Zobacz pełną wersję : photoscape dla mac-a
hej
takie proste pytanie...
Czy jest cos co zastapi photoscape na mac-u ?
Jest gimp i picassa. To juz wiem bo wojek google powiedzial.
Jakies inne darmowe i fajne progr. na jabluszko ?
Dzieki
niestety w tej dziedzinie mac leży i kwiczy. na pc używałem faststone i niestety na maca nie ma nic o podobnych możliwościach i jakości obsługi.
przyzwyczajaj się do niszowego systemu;)
iPhoto dziala tak sobie, mysli qurka czasami dlugo.
Ale mozna w zasadzie przy dobrej ekspozycji przy nim pozostac.
Niestety nie ma ramek. A ja kocham ramki ;(
moze warto cos zapodac innego, ale co ?
ps.
Komp smiga fajnie, testuje. Dopiero co kupilem. Moze macie jakies porady dla poczatkujacego w mac-u...?
de Fresz
11-04-2011, 11:32
Jaki komp i ile RAMu?
Jaki komp i ile RAMu?
21,5 cala; 3.2Hz intel core i3; 4MB 1333MHZ ddr3 sdram do 16 GB oraz radeon HD 5670 - 512MB GDDR3
...sie nie znam za bardzo, ale chyba ograniczen sprzetowych nie mam ja sadze...
sciagnalem aperture3, czy jak to sie tam pisze...
Niestety 30dni i bede musial zaplacic.
Ale program wydaje sie nawet fajny. Duzo odstaje waszym zdaniem od cs-a lub innych?
Co jeszcze moge sprobowac dobrego i taniego ?
de Fresz
14-04-2011, 10:15
Duzo odstaje waszym zdaniem od cs-a lub innych?
Od Szopa bardzo odstaje, bo to program o zupełnie innym przeznaczeniu, tylko część funkcjonalności się pokrywa.
Co jeszcze moge sprobowac dobrego i taniego ?
LightRoom – Adobowski odpowiednik Aperture. Photoshop Elements.
marszull
14-04-2011, 10:45
za de Fresz
sciagnij triala lightrooma 3 potestuj przez 30 dni razem z aperture i wybierz to co bardziej Ci odpowiada
ps ja wybralem LR ;)
znowu mam pytanie...
Podpis na zdjeciu robicie ...
Wlasnie, jakis program do generowania podpisu czy co tam innego bede potrzebowal?
Cs na pewno sam da rade, ale nie mam cs-a...
Dzieki za rady
aperture, jest (był?) dosyć tani w appstore. LR3 jest bez dwóch zdań lepszy, ale jeśli cena ma znaczenie to może warto się nad aperture zastanowić.
Zerknij na PSE, funkcji ma niewiele mniej niż w CS a cena jest z zupełnie innej bajki, zwłaszcza z tabletem wacom fun:)
appstore faktycznie drogi nie jest
teraz z windy pisze to nie powiem jaka cena dokladnie
jak sie skonczy miesiac zabawy to sciagne w takim razie LR
a co do podpisow
chce po prostu malutki kontakt do siebie w rogu ewentualnie gdzies dodac
czym to zrobic?
tak aby bylo widoczne po wydrukowaniu
i zeby estetyczne bylo ?
watermark w LR (http://klubkm.pl/forum/archive/index.php?t-33756.html)
znowu mam pytanie...
Podpis na zdjeciu robicie ...
Wlasnie, jakis program do generowania podpisu czy co tam innego bede potrzebowal?
Cs na pewno sam da rade, ale nie mam cs-a...
Dzieki za rady
Przeważnie (99%) w LR. Czasem iWatermark.
aperture tani, LR drozszy
spedzilem pare godzin z aperture, mam triala. Zapisuje dlugo jak bym dalej winde uzywal...
Ale ogolnie, to co mozna zrobic pasuje mi po darmowych programach ktore mialem wczesniej.
Niestety
nic nie dziala jak nalezy jesli kieruje sie zdrowym rozsadkiem uzytkownika windy.
No i nie widze roznicy w szybkosci. Podobno powodem jest aperture. Wolny.
