PDA

Zobacz pełną wersję : Udostepnienie zdjęć na wniosek policji

rusio18
08-04-2011, 14:53
Witam !

Mam pytanie jakie mam prawa dotyczące udostępniania zdjęć jeżeli będzie taka sytuacja jak opiszę poniżej - czy moim obowiązkiem jest udostępnienie zdjęć czy też mogę odmówić na mocy jakiegoś przepisu ?

Fotografuję Mecz piłki nożnej, była sytuacja że kibice jednej z drużyn "skonfiskowali" gospodarzom flagi, oczywiście wszystko mam na zdjęciach itp. Jakimś cudem Policja dowiedziała się iż posiadam zdjęcia z tego wydarzenia i nie poprosiła a wręcz nakazała dostarczyć te zdjęcia im na płycie - sugerując że mogę utrudniać śledztwo jeżeli im tych zdjęć nie dam. Czy moim obowiązkiem jest udostępnienie im zdjęć czy po prostu mogę odmówić ? Do tej pory tego nie zrobiłem i szczerze powiem nie mam zamiaru. Jakie są wasze opinie ?

Druga Sytuacja:

Czy policjant lub ochrona ma prawo zaglądać w torbę fotoreportera jeżeli ten już jest na boisku, tzn podchodzi i sprawdza co masz w torbie w ramach kontroli ?

jacek.gold
08-04-2011, 15:44
będziesz marudził to zabezpieczą jako dowód w sprawie a do tego razem z aparatem bo ktoś uzna że jest też dowodem i oddadzą po 6 miesiącach jak się sprawa skończy ;)

de Fresz
08-04-2011, 15:47
Czy policjant lub ochrona ma prawo zaglądać w torbę fotoreportera jeżeli ten już jest na boisku, tzn podchodzi i sprawdza co masz w torbie w ramach kontroli ?

Odpowiedzi na pierwsze pytanie sam jestem ciekaw, a co do drugiego – ochrona ma prawo prosić (jeśli taki jest punkt w regulaminie imprezy), ale Ty nie musisz im nic pokazywać. Tylko że wtedy skończy się to zapewne wyproszeniem z terenu imprezy. Jeśli jednak chcesz, to oczywiście możesz ;-). Policja w razie "uzasadnionych podejrzeń" może Ci zrobić nawet rewizję osobistą.

mtu
08-04-2011, 17:40
Rewizje może zrobić lub np. przeszukać bagażnik samochodu podczas kontroli, ale ty masz prawo zażądać protokołu z prokuratury dotyczącego tego przeszukania :)
I wtedy policji często się odechciewa przeszukiwania...

pentaksik
08-04-2011, 19:27
Ja bym dla świętego spokoju dał te zdjęcia... dlaczego? Bo policja lub prokuratura na 100% znajdzie sposób aby zatrzymać te zdjęcia jako dowód i do tego razem z aparatem i komputerem i każda inna podejrzaną elektroniką.

Ja bym wolał nie podpadać i dać zdjęcia.

A jak upublicznią... to wystawić fakturkę :)

freefly
08-04-2011, 21:04
Rewizje może zrobić lub np. przeszukać bagażnik samochodu podczas kontroli, ale ty masz prawo zażądać protokołu z prokuratury dotyczącego tego przeszukania :)
I wtedy policji często się odechciewa przeszukiwania...

Nie muszą Ci okazywać,żadnego protokołu z prokuratury. przeszukanie to ich ustawowe prawo, wystarczy podejrzenie (uzasadnione :wink:).

Ustawy o Policji
Art. 15.
1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, maja prawo:

5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w
portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie
istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźba kary.

Dzisiaj to i przeszukać ma Cię prawo policja skarbowa.

Hubert Adamczyk
08-04-2011, 22:11
Jeżeli zdjęcia są udokumentowaniem wykroczenia, masz obowiązek ich użyczenie. Kazać Ci nie mogą chyba, że... No właśnie. Nie przekazanie zdjęć policji może wiązać się z utrudnianiem dochodzenia/tuszowanie itp.
Zdjęcia możesz dać z dołączonym pismem iż, posiadasz prawa autorskie do tych zdjęć i nie zezwalasz na wykorzystanie zdjęć w celach poza procesowych...

