nienaturalny bądź przerysowany to już zależy od indywidualnego gustu użytkownika. Machinery Natural HDR jest właśnie dla tych, którzy uważają że dotychczasowe efekty uzyskiwane w programach do HDR zbytnio odbiegają od tego co daje bezpośrednio aparat. I jeśli mówimy o "marketingu" to właśnie jego istotą przy rozdzieleniu programu na dwa jest zrzucenie z Machienery łatki programu "do masakrowania zdjęć".
Myślę że contrast +48 a brightness -42 rozwiązuje sprawę magazynu części z samochodów :wink:
Ja mam pytanie jak program radzi sobie z poruszającymi się liśćmi na drzewach
Algorytm łączenia obrazów działa w taki sposób że w zdecydowanej większości przypadków poradzi sobie z różnicami na klatkach.
czy algorytm różni się od tego z wersji 1?
MareckiMarek
10-04-2011, 10:58
czy algorytm różni się od tego z wersji 1?
Tak, różni się. Inaczej łączy obrazy, wyrównuje przesunięcia i w miarę możliwości usuwa duchy.
Henio Jawa
10-04-2011, 11:16
Nie czepiałbym się tak jakości sampli bo to takie trochę bicie piany.
Program trzeba samemu obadać i sprawdzić czy się nim umie posługiwać.
Ja nie sprawdzę bo nie mam Windows:-(
Na naszym forum przeróżni "guru" wyprodukowali urban legend, że np. Photomatix to syf i nadaje się najwyżej dla gejów.
Oczywiście można sobie pooglądać zdjęcia Maćka Duczyńskiego (robione w Photomatixie) które wyrywają z butów. I co? Nic. Legendy o beznadziejnym programie to i tak nie zmieni.
Co do sampli (lekko w obronie tego co pokazał Marek): pomimo tego, że wyglądają rzeczywiście słabo jak dla kogoś kto szuka programu który z automatu zrobi mu "wow-effect" i względnie nie zachęcają do kupna przeciętnego użytkownika to mnie osobiście pasują. Zwłaszcza to z kościoła. Już tłumaczę dlaczego - dla mnie jakikolwiek "program_do_ha-de-erufff" jest czymś co ma mi wypluć materiał nadający się do dalszej obróbki w Photoshopie - nie oczekuję, że zrobi wszystko lux, idealnie, że sobie tylko przeskaluje i mogę się chwalić fotką w necie. Ma być wręcz całkiem płaski, z niskim kontrastem, bez głębszych cieni - o tym co będzie ginąć w czerniach czy gdzie będzie będę decydował później i zdecydowanie bardziej selektywnie - ale sam będę miał możliwość coś zaciemnić (to żaden problem), lub zostawić z tak wyciągniętymi detalami jak jest na surowo. Mając wynikowo obrazek z ładnymi cieniami pozbawiam się niejako tej możliwości. Tak więc sam fakt braku czerni i ciemnych miejsc jest dla mnie zdecydownie porządany jeśli tylko nie ma tam szumu, jeśli są odpowiednio wykorzystane informacje z prześwietlonej klatki (tego nie wiem).
Teoretycznie każdym programem tego typu dałoby się tak zrobić (ale tylko teoretycznie) - sam jestem rzadko zadowolony z tego co wypluwa photomatix na naprawdę delikatnie tkniętych suwaczkach - więcej pracy mnie później kosztuje chyba maskowanie i poprawianie działań photomatixa niż bym sobie łączył różne ekspozycje ręcznie w DRI na maskach. Photomatix bardzo rzadko nie tworzy dziwnych, choćby delikatnych aureolek, jakiegoś dziwnego rozkładu świateł/cieni (mówię głównie o zdjęciach wnętrz, z oknami w kadrze itd - w krajobrazie trochę lepiej się spisuje). Jeśli Machinery ma sporą powtarzalność jeśli chodzi o taki efekt jak na pierwszym samplu na stronce - bardzo możliwe, że się nim zainteresuje.
Przy czym jestem świadom, że największy target dla takich programów to ludzie którzy jednak używający tego jako głównego narzędzia do zrobienia i obróbki HDR'a - ma wyjść fajnie od razu i tyle - dlatego też zachęcam do "poprawienia" lub zmienienia sampli (przynajmniej części - zwłaszcza tego z magazynu, bo jest wyjątkowo odpychający).
MareckiMarek
11-04-2011, 10:33
Natural HDR Wersja 2.0.2 (11-04-2011)
Edytor:
* Dodana możliwość wprowadzania korekty ekspozycji oraz bracketingu w plikach innego typu niż RAW (jpeg, tiff).
Taka korekcja przydaje się szczególnie przy tworzeniu bracketingu i składania hdr z jednego pliku. Cudów oczywiście nie spodziewajcie się, jeśli obniży się ekspozycję w jpg to szczegóły w prześwietleniach się nie pojawią :-)
Czy któryś z programów jest w stanie wziac pod uwagę to ze plików tiff wymażę część obrazka tak aby program nie obrabiał tej części?
MareckiMarek
11-04-2011, 11:46
Czy któryś z programów jest w stanie wziac pod uwagę to ze plików tiff wymażę część obrazka tak aby program nie obrabiał tej części?
W wersji Effects będzie można zrobić maskę przetworzonego obrazu z oryginałem.
MareckiMarek
11-04-2011, 19:01
Przy okazji ostatniego update zrobiłem błąd z wersją językową. Jeśli u kogoś program wyświetla interfejs po angielsku to proszę odinstalować program i pobrać jeszcze raz ze strony. No chyba że to nie przeszkadza :-)
http://www.machineryhdr.com/natural/demo.php
W wersji Effects będzie można zrobić maskę przetworzonego obrazu z oryginałem.
a dla słabszych umysłowo?
MareckiMarek
11-04-2011, 22:56
a dla słabszych umysłowo?
Maskę taką jak jak w Photoshopie na której będzie można zakryć pędzlem dowolny kawałek przerobionego zdjęcia a w tym miejscu zostawić oryginał.
Wersja Demo jest ważna 45 dni - to rozumiem, ale dlaczego nie mogę sprawdzić/wypróbować jak wygląda zdjęcie w pełnym rozmiarze? Chciałbym choćby ocenić wielkość generowanego szumu i czy daje radę ze zdjęciami z ręki (co na miniaturce możliwe nie jest), a tu lipa. :(
Marek, mając wersje pełną 1.54 - niedawno zakupioną, ponoc mam darmową dwójkę. ściągnąłem wersję demo i co dalej??
mrpawcio
13-04-2011, 19:48
Wersja Demo jest ważna 45 dni - to rozumiem, ale dlaczego nie mogę sprawdzić/wypróbować jak wygląda zdjęcie w pełnym rozmiarze? Chciałbym choćby ocenić wielkość generowanego szumu i czy daje radę ze zdjęciami z ręki (co na miniaturce możliwe nie jest), a tu lipa. :(
A na jaki rozmiar pozwala wersja demo?
MareckiMarek
13-04-2011, 22:08
Marek, mając wersje pełną 1.54 - niedawno zakupioną, ponoc mam darmową dwójkę. ściągnąłem wersję demo i co dalej??
To pytanie będzie się pewnie pojawiać co kilka stron. Dla ciebie jest wersja Effects 2.0, która jest właśnie w trakcie tworzenia. Będzie zawierać to co Natural HDR + dodatkowe opcje do mapowania tonów i edycji obrazu. Na wcześniejszych stronach wątku znajdziesz więcej informacji.
A na jaki rozmiar pozwala wersja demo?
Maks. 1280px na dłuższym boku.
Wersja 2.0.3 (13-04-2011)
Edytor:
* Naprawiony brak opcji w oknie dialogowym zapisu obrazu w systemach Windows7 oraz Vista.
* Naprawiony problem z wyświetlaniem polskiej wersji językowej.
* Zmniejszone zużycie pamięci.
Pod Vistą i Win7 w oknie dialogowym zapisu obrazu nie było widać kontrolek z opcjami zmiany rozmiaru obrazu, konwersji profilu koloru i ustalania DPI. wersja 2.03 usuwa ten błąd.
dzięki, jutro się za to zabiorę...:)
Rozumiem, że nie ma możliwości sprawdzenia efektów na pełnej rozdzielczości zdjęcia, bo wersja Demo na to nie pozwala. Po zdjęciu w maksymalnej rozdzielczości dostępnej w wersji Demo(dłuższy bok to tylko 1280 pikseli) widzę, że program zupełnie nie radzi sobie ze zdjęciami z ręki.