Jako swiezak w mac-u, powiem ze nie chwytam logiki tego systemu. Pewnie bedzie lepiej, ale poki co leze i kwicze. Zdjecia ktore wylaza po sofcie, nie moge ich odnalezc na dysku. Niby zdefiniowalem gdzie maja byc zapisane, ale ich tam nie ma. Nie potrafie wiec zapisac i z karta pojsc do druku.
Mam przy okazji jedno jeszcze pytanie...
Dlaczego nie dzialaja mi mapy google w safari? Czy potrzebuje jakiejs aktualizacji dodatkowo?
Przy takiej ilosci pytan, pozostaje mi tylklo zdac sie na pomoc doswiadczonych w mac-u...
Wiesz, w sumie dziwię Ci się, bo na Maca przesiadają się raczej ci, którzy łyknęli w jakiś sposób tego bakcyla.
Sam to przerabiałem....
Zdrowy rozsądek, hm, tu naprawdę w Macu wszystko jest bardzo przyjazne dla użytkownika.
Nie powiem, abym się na Windowsie jakoś męczył, ale praca na Macu w domu odpręża mnie. Po prostu intuicyjność systemu, rozwiązania mnie urzekły.
Co do LR na Macu- jest dobrze, Aperture nie, jakoś mi nie podszedł.
Inne programy- hm, iPhoto jest dość takie no prymitywne....
Ale zawsze możesz zapolować na CS5, swego czasu była świetna promocja dla studentów.
Pozdrawiam.
Lopal
nie masz sie co dziwic
starczy jak ludzie sie dziwia widzac mnie na ulicy :)
teraz usiadz do maszyny do pisania i zdaj sie na swoja intuicje o ktorej mowisz
tez ci wtedy powiem ze sie dziwie, bo siadaja do niej tylko... :) ;)
a juz tak powaznie -
jako zaawansowany user maca
masz rade na te mapy gugle ?
masz rade na te mapy gugle ?
Safari->Reset Safari - od tego bym zaczął.
czy ktos umie mnie poprowadzic za reke jak debila
i pokaze jak zapisac zdjecie zrobione w aperture3 na dysku
a pozniej otworzyc go w formie takiej jak bylo po obrobce?
ale zupelnie krok po kroku..
bez porad typu
"safari-reset safari-od tego bym zaczal"
bo takie porady nic mi nie mowia
a brzmmia mniej wiecej tak,
jakbym sasiadowi co se kupil aparat i zdjecia mu nie wychodza
powiedzial ze jak ustawi sledzenie 3D to bedzie mial fajne fotki dzieciakow...
moja intuicja wysiadla zupelnie
w windzie ja mialem, teraz juz nie
nie chce oddac do sklepu kompa ktory ma fajne parametry, i dobry monitor,
ale juz mi nerwow brakuje...
wiec pokazcie mi ze to ja niedomagam, nie komputer...
dzieki
prawy na zdjęciu w Aperture, export i masz:)
zanim kupisz Aperture w appstore poczytaj warunki licencji. Żebyś później nie narzekał;)
statler dzieki
zapisuje sie i zapisywalo tak samo wczesniej zanim zapytalem o pomoc
tyle ze zapisuje sie zdjecie w org, nie po obrobce
jesli tak dziala caly mac
to ja chyba wysiadam...
nie rozumien co znaczy okreslenie
"prawy na zdjęciu w Aperture, export i masz"
bo prawy klawisz nie dziala jesli to o niego chodzi.
Robie file i export i niezaleznie czy wybieram master czy version, efekt jest taki sam.
Czyli mam zapisane zdjecie z przed obrobki, po raz kolejny, bo juz go mam przeciez na dysku.
A z ta licencja to cos nie tak?
Drobny druczek na dole strony ?
lukne, dzieki.
A co jest nie tak z porada "safari->reset safari?"
Wlaczasz Safari, u góry z menu obok jabłka klikasz Safari a potem reset Safari.
A prawy klawisz sobie wlacz w Jabłko-ustawienia-myszka. Albo przytrzymaj Control i kliknij myszka.
Mniej podniety.
z podnieta masz racje
obsluga jest moim niedociagnieciem
ale jak wziac pod uwage ze komputer wartosci niezlego starego samochodu, uzywany tylko do zdjec w ciagu pierwszego tygodnia codziennie lapie zwiechy jakich moj laptop nie miewa
mozna sprobowac wytlumaczyc moje emocje
szukam gdzie jest lepszy ten imac od windy...