Mam nadzieję, że pomogłem

de Fresz
09-04-2011, 12:34
Ponieważ nikt "wiedzący" nie odniósł się do pierwszej sytuacji z podparciem paragrafami, proponowałbym zastosowanie starego, sprawdzonego numeru przy rozmowach z jakimikolwiek urzędnikami państwowymi - mianowicie żądać od nich (uprzejmie acz stanowczo) przedstawienia podstawy prawnej, w tej sytuacji oczywiście na piśmie. Przedstawić ją to ich psi obowiązek.

freefly
09-04-2011, 12:57
Ponieważ nikt "wiedzący" nie odniósł się do pierwszej sytuacji z podparciem paragrafami, proponowałbym zastosowanie starego, sprawdzonego numeru przy rozmowach z jakimikolwiek urzędnikami państwowymi - mianowicie żądać od nich (uprzejmie acz stanowczo) przedstawienia podstawy prawnej, w tej sytuacji oczywiście na piśmie. Przedstawić ją to ich psi obowiązek.

Mówisz, masz.

Kodeks postępowania karnego:
Art. 308. [Dochodzenie w niezbędnym zakresie]

§ 1. W granicach koniecznych dla zabezpieczenia śladów i dowodów przestępstwa przed ich utratą,
zniekształceniem lub zniszczeniem, prokurator albo Policja może w każdej sprawie, w wypadkach
niecierpiących zwłoki, jeszcze przed wydaniem postanowienia o wszczęciu śledztwa lub dochodzenia,
przeprowadzić w niezbędnym zakresie czynności procesowe, a zwłaszcza dokonać oględzin, w razie
potrzeby z udziałem biegłego, przeszukania lub czynności wymienionych w art. 74 § 2 pkt 1 w stosunku
do osoby podejrzanej, a także przedsięwziąć wobec niej inne niezbędne czynności, nie wyłączając
pobrania krwi, włosów i wydzielin organizmu. Po dokonaniu tych czynności, w sprawach, w których prowadzenie śledztwa przez prokuratora jest obowiązkowe, prowadzący postępowanie przekazuje sprawę
niezwłocznie prokuratorowi.

krolewicz
09-04-2011, 16:13
na drugi raz nie rób zdjęć w takich momentach :)

bercik
09-04-2011, 20:39
Witam !

Mam pytanie jakie mam prawa dotyczące udostępniania zdjęć jeżeli będzie taka sytuacja jak opiszę poniżej - czy moim obowiązkiem jest udostępnienie zdjęć czy też mogę odmówić na mocy jakiegoś przepisu ?

Fotografuję Mecz piłki nożnej, była sytuacja że kibice jednej z drużyn "skonfiskowali" gospodarzom flagi, oczywiście wszystko mam na zdjęciach itp. Jakimś cudem Policja dowiedziała się iż posiadam zdjęcia z tego wydarzenia i nie poprosiła a wręcz nakazała dostarczyć te zdjęcia im na płycie - sugerując że mogę utrudniać śledztwo jeżeli im tych zdjęć nie dam. Czy moim obowiązkiem jest udostępnienie im zdjęć czy po prostu mogę odmówić ? Do tej pory tego nie zrobiłem i szczerze powiem nie mam zamiaru. Jakie są wasze opinie ?

Druga Sytuacja:

A jak Ci popdpowiada sumienie, po co jest policja. Kiedy zaczniesz z nią wspólpracować ? Kiedy dostaniesz od kibola w mordę ?
Przeczytałem tylko Twój post dalszych ewentualnych głupot czytać nie będę.

bognik
09-04-2011, 21:06
A dlaczego nie chcesz im tych zdjęć udostępnić? Myślisz, że je sprzedadzą, będą czerpać z nich zyski? Ludzie potrafią tylko narzekać na służby, o współpracy mowy nie ma. Tylko potem niech nie narzekają, że policja jest mało skuteczna.

ulmus102
09-04-2011, 21:13
heh, zawsze możesz dać im płytkę uwaloną, która nie da się otworzyć i powiedzieć że ci zniszczyli oryginał :P

Sapphiron
09-04-2011, 21:19
heh, zawsze możesz dać im płytkę uwaloną, która nie da się otworzyć i powiedzieć że ci zniszczyli oryginał :P

Nie życzę Ci żeby ktoś kiedyś zrobił tak i Tobie jak będziesz potrzebował dowodu jak np powiedzmy że nie daj Boże Ciebie pobiją a ktoś to sfotografuje dziwnym trafem...

Tak jak bognik wspomniała, nie kapuję zupełnie tej niechęci do współpracy z Policją... To jest jakiś trend czy cóś? JP na 100% czy cóś?

ekonet
09-04-2011, 22:24
Do tej pory tego nie zrobiłem i szczerze powiem nie mam zamiaru. Jakie są wasze opinie ?

Opinia jest taka, że człowiek uczciwy powinien sam zaproponować udostępnienie takiego materiału, aby można było dokuczyć bandytom stadionowym.
Ale uczciwość ostatnimi czasy nie jest jakoś w cenie.

