Zobacz pełną wersję : Szybkość af Sigma 70-200-ZGŁUPIAŁEM :(
Dwa tygodnie temu bawiąc się pożyczoną Sigmą 70-200/2.8 HSM macro II, podjąłem decyzję o wymianie mojego N80-200 dwupierścieniowego na właśnie Sigmę, przede wszystkim ze względu na minimalny dystans ogniskowania, oraz szybkość Af.
Kupiłem na allegro sztukę na gwarancji, optycznie jest nawet lepiej niż oczekiwałem, ale prędkość Af pozostawia wiele do życzenia. Nie mogę porównać bezpośrednio, ale jestem prawie pewien, że jest wolniej niż w dwupierścieniowym N80-200.
Wydaje mi się, że obiektyw jest bardzo mulisty, przeostrza na małych odległościach, ale jakoś tak mało ochoczo.
Miałem już dwie sztuki tej Sigmy (wersję bez macro i macro I) i one bez problemu nadążały za psem biegnącym w moim kierunku, a ta nie nadąża nawet za człowiekiem idącym spokojnym krokiem w moją stronę.
Proszę rzucie okiem na nagranie mojej Sigmy a akcji-dla mnie to żółw, jednak szukając porównania na YT, albo mi się wydaje, albo większość taka mulista.
Mój żółw:
http://www.youtube.com/watch?v=qSMhGPqIBe0
Podobna prędkość, ale na Olku:
http://www.youtube.com/watch?v=PzuPnzp2liA&feature=related
I wersja szybka:
http://www.youtube.com/watch?v=YTq34ZdkoUU&feature=related
cz4rnuch
07-04-2011, 19:47
Jeśli kupiłeś po zabawie z inną sztuką, której szybkość jednak Ci odpowiadała to pewnie coś nie tak jest z twoim nowym nabytkiem. Porównując z nagraniem mogę stwierdzić, że moja S z założonym dekielkiem jest niedużo szybsza(o ile w ogóle), ale sam dziś strzelałem fotki psu biegnącemu w moją stronę i wiekszość zdjęć była ostra(a mam d90, który celnością nie grzeszy).
Dwie rzeczy mogą mieć wpływ:
1) Ustawiona ogniskowa, sprawdź na 70mm i na 200mm (na 200 może być troszkę wolniej)
2) Z dekielkiem jak ma ciemno i bez dekielka ale na jednolite jasne tło tak by nie mógł złapać ostrości i przelecieć cały zakres. Tu znów w drugim wariancie może być szybciej.
Nie wiem jak konkretnie zachowuje się ta sigma, ale zauważyłem te zależności na różnych szkłach (nawet na 70-200VRII którego miałem pół roku)
Miałem kilka takich sigm i wszystkie były tak wolne.
Zibi1970
07-04-2011, 23:38
Bzdura odnośnie wolnych Sigm. Wolne to są Tamrony 70-200.
Miałem dokładnie taką Sigmą 70-200/2.8 HSM macro II używaną z D300 i nie mogę złego słowa na pracę AF powiedzieć.
Bez większych problemów dawałem radę łapać lecące ptaki, czy uciekające sarny.
Kiedyś dla testu jadąc autem jako pasażer łapałem znaki drogowe przez szybę i w wielu przypadkach AF zdążał się ustawić.
Te modele Sigmy mają dość dobry silnik AF.
Zresztą sam napisałeś że podjełeś decyzje o zmianie po zabawie pożyczonym obiektywem więc widać wtedy prędkość Ci wystarczała.
Niestety najprawdopodobnie obiektyw ma jakąś usterkę.
deep, na ogniskowej 70 chyba jest ciut szybciej, co do dekla i jasnego tła to nie zauważyłem różnicy.
Też jestem przekonany, że te Sigmy potrafią szybciej działać, ale większość przykładów na YT tego nie potwierdza :/
Może są jakieś specyficzne warunki gdzie pracują szybciej ale w większości przypadków będzie wolno. Ja zresztą nie będę obiektywny bo mój nikoś zasuwa jak mały samochodzik i przy nim to wszystko jest wolne ;)
pentaksik
08-04-2011, 13:22
Miałem taką sigmę prawie miesiąc i sprzedałem właśnie ze względu na AF.
Moja była tragicznie wolna - nigdy więcej sigma nie zagości w moim plecaku.
Mariusz888
08-04-2011, 13:45
A ja używałem wiele razy różnych sigm tego pokroju (70-200 i 100-300) i zawsze było szybko więc coś jest "nie halo" ;)
nadal nic nie wiem;)
tylko jak reklamować taki zakup, szybkość af to kwestia bardzo subiektywna-nie pa się jej odnieść do żadnych tabel, wzorców...
Na jakieś podstawie mogę się domagać odwołania aukcji?
Zibi1970
08-04-2011, 14:31
Mogę od siebie dodać że w moim przypadku prędkość AF była mniej więcej taka jak na filmie "wersja szybka".
