Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz przeddomowy

wpkx
08-04-2011, 00:03
http://wpk.eltrakon.pl/Img13%20Krajobraz%20przeddomowy.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/Img13%20Krajobraz%20przeddomowy.jpg)

stroop
08-04-2011, 02:20
Nie gada... :( a może zrobić po obudzeniu zdjęcie szwu na poduszce... i spać dalej?

Seeker
08-04-2011, 04:57
Detal pieknie wydobyty przy pomocy GO, ale tlo do bani (a tez jest elementem kadu, warto o tym pamietac).

Nikonozaur
08-04-2011, 10:35
Ja tego też nie czuję. Hmm... Kolory bardzo dobre.

Rafał_Sz
08-04-2011, 16:03
Tym razem na nie. Mała GO to nie wszystko.

ekonet
09-04-2011, 23:09
Nie rozumiem przesłania i nie kupuję tego tym razem.

rewddd
09-04-2011, 23:12
dla mnie na +
gdzie dorotka?:)

Semati
09-04-2011, 23:12
jakie przesłanie??? To przed domem ma fototapetę postawić???
Inne słowa mi sie cisną na usta,a le Rycerza nie chcę budzić ,niech chłop śpi

Locter
10-04-2011, 03:26
Juz chcialem sie nie odzywac, juz mialem przemilczec , ale wobec takiego badziewia nie można przejść obojętnie. Co chciales pokazac tym "zdjęciem" ? POwiedz mi prosze, tak jak krowie na rowie, bo nie bardzo kumam, co nam chciales powiedzieć ? Dla mnie to zwykły pstryk po wyjściu z domu, no kurde jak można takie gnioty wrzucac na forum... No, ale Ty zapewne dorobisz do tego jakąs super hiper mądra ideologie i stworzysz z tego dzieło sztuki i bedzie finał. Sorry ale to sie nawet do kosza nie nadaje, to nie powinno opuscic karty Twojego aparatu. Gniot nad gnioty, i ciśnie mi się na usta "Boże widzisz i nie grzmisz"... jednym słowem jedne wielkie LOL, mimo wszystko pozdrawiam... ale prosze Cię, nie kalaj nas już takimi produkcjami bo to forum zejdzie na psy...

wingeo
10-04-2011, 08:27
........................... bo to forum zejdzie na psy...

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

qualin
10-04-2011, 09:41
Juz chcialem sie nie odzywac, juz mialem przemilczec , ale wobec takiego badziewia nie można przejść obojętnie. Co chciales pokazac tym "zdjęciem" ? POwiedz mi prosze, tak jak krowie na rowie, bo nie bardzo kumam, co nam chciales powiedzieć ? Dla mnie to zwykły pstryk po wyjściu z domu, no kurde jak można takie gnioty wrzucac na forum... No, ale Ty zapewne dorobisz do tego jakąs super hiper mądra ideologie i stworzysz z tego dzieło sztuki i bedzie finał. Sorry ale to sie nawet do kosza nie nadaje, to nie powinno opuscic karty Twojego aparatu. Gniot nad gnioty, i ciśnie mi się na usta "Boże widzisz i nie grzmisz"... jednym słowem jedne wielkie LOL, mimo wszystko pozdrawiam... ale prosze Cię, nie kalaj nas już takimi produkcjami bo to forum zejdzie na psy...

Fajnie kolego, ze taki z Ciebie fachowiec, ktory chyba zapomnial juz dawno jakie to zdjecia robil na poczatku i obrosl w piorka. Co to ma znaczyc, ze forum zejdzie na psy ? Nigdzie nie widzialem informacji, ze jest to forum dla zawodowcow i tylko do pokazywania idealnych zdjec. jak ktos ma sie uczyc robic dobre zdjecia, jezeli Ty zabraniasz mu je pokazywac publicznie ? Kto takiemu czlowiekowi podpowie jakie robi bledy w fotografii ? Draznia mnie takie wypowiedzi bo ludzie wstawiaja tutaj zdjecia niekoniecznie po to zeby sie nimi chwalic, ale wlasnie po to, zeby im ktos pomogl wejsc na dobra droge, pomogl, doradzil, a Ty potrafisz tylko zniechecic swoimi durnymi komentarzami do robienia zdjec. Sorry, ale jak dla mnie jestes marnym amatorem, robiacym fajne fotki, ale amatorem, bo profesjonalista to nie ten, ktory robi swietne fotki, ale ktory potrafi zachowac sie profesjonalnie wobec innych, a Ty niestety tego nie potrafisz. Wiec jak masz pisac takie "gnioty" (bardzo lubisz to slowo) to lepiej nie pisz nic bo nikomu nie pomagasz takim zachowaniem. Ja tez robie marne zdjecia, ale naszczescie sa tu jeszcze ludzie, ktorzy potrafia podpowiedziec co robie zle i co nalezy poprawic, a Tobie jak przeszkadza, ze ktos chce sie uczyc to zaloz sobie wlasne forum/portal dla zdjec idealnych od super profesjonalistow takich jak Ty.