Jeśli nie masz nic do ukrycia/nic trefnego, to w czym problem?

A jak Ci popdpowiada sumienie, po co jest policja. Kiedy zaczniesz z nią wspólpracować ? Kiedy dostaniesz od kibola w mordę ?
Przeczytałem tylko Twój post dalszych ewentualnych głupot czytać nie będę.
Sumienie? Jest coś takiego jeszcze w tych czasach?
Niektórzy mają - czyste, nieużywane.

O masz - następny kombinator.

JP na 100% czy cóś?
JP? Ale o co chodzi?

de Fresz
10-04-2011, 00:41
Kodeks postępowania karnego:
Art. 308. [Dochodzenie w niezbędnym zakresie]

§ 1. W granicach koniecznych dla zabezpieczenia śladów i dowodów przestępstwa przed ich utratą,
zniekształceniem lub zniszczeniem, prokurator albo Policja może w każdej sprawie, w wypadkach
niecierpiących zwłoki, jeszcze przed wydaniem postanowienia o wszczęciu śledztwa lub dochodzenia,
przeprowadzić w niezbędnym zakresie czynności procesowe, a zwłaszcza dokonać oględzin, w razie
potrzeby z udziałem biegłego, przeszukania lub czynności wymienionych w art. 74 § 2 pkt 1 w stosunku
do osoby podejrzanej, a także przedsięwziąć wobec niej inne niezbędne czynności, nie wyłączając
pobrania krwi, włosów i wydzielin organizmu. Po dokonaniu tych czynności, w sprawach, w których prowadzenie śledztwa przez prokuratora jest obowiązkowe, prowadzący postępowanie przekazuje sprawę
niezwłocznie prokuratorowi.

Oj, mam wrażenie że to nie jest właściwy paragraf (podkreśliłem dlaczego). Bardziej na miejscu będą chyba te paragrafy kpk:

Art. 217. § 1. Rzeczy mogące stanowić dowód w sprawie lub podlegające zajęciu w celu zabezpieczenia kar majątkowych, środków karnych o charakterze majątkowym albo roszczeń o naprawienie szkody należy wydać na żądanie sądu lub prokuratora, a w wypadkach niecierpiących zwłoki - także na żądanie Policji lub innego uprawnionego organu.
§ 2. Osobę mającą rzecz podlegającą wydaniu wzywa się do wydania jej dobrowolnie.
§ 3. W razie zatrzymania rzeczy stosuje się odpowiednio przepis art. 228. Protokołu można nie sporządzać, jeżeli rzecz załącza się do akt sprawy.
§ 4. Jeżeli wydania żąda Policja albo inny uprawniony organ działający we własnym zakresie, osoba, która rzecz wyda, ma prawo niezwłocznie złożyć wniosek o sporządzenie i doręczenie jej postanowienia sądu lub prokuratora o zatwierdzeniu zatrzymania, o czym należy ją pouczyć. Doręczenie powinno nastąpić w terminie 14 dni od zatrzymania rzeczy.
§ 5. W razie odmowy dobrowolnego wydania rzeczy można przeprowadzić jej odebranie. Przepisy art. 220 § 3 i art. 229 stosuje się odpowiednio.

Art. 219. § 1. W celu wykrycia lub zatrzymania albo przymusowego doprowadzenia osoby podejrzanej, a także w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w sprawie lub podlegających zajęciu w postępowaniu karnym, można dokonać przeszukania pomieszczeń i innych miejsc, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że osoba podejrzana lub wymienione rzeczy tam się znajdują.
§ 2. W celu znalezienia rzeczy wymienionych w § 1 i pod warunkiem określonym w tym przepisie można też dokonać przeszukania osoby, jej odzieży i podręcznych przedmiotów.

Art. 227. Przeszukanie lub zatrzymanie rzeczy powinno być dokonane zgodnie z celem tej czynności, z zachowaniem umiaru i poszanowania godności osób, których ta czynność dotyczy, oraz bez wyrządzania niepotrzebnych szkód i dolegliwości.

Art. 228. § 1. Przedmioty wydane lub znalezione w czasie przeszukania należy po dokonaniu oględzin, sporządzeniu spisu i opisu zabrać albo oddać na przechowanie osobie godnej zaufania z zaznaczeniem obowiązku przedstawienia na każde żądanie organu prowadzącego postępowanie.
§ 2. Tak samo należy postąpić ze znalezionymi w czasie przeszukania przedmiotami mogącymi stanowić dowód innego przestępstwa, podlegającymi przepadkowi lub których posiadanie jest zabronione.
§ 3. Osobom zainteresowanym należy natychmiast wręczyć pokwitowanie stwierdzające, jakie przedmioty i przez kogo zostały zatrzymane.