Może jednak autor programu wypuści wersję Demo pozwalającą na oglądanie końcowych efektów w pełnej rozdzielczości. Przecież tak jak jest teraz, to kupowanie kota w worku. :(
MareckiMarek
14-04-2011, 16:46
Po zdjęciu w maksymalnej rozdzielczości dostępnej w wersji Demo(dłuższy bok to tylko 1280 pikseli) widzę, że program zupełnie nie radzi sobie ze zdjęciami z ręki.
Na pewno włączyłeś opcję wyrównywania zdjęć?? Menu "obraz" opcja "wyrównaj obrazy"
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/9766/screen01z.jpg)
Co stoi na przeszkodzie, aby zrobić wersję Demo, która będzie generowała obrazy w pełnej rozdzielczości? Mogą być one np. ze znakiem wodnym.
Po miniaturkach nie da się ocenić niektórych, istotnych, właściwości obrazu.
Co stoi na przeszkodzie, aby zrobić wersję Demo, która będzie generowała obrazy w pełnej rozdzielczości? Mogą być one np. ze znakiem wodnym.
popieram
MareckiMarek
15-04-2011, 12:14
Wersja generująca znak wodny jest dla użytkownika bezużyteczna i służy jedynie jako reklama pełnego programu. Między innymi z tego powodu wolałem dać w pełni użyteczną wersję programu, który da się wykorzystać np. do publikacji zdjęć w internecie.
Wersja generująca znak wodny jest dla użytkownika bezużyteczna i służy jedynie jako reklama pełnego programu. Między innymi z tego powodu wolałem dać w pełni użyteczną wersję programu, który da się wykorzystać np. do publikacji zdjęć w internecie.
Czy naprawdę nadal nie rozumiesz o co mi chodzi? Chciałbym mieć możliwość oceny możliwości programu, a przede wszystkim pełnej oceny jakości generowanych zdjęć na podstawie obrazów w pełnej rozdzielczości (bo na podstawie miniaturek nie da się tego zrobić). Dodanie znaku wodnego to był tylko przykład dodatkowego zabezpieczenia, którego wcale być nie musi.
Najprościej byłoby, gdyby wersja próbna miała pełną funkcjonalność, bez ograniczeń wielkości wynikowych zdjęć, a ograniczeniem byłby czas jej używania. Zresztą, wersja Demo jest w tej chwili wersją próbną na 45 dni. Nie rozumiem, po co jeszcze dodatkowe ograniczenie wielkości pliku wynikowego?
W każdym razie, w obecnym stanie, nie mam możliwości oceny co ten program potrafi i jakiej jakości generuje obrazy. Nie kupię w ciemno tego programu. Wolę pozostać przy darmowych EnfuseGUI i SNS-HDR Lite, które bardzo dobrze sobie radzą. Niepotrzebny jest mi program na 45 dni do zastosowań tylko internetowych.
Można by to inaczej rozwiązać - w demówce po prostu zostawić tak jak jest (mała rozdzielczość, bez znaków wodnych) + możliwość zapisu w pełnej rozdzielczości tylko, że w tym przypadku z nawalonymi wszędzie znakami wodnymi. Wszyscy by byli zadowoleni chyba?
Wystarczyłby jeden znak centralnie w kadrze, tak, żeby faktycznie dało się przyjrzeć szczegółom zdjęcia, a nie tylko watermarków ;)
MareckiMarek
16-04-2011, 21:06
Można by to inaczej rozwiązać - w demówce po prostu zostawić tak jak jest (mała rozdzielczość, bez znaków wodnych) + możliwość zapisu w pełnej rozdzielczości tylko, że w tym przypadku z nawalonymi wszędzie znakami wodnymi. Wszyscy by byli zadowoleni chyba?
To jest ciekawy pomysł, przemyślę czy da się tak zrobić. Przy okazji wpadło mi do głowy jeszcze jedno rozwiązanie. Program zamiast zmniejszać obrazek do 1280px mógłby losowo cropować jakiś jego kawałek o takich właśnie rozmiarach.
Nie idź w losowe cropy - bo okaże się że potencjalnego klienta oczywiście interesuje zupełnie inne miejsce
MareckiMarek
16-04-2011, 21:55
Nie idź w losowe cropy - bo okaże się że potencjalnego klienta oczywiście interesuje zupełnie inne miejsce
No za którymś razem interesujący fragment się w końcu załapie ;-)
Jesli bedzie bez znaku wodnego, to znajda sie cierpliwi, ktorzy poskladaja to do kupy :mrgreen:
Nooo podejrzewam że duuuużo by było roboty
MareckiMarek
18-04-2011, 19:47
Jesli bedzie bez znaku wodnego, to znajda sie cierpliwi, ktorzy poskladaja to do kupy :mrgreen:
Ale przecież już teraz można tak zrobić. Zdjęcie w pełnym rozmiarze podzielić na fragmenty 1280x1280 i każdy kawałek osobno wczytać do programu. Obawiam się jednak że po złożeniu mogą być widoczne miejsca łączenia ponieważ algorytm łączenia obrazu w HDR wykorzystuje informację o sąsiadujących wokół badanego obszaru pikselach. Jeśli dany fragment raz jest na środku cropa 1280x1280 a innym razem tuż przy krawędzi, to za pierwszym razem informacja o sąsiedztwie jest dostępna a za drugim nie.
Można poprosić jednego z kolegów który by obrobił i wysłał :)
Ustawienia podać z wersji Demo i już !
MareckiMarek
25-04-2011, 12:07
Wersja 2.0.4 (25-04-2011)
Edytor:
Przyśpieszona praca interfejsu użytkownika.
Zmniejszone zużycie pamięci.
Poprawione wyznaczanie balansu bieli w plikach RAW.
Zmniejszony kontrast plików RAW.
Predefiniowane ustawienia krzywej w zakładce 'RGB'.
MareckiMarek
06-05-2011, 23:33
Wersja 2.0.5 (06-05-2011)
Edytor:
Opcja widoku połączonych warstw.
Ułatwiona edycja krzywych RGB i koloru.
Zmniejszone zużycie pamięci.
Przyśpieszona praca interfejsu użytkownika.
Opcja resetowania ustawień interfejsu użytkownika.
W majowym numerze DFV Machinery Natural HDR 2 jest programem miesiąca.
źródło (http://img804.imageshack.us/img804/8472/dfv052011.jpg)
Skorzystałem z kilku celnych uwag pani Ewy dotyczących programu i dokonałem ulepszeń.
Wprowadziłem nowy widok złączonych warstw. Polega on na tym że bez względu na wybraną warstwę na której pracujemy, widoczny jest zawsze końcowy efekt czyli taki jakbyśmy przełączyli się na ostatnią warstwę (obecnie 'wyostrzanie'). Włączenie tego widoku zmniejsza zużycie pamięci przez program lecz wydłuża czas oczekiwania na końcowy efekt ponieważ musimy poczekać aż wszystkie warstwy zostaną przeliczone.
Ułatwiłem także edycję krzywych tak aby kliknięcie na puste miejsce i rozpoczęcie przeciągania od razu dodało nowy punkt kontrolny.
Dla tych którzy poprzestawiają okienka i nie mogą dojść do ładu jest opcja resetowanie wszystkich ustawień do domyślnych.
www.machineryhdr.com (http://www.machineryhdr.com/)
MareckiMarek
09-05-2011, 00:20
Umieściłem wersję 2.0.6 Beta, która ma ulepszony model zarządzania pamięcią.
Na stronie nie ma odnośnika, aby pobrać instalator trzeba użyć opcji sprawdzania aktualizacji w programie.
nie wiem, czy dobrze wydedukowałem, mam dwa pytania:
-Machinery Natural HDR, jest uproszczoną wersją Mach.HDR Effect? dla tych. co nie lubią przesadzonych efektów?
-dlaczego Natural jest na jeden komputer, a Effect na dwa?, pomimo, że tańszy?
MareckiMarek
10-05-2011, 10:04
nie wiem, czy dobrze wydedukowałem, mam dwa pytania:
-Machinery Natural HDR, jest uproszczoną wersją Mach.HDR Effect? dla tych. co nie lubią przesadzonych efektów?
-dlaczego Natural jest na jeden komputer, a Effect na dwa?, pomimo, że tańszy?
Dlatego że Effects jest jeszcze w wersji 1.5.5.
siedemczwartych
11-05-2011, 09:02
pytanie.
