Zobacz pełną wersję : Gdzie usunąć FF
Witam bardzo serdecznie .... Mam pewien problem z FF dokładnie moj Tamron oszczy jakieś 10 - 20 cm za punktem przy odległości 3 metrów. Pytanie czy gdzieś blisko Poznania jest jakiś szarlatan ...czy pozostaje mi wysyłka .... Pozdrawiam bardzo serdecznie
...odnosnie wysylki... to serwis nikona koryguje FF lub BF tylko ze szklami nikonowskimi... jak im wyslesz z tamronem, to Ci odesla paczuszke z informacja ze obiektyw nie jest kompatybilny albo jakias inna idiotyczna informacja ;)
A nie ma jakiejs siedziby Tamrona w Polsce? bo w przypadku sigmy wysyla sie do nich obiektyw + body i oni koryguja obiektyw do danej puszki. Podobno jest to darmowa usluga - nie liczac kosztow przesylek.
Potwierdzam z Sigma, oddawałem 70-200 f/2.8 do serwisu ofc był na gwarancji i usługa jest darmowa. Jak oddajesz do autoryzowanego sklepu Sigma to nie ponosisz kosztów wysyłki. Jeżeli obiektyw po gwarancji to usługa jest płatna ok 270 pln
Pozdrawiam
Potwierdzam pozdrawiam sq5gvl
A nie ma jakiejs siedziby Tamrona w Polsce? bo w przypadku sigmy wysyla sie do nich obiektyw + body i oni koryguja obiektyw do danej puszki. Podobno jest to darmowa usluga - nie liczac kosztow przesylek.
Foto technika z Gdańska - oficjalny dystrybutor a serwis mają w Gdyni
moj Tamron oszczy
jezu chryste....
robin102
24-01-2007, 15:22
Jakies dokładniejsze namiary np. do kontaktu telefonicznego ???
A przy okazji czy serwiś tamrona w Polsce honoruje gwarancje na sprżet np zakupiony za granicą w Niemczech ??
Jakies dokładniejsze namiary np. do kontaktu telefonicznego ???
A przy okazji czy serwiś tamrona w Polsce honoruje gwarancje na sprżet np zakupiony za granicą w Niemczech ??
Proszę bardzo: http://www.foto-technika.pl/
Witam bardzo serdecznie .... Mam pewien problem z FF dokładnie moj Tamron oszczy jakieś 10 - 20 cm za punktem przy odległości 3 metrów
3m i 20 cm...?Hmm... znaczy się ma dobry sik...nie wymieniaj go.To doskonały egzemplarz!!!!!!!!
Witam bardzo serdecznie .... Mam pewien problem z FF dokładnie moj Tamron oszczy jakieś 10 - 20 cm za punktem przy odległości 3 metrów. Pytanie czy gdzieś blisko Poznania jest jakiś szarlatan ...czy pozostaje mi wysyłka .... Pozdrawiam bardzo serdecznie
FF to front focus jak dobrze rozumie a obiektyw ostrzy za punktem to powiniem być back focus.:)
qwerty1237
25-01-2007, 00:12
Tak wszystko fajnie z tym ze oni robia body pod szklo a nie odwrotnie. Nie spotkalem sie jeszcze z przypadkiem aby z Tamronami bylo odwrotnie (szklo pod body).
1. Masz BF a nie FF
2. masz jakieś inne szkła? Czy z innymi jest to samo?
3. Czy efekt ten występuje jednakowo w całym zakresie ogniskowych jednakowo?
4. Pod co jest podpięty ten tamron?
5. Jeżeli na 2 i 3 odpowiedź jest twierdząca, to znajdziesz może szrlatana, który ustawi ci puszkę imbusem.
Tak wszystko fajnie z tym ze oni robia body pod szklo a nie odwrotnie. Nie spotkalem sie jeszcze z przypadkiem aby z Tamronami bylo odwrotnie (szklo pod body).