Locter
10-04-2011, 09:43
Fajnie kolego, ze taki z Ciebie fachowiec, ktory chyba zapomnial juz dawno jakie to zdjecia robil na poczatku i obrosl w piorka. Co to ma znaczyc, ze forum zejdzie na psy ? Nigdzie nie widzialem informacji, ze jest to forum dla zawodowcow i tylko do pokazywania idealnych zdjec. jak ktos ma sie uczyc robic dobre zdjecia, jezeli Ty zabraniasz mu je pokazywac publicznie ? Kto takiemu czlowiekowi podpowie jakie robi bledy w fotografii ? Draznia mnie takie wypowiedzi bo ludzie wstawiaja tutaj zdjecia niekoniecznie po to zeby sie nimi chwalic, ale wlasnie po to, zeby im ktos pomogl wejsc na dobra droge, pomogl, doradzil, a Ty potrafisz tylko zniechecic swoimi durnymi komentarzami do robienia zdjec. Sorry, ale jak dla mnie jestes marnym amatorem, robiacym fajne fotki, ale amatorem, bo profesjonalista to nie ten, ktory robi swietne fotki, ale ktory potrafi zachowac sie profesjonalnie wobec innych, a Ty niestety tego nie potrafisz. Wiec jak masz pisac takie "gnioty" (bardzo lubisz to slowo) to lepiej nie pisz nic bo nikomu nie pomagasz takim zachowaniem. Ja tez robie marne zdjecia, ale naszczescie sa tu jeszcze ludzie, ktorzy potrafia podpowiedziec co robie zle i co nalezy poprawic, a Tobie jak przeszkadza, ze ktos chce sie uczyc to zaloz sobie wlasne forum/portal dla zdjec idealnych od super profesjonalistow takich jak Ty.

I tu sie mjylisz kolego bo wpkx nie jest poczatkujacym, on robi zdjecia świadomie.

qualin
10-04-2011, 09:52
Widzisz ja pisalem ogolnie o Twoich wypowiedziach, nie o tym konkretnym przypadku, bo przegladam forum i w wiekszosci przypadkow zachowujesz sie tak jak napisalem. akurat tak padlo na ten watek, ze napisalem co mysle. Rzadko kiedy pomagasz, za to czesto krytykujesz. Ale to nie temat na takie dyskusje. EOT.

Locter
10-04-2011, 09:53
Widzisz ja pisalem ogolnie o Twoich wypowiedziach, nie o tym konkretnym przypadku, bo przegladam forum i w wiekszosci przypadkow zachowujesz sie tak jak napisalem. akurat tak padlo na ten watek, ze napisalem co mysle. Rzadko kiedy pomagasz, za to czesto krytykujesz. Ale to nie temat na takie dyskusje. EOT.

Ależ wpkx nie chce i nie oczekuje pomocy, on pragnie zrozumienia :)

zazula
10-04-2011, 10:30

Wiesz.... bywa kilka dróg, kilka spojrzeń. Można powielać jeden kadr, można zauroczyć się estetyką National Geographic i uparcie dążyć do ideału. Ale też można myśleć i swoje spojrzenie na świat pokazywać. Piękno chwili, zauroczenie i świeżość.
Fotografia to szalenie intymna sztuka. Pokazujemy innym swoje emocje, spojrzenie, wnętrze. I jedni mają we wnętrzu sztampę rodem z kolorowych pism, a drudzy niepokój i wrażliwość.
Nie będę tego akurat zdjęcia na siłę bronić, to dość hermetyczna dla autora chwila, nic nam prostaczkom do tego.
Ale każde zdjęcia wpkx są emocjonalnym zatrzymaniem i to jest właśnie najpiękniejsze, dlatego to jeden z najlepszych autorów na tym forum. Bo szuka, bo zmierza, bo dąży, bo myśli. Nie kopiuje.

bronzeeyes
10-04-2011, 10:32
Niech wpkx sam sie wypowie ;)

Fotka ładna technicznie, swietna GO, ale ideologicznie (o ile jest) nie przemawia do mnie.