Machinery Natural HDR - jak ustawić wyjsciowy plik większy niż 849x1280 ???
Wczytuję pliki wielkości 2844x4284 a generuje mi takie mniejsze jak wyżej.
Niby jest "ptaszek" i można wpisać inny rozmiar... ale to nie działa.
Jak wpiszę to i tak się resetuje to 849x1280
Ps. instrukcji na www jeszcze nie ma :(
a masz pełną wersję, czy demo ?
siedemczwartych
11-05-2011, 09:17
a masz pełną wersję, czy demo ?
demo... ale pytałem autora czy są inne ograniczenia poza czasowym... napisał wyraźnie, że NIE!.
demo... ale pytałem autora czy są inne ograniczenia poza czasowym... napisał wyraźnie, że NIE!.
no to teraz wiesz, że jednak są, marketing Panowie, marketing
Tez uwazam, ze to przesada. Marek do kazdej demowki (!), nie dosc ze bez ogranicznen, powinien jeszcze dokladac 10zl.
siedemczwartych
11-05-2011, 11:08
ooo jacy ironiści ....
dajcie sobie na wstrzymanie i czytajcie ze zrozumieniem.
Byłem zdziwiony, że są ogrniczenia, bo wczesniej pytałem i otrzymałem jednoznaczną odpowiedź, że tylko czasowe.
Tyle w temacie cwaniakowania.
MareckiMarek
11-05-2011, 13:04
Byłem zdziwiony, że są ogrniczenia, bo wczesniej pytałem i otrzymałem jednoznaczną odpowiedź, że tylko czasowe.
Widocznie się nie zrozumieliśmy. Pytanie czy wersja demo ma ograniczenia używania zrozumiałem jako pytanie o ograniczenie czasowe.
siedemczwartych
11-05-2011, 15:16
Widocznie się nie zrozumieliśmy. Pytanie czy wersja demo ma ograniczenia używania zrozumiałem jako pytanie o ograniczenie czasowe.
sprawa wyjaśniona. Program kupiony i wszystko działa jak należy. :)
MareckiMarek
12-05-2011, 13:05
Jest dostępna wersja stabilna 2.0.6, mam nadzieję że wprowadzone zmiany w zarządzaniu pamięcią pomogą.
www.machineryhdr.com
MareckiMarek
12-05-2011, 20:48
Pisząc Machinery Natural HDR zaprojektowałem architekturę programu tak aby móc w bardzo prosty sposób rozbudowywać go o kolejne funkcje i dokładać kolejne zakładki-warstwy. Możliwości rozbudowy są praktycznie nieograniczone, powiedzcie co byście chwili w programie widzieć, mogę dorzucić praktycznie wszystko.
MareckiMarek
13-05-2011, 10:34
Na stronie projektu jest dostępna pierwsza część podręcznika użytkownika.
http://www.machineryhdr.com/natural/instruction.php
siedemczwartych
16-05-2011, 22:12
proces łączenia startuje po wgraniu zdjęć.
Co wg mnie nie do końca jest właściwe.
Bo np jeśli mam zdjęcia w różnych folderach to nie mogę dołożyć zdjęcia.
Może lepiej pozwolić wczytywać zdjęcia a proces łączenia startować przyciskiem?
MareckiMarek
17-05-2011, 09:48
proces łączenia startuje po wgraniu zdjęć.
Co wg mnie nie do końca jest właściwe.
Bo np jeśli mam zdjęcia w różnych folderach to nie mogę dołożyć zdjęcia.
Jak to nie można? W każdej chwili można dorzucić do katalogu dowolne zdjęcie z dowolnego katalogu
1. przeciągając je na puste miejsce w okienku
2. z menu kontekstowego okna 'obrazy źródłowe' -> Dodaj obraz.
3. z menu "Obraz" -> Dodaj Obrazy w zakładce "wczytywanie obrazów".
siedemczwartych
17-05-2011, 13:26
Jak to nie można? W każdej chwili można dorzucić do katalogu dowolne zdjęcie z dowolnego katalogu
1. przeciągając je na puste miejsce w okienku
2. z menu kontekstowego okna 'obrazy źródłowe' -> Dodaj obraz.
3. z menu "Obraz" -> Dodaj Obrazy w zakładce "wczytywanie obrazów".
tak, ale mnie chodzi o to że proces łączenia odbywa się automatycznie.
Nie moge go sam zapoczątkować
MareckiMarek
17-05-2011, 22:24
tak, ale mnie chodzi o to że proces łączenia odbywa się automatycznie.
Nie moge go sam zapoczątkować
Dalej nie rozumiem na czym polega problem. Wrzucasz zdjęcia i program je łączy. W każdej chwili można wybrane zdjęcia usunąć lub dodać nowe. Do czego ma być potrzebna opcja ręcznego startu skoro jeśli program sam zaczyna działać po dowolnej zmianie?
photoaction
18-05-2011, 19:44
Hmmm bawiłem się demo.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/854/92018449.jpg/)
rzuccie okiem na drzewa... wyszłą kicha.
Czy w demo nie ma mozliwosci korygowania tego?
Czy całe prostowanie zdjęć i edytor są dostepne w pełnej wersji? bo w demo mozna tylko łączyć zdjęcia..
Ja jestem zadowolony, ale mam stara wersje; czy 2.0 jest dużo lepsza? Warto upgrejdowac?
źródło (http://img146.imageshack.us/img146/7295/mach1000.jpg)
By cosne (http://profile.imageshack.us/user/cosne) at 2011-02-03
photoaction
18-05-2011, 20:02
masz edytor w tej wersji? jak udalo ci sie ladnie polaczyc te zdjecia?
MareckiMarek
18-05-2011, 22:51
Czy całe prostowanie zdjęć i edytor są dostepne w pełnej wersji? bo w demo mozna tylko łączyć zdjęcia..
Czy na pewno używasz Wersji Natural HDR 2.0? Zaprezentowany sampel wygląda na przetworzony wersją Effects.
photoaction
18-05-2011, 22:52
www.machineryhdr.com/natural zakladka demo i pobralem plik...
siedemczwartych
19-05-2011, 14:57
działa świetnie.
Przed zakupełm zrobiłem sobie taki dość ekstremalny test.
Wyniki oceńcie sami:
użyte zdjecia:
źródło (http://www.stefanolszak.pl/FORUM/kol.jpg)
wynik:
źródło (http://www.stefanolszak.pl/FORUM/schody.jpg)
robinhood
20-05-2011, 16:17
Ja bym tam wziął trzecią i piątą klatkę do Photoshopa i zrobił maskę taką, żeby ciemne fragmenty zieleni na 3 zastąpić jaśniejszymi z 5. Wyszło by naturalnie i IMO ładniej od tego efekciarskiego HDR'a...
siedemczwartych
22-05-2011, 19:29
Ja bym tam wziął trzecią i piątą klatkę do Photoshopa i zrobił maskę taką, żeby ciemne fragmenty zieleni na 3 zastąpić jaśniejszymi z 5. Wyszło by naturalnie i IMO ładniej od tego efekciarskiego HDR'a...
to bierz i rób. Ja nie zamierzam się męczyć i tracić czas na maski.
Program jest świetny.
to bierz i rób. Ja nie zamierzam się męczyć i tracić czas na maski.
Program jest świetny.
Chyba za mocno pojechałeś...
Chyba zdążyłeś wyedytować treść...
MareckiMarek
23-05-2011, 21:42
Mam jeszcze niespodziankę :-).
Wersja 2.07 będzie miała możliwość lokalnego regulowania detali. Algorytm już działa, pracuję teraz nad optymalizacją prędkości. 2.07 powinno być dostępne w ciągu kilku dni.
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/6730/detale.jpg)
MareckiMarek
26-05-2011, 09:38
Wersja 2.0.7 (26-05-2011)
Edytor:
* Dodana regulacja poziomu detali.
Opcja, która z pewnością ucieszy wielu użytkowników :-)
Od 2.07 jest już możliwość podkręcania lokalnego kontrastu. Algorytm jest dość inteligentny i nie dotyka się do zdjęcia w miejscach gdzie kontrast już jest, trudno więc nim "zmasakrować" zdjęcie.