Był na ten temat (chyba październik-listopad) wątek jak jeden z forumowiczów na targach oddał swój zestaw tj tamrona + dxx do regulacji i ustawiali mu właśnie obiektyw pod korpus. Wydaje mi się że nasz (znaczy polski) serwis robi tak samo, ale najlepiej do nich przedzwonić i pogadać. Co zrobili z obiektywem tego nie wiem ale po tej regulacji
ponoć piknie ostrzył. Jak znajdę ten temat to podkleję linka
qwerty1237
25-01-2007, 11:39
Był na ten temat (chyba październik-listopad) wątek jak jeden z forumowiczów na targach oddał swój zestaw tj tamrona + dxx do regulacji i ustawiali mu właśnie obiektyw pod korpus. Wydaje mi się że nasz (znaczy polski) serwis robi tak samo, ale najlepiej do nich przedzwonić i pogadać. Co zrobili z obiektywem tego nie wiem ale po tej regulacji
ponoć piknie ostrzył. Jak znajdę ten temat to podkleję linka
No to rzeczywiscie ciekawe, bo serwis w Gdyni robi odwrotnie. Wiem bo temat ten byl wielokrotnie poruszany i z ciekwosci dzwonilem do nich to po pierwsze a po drugie chlopaki sa tak zawaleni robota ze trzeba sie zapisywac na terminy miesiac wprzod.
No to rzeczywiscie ciekawe, bo serwis w Gdyni robi odwrotnie. Wiem bo temat ten byl wielokrotnie poruszany i z ciekwosci dzwonilem do nich to po pierwsze a po drugie chlopaki sa tak zawaleni robota ze trzeba sie zapisywac na terminy miesiac wprzod.
To że są zawalenie robotą to wiem ale ciekawi mnie czy potwierdzili Ci to iż ustawiają body pod obiektyw?
Jak do nich dzwoniłem na jesieni to mówili abym podesłał sam obiektyw takze teraz w kropce jestem
qwerty1237
25-01-2007, 11:53
To że są zawalenie robotą to wiem ale ciekawi mnie czy potwierdzili Ci to iż ustawiają body pod obiektyw?
Jak do nich dzwoniłem na jesieni to mówili abym podesłał sam obiektyw takze teraz w kropce jestem
Pytalem sie specyficznie wlasnie o sposob w jaki to robia i koles powiedzial ze body pod szklo. Na potwierdzenie ze koles wie co mowi a nie mowi co wie potwierdzilem ze jak mi ustawia body pod szklo to inne szkielka moga mi sie rozjechac to koles potwierdzil. Takze albo trafilem na nie kumatego kolesia ktory tam tylko odbiera telefony albo reguluja body pod szklo. Ale skoro Tobie kazali przyslac samo szklo to juz w zasadzie nie wiem jak jest naprawde.
to juz w zasadzie nie wiem jak jest naprawde.
to jest nas dwóch:)
...potwierdzilem ze jak mi ustawia body pod szklo to inne szkielka moga mi sie rozjechac to koles potwierdzil...
...mój obiektyw też niestety oszczy;) ~25cm za obiektem przy odległości ok. 3m. Także jestem po rozmowie z serwisem i uzyskałem podobną wiadomość; regulacja body pod szkło. Zapytałem też o kwestię ew. rozjechania się innych szkieł i możliwość regulacji tamrona 28-75 pod body -jest to technicznie wykonalne, ale w moim przypadku wysyłka do serwisu właściwego dla dystrybucji.. tj. niemcy:/ -sprzedawca nie bierze odpowiedzialności za wysłanie szkła z puszką [dosyć zrozumiałe] także możliwość jest dość wirtualna, że tak powiem...
to jest nas dwóch:)
...albo i trzech;>
1. Masz BF a nie FF
2. masz jakieś inne szkła? Czy z innymi jest to samo?