Art. 229. Protokół zatrzymania rzeczy lub przeszukania powinien, oprócz wymagań wymienionych w art. 148, zawierać oznaczenie sprawy, z którą zatrzymanie rzeczy lub przeszukanie ma związek, oraz podanie dokładnej godziny rozpoczęcia i zakończenia czynności, dokładną listę zatrzymanych rzeczy i w miarę potrzeby ich opis, a nadto wskazanie polecenia sądu lub prokuratora. Jeżeli polecenie nie zostało uprzednio wydane, zamieszcza się w protokole wzmiankę o poinformowaniu osoby, u której czynność przeprowadzono, że na jej wniosek otrzyma postanowienie w przedmiocie zatwierdzenia czynności.

Art. 230. § 1. Jeżeli zatrzymanie rzeczy lub przeszukanie nastąpiło bez uprzedniego polecenia sądu lub prokuratora, a w ciągu 7 dni od dnia czynności nie nastąpiło jej zatwierdzenie, należy niezwłocznie zwrócić zatrzymane rzeczy osobie uprawnionej, chyba że nastąpiło dobrowolne wydanie, a osoba ta nie złożyła wniosku, o którym mowa w art. 217 § 4.
§ 2. Należy również zwrócić osobie uprawnionej zatrzymane rzeczy niezwłocznie po stwierdzeniu ich zbędności dla postępowania karnego. Jeżeli wyniknie spór co do własności rzeczy, a nie ma dostatecznych danych do niezwłocznego rozstrzygnięcia, odsyła się osoby zainteresowane na drogę procesu cywilnego.
§ 3. Rzeczy, których posiadanie jest zabronione, przekazuje się właściwemu urzędowi lub instytucji.

A dlaczego nie chcesz im tych zdjęć udostępnić?

Może dlatego, że nie poprosili uprzejmie?

Opinia jest taka, że człowiek uczciwy powinien sam zaproponować udostępnienie takiego materiału, aby można było dokuczyć bandytom stadionowym.

Tylko skąd wniosek, że sprawa dotyczy bandytów stadionowych? Z tytułowego posta nic takiego nie wynika.

freefly
10-04-2011, 00:52
Obojętne deFresz. Jak widać mogą i to nawet wg swego widzimisię. Artykułów mają do wyboru, do koloru.;-)

124miko
10-04-2011, 15:01
Jeśli nie masz nic do ukrycia/nic trefnego, to w czym problem?

W tym, że mam prawo do prywatności. Moja torba i wara każdemu ciekawskiemu od niej. Jak to ma wyglądać dalej - czy będą mogli sprawdzać czy i jakie noszę majtki?

ASAHI
10-04-2011, 17:33
Niekiedy Twoje prawo do prywatności stoi w przeszkodzie z innymi prawami. Ale zawsze możesz odmówić. Twój wybór. Tylko nie zdziw się jak o 6.00 zapuka ekipa z pismem od proroka w którym będzie - przy dobrych wiatrach żądanie wydania rzeczy - przy złych - nakaz przeszukania plus do tego jakieś zarzuty za utrudnianie postępowania. Nie chcesz mieć problemów nie chodź na mecze. Wku... rza mnie takie gadanie - mam nie dam, nie powiem, nie widziałem. Ludzie, a jak my mamy pracować jak Wy nic nie chcecie dać od siebie?
Zastanów się nad sobą. I naprawdę nie życzę Ci sytuacji gdy wjedziesz na skrzyżowanie na zielonym, ktoś Cie puknie i powie że to on miał zielone - a świadkowie powiedzą nie wiem, nie widziałem mam zdjęcia ale ich nie dam bo to mój aparat.

bognik
10-04-2011, 17:52
Moja torba i wara każdemu ciekawskiemu od niej.
Jesteś taki cwany? To powiedz to samo na odprawie bagażowej.

ASAHI
10-04-2011, 17:54
Trafiony, zatopiony.

;-)

Greg77
15-04-2011, 17:34
A ja jestem takiego zdania, ze jezeli dostajesz pozwolenie na robienie zdjec to rownie dobrze mozesz isc na reke tym ktorzy je Tobie dali i pokazac zdjecia tych malp!