Znakomicie działa na pojedynczych zdjęciach.
www.machineryhdr.com
MareckiMarek
26-05-2011, 11:43
Podkręcanie detali w praktyce wygląda tak:
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/8996/detailsdz.jpg)
Jest to zupełnie inny algorytm niż w wersji Effects. Znakomicie się nadaje praktycznie do każdego pojedynczego zdjęcia i fotografii BW. Efekt działania jest prawie ;-) taki sam jak z pewnego programu na literkę "T" :D
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/299/detailsample01.jpg)
Dobra, dobra, napisz co tam się dzieje z Effects i czy tam będzie ten algorytm? :)
siedemczwartych
27-05-2011, 08:21
podoba się. :)
źródło (http://www.stefanolszak.pl/FORUM/detal.jpg)
Ps. Co do samej aktualizacji. Może da się tak zrobić by działo się to automatycznie?
Bo ponowne instalowanie nawet nie wykryło lokalizacji obecnego programu i chciał się instalować (chyba domyślnie) na dysku C.
MareckiMarek
27-05-2011, 17:34
Ps. Co do samej aktualizacji. Może da się tak zrobić by działo się to automatycznie? Bo ponowne instalowanie nawet nie wykryło lokalizacji obecnego programu i chciał się instalować (chyba domyślnie) na dysku C.
Tak, muszę się w końcu zabrać za to i zrobić porządny instalator.
Zrobiłem dzisiaj mały update do wersji 2.0.7.1. Udało mi się znacznie podnieść jakość i dokładność działania filtra "detale" bez utraty prędkości.
W wersji Effects ten algorytm tez oczywiście będzie.
MareckiMarek
06-06-2011, 19:02
Wersja 2.0.8 beta (06-06-2011)
Edytor:
* Zredukowany szum i ulepszona jakość filtra "Detale".
* Dodany parametr "Ostrość" w zakładce "Winietowanie".
* Dodany podgląd ustawień zakładki "Winietowanie".
* Dodany podgląd ustawień zakładki "Wyostrzanie".
www.machineryhdr.com
Marku, a co z Effects? Jest szansa w najbliższym czasie?
MareckiMarek
08-06-2011, 22:19
Marku, a co z Effects? Jest szansa w najbliższym czasie?
Trwają ostatnie prace nad wersję Effects, ale terminu tym razem nie odważę się podać bo już jest poślizg tydzień do założonego.
MACHINERY Natural HDR
Wersja 2.0.9 beta (08-06-2011)
Edytor:
Poprawiony moduł przetwarzania wsadowego
Przetwarzanie wsadowe jest dostępne także w wersji demo.
www.machineryhdr.com
MareckiMarek
10-06-2011, 19:46
Dostępna wersja Machinery Natural 2.0.9 stabilna
Oprócz zmian wprowadzonych w wersji beta, ulepszony tez został kolor jaki daje filtr detale.
Aby uruchomić przetwarzanie wsadowe należy użyć aplikacji Machinery Explorer w celu utworzenia listy plików, które mają zostać przetworzone. Przy pomocy polecenia "Przetwarzanie wsadowe" lista zostanie przeniesiona do głównej aplikacji Machinery.
źródło (http://img864.imageshack.us/img864/9923/batch02.jpg)
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/8753/batch01.jpg)
MareckiMarek
23-06-2011, 14:16
Wersja 2.0.9.3 (23-06-2011)
Edytor:
Ulepszony filtr "Detale".
Poprawiony interfejs użytkownika.
MareckiMarek
08-07-2011, 15:06
Machinery Natural HDR Wersja 2.0.9.4 (08-07-2011)
Edytor:
* Poprawiony model zarządzania pamięcią.
MareckiMarek
08-07-2011, 21:50
Mam jeszcze jedną niespodziankę na dzisiejszy wieczór. Dostępna jest 64-bitowa wersja programu Machinery Natural HDR. Znika wreszcie problem wczytywania bardzo dużych obrazów np. panoram po czterdzieści tysięcy pikseli szerokości i więcej.
MareckiMarek
14-07-2011, 19:30
Wersja 2.1 (14-07-2011)
Edytor:
Poprawione działanie funkcji Cofnij / Ponów
64-bitowa wersja programu.
Poprawione różne drobne błędy interfejsu.
Konfiguracja opcji sprawdzania aktualizacji przy starcie programu.
Explorer:
64-bitowa wersja programu.
MareckiMarek
18-07-2011, 10:57
Wersja na MACa?
Cały czas jest na liście rzeczy do zrobienia ale w najbliższym czasie (2-3 miesiące) nie.
MareckiMarek
20-07-2011, 19:36
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.1 (20-07-2011)
Edytor:
Ulepszony algorytm łączenia obrazów HDR (mniejszy efekt ciemnych obwódek).
Poprawiony błąd braku zapisu parametrów korekty ekspozycji w projekcie.
MareckiMarek
24-07-2011, 12:33
Powoli powstaje instrukcja do programu, dostępna pod adresem:
Bracketing i korekcja ekspozycji w pojedynczych plikach
Machinery uratuje twoje niedoświetlone zdjęcia nawet jeśli nie posiadasz oryginału w formacie RAW.
Dzięki funkcji korekty ekspozycji pojedynczych plików, nawet w formacie JPG, możesz tworzyć obrazy HDR mając do dyspozycji tylko jedną klatkę zdjęcia!
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/1818/expcorrecta.jpg)
A na wersję Effects to warto jeszcze czekać?
A na wersję Effects to warto jeszcze czekać?
Czekam, czekam, czekam...
miron19j
24-07-2011, 14:50
Powoli powstaje instrukcja do programu...
a planujesz wersję pdf?
MareckiMarek
25-07-2011, 22:23
a planujesz wersję pdf?
Cały help będzie dostępny w formacie HTML Help bezpośrednio z programu.
Wersja Effects jeszcze w produkcji. Trochę czasu zajął mi pewien problem z dostosowaniem architektury programu do kilku efektów, ale teraz już z górki :-)
MareckiMarek
28-07-2011, 18:40
Jakiś termin?
Niedługo, cały czas pracuję.
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.4 (28-07-2011)
Edytor:
* Tryby przetwarzania dla obrazów panoramicznych 180 i 360 stopni.
... i ładny sampelek znaleziony w sieci i przetworzony przez Machinery.
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/9235/morzetp.jpg)
www.machineryhdr.com
bwiesiek
29-07-2011, 00:34
Przepraszam panowie Nikoniarze przez duże N.Byłem na stronie dla N-D5100 i widzę,że to paranoja,wszyscy się chwalą że kupili N-D5100,a żaden nie wie co to HDR w tym modelu.Jeżeli ktoś miał z tym styczność, proszę o podpowiedz,zestaw wpisałem na forum D5100.
bwiesiek
29-07-2011, 00:37
Piękne zdjęcia,ja mam kompakta i pracuje na Expresie,
samson09
29-07-2011, 17:10
Świetne efekty. Jestem ciekaw jak radzi sobie photoshop cs5 ze swoimi nowymi dodatkami hdr w porównaniu z machinery?
Mam trochę drewniane oko i chyba zero doświadczenia, więc nie będę się wypowiadał na temat przetwarzania obrazków.
Ale pierwsze co minie zaczęło wkurzać w MACHINERY HDR Effects to, to że program nie pamięta osobno katalogu z którego ładujemy fotkę i w którym zapisujemy gotowca.
Takie ciągłe przeskakiwanie z katalogu do katalogu nie jest delikatnie mówiąc, zbyt wygodne. A zwłaszcza, że nie można obrabiać fotek grupowo, tylko pojedynczo.
MareckiMarek
30-07-2011, 12:06
Ale pierwsze co minie zaczęło wkurzać w MACHINERY HDR Effects to, to że program nie pamięta osobno katalogu z którego ładujemy fotkę i w którym zapisujemy gotowca.
Poprawię to przy najbliższej okazji.
A zwłaszcza, że nie można obrabiać fotek grupowo, tylko pojedynczo.
O jakie "grupowe" przetwarzanie chodzi? Program ma przecież opcję przetwarzania wsadowego.
O jakie "grupowe" przetwarzanie chodzi? Program ma przecież opcję przetwarzania wsadowego.
Chodzi mi o przetwarzanie kilku fotek jednocześnie na bazie jednych ustawień. np. Zaznaczam katalog i jednym poleceniem program obrabiałby wszystkie fotki w tym katalogu. Może jest tam coś takiego tylko jeszcze nie doszedłem do tych opcji.
Wczoraj kupiłem Machinery Natural HDR 2 i z zapamiętywaniem tych katalogów jest to samo, co w HDR Effects
MareckiMarek
30-07-2011, 18:31
Chodzi mi o przetwarzanie kilku fotek jednocześnie na bazie jednych ustawień. np. Zaznaczam katalog i jednym poleceniem program obrabiałby wszystkie fotki w tym katalogu. Może jest tam coś takiego tylko jeszcze nie doszedłem do tych opcji.