3. Czy efekt ten występuje jednakowo w całym zakresie ogniskowych jednakowo?
4. Pod co jest podpięty ten tamron?
5. Jeżeli na 2 i 3 odpowiedź jest twierdząca, to znajdziesz może szrlatana, który ustawi ci puszkę imbusem.
na nikonowskich szkłach jest ok ..... podpięty pod nikona d200 ... i tak go oddałem a raczej wysłałem poprzez sklep do regulacji, oczywiście Gdańsk. Sprzedawca zapewniał mnie, że wyregulują i to sam obiektyw bez potrzeby załączania body. Problem podobno wynika z faktu dslr a nie pełna klatka, jakoś mi to nie pasuje. Ale poczekamy aż wróci i wtedy będe mądrzejszy..... pozdrowionka
Szczególne dzięki dla SZYMONY
hmm... dzwoniłem do foto-techniki i powiedzieli mi, że absolutnie nie ruszają body. Regulacja polega na "justowaniu" obiektywu. Szkiełko wysłałem w ramach gwarancji. Wkrótce zadzwonił do mnie ktoś z serwisu i powiedział, że najlepiej było by gdybym dosłał im body bo wtedy dopasują obiektyw do puszki - na razie powstrzymam się od tego, także niech sobie panowie poszperają w szkiełku bez body. Jedyne co mnie zaskoczyło to to, że będę musiał płacić za tę usługę bo co prawda gwarancja polska jednak sklep nie podpisał umowy z dystrybutorem (ZONK!!!) ... ale.... mogę się starać o zwrot kosztów od sklepu, w którym kupiłem obiektyw. Kontaktowałem się również ze sprzedawcą (zanim obiektyw pojechał do serwisu) - tam mieli odmienne zdanie - jedynie body pod obiektyw... co jest totalną głupotą.
rozumiem ze wyslales tego tamrona 17-50 :)?
Rozumiem ze usluga jest darmowa jesli kupilem obiektyw w Polsce :)?
tak - Tamrona 17-50/2.8. Jak to jest z tą gwarancją to już sam dokładnie nie wiem... coś mi się wydaje, że mój sprzedawca ściągnął to szkło z zachodu i sam miał problem. Jak odbiorę obiektyw to będę działał... z odbiorem kaski oczywiście
tak - Tamrona 17-50/2.8. Jak to jest z tą gwarancją to już sam dokładnie nie wiem... coś mi się wydaje, że mój sprzedawca ściągnął to szkło z zachodu i sam miał problem. Jak odbiorę obiektyw to będę działał... z odbiorem kaski oczywiście
Ile sobie liczą za takie justowanie i jak długo to trwało ?
Czy ktoś może mi poradzić serwis w Trójmieście, który mógłby sprawdzić i ewentualnie wyregulować moją Tokinę 12-24 mm? Kupiłem miesiąc temu i niewiele robiłem, ale mam nieodparte wrażenie, że przy ogniskowej 12 mm i przysłonie 8 powinienem mieć żyletkę od 0 do nieskończoności. A nie mam.
Właśnie dostałem odpowiedź z foto-techniki. Najwyraźniej mój obiektyw miał wadę fabryczną, której nie dało się w żaden sposób skorygować ani usunąć bo powiedzieli mi, że dostanę nowy obiektyw z nową kartą gwarancyjną. Jestem bardzo mile zaskoczony tym bardziej, że nie ponoszę żadnych kosztów (przypominam, że karta gwarancyjna jaką posiadam nie jest akceptowana przez ten serwis).
Jednak w tym kraju można coś załatwić na normalnym, ludzkim poziomie bez kombinowania i odsyłania klienta do innych placówek.... . To zachowanie świadczy o tym, że foto-technika jest w pełni autoryzowanym serwisem ze wszystkimi konsekwencjami wynikającymi z tego.
No nareszcie obiektyw wrócił no i jestem bardzo bardzo zadowolony:) ..... a przyznaje wcześniej chciałem go przez zamknięte okno .... trochę to trwało 6 tygodni słownie (sześć).... był daleko Koln .... jeżeli chcecie to zeskanuję kartę choroby wraz .... zastosowanym leczeniem a muszę przyznać trochę tego jest :)
bartmika
14-03-2007, 10:45
A ja mialem problem z Tamronem 90 2.8 makro i D70. Ogromny FF przy fotografowaniu z wiekszych odleglosci. Zrobic nim portret graniczylo z cudem. Na obiektyw konczyla sie gwarancja, wyslalem do sklepu stwierdzili ze to wina mojego body, ktore wymaga regulacji, co dla mnie bylo glupota poniewaz robilem testy z drugim body i problem byl ten sam. Wyslalem ponownie, na razie czekam na odpowiedz, choc wstepnie obiektyw ma byc wymieniony na nowy.
Czasem warto troche sie pomeczyc ze sprzedawca i postawic na swoim. ;)