Yova
15-04-2011, 18:08
Witam

Też uważam że jeżeli masz te zdjęcia to powinieneś je przekazać, bo nie ma co ukrywać że policja bez wsparcia ze strony obywateli w pewnych sprawach nic nie zrobi. Mam jednak jedno pytanie, jeżeli zdjęcia skasowaliśmy zanim otrzymaliśmy takie żądanie bo stwierdziliśmy że są słabe to co wtedy? Jak udowodnimy policji że nie zrobiliśmy tego specjalnie?

Michał Jędrak
16-05-2011, 01:29
Co do skasowania zdjęć się nie wypowiem, ale faktycznie nie rozumiem wątpliwości jakie masz w związku z oddaniem zdjęć policji... Meneli trzeba udupiać, więc powinieneś raczej z chęcią wręczyć fotki. Pogwałcenia praw autorskich się nie bój, bo po pierwsze zdjęcia dwóch podpitych bandytów wyrywających sobie jakieś flagi nie trafią na okładkę Vogue'a,a po drugie policję też obowiązuje prawo i funkcjonariusz, który podpisuje otrzymanie zdjęć raczej ich nie będzie próbował sprzedać, bo to dla niego spore problemy...

A policja może, dosłownie, zajrzeć Ci w odbyt, jeśli tylko uzna, że coś tam ukrywasz (np narkotyki). Ochroniarze nie mają prawa dokonywać rewizji, ale ja nie miałbym problemów z pokazaniem co mam w torbie, bo i tak mają sporo roboty z bandytami, więc po co im życie utrudniać. Czasami okoliczności są istotniejsze niż Twoje teoretyczne prawa.

wolnyslimak
16-05-2011, 08:48
Skoro policja dowiedziała się, że masz takie zdjęcia to druga strona czyli kibole też na bank juz to wiedzą. Oddanie zdjęć organom ścigania będzie się wiązała ze ściganiem ze strony kiboli. Szczególnie jak rzeczywiście na tych zdjęciach masz ich gęby jak na widelcu. Niestety jesteś między młotem a kowadłem. Jak zrobisz/nie zrobisz i tak będziesz musiał uważać. Nieprzyjemna sytuacja. Powodzenia.

bercik
16-05-2011, 11:37
Skoro policja dowiedziała się, że masz takie zdjęcia to druga strona czyli kibole też na bank juz to wiedzą. Oddanie zdjęć organom ścigania będzie się wiązała ze ściganiem ze strony kiboli. Szczególnie jak rzeczywiście na tych zdjęciach masz ich gęby jak na widelcu. Niestety jesteś między młotem a kowadłem. Jak zrobisz/nie zrobisz i tak będziesz musiał uważać. Nieprzyjemna sytuacja. Powodzenia.

Czyli co doradzasz ? Głowa w piach ?
Jak się już robi takie fotki to trzeba mieć " jaja ", a jak się ich nie nie ma to w domciu u cioci Jadzi na imieninach. Fotografie trzeba przekazać policji, alternatywy nie ma, nie bał się focić nie boi się przekazać policji to chyba jasne.

darkmajin
16-05-2011, 11:51
"A policja może, dosłownie, zajrzeć Ci w odbyt,..." "...ale ja nie miałbym problemów z pokazaniem co mam w torbie, bo i tak mają sporo roboty z bandytami..."

dawno się tak nie ubawiłem, policja walczy z bandytami ehh...

wolnyslimak
17-05-2011, 12:03
Czyli co doradzasz ? Głowa w piach ?
Jak się już robi takie fotki to trzeba mieć " jaja ", a jak się ich nie nie ma to w domciu u cioci Jadzi na imieninach. Fotografie trzeba przekazać policji, alternatywy nie ma, nie bał się focić nie boi się przekazać policji to chyba jasne.

Ja nie podejmuję się doradzać cokolwiek tak jak wielu z Was. Naprawdę podjelibyście decyzję za zupełnie obcego człowieka nie mając absolutnie żadnych informacji na temat zdarzenia? To są śliskie sprawy jak ta którą opisał nam autor. Sam opis tej sytuacji na forum internetowym jest już dużym błędem. Chcecie odpowiadać za zdrowie i życie kogoś kogo nawet nie znacie? Tak jest łatwo. Przecież to nie Was wpierdel od kiboli bądź sankcje ze strony policji czekają! Teraz jest nagonka medialna na łobuzerkę stadionową i policja przed EURO 2012 będzie ostro ścigać grupy fanatyków. Co osobiście uważam za pozytyw gdyż chamstwo stadionowe juz dawno przekroczyło granice... Pozytywnego końca tej sprawy życzę.