Do tego właśnie służy "przetwarzanie wsadowe". Należy użyć aplikacji Machinery Explorer żeby stworzyc listę plików do przetwarzania.
Fajnie działa to przetwarzanie wsadowe. Ale znów mam kilka spostrzeżeń.
Oczywiście zapamiętywanie tylko ostatniego katalogu.
Baza własnych projektów powinna być domyślnie w jednym określonym katalogu, i on powinien pojawiać się zawsze, jako domyślny. Oczywiście z możliwością wyszukania innego. Na przykład, otwieramy program Machinery Explorer i mamy już wpisany domyślny katalog z projektami. A jak wybierzemy inny to powinien go pamiętać do zamknięcia programu.
I na razie ostatnie spostrzeżenie. Gdy przeciągamy fotki w Machinery Explorer z górnego pola na dolne, to jak przesuniemy myszką z chwyconym plikiem po jakimś polu wyboru widoku, widok zmienia się. Sądzę, że te pola powinny się aktywować tylko, gdy na nie klikamy a nie przesuwając po nich myszką z chwyconym plikiem. A tak po za tym te pola powinny chyba być nad oknem, na które mają wpływ. Na przykład obok ikonki odświeżania.
O zgrozo!
Dlaczego te programy nie są całkowicie po Polsku?
MareckiMarek
31-07-2011, 15:28
O zgrozo!
Dlaczego te programy nie są całkowicie po Polsku?
Podaj komunikaty, które nie są przetłumaczone to zrobię poprawkę do programu.
MareckiMarek
31-07-2011, 15:29
I na razie ostatnie spostrzeżenie. Gdy przeciągamy fotki w Machinery Explorer z górnego pola na dolne, to jak przesuniemy myszką z chwyconym plikiem po jakimś polu wyboru widoku, widok zmienia się.
Zablokuję to. Przenosić zdjęcia do okna projektu można też dwukrotnie klikając na obraz, nie trzeba przenosić metodą drag&drop.
Podaj komunikaty, które nie są przetłumaczone to zrobię poprawkę do programu.
Cały panel "Dostosuj" w Machinery Explorer i opis wszystkich ikonek, zarówno w Machinery Explorer i Edytor „Auto Hide” i „Close”
I jeszcze jedno. Czy ten ekranik licencyjny musi się pojawiać jak mam pełną wersję. W różnych programach jest możliwość wyłączenia ekranu powitalnego.
MareckiMarek
31-07-2011, 20:08
Cały panel "Dostosuj" w Machinery Explorer i opis wszystkich ikonek, zarówno w Machinery Explorer i Edytor „Auto Hide” i „Close”
I jeszcze jedno. Czy ten ekranik licencyjny musi się pojawiać jak mam pełną wersję. W różnych programach jest możliwość wyłączenia ekranu powitalnego.
Ok, zajmę się tłumaczeniem. Co do ekranu powitalnego pokazującego dane właściciela to jeszcze nie wiem :-)
Rzutem na taśmę Machinery Natural HDR wersja 2.1.5 :-)
Dodałem połówkowy podgląd oryginału i usunąłem różne drobne bugi, mam nadzieję że skutecznie :-)
Aktualizacja jest dostępna z poziomu programu i na razie widnieje w spisie jako wersja beta.
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/2981/screen04a.jpg)
Ok, zajmę się tłumaczeniem. Co do ekranu powitalnego pokazującego dane właściciela to jeszcze nie wiem :-)
To tak na wesoło.
Skoro mam wersję pełną to poco mi to ciągłe przypominanie. Już dawno firmy piszące oprogramowanie zrezygnowały z tego czysto reklamowego ekraniku po zarejestrowaniu programu. Przecież nie będę drugi raz go kupował.:|
W Machinery 1.5.5 wyświetla się 10 sekund... ;)
Odnośnie tej bety.
Coś chyba jest nie tak z otwieraniem plików NEF.
Podaj jakiś adres. To ci wyślę zrzuty z ekranu.
MareckiMarek
01-08-2011, 01:22
Odnośnie tej bety.
Coś chyba jest nie tak z otwieraniem plików NEF.
Podaj jakiś adres. To ci wyślę zrzuty z ekranu.
Problem jest namierzony i wynika on z tego że w podglądzie oryginału jest pokazywany obraz przed ustawieniem balansu bieli. Jeśli wczytany zostanie plik RAW to w oknie balansu bieli zostają ustawione parametry dla poszczególnych kanałów koloru a podgląd pokazuje dla "surowego" pliku. I w zasadzie nie byłoby tak źle gdyby nie to że dcraw z którego korzysta program ma jakiś problem z odczytem balansu bieli z nefów D5100 i wychodzi bardzo duża różnica w kolorze. W ogóle zmienię tego dcrawa na coś innego bo jest z nim za dużo problemów.
piotr_74
01-08-2011, 11:02
Posiadałem wersję 1.5 nie można było dokonać aktualizacji z poziomu programu do wersji 2.xx, dlatego też ściągnąłem tą wersję i zainstalowałem. Teraz pozostała mi wersja demo.... Jak możesz to napisz co mam z tym fantem zrobić.
piotr_74
01-08-2011, 11:51
Nie mogę już edytować....
Już się chyba połapałem, wersja Machinery 1.5.5 będzie aktualizowana do wersji Effects (o ile zdążę z aktualizacją), a Natural HDR to jest inny program, przynajmniej tak to rozumiem.
Problem jest namierzony i wynika on z tego że w podglądzie oryginału jest pokazywany obraz przed ustawieniem balansu bieli. Jeśli wczytany zostanie plik RAW to w oknie balansu bieli zostają ustawione parametry dla poszczególnych kanałów koloru a podgląd pokazuje dla "surowego" pliku. I w zasadzie nie byłoby tak źle gdyby nie to że dcraw z którego korzysta program ma jakiś problem z odczytem balansu bieli z nefów D5100 i wychodzi bardzo duża różnica w kolorze. W ogóle zmienię tego dcrawa na coś innego bo jest z nim za dużo problemów.
NEFa z D7k otwiera prawidłowo.
Niby ten sam procek, ta sama matryca.
Kiedy można się spodziewać wersji, która poprawnie pokaże NEFy z D5,1k
Mała sugestia odnośnie tłumaczenia w MACHINERY Natural HDR 2.1.5
Przy ikonce pipety wyskakuje napis ”Pobierz punkt bieli z obrazu” ale nic się nie pobiera ani nigdzie nie ma gdzie go wkleić.
Chyba bardziej byłby odpowiedni napis „Wskaż który punkt w obrazie powinien być biały” czy coś w tym stylu. Bo faktycznie nic nie pobieramy, tylko wskazujemy, który punkt powinien być biały a program wyrównuje nam poziom bieli.
I nawet fajnie to pracuje.
Chociaż nie zawsze można znaleźć coś białego w obrazku. I tutaj przydałaby się funkcja faktycznego pobrania jakiegoś koloru z innego obrazka i wklejenie go do obrabianego obrazka, aby program wyrównał poziomy RGB do tego koloru. To byłaby super funkcja.
Dowiemy się, kiedy będzie można obrabiać NEFy z D5,1k
MareckiMarek
11-08-2011, 21:29
Dowiemy się, kiedy będzie można obrabiać NEFy z D5,1k
Zajmę się tym przy najbliższej aktualizacji.
MareckiMarek
14-08-2011, 15:59
Wersja 2.1.6 (beta) (14-08-2011)
Edytor:
Dodany mikser kanałów w warstwie "Kanały RGB".
Ulepszony połówkowy podgląd oryginalnego obrazu.
źródło (http://img198.imageshack.us/img198/8170/screen06b.jpg)
No fajnie.
A NEFy z D5.1k
Kiszka :(:(:(
Zajmę się tym przy najbliższej aktualizacji.
Druga aktualizacja i dalej nic w temacie D5.1k
Zniknęła pipeta.:sad: Szkoda, bo bardzo pomocne narzędzie.
Zaczynam żałować, że to coś kupiłem.:twisted:
Zaczynam żałować, że to coś kupiłem.
Trzeba było kupić Photomatix i nie marudzić teraz ;)
MareckiMarek
17-08-2011, 10:45
Druga aktualizacja i dalej nic w temacie D5.1k
Zniknęła pipeta.:sad: Szkoda, bo bardzo pomocne narzędzie.