Gdyby było zimno to można by przypuszczać że smar w obiektywie jest zbyt gęsty (czytałem o takich przypadkach choć sam w żadnej ziemie tego nie doświadczyłem)
emet a podpinałeś obiektyw pod inne body? jest tak samo?
Też jestem przekonany, że te Sigmy potrafią szybciej działać, ale większość przykładów na YT tego nie potwierdza :/
Wyciąganie wniosków na podstawie filmiku na YT odnośnie szybkości AF jest niedorzeczne.
Używałem takiej Sigmy do sportu (żużel, piłka, kosz) i nie mogę jej nic zarzucić w kwestii AF. Powiem więcej - nic nie mogę jej zarzucić.
Obejrzałem pierwszy filmik z twoją Sigmą i wg mnie nie jest wcale bardzo wolno. Myślę, że ten typ tak ma i jest OK.
Maciek R
08-04-2011, 16:55
Może po prostu stwierdzić, że AF działa wolno w porównaniu do innych egzemplarzy?
Ciężko coś z filmikiem, ale wydaje mi się, że moja 70-200, ale w wersji I z HSM (nie macro), działa szybciej. ;)
pioter m
08-04-2011, 17:22
Czemuz tu sie dziwic? To szklo z dopiskiem macro i nie ma ogranicznika, wiec musi byc wolniej, bo skala do przejechania dluzsza. Cos za cos.
kathmand
08-04-2011, 18:00
Według mnie nie ma szans na reklamację SIGMY w autoryzowanym serwisie FOTO-SERVICE z Gdyni. Oni nawet ewidentnych rzeczy nie uznają i piszą w odpowiedzi, że na ich aparatach wszystko działa OK. Poczytajcie sobie moja historię i poszukajcie w internecie podobnych:
http://sigma-problem-moj.0host.pl/
prz3mo, wiem, że bardzo mało miarodajna metoda, ale u mnie na zadupowie chyba tylko ja mam nikona, nie mówiąc już o szkłach innych niż kit.
Na domiar złego chłopaki z wałcza i piły (czyli najbliżej ode mnie) posiadający S70-200 wyjechali do Kazimierza na plener, więc nie mam jak zrobić konfrontacji z innym egzemplarzem.
Zostaje mi się przyzwyczaić, bo jak dla mnie to szkło pomimo wolniejszego Af`a i tak bije N80-200 dwupierścieniowego na głowę.
cz4rnuch
08-04-2011, 20:05
....... bo jak dla mnie to szkło pomimo wolniejszego Af`a i tak bije N80-200 dwupierścieniowego na głowę.
Więc raczej dramatu nie ma i tak jak ktoś wcześniej napisał, AFowym testom dekielkowym z jutuba mówimy nie.
dareknik
09-04-2011, 07:55
Zostaje mi się przyzwyczaić, bo jak dla mnie to szkło pomimo wolniejszego Af`a i tak bije N80-200 dwupierścieniowego na głowę.
Na ograniczniku na pewno Nikon nie jest wolniejszy, może nawet szybszy.
Na ograniczniku na pewno Nikon nie jest wolniejszy, może nawet szybszy.
czytaj ze zrozumieniem
tgollob_jamessuchar
09-04-2011, 13:09
emet_b mi mniej więcej z taką prędkością działa z TC x2,0
używam w żużlu Sigmy z D700 i absolutnie nie myślę o zmianach na N (bo jest już i ostro, i szybko w całym zakresie)
ja właśnie wróciłem z pierwszego dłuższego spaceru z Sigmą no i jest tragedia-wygląda na uszkodzony silnik.
Szkło zawiesza się (czytaj w ogóle nie reaguje) przy 9 na 10 prób łapania ostrości, a czasami łapie ostrość tak jakby doostrzała każdy centymetr.
edit 20 minut później.
Wziąłem do ręki jeszcze raz zestaw D700+S70-200 i kolejna niespodzianka...
Po naciśnięciu spustu af w środku zaczyna coś lekko tykać (tak jakby doostrzało) a skala af przesuwa się około 2mm na sekundę. Trzymając nadal spust af, po około 5 sekundach obiektyw dostaje kopa i przelatuje skalę z prędkością kosmiczna (czyli prawidłową, a nie taką żółwią jak na początku kiedy go dostałem).
czyli ogólnie kicha...
Znacie tok postępowania gdy zgłosi się sprawę na allegro? Przechodził już to ktoś z Was?
krolewicz
09-04-2011, 15:18
a gadales ze sprzedajacym? moze po prostu odeślij mu sprzęt :)
sprzedający nie poczuwa się do odpowiedzialności, twierdzi, że dostałem sample i były ok (tylko jak jak kurczaki mam po samplach rozpoznać walnięty silnik af??!!)
Nie wyślę mu przecież sprzętu bez wcześniejszego zwrotu kasy.