bercik
17-05-2011, 21:02
Ja nie podejmuję się doradzać cokolwiek tak jak wielu z Was. Naprawdę podjelibyście decyzję za zupełnie obcego człowieka nie mając absolutnie żadnych informacji na temat zdarzenia? To są śliskie sprawy jak ta którą opisał nam autor. Sam opis tej sytuacji na forum internetowym jest już dużym błędem. Chcecie odpowiadać za zdrowie i życie kogoś kogo nawet nie znacie? Tak jest łatwo. Przecież to nie Was wpierdel od kiboli bądź sankcje ze strony policji czekają! Teraz jest nagonka medialna na łobuzerkę stadionową i policja przed EURO 2012 będzie ostro ścigać grupy fanatyków. Co osobiście uważam za pozytyw gdyż chamstwo stadionowe juz dawno przekroczyło granice... Pozytywnego końca tej sprawy życzę.

Dobrze, że ludzie o Twoim pokroju są w mniejszości. Dlatego nasi dziadkowie wybili się na niepodległość,nasi ojcowie wyprowadzili sowietów z Kraju a zwykli =piszę o tych uczciwych= policjanci za parę groszy ryzykują zdrowiem i życiem byś mógł spokojnie sobie fotografować.
Jeszcze raz powtórzę, może zabrzmi to brutalnie- nie masz " jaj " nie fotografuj w pewnych sytuacjach.
Zgodzę się tym, że dużym błędem było zwracanie się z tą sprawą na forum, ale mleko się już rozlało.
I jeszcze jedno co to ma znaczyć co Ci wytłuściłem na czerwono, nie posuwasz się za daleko ?

bognik
17-05-2011, 21:10
Wolnyslimak, dawno takich bzdur nie czytałam.

wolnyslimak
18-05-2011, 08:10
Dobrze, że ludzie o Twoim pokroju są w mniejszości. Dlatego nasi dziadkowie wybili się na niepodległość,nasi ojcowie wyprowadzili sowietów z Kraju a zwykli =piszę o tych uczciwych= policjanci za parę groszy ryzykują zdrowiem i życiem byś mógł spokojnie sobie fotografować.
Jeszcze raz powtórzę, może zabrzmi to brutalnie- nie masz " jaj " nie fotografuj w pewnych sytuacjach.
Zgodzę się tym, że dużym błędem było zwracanie się z tą sprawą na forum, ale mleko się już rozlało.
I jeszcze jedno co to ma znaczyć co Ci wytłuściłem na czerwono, nie posuwasz się za daleko ?

Bardzo łatwo jest napisać: Weź synu te zdjęcia i pędź z nimi na policję! Wy chyba żyjecie w jakimś innym kraju, mlekiem i miodem płynącym z prawymi policjantami i grzecznymi chłopcami na stadionach. Jeśli to wszystko jest prawdą co autor napisał to chyba sam szuka sposobu jak tu się z tego "obowiązku" wywinąć bo wie czym to śmierdzi. Skoro był na stadionie i robił zdjęcia to na bank jest znany nie tylko władzy ale i boiskowym łobuzom. MZ to nie są zwykli chuligani tylko zorganizowane grupy przestępcze. Kto sądzi inaczej niech się przejdzie kilka razy na mecze i usiądzie na "żylecie":):). Jeśli dzięki tym zdjęciom bandyci zostaną rozpoznani, złapani i osądzeni to autor na bank będzie mógł sobie dalej chodzić na stadion trzaskać zdjęcia...

ASAHI
18-05-2011, 22:39
A najlepiej udać że problemu nie ma, powiedzieć że się boję i nie dam. wolnyslimak, jak .... nie masz to włóż sukienkę i do kościoła. Uważasz że chłop jak odda zdjęcia to go kibole zabiją? Weź pomyśl i nie panikuj. Gdyby wszyscy byli tacy jak Ty to po ulicach tylko bandyci by chodzili. Koniec mojej wypowiedzi w tym wątku.

wolnyslimak
19-05-2011, 08:13
Ciekawy jestem czy też byś był taki chojrak jakby to Ciebie się tyczyło? W gębie to zawsze każdy odważny ale jak przychodzi co do czego to różnie to bywa... Policja jest od tego aby łapać bandytów i niech to robią własnymi siłami a nie się opierają na zwykłych ludziach. Czemu nie wyślą swoich ludzi na stadiony, nie dadza im aparatów bądź kamer? Kasy nie ma czy ludzi brakuje? Jest tu na forum kilku fotografów sportowych, głównie pilki nożnej. Sądzisz, że też tak chętnie by lecieli z tymi zdjęciami na policję? Kto im później zapewni bezpieczeństwo? Sprzęt do fotografii sportowej to kupa kasy. Kibole też o tym wiedzą. Ludzie zrozumcie jedno. W wielu klubach to nie dzieci siedzą na trybunach...to jest regularna grupa bojowa zaprawiona w walce kierowana przez najsilniejszych bandytów. Sądzicie, że tacy ludzie łatwo zapominają...? A w sukienki to może Ty się lubisz ubierać, bo mnie to nie bawi. Nic więcej już pisać nie mam zamiaru bo widzę, że wielu z Was nawet nie ma pojęcia co się dzieje na naszych stadionach. Każdy odważny zza klawiatury mam wrażenie ale sądzę, że twarzą w twarz inaczej byście mówili. Dziecinada...