Nic nie zniknęło, nie rozumiem kompletnie o czym piszesz, pipeta jest cały czas na swoim miejscu.
Proszę, napisz też na czym polega problem z NEFami z D5.1
Kiedyś słuchałem w radyjku zawsze o trzynastej teki kabaret o panu Michale Wołodyjowskim i zawsze słuchowisko rozpoczynało się wielkim marudzeniem i kiedyś powiedzieli, dlaczego ciągle narzekają, ano jak nie będą narzekać to ktoś pomyśli, że im jest za dobrze i dokręci im śrubę. Więc marudzić i narzekać trzeba zawsze.
A tak na poważnie, to autor tego programu nigdzie nie pisał, że program ma ograniczenia i nie otwiera wszystkich plików NEF.
A jeśli chodzi o Photomatix to programy korporacyjne wolę pobrać z netu.
Nic nie zniknęło, nie rozumiem kompletnie o czym piszesz, pipeta jest cały czas na swoim miejscu.
Proszę, napisz też na czym polega problem z NEFami z D5.1
Może ta pipeta gdzieś się schowała, poszukam.
A jeśli chodzi o NEFa z D5.1k
To przecież wysłałem ci fotkę jak to wygląda. Nawet oryginalnego nieruszanego NEFa z D5.1k ci wysłałem.
Mało tego sam napisałeś, że już wiesz, na czym polega problem i przy najbliższej aktualizacji poprawisz to.
Więc nie rozumiem, o czym wcześniej rozmawialiśmy.
Ja mam pytanie co do ceny, na stronie widieje coś takiego:
Zamówienie
Aby skorzystać z wersji pełnej należy zakupić klucz autoryzacyjny w cenie 99zł
W tej cenie licencja pozwala na:
Dowolne, również komercyjne wykorzystanie programu.
Instalację na jednym stanowisku.
Przetwarzanie wsadowe
Bezpłatne aktualizacje w ciągu roku (szczegóły w licencji użytkownika)
Zamówienie można złożyć wysyłając wiadomość na adres
[email protected] .
Akceptowalne formy płatności to przelew bankowy (89zł) lub PayPal (94zł).
Po dokonaniu wpłaty klucz zostanie wysłany drogą e-mail wraz z instrukcją instalacji.
To w końcu 99zł, 94zł czy 89zł bo nie wiem. I dlaczego muszę niszczyć gazetę wycinając jej okładkę ? Nie ma mniej inwazyjnych sposobów na rabaty bo ten bez obrazy ale jest małoprofesjonalny. To tak jak wycinać kieszonkę z koszuli Wólczanki aby dostać rabat na spinki Vistuli.
MareckiMarek
17-08-2011, 17:45
To w końcu 99zł, 94zł czy 89zł bo nie wiem. I dlaczego muszę niszczyć gazetę wycinając jej okładkę ? Nie ma mniej inwazyjnych sposobów na rabaty bo ten bez obrazy ale jest małoprofesjonalny. To tak jak wycinać kieszonkę z koszuli Wólczanki aby dostać rabat na spinki Vistuli.
Cena to 89, już poprawiłem informację. A co do rabatu, to takie zasady zostały ustalone z redakcją. Gazeta sprzed kilku miesięcy nie jest chyba świętością żeby się tak przejmować wycięciem kawałka.
Skoro mówisz, że marudzę to niech ci będzie, że marudzę.:???:
Ale żebyś wiedział, dlaczego marudzę. To tak na szybko zrobiłem stronę, aby wszyscy mogli zobaczyć, dlaczego tak marudzę.:twisted:
http://www.kruszon.com/testmachnery/testmachinery.htm
MareckiMarek
18-08-2011, 10:58
Wersja 2.1.7 (18-08-2011)
Edytor:
Dodana warstwa "Wygładzanie".
Warstwa daje możliwość redukcji szumu oraz kontrastów na zdjęciu.
Przydaje się także gdy filtr "detale" wyciągnie zbyt dużo niedoskonałości i artefaktów ze zdjęcia.
źródło (http://img850.imageshack.us/img850/3231/unled1jco.jpg)
www.machineryhdr.com/natural
MareckiMarek
21-08-2011, 00:00
Po kilku poprawkach wersja 2.1.7 jest udostępniona jako stabilna.
Dodane także została pipeta usprawniająca tworzenie krzywych koloru i RGB.
źródło (http://img713.imageshack.us/img713/937/screen07o.jpg)
A może zamiast wstawiać dodatkowe pozycje w programie, usprawniłbyś rozpoznawanie plików NEF z Nikona skoro na tym forum reklamujesz ten program.
Właśnie zauważyłem, że używasz plików CR2 z Canona, więc pobrałem taki plik z sieci i okazuje się, że tylko te pliki program rozpoznaje w miarę prawidłowo. Chociaż jest różnica między wczytanym nieobrabianym obrazkiem wyświetlanym w okienku programu a podglądem programowym.
Tutaj podaje przykłady. http://www.kruszon.com/testmachnery/testmachinery.htm
Po za tym na stronie Machinery też powinna być umieszczona informacja o nie prawidłowej współpracy programu z plikami RAW (NEF) z Nikona.
MareckiMarek
21-08-2011, 21:03
A może zamiast wstawiać dodatkowe pozycje w programie, usprawniłbyś rozpoznawanie plików NEF z Nikona skoro na tym forum reklamujesz ten program.
Po za tym na stronie Machinery też powinna być umieszczona informacja o nie prawidłowej współpracy programu z plikami RAW (NEF) z Nikona.
Machinery prawidłowo współpracuje z plikami NEF, a jeśli balans bieli nie spełnia twoich oczekiwań to służy do tego narzędzie pipeta i ustawianie temperatury koloru. Próba wywarcia na mnie presji przez ciebie pisaniem co drugi post tego samego niestety skuteczna nie będzie bo NEFy są wczytywane przez moduł dcraw, którego nie jestem autorem. Uaktualnię go do najnowszej wersji, może coś tam poprawili.
Różnica między plikami .jpg z aparatu i RAWami otwieranymi przez dedykowane, firmowe oprogramowanie najprawdopodobniej zawsze będzie bo każdy producent robi to po swojemu a dcraw jest uniwersalnym programem.
Ty chyba czegoś nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć.
Na pierwszym zżucie z ekranu widać wyraźnie, co program robi z fotką. Po lewej jest wczytany obrazek a po prawej to, co na starcie program zmienia w tym obrazku. Pisanie cytat z twojej wypowiedzi
„a jeśli balans bieli nie spełnia twoich oczekiwań to służy do tego narzędzie pipeta i ustawianie temperatury koloru.”
No wybacz, żeby taki balans bieli zadowolił kogokolwiek.
Na szóstym zżucie z ekranu, masz zaznaczone gdzie zaznaczyłem pipetą gdzie powinien być biały fragment. I sądzisz, że to jest biel.
Skoro ten "dcraw" robi to po swojemu, to dlaczego miniaturka i podgląd wczytanego obrazka jest prawidłowa. Inny kodek?
Wybacz, ale żeby zaraz po wczytaniu obrazka walczyć o uzyskanie tego, co powinno być na starcie a później bawić się w sklejanie, za te pieniądze to trochę za dużo.
Moja opinia jest taka.
Pieniądze wywalone w błoto. Program idzie do kosza.
MareckiMarek
22-08-2011, 08:53
Ty chyba czegoś nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć.
Na pierwszym zżucie z ekranu widać wyraźnie, co program robi z fotką. Po lewej jest wczytany obrazek a po prawej to, co na starcie program zmienia w tym obrazku. Pisanie cytat z twojej wypowiedzi
„a jeśli balans bieli nie spełnia twoich oczekiwań to służy do tego narzędzie pipeta i ustawianie temperatury koloru.”
No wybacz, żeby taki balans bieli zadowolił kogokolwiek.
To ty chyba czegoś nie rozumiesz. Rawy są wczytywane przez moduł dcraw i nie mam na to wpływu jak. To że z jednego modelu aparatu sprawia jakieś problemy z automatycznym balansem bieli to nie jest powód do pisania że program "nieprawidłowo współpracuje" ze wszystkimi.
Na szóstym zżucie z ekranu, masz zaznaczone gdzie zaznaczyłem pipetą gdzie powinien być biały fragment. I sądzisz, że to jest biel.