Locter
10-04-2011, 10:37
Wiesz.... bywa kilka dróg, kilka spojrzeń. Można powielać jeden kadr, można zauroczyć się estetyką National Geographic i uparcie dążyć do ideału. Ale też można myśleć i swoje spojrzenie na świat pokazywać. Piękno chwili, zauroczenie i świeżość.
Fotografia to szalenie intymna sztuka. Pokazujemy innym swoje emocje, spojrzenie, wnętrze. I jedni mają we wnętrzu sztampę rodem z kolorowych pism, a drudzy niepokój i wrażliwość.
Nie będę tego akurat zdjęcia na siłę bronić, to dość hermetyczna dla autora chwila, nic nam prostaczkom do tego.
Ale każde zdjęcia wpkx są emocjonalnym zatrzymaniem i to jest właśnie najpiękniejsze, dlatego to jeden z najlepszych autorów na tym forum. Bo szuka, bo zmierza, bo dąży, bo myśli. Nie kopiuje.

Wiesz dobrze jesli emocje, piekno chwili, idize w parze z estetyką i ogólnym poczuciem piękna, tutaj tego nie ma.

qualin
10-04-2011, 11:21
Wiesz dobrze jesli emocje, piekno chwili, idize w parze z estetyką i ogólnym poczuciem piękna, tutaj tego nie ma.

Zapomniales dodac, ze Twoim zdaniem nie ma. kazdy inaczej odbiera emocje, piekno, a estetyka to pojecie bardzo szerokie tak samo jak ogolne pojecie piekna. Probujesz na sile nam wmowic, ze tylko Twoje pojmowanie tego co widzimy jest prawdziwe, a kazdy inny sposob spojrzenia jest bledny. Dla przykladu wezmy np taka mode i stylistow. Niby maja poczucie estety i piekna, a popatrz sobie jak neiktorzy z nich ubieraja gwiazdy czy samych siebie. Wiekszosc ludzi na nich spojrzy i powie "ale wioska". Takze nie mow, ze estetyke czy piekno mozna zamknac w jakies waskie ramy.

samek
10-04-2011, 11:51

No cóż...
Po pięknych słowach zazuli postanowiłeś je podsumować tym czymś. Bo zdaniem to trudno nazwać. Proponuję ponowną lekturę wpisu zazuli, i ponowną, i ponowną...

wpkx
10-04-2011, 13:07

Locter, zastanawiam się, kim trzeba być i jednocześnie za kogo się uważać - bo to nie to samo - aby napisać coś takiego. I nie chodzi mi o moje zdjęcie, lecz tak bardziej ogólnie.
Jest taka powszechnie znana reklama, wzbudzająca we mnie niesmak, czy wręcz obrzydzenie.
Jednak pod Twoim wpisem cytat z niej będzie niestety pasować. Zaznaczam - tylko i wyłącznie pod Twoim, oby inni bynajmniej nie odnieśli tego do siebie.

Otóż niektóre rzeczy są jak Media Markt.

PS W kwestii formalnej - powyższe zdjęcie nie było robione aparatem "na kartę". Ale "na abonament" też nie.

stroop
10-04-2011, 13:44
To ma jakieś specjalne znaczenie, że "nie na kartę"?
Miałem kiedyś znajomego audiofila - słuchał on w muzyce zupełnie czegoś innego, niż ja. Ja nie słyszałem tego, co on słyszał a on tego, co ja. Taka rozmowa wiewiórki z jeżem.