Znajduje tylko wady. Bo wiesza sie. Zostawilem go pare dni temu zwieszonego, zrobilem kolacje, zjadlem, a on dalej wisial !!!
Jesli do tego wezmniesz pod uwage, ze system ktory dl tanich nie nalezy, nie chce otworzyc nawet googlemaps, to pewnie zrozumiesz dlaczego jestem pelen emocji.
Zakladam ze ja cos nie teges, dlatego jeszcze go nie odnioslem do sklepu. Lecz co moze byc ze mna nie teges, jesli dysk czysciutki, zdjecia wisza, komp nie reaguje przez cale dlugie minuty, system wisi, i tylko twardy restart ratuje sprawe.
No i trzeba pamietac ze software zapisuje zdjecia jak chce, czyli jesli obrobie i wstawie na flickr od razu, to mam. Jesli nie wstawie, system nie zapisuje zmian ale plik oryginalny.
statler dzieki
zapisuje sie i zapisywalo tak samo wczesniej zanim zapytalem o pomoc
tyle ze zapisuje sie zdjecie w org, nie po obrobce
jesli tak dziala caly mac
to ja chyba wysiadam...
A z ta licencja to cos nie tak?
Drobny druczek na dole strony ?
lukne, dzieki.
weź testowo zapisz 'version' na biurku i sprawdź jeszcze raz.
Licencja jest niezbywalna, także np. o odsprzedaży programu na allegro możesz zapomnieć.
i nie denerwuj się:) nie ma co tracić sił na samym początku przygody. Frustrujących sytuacji twój nowy nabytek będzie Ci dostarczał jeszcze przez długi, długi czas;-)
I znowu się zdziwiłem, zwiechy? Permanentne zwiechy na Macu.....? Hm, przez ponad rok użytkowania nic takiego mi się nie przytrafiło...
Ostatnio trochę się obawiałem, gdy zaciagnąłem całą bibliotekę (40 tysięcy zdjęć) pod LR. Ale obawy były nieracjonalne.
Z drugiej strony, moja żona po przesiadce na Maca nie potrafi się odnaleźć. Jej sprawia problemy już zapisanie pliku z mejla na dysk.
Reasumując- nie łam się chłopie, wszystko sam wyczaisz.
Ale te zwiechy by mnie na serio zaniepokoiły.
zwiechy
gdyby nie one pewnie bym pomyslal ze trial zdjec na dysk nie zapisuje, pewnie tez bym pomyslal ze pora pozegnac googlemaps. Ale wszystko razem ? Powaznie, mac jesli zawisnie, to tylko guziczek ratuje sytuacje. Nie dziala nic. I w zasadzie raz dziennie sie tak dzieje. Przy otwartym skype, oknie np safari i jednym zdjeciu w aperture3. Na lapku dziala mi w tle jeszcze milion spraw i dziala.
Kupilem aparat, dalem sobie troche czasu. Zmienilem troche szkla, tez dalem sobie czas. Kupilem swiatelko, i znowu dalem sobie czas. Teraz kupilem imaca. Uwazanego ogolnie za wlasciwy do takich zabaw. Wszystkie zmiany powodowaly ze moglem cos wiecej.
I cofnalem sie, jakbym pentium500 ponownie odpalil. Tak cos czuje ze wlasciwa droga bedzie zwrot do sklepu, i jednak pozostanie przy win. Tam jesli sie wiesza, chociaz wiem dlaczego.
Poprawcie mnie jesli sie myle.
Chce go, jest ladny, miejsca nie zabiera zbyt wiele, fajny monitorek.
A moze po prostu pierd@Ln!ty egzemplarz mi sie trafil?
Statler
zapisze jak radzisz zaraz po powrocie do domu i sprawdze.
marszull
19-04-2011, 10:54
Oddaj tego imaca jesli masz sie tak denerwowac w koncu to tylko narzedzie
jak nie do konca Ci pasuje system to naprawde nie ma po co sie pchac w maca
bo w srodku to on jakis magicznych komponentow nie ma
inna sprawa ze przydalo by sie poczytac manuale przed korzystaniem z programow ;)
ps z tymi zwiasami to naprawde dziwan sprawa
marszul
jakbym nie chcial zabawki ktora wszyscy chwala, jakby wszyscy nie chwalili, jakby wirusy byly na maca
to nawet bym pytania nie zadal zadnego.