ekonet
19-05-2011, 09:32
Ciekawy jestem czy też byś był taki chojrak jakby to Ciebie się tyczyło? W gębie to zawsze każdy odważny ale jak przychodzi co do czego to różnie to bywa...
[...]
wielu z Was nawet nie ma pojęcia co się dzieje na naszych stadionach. Każdy odważny zza klawiatury mam wrażenie ale sądzę, że twarzą w twarz inaczej byście mówili. Dziecinada...
Akurat Tomek (ASAHI) jest policjantem, więc taka gadka do niego jest co najmniej chybiona.
Proponuję się lekko powstydzić.

wolnyslimak
19-05-2011, 09:42
Akurat Tomek (ASAHI) jest policjantem, więc taka gadka do niego jest co najmniej chybiona.
Proponuję się lekko powstydzić.

Nic się nie będę wstydził gdyż nie mam czego. Skoro jest jak piszesz to ASAHi powinieneś wiedzieć o czym piszę. Skoro dzieci potrafią takie rzeczy robić jak choćby to: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9624720,Kibole_pocieli_twarz_nastolatkowi_ _Zemsta_.html to dobrze powinieneś wiedzieć do czego zdolne są dorosłe bandziory. Jak mnie bili kiedyś w Radomiu to oddział transportera, który przejeżdżał obok nie był juz taki odważny. Zawinęli tyłki w troki i wrócili z posiłkami...szkoda, że dawno po czasie. I taka jest niestety rzeczywistość stadionowa i niech policja się bierze za bandziorów ale nie kosztem zwykłych ludzi. Czemu nie dacie człowieka na płytę stadionu, który wszystko będzie filmował tylko posiłkujecie się prasowymi fotografami? Wiesz dobrze, że kibole nie popuszczą współpracy z Wami...

bognik
19-05-2011, 09:45
I sądzę, że wie lepiej co się na stadionach dzieje, a głupot nie pisze ;) A co do policji, to chęci funkcjonariuszy są, a brak pieniędzy i ludzi.

ekonet
19-05-2011, 09:49
Wiem, co zrobili temu chłopakowi i też jestem w szoku. Ale tym bardziej trzeba z tą hołotą walczyć wszystkimi dostępnymi środkami. O ile wiem, to policja na ważniejsze mecze wysyła funkcjonariuszy, których zadaniem jest tylko i wyłącznie rejestracja środkami audiowizualnymi zachowań kibiców i później ten materiał jest dokładnie analizowany.
Ja może mimo wieku jestem zbyt narwany w tych sprawach, bo bez wahania udostępniłbym zdjęcia w omawianym celu, poza tym nie sądzę, aby udostępniane zdjęcia były opatrzone danymi fotografa i w ten sposób prezentowane widniejącym na nich bandytom.

Erie
19-05-2011, 09:56
kurde co się dzieje z ludźmi, pokłosie komunizmu, aby jak najbardziej życie "władzy" utrudniać czy jak?

nikt z policjantów tych cholernych zdjęć nie sprzeda, więc nie stracisz na tym, możesz za to pomóc wyłapać i ukarać gnojków, co choć odrobinę zwiększy bezpieczeństwo
... ale po co, najlepiej marudzić, że policja nic nie robi, a jak ma robić to dup jej kłody pod nogi ot tak z miłości bliźniego

PS wolnyślimak Twych wypowiedzi to nawet żal czytać - nie obraź się

wolnyslimak
19-05-2011, 10:07
kurde co się dzieje z ludźmi, pokłosie komunizmu, aby jak najbardziej życie "władzy" utrudniać czy jak?

nikt z policjantów tych cholernych zdjęć nie sprzeda, więc nie stracisz na tym, możesz za to pomóc wyłapać i ukarać gnojków, co choć odrobinę zwiększy bezpieczeństwo
... ale po co, najlepiej marudzić, że policja nic nie robi, a jak ma robić to dup jej kłody pod nogi ot tak z miłości bliźniego