Locter
10-04-2011, 13:57
Aha czyli ja jestem idiotą, wiesz może mnie troche poniosło i nie powininem tak napisać, zatem przepraszam jesli tak Cie urazilem, ale ja prosze tylko o jedno - zebys choć raz wytłumaczyłmi co chciales przekazac swoim zdjeciem, moze wtedy zmienie zdanie o Tobie albo chociaz przestane pisać "idiotyczne" komentarze pod Twoimi pracami...

wpkx
10-04-2011, 15:11
To ma jakieś specjalne znaczenie, że "nie na kartę"?
Miałem kiedyś znajomego audiofila - słuchał on w muzyce zupełnie czegoś innego, niż ja. Ja nie słyszałem tego, co on słyszał a on tego, co ja. Taka rozmowa wiewiórki z jeżem.

Nie ma żadnego. Jednak to Forum przede wszystkim techniczne, więc jeśli ktoś kogoś poucza uważając się za fachowca, niech robi to fachowo.

A wiewiórka z jeżem? Tak. Albo jeden szedł boso a drugi w milczeniu. ;)

Aha czyli ja jestem idiotą, wiesz może mnie troche poniosło i nie powininem tak napisać, zatem przepraszam jesli tak Cie urazilem, ale ja prosze tylko o jedno - zebys choć raz wytłumaczyłmi co chciales przekazac swoim zdjeciem, moze wtedy zmienie zdanie o Tobie albo chociaz przestane pisać "idiotyczne" komentarze pod Twoimi pracami...

Proszę bardzo: chciałem uwiecznić ulotną chwilę, która mnie w pewien sposób urzekła, być może ze względów kompozycyjnych a przede wszystkim oświetleniowo-kolorystycznych, oraz pobawić się nieostrością. Jak zwykle zresztą, i nic ponadto.
Jednak wątpię, aby takie wytłumaczenie Ci wystarczyło. W ogóle wątpię, abyśmy się kiedykolwiek zrozumieli.
Ty uprawiasz jakiś swój rodzaj fotografii - to dobrze. Ja to robię inaczej - i to - według Ciebie - źle. I za punkt honoru postawiłeś sobie pouczanie mnie i wytykanie, że robię gnioty i przez to jestem okropnym szkodnikiem.
Bo Ty robisz kicze, a kicz, jak wszystkim wiadomo, stoi znacznie powyżej gniota. I mimo, że wyrażasz swoją własną opinię, to, aby była ważniejsza, podpierasz się ogólnymi zasadami estetyki i poczuciem piękna. Więc teraz ja zapytam - co takiego nieestetycznego i brzydkiego jest w tym moim zdjęciu?

Nie bronię go, bo jest takim samym "zwykłym pstrykiem" jak inne. Ale bronię wzajemnego szacunku i tolerancji.

Locter
10-04-2011, 15:18
Odpowiem Ci na Twoje pytanie, bo w koncu o fotografie sie tutaj rozchodzi. A wiec co jest takiego nieestetycznego ?Akurat tutaj paskudny bokeh i to co dzieje się w nieostrościach, za dużo tam tego masło maślane wyszło, całość strasznie trudno się odbiera, fotografia wywołuje negatywne emocje a wszystko wlasnie przez ten nieszczesny, zabałąganiony bokeh. NIe ba tu ciekawego światła, jak w niektórych twoich pracach, nie ma tu ciekawergo motywu, jest tylko nieśmiertelny pies, oczywiscie tyłkiem to oglądającego odwrócony, można po tym wnosić że autor tez ma oglądajacego w d*** i robi sobie jaja takimi fotografiami.

Tyle.

wasilewk
10-04-2011, 15:23
Ja bym zadał sobie pytanie: "Czy dobrze, że takie zdjęcie powstało, czy lepiej, żeby go w ogóle nie było ?"

Hm... ...trzeba się zastanowić...

wpkx
10-04-2011, 15:27
Odpowiem Ci na Twoje pytanie, bo w koncu o fotografie sie tutaj rozchodzi. A wiec co jest takiego nieestetycznego ?Akurat tutaj paskudny bokeh i to co dzieje się w nieostrościach, za dużo tam tego masło maślane wyszło, całość strasznie trudno się odbiera, fotografia wywołuje negatywne emocje a wszystko wlasnie przez ten nieszczesny, zabałąganiony bokeh. NIe ba tu ciekawego światła, jak w niektórych twoich pracach, nie ma tu ciekawergo motywu, jest tylko nieśmiertelny pies, oczywiscie tyłkiem to oglądającego odwrócony, można po tym wnosić że autor tez ma oglądajacego w d*** i robi sobie jaja takimi fotografiami.

