Zobacz pełną wersję : D300 - brud w wizjerze
podwojnete
08-04-2011, 14:31
Witam Was,
kupiłem używane D300 ( przebieg 4tys zdjęć )- po podpięciu obiektywu, w wizjerze widać podłużną plamkę ... po zrobieniu zdjęcia nie pojawia się ona na zrobionym zdjęciu ... jakieś pomysły ?
Sprzęt do czyszczenia ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Tomasz
Rafał_Sz
08-04-2011, 14:47
Plama na matówce. Ja Ci nie przeszkadza, to niczemu innemu to nie grozi. W przypadku czyszczenia, sugerowałbym skorzystać z fachowego serwisu foto.
Witam . Wymiana matówki w serwisie na Postępu kosztuje około 100zł.
Plama na matówce. Ja Ci nie przeszkadza, to niczemu innemu to nie grozi. W przypadku czyszczenia, sugerowałbym skorzystać z fachowego serwisu foto.
Pewno najbliżej tu: http://www.okserwis.com.pl/sklep/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=26 :)
Slawek Wojtczak
14-04-2011, 14:32
Z powodu brudu, nie trzeba wymieniac matówki na nową :) wystarczy przeczyscic.
Rafał_Sz
14-04-2011, 15:42
Soczewki w obiektywach też wymieniasz, jak Ci się pobrudzą?
:);)
Soczewki w obiektywach też wymieniasz, jak Ci się pobrudzą?
:);)
Witam. Chciałem też złośliwie odpowiedzieć , ale... . Zależy kolego z której strony matówka ma brudy. Czy od strony komory lustra, czy od strony pryzmatu, bo jak ta druga opcja to spróbuj ją wyczyścić.
Sam czyściłem wiele razy całą komorę lustra, a po to podałem że wymiana matówki tyle kosztuje, bo to jest czysta informacja, chce ktoś wymienić matówkę to wie około jakiej kwoty oscyluje ta usługa, i to by było na tyle.
Nieprawda:)
No to jeszcze raz. Przedwczoraj dzwoniłem na postępu, miła pani poinformowała mnie że:
- czyszczenie komory wraz z matrycą 80zł
-matówek nie czyszczą, ale wymieniają za około 100zł. (Nikon D80)
Sapphiron
14-04-2011, 16:28
bo jak ta druga opcja to spróbuj ją wyczyścić
A jaki problem? Wypinasz ostrożnie matówkę z zatrzasków, czyścisz delikatnie żeby nie zarysować wkładasz spowrotem i tyle... Trzeba tylko uważać żeby dotykać matówki przez jakies sylikonowe rękawiczki żeby nie zostawić odcisków...
hostman22
14-04-2011, 16:43
Witam. Chciałem też złośliwie odpowiedzieć , ale... . Zależy kolego z której strony matówka ma brudy. Czy od strony komory lustra, czy od strony pryzmatu, bo jak ta druga opcja to spróbuj ją wyczyścić.
odkurzaczem :mrgreen:
inna sprawa, jak się nie wyczyści tej wykładziny (taśma m3), to czystą matówkę, lustro, matrycę można mieć, do pierwszego zdjęcia ;)
No to jeszcze raz. Przedwczoraj dzwoniłem na postępu, miła pani poinformowała mnie że:
- czyszczenie komory wraz z matrycą 80zł
-matówek nie czyszczą, ale wymieniają za około 100zł. (Nikon D80)
Wątek jest o d300. Za matówkę do d300s razem z wymianą zapłaciłem miesiąc temu na Postępu niecałe 37 zł.
Burz no to chyba dobrze ze wymiana matówki w D300 to tylko 37 zł, dzięki temu postowi, wiele osób wie przynajmniej jakie są to orientacyjne koszty
-Sapphiron może to i nie problem dla ciebie ale jeżeli ktoś nigdy tego nie robił i nie ma predyspozycji do takich czynności to może tylko coś naprawdę popsuć i dlatego to napisałem
- hostman można odkurzaczem , ale wąską giętką rurką(np o średnicy od 4-do 6 mm), a główny ciąg powietrza brać z boku bo spali się odkurzacz.
Lepszym rozwiązaniem jest pompka próżniowa.
Rafał_Sz
14-04-2011, 18:25
Witam. Chciałem też złośliwie odpowiedzieć , ale... (...)
Luzik, przecież były emotki. :) Jednak jeśli poczułeś się urażony, serdecznie Cię przepraszam.
Rsz wszystko o.k. Daję luzik i zdrówka życzę.