Zobacz pełną wersję : Jaki system,jaki aparat.
Witam wszystkich. Jestem tu nowy, jak i laik aparatów cyfrowych. Z lustrzankami miałem do czynienia, ale analogowymi. Przymierzam się do nabycia aparatu cyfrowego. Jako amatorsko wybór padł na Nikon-a D -5100, który wkrótce ukarze się w sprzedaży,lub Pentax-a Kr. Zdaję sobie sprawę, że trudno porównywać do czegoś,czego jeszcze nie ma na rynku,ale na portalu Optyczne pl. jest ranking aparatów, gdzie są dane obydwu aparatów. Prosiłbym o opinie znawców tematu,a nie miłośników marek aparatów.
Sapphiron
08-04-2011, 21:14
Hmmm... jeśli moje fusy i umaczana w krwi dziewicy noga koguta mówią prawdę to... Najlepszy będzie dla Ciebie Sony...
Sorry ale nie powiedziałeś do czego będziesz używał aparatu, jakie masz fundusze, jak zamierzasz się rozwijać w najbliższym czasie itp...
Tu nawet Szanowni Moderatorzy nie są wróżkami...
Hmmm... jeśli moje fusy i umaczana w krwi dziewicy noga koguta mówią prawdę to... Najlepszy będzie dla Ciebie Sony...
Sorry ale nie powiedziałeś do czego będziesz używał aparatu, jakie masz fundusze, jak zamierzasz się rozwijać w najbliższym czasie itp...
Tu nawet Szanowni Moderatorzy nie są wróżkami...
Jak na wstępie napisałem interesuje mnie tylko jeden z tych dwóch aparatów.Zaznaczam, że żaden inny system,ani inny model aparatu.Jestem laikiem,ale myślę że to podobna klasa.
Tu nawet Szanowni Moderatorzy nie są wróżkami...Ale tylko dlatego, że wszyscy moderatorzy są facetami. Możemy najwyżej być czarodziejami albo szamanami :mrgreen:
W temacie - z pentaxów to najwyżej k-5, ale generalnie polecam wejść w nikona lub canona. Ważne ile masz na to kasy, jakie obiektywy byś podpinał, co fotografujesz. itd.
Czyżbym zawile pisał,że nawet ;moderator" mnie nie rozumie? Jest Pentax K-R i niedługo będzie na polskim rynku Nikon D5100.Kupię tylko, powtarzam tylko!!! jeden z tych dwóch.Żadne inne marki,ani modele mnie nie interesują!!!!!!
Ciekawie nam się wątek zaczyna ... Oby się tylko szybko nie skończył :lol:
Nie denerwuj się. Nie czytałem posta wyżej, bo pisaliśmy w tej samej minucie.
Dziwne, że laik nie znający się na temacie ma zarazem tak skonkretyzowany wybór. Wykluczasz inny sprzęt nie znając się na nim. Hm, można i tak.
A to dlatego,że już kilkanaście dni czytam na różnych forach.Byłem zdecydowany na Pentax-a K-r ,kiedy przeczytałem,że niedługo będzie w sprzedaży Nikon D5100.Nie chciałby prowadzić dialogu ,tylko wypowiedź na temat.
Olej mądrali forumowych. W tej chwili każdy aparat produkuje obrazki rewelacyjnej jakości. Idź do sklepu, pomacaj, zdaj się na instynkt, na feeling czy jak tam zwał zauroczenie od pierwszego wejrzenia. Zapewniam Cię, że cokolwiek nie wybierzesz, to Ty będziesz największym ograniczeniem dla tego sprzętu.
I jeżeli tego nie rozumiesz, to naprawdę najlepszym wyborem dla Ciebie będzie Sony.
Może to cię przekona do Nikona;)
Zajrzyj na Allegro i zobacz ile jest w sprzedaży obiektywów da systemu Nikon, a ile do Pentax.
Mówię o ilości wystawionych aukcji.
Znając życie wcześniej czy później zechcesz coś dokupić ze szklarni i wtedy zaczyna się dylemat z dostępnością.