Tyle.

Dziękuję.
"Szkoły" bokehu - jak zapewne Ci wiadomo - są dwie przeciwstawne - prawie jak Canon i Nikon. Zwykle jest się po jednej stronie. :D
A jeśli każde odwrócone stworzenie traktujesz jak osobistą zniewagę, to... nie dziwię się, że fotografujesz na pustkowiach. ;)

Karbulot
10-04-2011, 17:13
jest tylko nieśmiertelny pies, oczywiscie tyłkiem to oglądającego odwrócony
Buchecheche... Padłem ze śmiechu. Faktycznie przypominam sobie, że ten pies występuje na większości fotek wpkx-a. I rzeczywiście zawsze jest odwrócony zadem :D . Mniemam, że swoje fotowojaże prowadzi podczas spacerów z psem ;) .

Seeker
10-04-2011, 18:16
Więc głównym i obiektywnie dyskwalifikującym mankamentem tego zdjęcia jest bokeh....
(takie odnioslem wrazenie po lekturze 24 postu)

Bardzo odważna teza, żeby nie powiedzieć - heroiczna ;)

jurek1906
10-04-2011, 18:54
Buchecheche... Padłem ze śmiechu. Faktycznie przypominam sobie, że ten pies występuje na większości fotek wpkx-a. I rzeczywiście zawsze jest odwrócony zadem :D . Mniemam, że swoje fotowojaże prowadzi podczas spacerów z psem ;) .
I co szczególnego,wartościowego wniósł Twój post do tego wątku?Oprócz szczypty szyderstwa.

Karbulot
10-04-2011, 19:48
Nie wiem. 90% postów w tym topiku niewiele wniosło oprócz kłótni i niesnasek.
A może po prostu chciałem rozładować napięta atmosferę...
Jesteś chyba inteligentny, więc domyśl sie ;) .

borregaard
10-04-2011, 20:20
"A wiewiórka z jeżem? Tak. Albo jeden szedł boso a drugi w milczeniu."
Super...:)...

A tak ,poza tym przypadkiem...nie przejmuj się....,raz lepiej ,raz gorzej...;):)

wasilewk
10-04-2011, 20:31
"A wiewiórka z jeżem? Tak. Albo jeden szedł boso a drugi w milczeniu."
Super...:)...

Też się uśmiałem, jak nie wiem. Dobrze, że niektórzy mają takie poczucie humoru !

Pzdr.

jmiron
10-04-2011, 22:15
Może i nie być śmieszne, jeżeli się przyjmie, że jest to portret bramy. No i nie powinno być w dziale krajobrazu.

Rycerz
10-04-2011, 22:31
jakie przesłanie???
Inne słowa mi sie cisną na usta, ale Rycerza nie chcę budzić, niech chłop śpi

już cię lubię kolego ;-)

wpkx
10-04-2011, 22:36
Chyba zacznę wynajmować moje wątki na godzinki miłosnych igraszek... :D

Anja_G
10-04-2011, 22:56
.

Co poeta miał na myśli?

Słowa Zazuli wyczerpują temat.

EDIT: Ktoś coś napisał i usunął. Tak też można...

ekonet
10-04-2011, 23:03
Ktoś coś [...] usunął.
Moja usunąć ten kropka. :)

Rycerz
10-04-2011, 23:04
ja poprosiłem o usnięcie kropki bo nic nie wnosiła do tematu ;-) ;-)

Anja_G
10-04-2011, 23:08
Moja usunąć ten kropka. :)

Ciebie wolno, SM. ;) Choć czasami warto zostawić ślad po nieprzemyślanych komentarzach... Ale nie wnikam, bo to nie na temat.

ja poprosiłem o usnięcie kropki bo nic nie wnosiła do tematu ;-) ;-)

I wszystko jasne, zasłużonym kolegom się nie odmawia. :)

wpkx
10-04-2011, 23:12
Mógłbym zacytować z powiadomienia ten sprzed kropki. Ale po co? Nie jest szkodliwy - po prostu poeta miał nic na myśli. ;)

Rycerz
10-04-2011, 23:14
jak my wszyscy tutaj ;-) ;-)

wpkx
10-04-2011, 23:15
Tak. Wszyscy jesteśmy rycerzami zardzewiałego stołu.