PS wolnyślimak Twych wypowiedzi to nawet żal czytać - nie obraź się

Myśl i pisz sobie co chcesz. Dopóki mnie nie obrażasz to wola Twoja. Czy choć w jednym punkcie napisałem o utrudnianiu pracy policji? Czy w jednym choć punkcie napisałem coś o sprzedaży zdjęć?! Czytaj uważnie i ze zrozumieniem a dopiero później wydawaj osądy. Ja też jestem za walką z tą hołotą bo nawet z dzieckiem na mecz iść nie można. Tylko nie kosztem zwykłych ludzi. Kilka razy w życiu potrzebowałem pomocy ze strony policji. NIGDY ale to NIGDY jej nie otrzymałem. Przypominam, że pochodzę z miasta, z którego to policjanci prowadzili sprawę Olewnika... Oby ta policja sie zmieniała na lepsze i oby pomagała obywatelom gdyż od tego jest. Radom to miejsce zapomniane i pomijane. Bezrobocie tutaj sięga 23% a bandziorka jest na każdym kroku. Jak człowiek sam nie zadba o siebie to niestety na pomoc policji nie liczyłbym za bardzo.

Erie
19-05-2011, 10:42
Myśl i pisz sobie co chcesz. Dopóki mnie nie obrażasz to wola Twoja. Czy choć w jednym punkcie napisałem o utrudnianiu pracy policji? Czy w jednym choć punkcie napisałem coś o sprzedaży zdjęć?! Czytaj uważnie i ze zrozumieniem a dopiero później wydawaj osądy. Ja też jestem za walką z tą chołotą bo nawet z dzieckiem na mecz iść nie można. Tylko nie kosztem zwykłych ludzi. Kilka razy w życiu potrzebowałem pomocy ze strony policji. NIGDY ale to NIGDY jej nie otrzymałem. Przypominam, że pochodzę z miasta, z którego to policjanci prowadzili sprawę Olewnika... Oby ta policja sie zmieniała na lepsze i oby pomagała obywatelom gdyż od tego jest. Radom to miejsce zapomniane i pomijane. Bezrobocie tutaj sięga 23% a bandziorka jest na każdym kroku. Jak człowiek sam nie zadba o siebie to niestety na pomoc policji nie liczyłbym za bardzo.

Tylko PS był do Ciebie, reszta postu do autora wątku, więc to Ty czytaj uważnie ;). Co do otrzymywania pomocy policji ja takową otrzymałem, gdy potrzebowałem i jestem im za nią wdzięczny. Owszem mógłbym wyjść z założenia, że to ich praca i muszą to robić, ale chyba niekoniecznie jest to poprawne nastawienie.

krokus66
19-05-2011, 14:42
A dlaczego nie chcesz im tych zdjęć udostępnić? Myślisz, że je sprzedadzą, będą czerpać z nich zyski? Ludzie potrafią tylko narzekać na służby, o współpracy mowy nie ma. Tylko potem niech nie narzekają, że policja jest mało skuteczna.

Dziwią i wnerwiają mnie niektóre wypowiedzi. Kilkakrotnie prosiłem milicję i policję (raz tylko we własnej sprawie) i niestety zawiodłem się. Nie zmienia to jednak w najmniejszym stopniu mojego stanowiska. W pełni popieram: bercika, bognika, Sapphiron, ekoneta i innych.

Jeśli widzę bójkę to omijam ją szerokim łukiem i absolutnie nie uważam tego za tchórzostwo. Jeśli ją focę drogim aparatem, to muszę liczyć się z prawdopodobieństwem obicia gęby i utraty sprzętu. Jeśli szczęśliwie nic mi się nie stanie, to wiadomo, iż obydwie strony będą chciały moje zdjęcia, tym bardziej jeśli sprawa nabierze rozgłosu.

Zawsze trzeba myśleć przed a nie po i nie tylko przy foceniu. Jeśli ktoś nie wierzy, to niech zapyta byłego szefa Miedzynarodowego Funduszu Walutowego.

Sam się sobie dziwię, że tak spokojnie napisałem a lekarz zabronił mi denerwowac się.

freefly
26-05-2011, 20:24
Jeśli widzę bójkę to omijam ją szerokim łukiem i absolutnie nie uważam tego za tchórzostwo. Jeśli ją focę drogim aparatem, to muszę liczyć się z prawdopodobieństwem obicia gęby i utraty sprzętu.

Fajnie tak pofocić jak kopią leżącego. :wink: W sumie masz rację i zgadzam się z Tobą. Fotograf będzie ostatnią osobą, której pomogę, gdy ktoś będzie mu obijał twarz.