Po prostu Nikona jest prawie 5x więcej na rynku.
Fidosanok
08-04-2011, 23:55
A canona nawet ciut więcej ;)
..W tej chwili każdy aparat produkuje obrazki rewelacyjnej jakości.
....
Zapewniam Cię, że cokolwiek nie wybierzesz, to Ty będziesz największym ograniczeniem dla tego sprzętu.Dokładnie.
Najpierw patrz na optykę, a nie na aparaty. To niech decyduje o wyborze systemu. Czytaj o tym sporo, nie o aparatach. Pomysl jakie obiektywy chcesz na starcie, a jakie chcesz docelowo. Wybór optyki to wybór systemu. Jak juz będziesz wiedział w jaki system wchodzisz, to wybór aparatu będzie prostszy.
Generalnie polecam zainwestowac w body mniej niz miałes zamiar. Za to w optykę wsadź więcej niż myslałeś pierwotnie.
marciing
09-04-2011, 00:22
Może to cię przekona do Nikona;)
Zajrzyj na Allegro i zobacz ile jest w sprzedaży obiektywów da systemu Nikon, a ile do Pentax.
Mówię o ilości wystawionych aukcji.
Znając życie wcześniej czy później zechcesz coś dokupić ze szklarni i wtedy zaczyna się dylemat z dostępnością.
Po prostu Nikona jest prawie 5x więcej na rynku.
a popatrz ile szkieł jest na bagnecie m42.... i te wszystkie szkła będą działać z Pentaxem bez problemów, przejściówek itp i będziesz miał pomiar światła i stabilizację..... tego nie ma żaden N czy C.
A tak na serio: weź w rękę obie puszki i kup tą którą lepiej Ci się trzyma i bardziej Ci pasuje ergonomia.
pastwisko
09-04-2011, 00:59
a popatrz ile szkieł jest na bagnecie m42.... i te wszystkie szkła będą działać z Pentaxem bez problemów, przejściówek itp i będziesz miał pomiar światła i stabilizację..... tego nie ma żaden N czy C.
Zeby tam jeszcze coś ciekawego było wśród tych M42..
Zeby tam jeszcze coś ciekawego było wśród tych M42..
No trochę ciekawych szkieł jest
Czyżbym zawile pisał,że nawet ;moderator" mnie nie rozumie? Jest Pentax K-R i niedługo będzie na polskim rynku Nikon D5100.Kupię tylko, powtarzam tylko!!! jeden z tych dwóch.Żadne inne marki,ani modele mnie nie interesują!!!!!!
dziwny pęd ku nowości ;-)
a skąd wiesz że będą to udane modele? prawdziwie udane a nie tylko na papierze?
Sapphiron
09-04-2011, 09:47
rycerz, jak ktoś chce być betatesterem to mu nie zabraniajmy...
Witam.Dziś nie myślę o rozwijaniu się i chyba tak zostanie.Wystarczy mi dobry teleobiektyw x-300,oraz obiektyw z dość jasnym światłem do pomieszczeń.Nie mam zamiaru biegać po lasach,czy górach i pstrykać co popadnie.Interesują mnie zdjęcia rodzinne w pomieszczeniach jak i na zewnątrz.-działka nad jeziorem.
MariuszJ
09-04-2011, 11:28
Witam.Dziś nie myślę o rozwijaniu się i chyba tak zostanie.Wystarczy mi dobry teleobiektyw x-300,oraz obiektyw z dość jasnym światłem do pomieszczeń.Nie mam zamiaru biegać po lasach,czy górach i pstrykać co popadnie.Interesują mnie zdjęcia rodzinne w pomieszczeniach jak i na zewnątrz.-działka nad jeziorem.
To po co Ci teleobiektyw?
A do pomieszczeń to się lampę kupuje raczej, a nie "obiektyw z dość jasnym światłem".
chciałbym poniekąd dołączyc sie do tematu . Otoz dlaczego system Pentax nie jest tak popularny ? ze szkłami to fakt malo ich ale przeciez inne firmy np Sigma produkuja obiektywy z bagnetem Pentax-a. No i te stare manuale - przeciez bardzo dobre zdjecia mozna z nich uzyskac.
