Zobacz pełną wersję : szeroki kąt do krajobrazu
Witam,
szukam obiektywu szerokokątnego do fotografii krajobrazowej (głównie góry). Jak na razie posiadam body d90 ale w przyszłym roku planuje zakup FX, więc wolałbym kupić coś co będzie chodziło i pod DX i FX. Dotychczas krajobrazy fotografowałem kitem 18-105. Jeżeli chodzi o ogniskową to chciałbym coś szerszego, ale na pewno musi to być zoom. Kwota jaką mogę na ten zakup przeznaczyć to max 3000zl. Zastanawiam się nad Sigma 12-24 mm f/4.5-f/5.6 DG EX ASP IF - czy byłby to dobry wybór?jak się sprawdzi ten obiektyw pod DX a potem FX?
Zastanawiam się nad Sigma 12-24 mm f/4.5-f/5.6 DG EX ASP IF - czy byłby to dobry wybór?jak się sprawdzi ten obiektyw pod DX a potem FX?
Moim zdaniem nie najlepszy, chyba, że poprawiona wersja okaże się dobrym jakościowo szkłem. Na Twoim miejscu dołożyłbym troszkę i kupił nowego Nikkorka 16-35f4 lub używanego.
Zerknij tutaj http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-s-16-35-f-4g-ed-vr-fv-pilne-i1547703220.html Przypadkowo znalezione.
Ile jeszcze tematów powstanie o szerokich obiektywach??
Jeśli chodzi o obiektywy szerokokątne, to raczej nie ma uniwersalnych... kupisz szkło do FX stracisz szeroki kąt na DX, kupisz dla DX będziesz miał ładna okrągłą rameczkę na zdjęciach na FX.
jeszcze duzo bo szerokie obiektywy to temat szeroki :)
czy w takim razie lepiej będzie aż się wstrzymam z zakupem tego obiektywu do kupna FX?
alpaczino
07-04-2011, 21:33
czy w takim razie lepiej będzie aż się wstrzymam z zakupem tego obiektywu do kupna FX?
Lepiej
Witam,ale na pewno musi to być zoom. Kwota jaką mogę na ten zakup przeznaczyć to max 3000zl.
Po jasną pogodę musi to być zoom? Jak musi, to 14-24/2.8 albo 17-35/2.8. Tylko z tym zmieszczeniem się w 3000 może być kłopot.
Ja bym pomyślał o Sigmie 20/1.8 albo N20/2.8. Albo zbierał kasę na jednego z powyższych zoomów. Ewentualnie szukał 20-35/2.8 w dobrym stanie.
16-35/4 to dla mnie za ciemne, ale... jak komuś to nie przeszkadza, to szkło poza tym bardzo fajne.
Mariusz888
08-04-2011, 16:21
16-35/4 to dla mnie za ciemne, ale... jak komuś to nie przeszkadza, to szkło poza tym bardzo fajne.
Do mówienia że ogólnie to tak - też wolałbym jaśniej ale była już o tym kiedyś dyskusja niemniej...
... do krajobrazu będzie jak znalazł - f4 to i tak jest spokojnie super światło - przecież chyba nikt nie robi notorycznie krajobrazów na 2.8 ;) wg mnie jak tylko do krajobrazu to 16-35VR będzie najlepszą propozycją pod FX :)
... do krajobrazu będzie jak znalazł - f4 to i tak jest spokojnie super światło - przecież chyba nikt nie robi notorycznie krajobrazów na 2.8 ;) wg mnie jak tylko do krajobrazu to 16-35VR będzie najlepszą propozycją pod FX :)
I tak bym podsumował. FX.
Nie ma sensu mieszać w głowie DX-em, bo 16 czy 20mm to żaden 'szeroki kąt' .
Tu jednak obie linie nie bardzo są kompatybilne ze względu na matematykę, na uniwersalność nie ma co liczyć.
Pawlus86
09-04-2011, 13:44
A ja polece Ci i to bardzo własnie Sigme 12-24. Mam ją i jestem z niej bardzo zadowolony. Używam jej z DX, FX i jestem baaardzo zadowolony z rezultatów. Jeśli nie jestes onizatorem sprzetowym i nie patrzysz na 10000-cropy to wystarczy Ci w zupelnosci i duzo zaoszczedzisz:)
alpaczino
13-04-2011, 21:50
[...] Jeśli nie jestes onizatorem sprzetowym i nie patrzysz na 10000-cropy [...]
...a co jeśli jesteś "onizatorem" i "patrzysz na 10000-cropy"??? ;-) :lol: