Zobacz pełną wersję : CLS, wbudowana lampa w tr "--"
music2000
08-04-2011, 15:54
witam,
wyzwalam moja sb900 w cls przez lampe wbudowana ustawiona w "--"
mimo wszystko blysk z wbudowanej jest widoczny w kadrze i to mi sie bardzo nie podoba.
moj patent to zakrycie reka lampy wbudowanej w taki sosob ze blysk sie rozchodzi i dociera
do sb900 ale nie dociera bezposrednio do fotografofanego obiektu
macie jakies inne patenty ?
adolfik9501
08-04-2011, 16:03
(...)
macie jakies inne patenty ?
Mamy. Wszystko jest w przyklejonym wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=85197).
music2000
08-04-2011, 16:40
eee.. bez sensu patenty , to juz wole przykryc wbudowana lekko dlonia , tak ze blyski nie docieraja do fotografowanego przedmiotu.
przy wiekszych odleglosciach nie ma potrzeby zakrywania bo blysk wbudowanej raczej nie bedzie bral udzialu w kadrze..
adolfik9501
08-04-2011, 16:48
eee.. bez sensu patenty , to juz wole przykryc wbudowana lekko dlonia , tak ze blyski nie docieraja do fotografowanego przedmiotu.
(...)
Biorąc pod uwagę fakt, że Ty odcinasz całość pasma, a patenty tylko światło a sygnał sterujący sobie bez przeszkód dociera do lamp, to faktycznie jesteś skuteczniejszy...
;)
dominicus
09-04-2011, 09:45
:lol:
Rządny zdobycia wiedzy dołączę się do dyskusji.
Chcę na dniach zakupić drugą lampkę do zabawy plenerowej. Obecnie posiadam metza 58. Problem tkwi jednak w tym czy dokupić nissina Di622 czy którąś z lampek yongnuo. Zastanawiam się bowiem czy podczas słonecznych dni nie będę miał problemów z wyzwoleniem lampek w cls. Ustawiając dość dużą moc do wyzwolenia lampy dostaje niepożądane źródło światła natomiast zasłaniając lampkę panelem żródło światła może być tak słabe, że nie wyzwoli lampy. W wypadku zakupu yongnuo dokupił bym wyzwalacze 602-rf wiąże się to jednak z dodatkowymi kosztami w postaci nie tyle wyzwalaczy ale częstych wymian bateryjek co może być uciążliwe. Dodatkowo w rf minimalny czas synchronizacji to 1/250 a ponoć w praktyce 1/200. CLS daje chyba możliwości zejścia niżej. Nie mam na temat błyskania dużej wiedzy, a to co piszę to wnioski (być może błędne) z tego co przeczytałem na forum. Ostatnie rozwiązanie to wyzwalać metza przez kabel i dalej przez cls, ale to chyba jeszcze bardziej przeszkadza tzn walający się pod nogami kabel. Na ten zakup mam ok 500zł i ciężko będzie wysupłać więcej gdyż planuję również delikatne przemeblowanie w szklarni :)
Proszę o wasze odpowiedzi które nieco wyjaśnią mi sprawę wyzwalania i pomogą podjąć decyzję czy nissin (500zł) Czy YN-460 +rf z 2 odbiornikami (ok 450zł) Które z rozwiązań wy używacie i które dają większe możliwości
W czasie słonecznych dni z pewnością będą kłopoty z odpaleniem lamp.
Radiowo tylko manual, więc nissina w tym momencie przepłacasz.
radio (http://stores.ebay.pl/FotoForEasy/_i.html?_fsub=1782944018)
lampa (http://cgi.ebay.pl/YN460-II-Flash-Speedlite-4-Nikon-D300-D700-D90-D80-D70s_W0QQitemZ320499673159QQcmdZViewItemQQptZDigit al_Camera_Flashes?hash=item4a9f44e847)
136+132=268zł
Przy przewodzie - obawa, aby czegoś nie zwalić przewyższa mobilność fotografa ;)
Paradiso Perduto
17-04-2011, 21:57
potwierdzam słowa amirez'a - w piękny słoneczny dzień niestety kicha - sam tego niedawno próbowałem
do autora wątku:
ja robię to tak:
- aparat w trybie M,
- lampa wbudowana jako sterownik błysku,
- przysłona - wg. uznania,
- czas naświetlania - krótszy niż 1/250s - przy takim czasie matryca nie zdąży "zarejestrować" błysku lampki wbudowanej, chyba że przedmiot który fotografujesz jest kilka cm od obiektywu; natomiast lampa w CLS (w moim przypadku SB-900) pięknie doświetli wszystko, tak jak była ustawiona. edit: SB-900 działa doskonale w CLS do 1/4000 s.
są na allegro patenty ograniczające błysk - takie czarne zasłonki na uchwycie, który wsuwa się z stopkę lampy - jednak za nic nie umiem ich znaleźć, a chętnie bym nabył...
Art Erie
17-04-2011, 22:14
[...]są na allegro patenty ograniczające błysk - takie czarne zasłonki na uchwycie, który wsuwa się z stopkę lampy - jednak za nic nie umiem ich znaleźć, a chętnie bym nabył...
Nikon SG-3 IR
Paradiso Perduto
17-04-2011, 22:16
Nikon SG-3 IR
dokładnie to! dzięki
Dzięki za odpowiedzi. Tak mi się wydawało, że mogą być problemy w słoneczne dni a z ebaya nie bardzo chcę kupować z powodu braku gwarancji
cervandes
23-04-2011, 10:18
używam od około roku i jestem baardzo zadowolony. Trochę się dziwię, że taki sprzęt posiada tak głupi system wyzwalania lamp (jakby nie można było tego robić radiowo z poziomu body bez żadnych dodatków) - a sam panelik jest naprawdę mocny i wytrzymały. Polecam!