Co myślicie o uszczelnieniu body Pentax-ów ? przydatne , pic na wode ?
wasilewk
09-04-2011, 14:16
...Interesują mnie zdjęcia rodzinne w pomieszczeniach jak i na zewnątrz.-działka nad jeziorem.
Poza tym celujesz w Nikona 5100 --> model bez śrubokręta, nie kładzie na kolana, ale za to ma potrójne lustra zamiast ciężkiego pryzmatu.
W takim razie na zewnątrz: 80-200 odpadnie, zostanie nowy (z nową ceną !!!) 85mm (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs8514.jpg) .
Do pomieszczeń: "zdjęcia rodzinne" --> pewnie ten (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs3514.jpg) odpadnie z uwagi na cenę zostanie 35/1.8.
Tak więc ogromnego wyboru nie widzę, bo o SB-900 nic nie napisano.
Kup jakąś dobrą małpkę lub lepiej jakiś nowy bezlusterkowiec.
Z takim podejściem i planami na przyszłość kompletnie nie widzę potrzeby kupowania lustra.
Dokładnie.
Najpierw patrz na optykę, a nie na aparaty. To niech decyduje o wyborze systemu. Czytaj o tym sporo, nie o aparatach. Pomysl jakie obiektywy chcesz na starcie, a jakie chcesz docelowo. Wybór optyki to wybór systemu. Jak juz będziesz wiedział w jaki system wchodzisz, to wybór aparatu będzie prostszy.
Generalnie polecam zainwestowac w body mniej niz miałes zamiar. Za to w optykę wsadź więcej niż myslałeś pierwotnie.
Dzięki !!! Tym wpisem zrozumiałem, że korpus to- pilot od telewizora,a telewizor to- obiektyw ?
Czy mam rację?
Nie jest to trafne porównanie.
Bartek - NinoVeron
10-04-2011, 03:04
tak czytam i ... mam wrażenie, że zdzwis nas wkręca :D :D
po prostu nie wierzę, że można mieć takie podejście do fotografii
@zdzwis - nie sprzęt robi zdjęcia a fotograf :)
możesz kupić D5100, D700 a nawet D3S czy D3X a i tak nie mając pojęcia będziesz robił gorsze zdjęcia Ci co mają stare i wysłużone D40/D50/D60/D70 :)
musisz zrozumieć, że w obecnych aparatach jest dokładnie wszystko co Ci potrzeba (nie ważne jaki model, marka itp...) - ważne byś umiał to wykorzystać :)
chcesz robić piękne zdjęcia czy "pstyki rodzinne"?
Dzięki !!! Tym wpisem zrozumiałem, że korpus to- pilot od telewizora,a telewizor to- obiektyw ?
Czy mam rację? Nie, korpus to telewizor a obiektyw to antena lub odtwarzacz Blu-ray HD (na przykład)
A' propos HD to Nikon D5100 oferuje nagrywanie filmów w rozdzielczości FullHD (1080) i obracany wyświetlacz.
A więc tak. Korpus jest równie ważny jak i obiektyw. Dlatego wybieram nowsze modele. To że napisałem, że wystarczy mi dwa obiektywy, to dlatego że jeszcze nie połknąłem bakcyla, tak jak wielu z was. Kiedyś syn dostał dwie rybki w słoiku, a po trzech latach miałem dwa regały z akwariami (około 1500l.). Być może, że i tym razem z optyką też tak będzie,ale póki co to o tym nie myślę. Nie skupiajcie się już może na modelu, a raczej na systemie! Piszecie o jakimś śrubokręcie w korpusie, a ja nie wiem o co chodzi. Z tego co wyczytałem to; Pentax ma stabilizację w korpusie, a Nikon nie. Czy to powinno przesądzić o wyborze?
wasilewk
10-04-2011, 14:40
.... Z tego co wyczytałem to; Pentax ma stabilizację w korpusie, a Nikon nie. Czy to powinno przesądzić o wyborze?