Tak to jest biel i widać że niewielkie masz pojęcie o tym co piszesz. Balans bieli ustawiany z punktu ma za zadanie ustawić kolor wskazanego punktu na neutralny bez zmiany jasności. Jeśli tak jak na wskazanym przykładzie obrazek jest za ciemny to na histogramie jest narzędzie "poziomy", którym można histogram pociągnąć w prawą stronę.
Skoro ten "dcraw" robi to po swojemu, to dlaczego miniaturka i podgląd wczytanego obrazka jest prawidłowa. Inny kodek?
Dlatego że miniaturka jest odczytana z zaszytego w pliku NEF jpga zapisanego przez aparat.
Wybacz, ale żeby zaraz po wczytaniu obrazka walczyć o uzyskanie tego, co powinno być na starcie a później bawić się w sklejanie, za te pieniądze to trochę za dużo.
Moja opinia jest taka.
Pieniądze wywalone w błoto. Program idzie do kosza.
Widzę że jesteś bardzo sfrustrowany. Najpierw próbujesz wywrzeć presję na mnie robiąc jakiś pseudo-test, który ma pokazywać nieprawidłowe działanie programu i myślisz że jak co drugi post będziesz go wklejał to coś tym uzyskasz. Jak się okazało że nic z tego, no to chociaż spróbujesz zniechęcić innych. Żenada...
A tutaj ten twój NEF otworzony w Machinery z ustawionym balansem bieli na punkt i regulacją histogramu:
źródło (http://img809.imageshack.us/img809/6632/unled1kw.jpg)
Polikon - chętnie przyjmę program nie zaszkodzi mieć :)
A do autora mam pytanie.
Jakiś czas temu rozmawialiśmy na temat zachowania się programu wobec elementów które poruszyły się pomiędzy różnymi zdjęciami/wersjami naświetlenia. Mi akurat chodziło o liście.
Co z takimi elementami robi program? Bo po obejrzeniu efektów z różnych programów (no tak z ponad pół roku temu) to efekty były dość różnorodne :) Od czarnych plam poprzez kaszkę po cyfrowe różności zamiast liści :)
Polikon, problem może leżeć po stronie dcraw. Z tego, co mi się obiło o uszy, Nikon nie udostępnia specyfikacji swoich plików NEF, stąd programy inne niż Nikon CNX i jemu pochodne, mogą mieć z nimi problem. Niech to ktoś ew. zweryfikuje.
MareckiMarek
22-08-2011, 12:34
Jakiś czas temu rozmawialiśmy na temat zachowania się programu wobec elementów które poruszyły się pomiędzy różnymi zdjęciami/wersjami naświetlenia. Mi akurat chodziło o liście.
Co z takimi elementami robi program?
Natura działania algorytmu łączenia obrazów w Machinery powoduje że wiele z takich elementów zostanie usuniętych. Jednak możliwe że część, szczególnie w miejscach gdzie następuje przejście między klatkami może być widocznych. Usprawnienie usuwania "duchów" jest na liście rzeczy do zrobienia.
Polikon, problem może leżeć po stronie dcraw. Z tego, co mi się obiło o uszy, Nikon nie udostępnia specyfikacji swoich plików NEF, stąd programy inne niż Nikon CNX i jemu pochodne, mogą mieć z nimi problem. Niech to ktoś ew. zweryfikuje.
Dcraw jest niestety dość słabym narzędziem, z kiepską specyfikacją i słabym napisanym kodem. Dcrawem da się wywołać automatycznie to zdjęcie z efektem zbliżonym do oryginału, ale już dla konkretnej temperatury barwowej pojawiają się jakieś problemy. Na szczęście narzędzia w Machinery pozwalają uzyskać prawidłowy efekt, ale wymaga to ręcznej korekty.
Bardzo chętnie kupiłbym jakiś komercyjną bibliotekę do RAWów i dodał do Machinery, ale niestety czegoś takiego nie udało mi się znaleźć. Mam nadzieję żę kolejne poprawki dcrawa będą usuwać błędy, do czasu aż pojawi się jakaś sensowna biblioteka do RAWów.
A czy coś pomaga konwersja NEFa do DNG i otwarcie w Machinery?
No to już żarty sobie robisz.
Cytat „To że z jednego modelu aparatu sprawia jakieś problemy z automatycznym balansem bieli to nie jest powód do pisania że program "nieprawidłowo współpracuje" ze wszystkimi.”
Przecież żaden RAW nie został poprawnie wczytany. D7000, D5100 i Canon 5D żadna fotka nie ma poprawnych kolorów.
Wystarczy trochę samokrytyki.
1) Po wczytaniu mojej fotki ustawiłeś krzywą kontrastu na maksa, czyli już nie można go podkręcić podczas dalszej obróbki. Czyli jeden element regulacji już odpada. A powiem ci szczerze, że ustawienie krzywej kontrastu na 100 nie na wszystkich fotkach daje naturalny kontrast. Po prostu fotki są dalej mało kontrastowe w stosunku do oryginału. A co zrobić jak na obrazku nie ma żadnego białego miejsca, na czym ustawić punk biały?????
2) W zakładce „Powiększenie” jest ikonka do podglądu oryginalnego obrazu. Ale jak można korzystać z tego podglądu skoro tam jest obrazek o całkiem innych parametrach koloru, nasycenia i kontrastu niż oryginał. I nie można tego zmienić.
3) Skoro nie masz możliwości wymuszenia na to, co robi z fotką "dcraw" podczas wczytywania obrazka to może zrobić w programie osobne wzorce plików RAW na poszczególne aparaty. Każdy plik ma zapisane, z jakiej puszki pochodzi i program ustawiałby to z automatu.
Chociaż utworzyć jakąś bazę wzorców. Tak, aby potencjalny użytkownik mógł sobie zapisać parametry dla swoich plików i zanim wczyta plik RAW wybiera swój wzór i dopiero wczytuje pliki. Dlaczego piszę o tych wzorcach, bo zauważyłem, że wszystkie moje NEFy mają taki sam, można powiedzieć punkt bieli. Za jakieś 10 dni dotrze do mnie przyrząd do kalibracji bieli monitora, to sobie w wolnych chwilach protestuję z takimi wzorcami. Tylko taki wzorzec powinien działać na podgląd oryginału. Czyli na ten obrazek po lewej stronie.
4) Cytat „Widzę że jesteś bardzo sfrustrowany. Najpierw próbujesz wywrzeć presję na mnie robiąc jakiś pseudo-test, który ma pokazywać nieprawidłowe działanie programu”
To nie jest pseudo test tylko to są zżuty ekranu, co program robi z obrazkiem podczas wczytywania. I jest to odpowiedź na twoje posty 128, 135, po których nastała cisza. Nawet tłumaczeń nie poprawiłeś.
I tak na zakończenie.
Musisz pamiętać, że nic nie piszesz o takim wczytywaniu plików RAW na stronie Machinery. A program sprzedajesz i to nie tanio. Czyli moim zdaniem nie jest to OK w stosunku od potencjalnych nabywców.
Czytając twoje wypowiedzi, od razu przypomina mi się cicha wojna posiadaczy D7k z Nikonem odnośnie AF.
Nikon swoje, posiadacze D7k swoje.
Zainstalowałem sobie Photomatixa i tam nie ma żadnych problemów z RAWami:-)
A czy coś pomaga konwersja NEFa do DNG i otwarcie w Machinery?
Nie wiem czy konwersja do DNG coś pomoże ale JPGi wczytuje idealnie.:-D
MareckiMarek
23-08-2011, 20:59
Cytat „To że z jednego modelu aparatu sprawia jakieś problemy z automatycznym balansem bieli to nie jest powód do pisania że program "nieprawidłowo współpracuje" ze wszystkimi.”
Przecież żaden RAW nie został poprawnie wczytany. D7000, D5100 i Canon 5D żadna fotka nie ma poprawnych kolorów.
A co to znaczy "poprawnie"? Każdy z producentów lustrzanek ma własny soft do wywoływania RAWów i tylko on wywoła zdjęcie zgodnie z oryginałem.
1) Po wczytaniu mojej fotki ustawiłeś krzywą kontrastu na maksa, czyli już nie można go podkręcić podczas dalszej obróbki. Czyli jeden element regulacji już odpada.
Możesz dalej podkręcać w zakładce Kanały RGB.
A powiem ci szczerze, że ustawienie krzywej kontrastu na 100 nie na wszystkich fotkach daje naturalny kontrast. Po prostu fotki są dalej mało kontrastowe w stosunku do oryginału. A co zrobić jak na obrazku nie ma żadnego białego miejsca, na czym ustawić punk biały?????