Ale ja tez chce miec tak dobrze jak inni. Nie martwic sie o trojany, reinstalki itp.
Dlatego pytam. Denerwuje sie.
Zeby nie bylo pomylek jakis nawet jezyk polski ustawilem. Nie grzebalem w srodku, nie zmienialem ustawien. Przeciez nie moze byc tak, ze wszyscy sie myla na calym swiecie a ja mam racje.
Mac kupiony byl TYLKO do zdjec. Moze jakis film z youtube luknac czasem. Nic wiecej.
Atakuje. Podbijam temat. Jesli ktos tez mial takie problemy, pewnie sie odezwie. Jesli nikt nie mial, i pomoc sie nie da, znaczy ze poza mna jest przyczyna.
Wymienie wtedy na drugi egzemplarz.
Z reszta i tak juz jestem coraz bardziej przekonany ze wymiana to dobre wyjscie, poniewaz nikt z Was ze zwiechami sie nie spotkal.
Moze jest jakis soft, ktory sprawdzi mi zabawke i poda wyniki czy wszystko jest oki czy ja jestem nie teges ?
Za poprzednikiem.
iMac to świetne urządzenie, jeśli są zwiechy i jeśli wszystko się sypie, to znaczy, że coś musi być nie tak. Nie wiem, gdzie kupiłeś toto, jeśli np w Apple Storze, to oni tam dają bodajże miesięczny serwis za darmo, w sensie porad i obsługi. umówiłbym się na przegląd z nimi.
Oddać oczywiście też można, ale moim zdaniem- szkoda. Bo podkreślę jeszcze raz- sprzęt *********.
I w założeniu, ale np równiez mojej (ale nie tylko) praktyce toto się nie wywala, choćbyś miał 20 aplikacji w tle.
ThomasVoland
19-04-2011, 11:47
Co prawda na OSXie siedzę bardzo krótko, ale przez te kilka miesięcy nie pamiętam żeby się zawiesił chociaż raz (chociaż win7 też się nie zawieszał). Nie ma też znaczenia czy był ponownie uruchamiany wczoraj, czy kilka tygodni temu - ciągle chodzi tak samo (czego niestety o windowsie powiedzieć nie mogłem). Więc zdecydowanie coś Ci się sypie. Może jeszcze spróbuj przywrócić świeży system, chociaż na makach chyba takie rzeczy się normalnie nie zdarzają z przyczyn programowych.
mi też macbook zawiesił się kilka razy, żadna nowość:) oczywiście wiem, że OSX się nie zawiesza:mrgreen: i wszystko to wina złych i podstępnych aplikacji, ale fakt jest faktem. wszelkie opowieści o wspaniałej szybkości, stabilności itp można moim zdaniem włożyć między bajki. różnice są jedynie w obsłudze (nie aż tak duże), ilości dostępnego softu i cenie sprzętu.
jeśli spodziewałeś się 8 cudu świata, to masz prawo czuć się zawiedziony;)
spodziewalem sie moze nie cudow, ale stabilnosci i ciaglosci dzialnia. Bezpieczenstwa. Braku troski o wirusy i reinstalki. Dobrego kompa z polki dla fotografow.
Znaczy sie, ze kupilem po prostu dobry monitor, za ogromne pieniazki ? Ze jednak sie wiesza ? Ze ...
Co do serwisu i zwrotow czy wymian. Mam 28 czasu, jesli cos nie dziala moge wziac drugi. Moge tez oddac i dostac zwrot kasy.
Widac ze jednak ten system tez ma jakies ukryte wady, jesli wiesza sie nie tylko u mnie. To by znaczylo ze z kompem jest oki, a ja po prostu kupilem sobie fajny monitor z troche innym window-sem?
Zglupialem do reszty. Zaczne myslec w koncu, ze posiadanie maca to tylko wyraz snobizmu i wysokiego stanu konta.