Niektórzy producenci uważają, że stabilizacja w obiektywie jest efektywniejsza. Ja, gdy używam krótkich obiektywów oraz obiektywów portretowych, czy makro - to stabilizacji nie wykorzystuję. W zasadzie, to ręka mi się trzęsie przy dłuższym tele (tak od 200mm) - i takie obiektywy mam ze stabilizacją.
Piszecie o jakimś śrubokręcie w korpusie, a ja nie wiem o co chodzi
Niektóre aparaty Nikona posiadają silnik, służący do 'kręcenia' obiektywem przy ustawianiu ostrości (nowsze obiektywy posiadają już taki silnik). Właśnie na bagnecie aparatu wystaje taki płaski 'śrubokręt' o tym świadczący. Wiele starszych obiektywów nie posiada silnika i na nowszych aparatach trzeba ustawiać ostrość ręcznie. Czasami te starsze obiektywy są bardzo lubiane i nie do zastąpienia - oczywiście cena też ma znaczenie ( patrz ten (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs80200.jpg) obiektyw).
Ponieważ zacząłem zabawę z foto w latach pięćdziesiątych, więc przejście na cyfrę też miałem bardzo bolesne i podejrzliwe - tym bardziej, że nadal kliszy żadna cyfra nie zastąpi w niektórych dziedzinach fotografii. I na tym forum też miałem sporo kłótni. Jednak gdyby mi ktoś doradzał 'fachowo', to pewnie wybrałbym Pentaxa, bo M42/1 był moim dotychczasowym mocowaniem obiektywu. Przez przypadek w sklepie sprzedawca namówił mnie na Nikona - i tak zostało. Uważam, że zabawa z obiektywami o mocowaniu M42/1 (czyli to co Pentax łyka natychmiast) jest zabawą przejściową i pozostanie nadal w Pentaxie powoduje, że nie ma się porządniejszej szklarni.
Wejście w system Nikona, poza cyklicznym opróżnianiem kieszeni, da Ci możliwość fotografowania 'czego tylko dusza zapragnie' - bez ograniczeń ---> to już inni sprawdzili. Jeżeli dodatkowo masz kogoś znajomego z tym systemem - to nie ma co się zastanawiać.
Pzdr.
Mam takie pytania? Czy wszystkie obiektywy Nikona będą pasować do każdego body Nikona? Lub inaczej. czy wszystkie body Nikona mają taki sam bagnet? Drugie jest takie; Jak jest oznaczony obiektyw który ma stabilizację?
wasilewk
10-04-2011, 15:11
Tak: wszystkie obiektywy (z bagnetem F) obecnie produkowane dadzą się zapiąć do obecnych aparatów. Są jakieś wyjątki (stary system IX itp), ale z nimi trudno się spotkać. Nikon najwyraźniej idzie drogą Canona i produkuje coraz więcej nowych lustrzanek bez tzw. śrubokręta oraz obiektywy, które już mają własny silnik i w większości stabilizację. Stabilizacja jest oznaczana jako "VR". Jej nowsze odmiany, to VR II.
Pzdr.
PS.
Tutaj (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html) masz bazę obiektywów Nikona do pooglądania.
Mam takie pytania? Czy wszystkie obiektywy Nikona będą pasować do każdego body Nikona? Lub inaczej. czy wszystkie body Nikona mają taki sam bagnet?bagnet ten sam i wszystkie podepniesz, ale nie wszystkie połączenia body-obiektyw będą zapewniały pełną funkcjonalność.
1. Kwestia formatu klatki. Body pełnoklatkowe (D3, D700) - dopinanie do nich obiektywów z oznaczeniem DX traci sens, bo pracuje sie wtedy na cropie i marnuje się większość megapikseli. Jeśli kupujesz body cropowe, a wszystko na to wskazuje i nie zamierzasz kiedyś przesiadac sie na pełna klatke, to dla ciebie to bez znaczenia. Pentax w ogóle nie oferuje body pełnoklatkowego, więc przyszłościowo niestety nie ma na co się przesiadać.
