PDA

Zobacz pełną wersję : Spam w formie komentarzy do bloga

Strus
07-04-2011, 11:06
Od kilku miesięcy mam na blogu od kilku do kilkunastu postów ze spamem dziennie. Oczywiście owe posty nie ukazują się bo mam włączoną moderację. Wkurza mnie jednak okrutnie ilość spamu i grzebanie w kilkudziesięciu postach celem odnalezienia tych normalnych.
Jest na to jakieś lekarstwo ?

marszull
07-04-2011, 11:25
chyba tylko oznaczanie jako spam
u mnie po pol roku czesc spamowych postow wylapuje automat
ale i tak czesc musze sam kasowac

fIlek
07-04-2011, 12:02
Pozostaje jeszcze captcha, albo pytanie na inteligencję typu dodaj dwie liczby z obrazka powyżej ;)

malibu
07-04-2011, 14:10
a wtyczka aksimet jeśli blog jest na wordpresie ?

Zink
07-04-2011, 14:13
Spróbuj http://sblam.com/

Strus
07-04-2011, 14:15
hhmmm No jest ale czy działa..... Chyba API potrzebny i wykupienie planu

Spróbuj http://sblam.com/

Z tego co przeczytałem to ta wtyczka w wypadku wyłapania spamu przekazuje wpis do moderacji. U mnie i tak wszystko przez moderację przechodzi. Mi chodzi bardziej o ograniczenie ilości wpisów, w których potem trzeba przebierać

fIlek
07-04-2011, 14:46
Literówkę masz w blogu (czy raczej spolszczeniu) "Komenatarze

ekonet
07-04-2011, 14:50
U nas miał tytuł "komatarzy". ;)

Strus
07-04-2011, 15:07

Dzięki. Poprawione

Michał Jędrak
08-04-2011, 00:59
Ja używam coś co się nazywa block spam by math, czyli rodzaj takiego 'kapcia'. Pod wpisem trzeba dodać do siebie dwie liczby (np. 10+5). Od tej pory mam nie więcej niż jeden czy dwa spamy na miesiąc (pewnie ktoś ręcznie wpisywał). Według mnie lepsze niż typowy 'kapcia', bo nie trzeba rozszyfrowywać popieprzonych, pomazanych i wielokolorowych literek, tylko wystarczy dodać.

sea21
08-04-2011, 02:13
hhmmm No jest ale czy działa..... Chyba API potrzebny i wykupienie planu

Wystarczy założyć konto na wordpress.com Jest w 100% darmowa:). Korzystam z tej wtyczki. Świetnie filtruje spam. Niestety czasami potrafi wrzucić w spam prawdziwy komentarz. Do tej pory chyba 2 razy mi się to zdarzyło.

Strus
12-04-2011, 14:34
Ja używam coś co się nazywa block spam by math, czyli rodzaj takiego 'kapcia'. Pod wpisem trzeba dodać do siebie dwie liczby (np. 10+5). Od tej pory mam nie więcej niż jeden czy dwa spamy na miesiąc (pewnie ktoś ręcznie wpisywał). Według mnie lepsze niż typowy 'kapcia', bo nie trzeba rozszyfrowywać popieprzonych, pomazanych i wielokolorowych literek, tylko wystarczy dodać.

Skorzystałem. Jak ręką odjął :) Żadnego spamu. Podziękował

Stach2008
24-06-2011, 11:51

Skorzystałem. Jak ręką odjął :) Żadnego spamu. Podziękował

ja tez taki sam problem ze spamem ale ta wtyczka jest naprawdę super :) dzięki Michał

Michał Jędrak
24-06-2011, 23:46
Ja używam tej wtyczki od paru lat i zero problemów, aż do poprzedniego miesiąca, kiedy to dostawałem spamy, które jakoś obchodzily zabezpieczenia. Na szczęście od razu kasowalem, wiec spam-bot pewnie się skapowal i zrezygnował po paru dniach ataków. Mimo wszystko oznacza to, ze przyda się jakiś update tego pluginu.