Sa jeszcze wsrod nas tacy, ktorzy lapia zwiechy, albo inne problemy na tym systemie ? Moze mac nie rozni sie zupelnie niczym w zakresie stabilnosci od win, a jedyna roznica jest mniejsza liczba pisanych wirusow i warto to powiedziec innym zanim zainwestuja ?
marszull
19-04-2011, 12:51
z tym "dobry monitor" w imacu to bym nie przesadzal ;)
z tym "dobry monitor" w imacu to bym nie przesadzal ;)
znaczy sie - pomijajac monitor - reszta sie zgadza ?
:)
spodziewalem sie moze nie cudow, ale stabilnosci i ciaglosci dzialnia. Bezpieczenstwa. Braku troski o wirusy i reinstalki. Dobrego kompa z polki dla fotografow.
Jak nie będziesz robił głupot to wszystko o czym piszesz będziesz miał na windowsie. Dla fotografów są programy a nie systemy:)
Jeśli masz kilka dni na testy to się jeszcze pobaw, a nuż odkryjesz w sobie żyłkę masochisty;)
i nie zapominaj, że jabłuszko na obudowie daje +5 do lansu:mrgreen:
de Fresz
20-04-2011, 11:15
ale jak wziac pod uwage ze komputer wartosci niezlego starego samochodu, uzywany tylko do zdjec w ciagu pierwszego tygodnia codziennie lapie zwiechy jakich moj laptop nie miewa
mozna sprobowac wytlumaczyc moje emocje
Masz coś nieźle nakopane w tym iMacu. Zacząć od założenia nowego Usera i sprawdzenia czy dalej to samo, jak nie pomoże, to reinstall na czysto, jak dalej będzie to samo, to serwis. To co opisujesz jest bardzo niezwyczajne w tym systemie.
Znajduje tylko wady. Bo wiesza sie. Zostawilem go pare dni temu zwieszonego, zrobilem kolacje, zjadlem, a on dalej wisial !!!
Czym dokładnie objawia się ten zwis? Zrób Force Quit (japco-alt-esc) i sprawdź czy aby jakaś aplikacja się nie przytyka – na wszelki wypadek próbuj zamknąć wszystkie po kolei.
No i trzeba pamietac ze software zapisuje zdjecia jak chce, czyli jesli obrobie i wstawie na flickr od razu, to mam. Jesli nie wstawie, system nie zapisuje zmian ale plik oryginalny.
To jest aż nieprawdopodobne, zaczął bym od szukania przyczyny gdzieś między ekranem, a oparciem fotela.
Licencja jest niezbywalna, także np. o odsprzedaży programu na allegro możesz zapomnieć.
Zupełnym przypadkiem taka licencja jest niezgodna z polskim prawem (podobnie jak i całej UE), a więc z prawnego punktu widzenia ten zapis nie obowiązuje.
A moze po prostu pierd@Ln!ty egzemplarz mi sie trafil?
Jest to możliwe. Na pierwszy ogień do sprawdzenia RAM, później dysk, dalej możliwości jest wiele, ale to już zdecydowanie robota dla serwisu.
mi też macbook zawiesił się kilka razy, żadna nowość:) oczywiście wiem, że OSX się nie zawiesza:mrgreen: i wszystko to wina złych i podstępnych aplikacji, ale fakt jest faktem. wszelkie opowieści o wspaniałej szybkości, stabilności itp można moim zdaniem włożyć między bajki.
Jako że mam codziennie kontakt z kilkunastoma Makami, osobiście za bajki uznaję wypowiedzi podobne powyższej.
Jak nie będziesz robił głupot to wszystko o czym piszesz będziesz miał na windowsie.
Pod warunkiem że nie rób głupot = najlepiej nic nie rób ;-)
Znaczy sie, ze kupilem po prostu dobry monitor, za ogromne pieniazki ? Ze jednak sie wiesza ? Ze ...
Co do serwisu i zwrotow czy wymian. Mam 28 czasu, jesli cos nie dziala moge wziac drugi. Moge tez oddac i dostac zwrot kasy.
Widac ze jednak ten system tez ma jakies ukryte wady, jesli wiesza sie nie tylko u mnie. To by znaczylo ze z kompem jest oki, a ja po prostu kupilem sobie fajny monitor z troche innym window-sem?