2. Sprawa śrubokręta. Niektóre body (te z niższej półki) nie mają napędu śrubokręta, więc obiektywy śrubokrętowe będą pracowały tylko z ręcznym ustawianiem ostrości.
wasilewk
10-04-2011, 21:24
Dzieki Jacku za uzupełnienie.
Jeszcze tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2336843#post2336843
pisałem na ten temat.
MariuszJ
10-04-2011, 21:37
Wydaje mi się, że niepotrzebnie mącicie koledze w głowie pełnymi klatkami (nie sądzę, żeby szybko poczuł potrzebę) i śrubokrętami (nie sądzę, aby podpinał jakieś nikonowskie rupiecie, abstrahując od tego czy prezentują starą dobrą szkołę jakości czy nie).
Wszystkie liczące się amatorskie systemy lustrzanek dadzą Ci tę samą jakość zdjęć (w granicach rozsądku), żaden nie wgniecie reszty w ziemię, żaden nie da Ci efektu którego wstyd będzie światu pokazać. Tych którzy mówią Ci, że tylko D7000 i K-5 - radzę - nie słuchaj więcej. Nie twierdzę tym samym, że te aparaty nie są lepsze od innych. Masz na nie pieniądze, wydaj je. Ale przedtem zastanów się, czego właściwie potrzebujesz, bo nie widzę śladu jakiejś myśli przewodniej w Twoich planach. A propozycje, pytania które zadajesz mocno kontrastują z Twoim niegdysiejszym doświadczeniem fotograficznym, bliżej im do jakichś obiegowych opinii tzw. e-mędrców ;)
Kolejne pytania.
Jaka jest różnica w ustawianiu ostrości?
Który będzie łatwiejszy w ustawieniach manualnych dla laika?
PENTAX Ogniskowanie Detekcja fazowa TTL, system SAFOX IX,
11-punktowy TTL (9 punktów krzyżowych)
•*Obszary AF: automatyczny wybór z 5 punktów, automatyczny wybór z 11 punktów, ręczny wybór jednego z 11 punktów, centralny punk AF
•*Tryby AF: Auto (AF-A), Pojedynczy (AF-S), Ciągły (AF-C), Manualny (MF)
•*Zakres detekcji: od -1 do 18 EV (ISO 100 i obiektyw f/1.4)
•*Asysta AF: wbudowana dioda LED
•*Podgląd głębi ostrości (optyczny i cyfrowy)
•*Dostrajanie AF (korekcja FF/BF) w zakresie +/-10 kroków.
•*Tryby AF w Live View: Detekcja kontrastu, Detekcja kontrastu z funkcją wykrywania twarzy, Detekcja fazowa
•*Powiększenie w LV: (tryb AF: 2x, 4x, 6x / tryb MF:2x, 4x, 6x, 8x, 10x ).
NIKON
Ogniskowanie Detekcja fazowa TTL, Nikon Multi-CAM 1000,
11 punktowy AF (w tym 1 czujnik krzyżowy),
•*Wybór pola AF: pojedynczy punkt, Dynamiczny wybór pola, Automat. wybór pól AF, Śledzenie 3D (11 punktów),
•*Tryby napędu AF: Pojedynczy AF (AF-S), Ciągły AF (AF-F), Ręczne ustawianie ostrości (MF), Tryb cichej migawki (Q)
•*Zakres detekcji: od −1 do +19 EV (ISO 100),
•*System wykrywania twarzy,
•*Asysta AF: wbudowana dioda o zasięgu do 3 m,
•*AF w trybie Live-view: wykrywanie kontrastu w dowolnej części kadru,
•*Tryby AF w Live-view: Priorytet twarzy, Szeroki plan, Normalne pole, Śledzenie obiektów w ruchu
koniecpolska
11-04-2011, 11:23
Wszystkie liczące się amatorskie systemy lustrzanek dadzą Ci tę samą jakość zdjęć (w granicach rozsądku), żaden nie wgniecie reszty w ziemię, żaden nie da Ci efektu którego wstyd będzie światu pokazać. Tych którzy mówią Ci, że tylko D7000 i K-5 - radzę - nie słuchaj więcej. Nie twierdzę tym samym, że te aparaty nie są lepsze od innych. Masz na nie pieniądze, wydaj je. Ale przedtem zastanów się, czego właściwie potrzebujesz, bo nie widzę śladu jakiejś myśli przewodniej w Twoich planach. A propozycje, pytania które zadajesz mocno kontrastują z Twoim niegdysiejszym doświadczeniem fotograficznym, bliżej im do jakichś obiegowych opinii tzw. e-mędrców ;)Bardo dobra rada dla kolegi zdzwis.