Rycerz
10-04-2011, 23:16
raczej bramy ;-)

ekonet
10-04-2011, 23:17
Ciebie wolno, SM. ;) Choć czasami warto zostawić ślad po nieprzemyślanych komentarzach... Ale nie wnikam, bo to nie na temat.

I wszystko jasne, zasłużonym kolegom się nie odmawia. :)
Od razu się przyznam, że usunąłem samowolnie, raport zobaczyłem dopiero później.

wpkx
10-04-2011, 23:18
raczej bramy ;-)

Ależ nie bramy, lecz furtki. I ona nie jest zardzewiała, bo pomalowana młotkowym Hammeritem przez moją żonę. A Ty, Piotrze, też jesteś pomalowany przez żonę? ;)

Rycerz
10-04-2011, 23:26
Fotka ładna technicznie, swietna GO, ale ideologicznie (o ile jest) nie przemawia do mnie.

od kiedy w fotografii potrzebna jest ideologia?
albo się zdjęcie podoba albo nie ;-) i to wszystko

wpkx
10-04-2011, 23:28
To ja może przypomnę, o czym mowa (:mrgreen:):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/Img1320Krajobraz20przeddomowy-1.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/Img13%20Krajobraz%20przeddomowy.jpg)

Rycerz
10-04-2011, 23:34
no więc na pierwszym planie mamy pomalowaną młotkowym Hammeritem furtkę przez żonę fotografa, a na dalszym psa odwróconego do nas tylną częscią ciała jakby coś sugerującą ;)
hi hi... ;-) ;-)

wpkx
10-04-2011, 23:41
A Pan Tarhei powiedział, że wszystko płynie...

<| MICHAŁ |>
10-04-2011, 23:54
podoba mi sie ten typ ogrodzenia.
u nas Panie ploty jak w Berlinie przed '90, bo my Panie, jako osobnik socjopatyczny sie z sasiadami lubimy...
tez bym chcial na odludziu mieszkac....
i nie wiem dlaczego, ale zdjecie nawet mi sie podoba.... to chyba ten plot... no bo przeciez nie pies...

stroop
11-04-2011, 00:57
wpkx, masz bardzo ciekawą oprawę do tego zdjęcia

sea21
11-04-2011, 01:38
Pies powinien zacząć łykać rutinoscorbin :p

Rycerz
11-04-2011, 08:30
Pies powinien zacząć łykać rutinoscorbin :p

hi hi

jednym słowem dzieło nas wciągnęło ;-)

Nikonozaur
11-04-2011, 09:12
Mamy tu do czynienia z Wpkx gate. To oczywista oczywistość. :shock:

ekonet
11-04-2011, 09:29
But it's backup gate. ;)

jacekz40
11-04-2011, 14:07

Przynajmniej jest ciekawie, jak nie na zdjęciu to "pod" :mrgreen:
W watkach kolegi WPKX nie można się nudzić, nie można narzekać na brak komentarzy i są jak szczypta soli i szczypta pieprzu dla tego forum.

P.s. Tak mi się skojarzyło :), kiedyś słyszałem taką wersję - "szczypta soli, szczypta pieprzu...tylko nie szczypta w d..ę kelnerek" :mrgreen:

P.S. do P.s. żeby zaraz nie było jakiś żaluzji do mojego wpisu ;) - żart był zamierzony dla poprawy humoru w ten kiepski, deszczowy dzień.

Martix
12-04-2011, 08:14
Poza ładna kolorystyką i przyjemnym go nie widzę na tym zdjęciu nic interesującego. Fotka raczej wygląda na testową.

Ja na miejscu WPKX'a wsiadłbym w tego merca (który przewinął się na którymś zdjęciu) i pojechał gdzieś dalej w poszukiwaniu ciekawszych motywów. Na razie mi wygląda na to że kolega WPKX ma areszt domowy i nie może się oddalać na 50m od ogrodzenia :D

bercik
12-04-2011, 09:51
Detal pieknie wydobyty przy pomocy GO, ale tlo do bani (a tez jest elementem kadu, warto o tym pamietac).

Przy małej GO trudno pięknie nie wydobyć detal inaczej nawet się nie da !
Chyba, że na umyślnie by być oryginalnym ale wówczas mamy do czynienia ze sztukę pisaną przez bardzo duże S.