Wtedy należy ustawić balans bieli wybierając punkt temperatury barwowej.
2) W zakładce „Powiększenie” jest ikonka do podglądu oryginalnego obrazu. Ale jak można korzystać z tego podglądu skoro tam jest obrazek o całkiem innych parametrach koloru, nasycenia i kontrastu niż oryginał. I nie można tego zmienić.
Zastanawiałem się trochę nad działaniem podglądu. Mogę zrobić tak, że "oryginał" to będzie już po balansie bieli, ale z drugiej strony wtedy pogląd oryginału w zakładce "wczytywanie obrazów" nie ma sensu. Może ktoś zaproponuje dobre rozwiązanie, chętnie wykorzystam jakiś dobry pomysł.
3) Skoro nie masz możliwości wymuszenia na to, co robi z fotką "dcraw" podczas wczytywania obrazka to może zrobić w programie osobne wzorce plików RAW na poszczególne aparaty. Każdy plik ma zapisane, z jakiej puszki pochodzi i program ustawiałby to z automatu.
I wtedy zamiast Machinery zająłbym się robieniem biblioteki do RAWów. Celowo ustawiłem dcrawa tak, żeby histogram nie był rozciągnięty do końca w prawą stronę, po to żeby żaden z kanałów RGB nie był prześwietlony a użytkownik mógł sam podregulować kontrast przy pomocy "poziomów". Daje to trochę niedoświetlone obrazki zaraz po wczytaniu, ale zostawia margines na regulację. W przeciwnym wypadku, przy przyciętych kanałach, regulacja balansu bieli nie miałaby wielkiego sensu.
Musisz pamiętać, że nic nie piszesz o takim wczytywaniu plików RAW na stronie Machinery. A program sprzedajesz i to nie tanio. Czyli moim zdaniem nie jest to OK w stosunku od potencjalnych nabywców.
No proszę Cię.... przecież udostępniam wersję demo, która RAWy wczytuje dokładnie tak samo i każdy może sobie najpierw przetestować.
Powiem Ci tak. Ja też jestem niezadowolony z tego co wywołuje dcraw i jak już pisałem wcześniej, bardzo chętnie kupiłbym komercyjną bibliotekę do RAWów, która porządnie je wywołuje. Kod źródłowy dcrawa kompiluje się z kilkuset warningami i to sieczka w czystym, nieobiektowym C z całą masą "magic value". Uwierz że z radością wywalę dcrawa z mojego programu i kupię coś porządnego. Jak tylko taki produkt się pojawi i nie będzie miał ceny z sufitu to szybko pojawi się jako moduł do Machinery.
Tak na szybko.
A z czego korzystają inni programiści. Gdzie wszystkie pliki RAW są wczytywane poprawnie?
Nie trzeba robić biblioteki RAW. Na razie wystarczyłoby zrobić jakieś miejsce w programie, na własne ustawienia. Coś takiego, robię sobie fotkę testową swojej puszki, wczytuję ją do programu, ustawiam odpowiednie parametry i przed wczytaniem jakiegoś swojego obrazka wybieram w menu te ustawienia. Tylko te ustawienia musiałyby ustawiać program tak, aby podgląd oryginału był wyświetlany prawidłowo. Bo jak napisałem wcześniej wszystkie moje NEFy wymagają tych samych korekcji. I nie byłoby problemu, aby były stosowane do wszystkich moich plików. I przypuszcza, że też pasowałyby do innych puszek tego modelu.
Zainstalowałem sobie Photomatixa i tam nie ma żadnych problemów z RAWami:-)
zostan przy nim i juz nie zawracaj glowy
zostan przy nim i juz nie zawracaj glowy
A to niby dlaczego?
MareckiMarek
08-09-2011, 18:24
Wersja 2.1.8 (08-09-2011)
Edytor:
* Przyśpieszenie obliczeń około 30%.
* Przyśpieszenie łączenia obrazów.
* Zmniejszenie wymaganej pamięci dla obrazów panoramicznych.
* Dodana opcja konfiguracji włączająca wyświetlanie wysokiej jakości.
MareckiMarek
11-09-2011, 10:03
Umieściłem uaktualnienie 2.1.8.3, które jeszcze bardziej przyśpiesza filtr "detale".
olej7777
11-09-2011, 10:30
moim zdaniem bardzo kiepskie sample na stronie jednak postanowilem mimo to sciagnąć program... zostal jednak juz usuniety ;) ze swojej strony polecam NIK'a
160 ojro vs sto złotych....
MareckiMarek
20-09-2011, 22:43
Wersja 2.2 (20-09-2011)
Edytor:
Nowa zakładka "Presety" z ustawieniami predefiniowanymi.
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/5746/presets.jpg)
MareckiMarek
22-09-2011, 02:07
Machinery Natural HDR 2.2.1
* Poprawiony kontrast i balans bieli plików RAW
* Poprawiony moduł "Presety".
Teraz jest już „prawie” dobrze. Jeszcze po otwarciu RAWa fotka jest jakby troszeczkę ciemniejsza, niż oryginał. Ale w porównaniu z tym, co było, to jest super.
I jeszcze jedna prośba. Mógłbyś ponumerować te pliki instalacyjne.
MareckiMarek
22-09-2011, 15:00
Teraz jest już „prawie” dobrze. Jeszcze po otwarciu RAWa fotka jest jakby troszeczkę ciemniejsza, niż oryginał. Ale w porównaniu z tym, co było, to jest super.
Zobaczę czy z tym da się jeszcze coś zrobić, ale myślę przede wszystkim o jak najlepszym materiale do dalszej obróbki a nie obrazku z poprzycinanymi kanałami.
Z tego co piszesz wnioskuję że wiesz o co mi chodzi. Ostatnio kupiłem sobie przyrządzik do kalibracji monitora i teraz dokładnie widać różnicę pomiędzy oryginałem a tym, co widzę w podglądzie. Więc na razie pozostaje zabawa jedynie z JPGami.
photoaction
11-11-2011, 12:29
Mam pytanie - zauważyłem ze są 2 wersje programu. Effects i natural. Którą lepiej wybrać żeby sklejała hdry sama i efektu były naprawdę dobre a program nie był trudny w obsłudze? jakie są roznice miedzy wersjami?
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4596)MareckiMarek
Dziękuję za prezent.
MareckiMarek
12-11-2011, 12:30
Mam pytanie - zauważyłem ze są 2 wersje programu. Effects i natural. Którą lepiej wybrać żeby sklejała hdry sama i efektu były naprawdę dobre a program nie był trudny w obsłudze? jakie są roznice miedzy wersjami?
Jeśli zależy Ci na szybkim złożeniu HDRa, nie masz zamiaru mocno "podkręcać" zdjęć i wyciągać kontrastów to Natural HDR jest całkowicie wystarczający i zawiera wszystkie podstawowe narzędzia. Wersja Effects jest bardziej rozbudowana, ma większe możliwości edycji kontrastów i kolorów, które fotografom ceniącym naturalnie wyglądające zdjęcia nie są potrzebne.
jeremi1234
13-11-2011, 23:31
Może nie w odpowiednim miejscu pisze, ale mam pytanko. Posiadam Machinery 1.5.5 czy mogę w jakiś sposób zaktualizować bądź dokupić upgrade do Machinery Effects? Czy muszę normalnie zainwestować od nowa w oprogramowanie. Z góry dzięki za odp.
PS# Pobawiłem się wersją demo Effects i mogę powiedzieć, że jak dla mnie i moje potrzeby program wymiata! Na razie nie znalazłem ale fajną opcją byłoby umieszczenie funkcji kadrowania/przycinania zdjęć.
MareckiMarek
20-11-2011, 11:47
Może nie w odpowiednim miejscu pisze, ale mam pytanko. Posiadam Machinery 1.5.5 czy mogę w jakiś sposób zaktualizować bądź dokupić upgrade do Machinery Effects? Czy muszę normalnie zainwestować od nowa w oprogramowanie. Z góry dzięki za odp.
Aktualizacja przez rok jest bezpłatna. Szczegóły tutaj: http://www.machineryhdr.com/effects2/full.php
PS# Pobawiłem się wersją demo Effects i mogę powiedzieć, że jak dla mnie i moje potrzeby program wymiata! Na razie nie znalazłem ale fajną opcją byłoby umieszczenie funkcji kadrowania/przycinania zdjęć.
Dorzucę to w najbliższym czasie do zakładki "Wczytywanie Obrazów".