Kolejne pytania.
•*Obszary AF: automatyczny wybór z 5 punktów, automatyczny wybór z 11 punktów, ręczny wybór jednego z 11 punktów, centralny punk AF
•*Tryby AF w Live View: Detekcja kontrastu, Detekcja kontrastu z funkcją wykrywania twarzy, Detekcja fazowa
NIKON
•*Wybór pola AF: pojedynczy punkt, Dynamiczny wybór pola, Automat. wybór pól AF, Śledzenie 3D (11 punktów),
•*Tryby napędu AF: Pojedynczy AF (AF-S), Ciągły AF (AF-F), Ręczne ustawianie ostrości (MF), Tryb cichej migawki (Q)
•*Tryby AF w Live-view: Priorytet twarzy, Szeroki plan, Normalne pole, Śledzenie obiektów w ruchu
Powyższe dane nic nie mówią o ręcznym ustawianiu ostrości - poszukaj danych o wizjerze, wielkości matówki.
Kolejne pytania.
NIKON
Sorry, ale odnoszę wrażenie że Ty kompletnie nie wiesz o co pytasz.
Robisz tylko Ctrl+C i Ctrl+V z danych technicznych, a pytania są jak strzał procą w księżyc.
To co zacytowałeś nie ma nic (albo baaaardzo niewiele) wspólnego z manualną zabawą. Manualna zabawa to właśnie wyłączenie wszystkich powyższych funkcji i samodzielne ich dobieranie (też niektórych).
A w sumie to najczęściej i tak kończy się na tym że 1-2x spróbujesz manuala i więcej z niego nie będziesz korzystał, ew. z którychś priorytetów.
No i jestem w lesie! Jestem głupszy niż pisałem pierwszy post.
MariuszJ
11-04-2011, 12:42
Będziesz mądrzejszy, jak porobisz lustrzanką trochę zdjęć. A w tym celu po prostu kup jakiś zestaw z kitowym obiektywem. Jaki - naprawdę nie ma specjalnego znaczenia, ryzyko wtopy jest minimalne. Ja jednak proponuję, żebyś nie szarżował i kupił coś taniego (początkujący nie wydusi z "wypasa" NIC WIĘCEJ co z kitu entry-level; zaawansowany wydusi NIEWIELE WIĘCEJ; Mistrz zabije jakością obu przy użyciu komórki). Chyba że chodzi o lans (słyszałem już że z Canonem 1000d, Nikonem d3000 czy Pentaxem K-x nie wypada się na salonach pokazywać ;))
Kup używane d40, no chyba, że się wstydzisz. Najlepiej w zestawie z 18-55. Dokup książki o podstawach fotografii, czytaj i rób zdjęcia. I tyle i nie zawracaj sobie głowy technicznymi danymi.
Dzięki Wszystkim za rady! Myślę że większość też kiedyś miała takie dylematy. Zdaję sobie sprawę, że praktyka czyni mistrza.Metodą prób i błędów można do czegoś dojść.Na pewno łatwiej jest dobrać sobie obiektyw do swoich potrzeb,niż wybrać system, aby później nie żałować.?Nadal nie wiem, który system wybiorę.Nikon ma więcej obiektywów,ale dobre są tak samo drogie jak i Pentax-a. A po za tym nikt nie kupuje 20-tu,lub 30-tu.Myślę,że 3,4 góra 5szt.zadowoli nawet zawodowca.Pójdę do sklepu i tam podejmę decyzję.Temat uważam za zamknięty.Pozdr...