Zglupialem do reszty. Zaczne myslec w koncu, ze posiadanie maca to tylko wyraz snobizmu i wysokiego stanu konta.
Sa jeszcze wsrod nas tacy, ktorzy lapia zwiechy, albo inne problemy na tym systemie ? Moze mac nie rozni sie zupelnie niczym w zakresie stabilnosci od win, a jedyna roznica jest mniejsza liczba pisanych wirusow i warto to powiedziec innym zanim zainwestuja ?
Strasznie jesteś marudny. :)
W sensie- ja rozumiem Twoje rozczarowanie. Ale nie zrobiłeś jeszcze podstawowych czynności, aby sprawdzić, co jest nie tak.
Tu poprzednik mądrze rozwinął pewne kwestie, nie będę się więc powtarzał.
pozdrawiam i powodzenia.
Zupełnym przypadkiem taka licencja jest niezgodna z polskim prawem (podobnie jak i całej UE), a więc z prawnego punktu widzenia ten zapis nie obowiązuje.
Widocznie prawnicy Steve'a tego nie wiedzą:) ale skoro ten pkt regulaminu nie obowiązuje, to w jaki sposób mam Twoim zdaniem odsprzedać Aperture który przestał mi się podobać?
de Fresz
20-04-2011, 12:53
Nie wiem, zacząłbym od napisania do Apple z powołaniem na konkretne paragrafy/dyrektywę. Możliwe że wkrótce po tym Mac App Store przestanie być dostępny w Polsce ;-)
Matey3000
20-04-2011, 13:10
Podczas 8 miesiecy pracy na Mac'u, macbook poprosil o wylaczenie 3 razy, zawsze poczas sesji na Safari.
de Fresz
20-04-2011, 13:45
U mnie Safari ma naprawdę ciężko – w tej chwili 8 okien z zakładkami: 51, 51, 28, 26, 17, 37, 79, 10 sztuk, żre 3,62 GB RAMu i jest to dość typowe dla mnie użytkowanie przeglądarek, oprócz tego odpalonych non stop parę programów nieźle obciążających kompa i jeszcze nie widziałem sytuacji, aby spowodowało to krasz całego systemu. Samo Safari/FF owszem, wywala się średnio z raz na tydzień-dwa, system z ich powodu – nigdy. Ale tak ogólnie i mi przytrafiają się zwisy wymagające restartu – zwykle z raz do roku, czasem rzadziej.
Matey3000
20-04-2011, 14:05
Tylko ze ja lapka wylaczylem/restartowalem 10 razy w ciagu tych 8 miescy. Jak wychodze, to wyjmuje kable/monitoritd./, w torbe i dawaj. poza domem zamykam i w torbe.
W widows to raczej by nie przeszlo.
Nie wiem, zacząłbym od napisania do Apple z powołaniem na konkretne paragrafy/dyrektywę. Możliwe że wkrótce po tym Mac App Store przestanie być dostępny w Polsce ;-)
i musiałbym wiać w Bieszczady przed rozwścieczonymi fanboyami?;) chyba poczekam na komisję europejską:)
de Fresz
20-04-2011, 16:36
i musiałbym wiać w Bieszczady przed rozwścieczonymi fanboyami?;)
Teraz tam jest przepiknie, ileż okazji do strzelenia fajnych fotek... Tak tylko głośno myślę ;-)
od dwoch dni nie wiesza sie
nie wiem czy to powod do zadowolenia, bo nie znam przyczyny problemow ktore byly
tak czy siak - jest dobrze
mam natomiast innego problema...
aperture3
sciagnalem triala, bawie sie bardzo intensywnie,
niestety wcisnalem cos i nie wiem co...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/2epujqw-1.jpg
źródło (http://i54.tinypic.com/2epujqw.jpg)
co ja zrobilem ze mam ten prostokat na zdjeciu ?
Co najgorsze...nie wiem jak sie go pozbyc.
Poradzi ktos obeznany z tematem ?
ps.
fotka pogladowa, nie nadaje sie do komentarzy...
pomoze ktos?
po moim pytaniu przestalo zapisywac z tym paskiem
i teraz znowu zaczelo
co z tym moge zrobic?
up
problem caly czas z tym paskiem
prosze o pomoc !!!
nie ma nikogo kto by wiedzial?