Zobacz pełną wersję : Spam w formie komentarzy do bloga
Od kilku miesięcy mam na blogu od kilku do kilkunastu postów ze spamem dziennie. Oczywiście owe posty nie ukazują się bo mam włączoną moderację. Wkurza mnie jednak okrutnie ilość spamu i grzebanie w kilkudziesięciu postach celem odnalezienia tych normalnych.
Jest na to jakieś lekarstwo ?
marszull
07-04-2011, 11:25
chyba tylko oznaczanie jako spam
u mnie po pol roku czesc spamowych postow wylapuje automat
ale i tak czesc musze sam kasowac
Pozostaje jeszcze captcha, albo pytanie na inteligencję typu dodaj dwie liczby z obrazka powyżej ;)
a wtyczka aksimet jeśli blog jest na wordpresie ?
Spróbuj http://sblam.com/
hhmmm No jest ale czy działa..... Chyba API potrzebny i wykupienie planu
Spróbuj http://sblam.com/
Z tego co przeczytałem to ta wtyczka w wypadku wyłapania spamu przekazuje wpis do moderacji. U mnie i tak wszystko przez moderację przechodzi. Mi chodzi bardziej o ograniczenie ilości wpisów, w których potem trzeba przebierać
Literówkę masz w blogu (czy raczej spolszczeniu) "Komenatarze
U nas miał tytuł "komatarzy". ;)
Dzięki. Poprawione
Michał Jędrak
08-04-2011, 00:59
Ja używam coś co się nazywa block spam by math, czyli rodzaj takiego 'kapcia'. Pod wpisem trzeba dodać do siebie dwie liczby (np. 10+5). Od tej pory mam nie więcej niż jeden czy dwa spamy na miesiąc (pewnie ktoś ręcznie wpisywał). Według mnie lepsze niż typowy 'kapcia', bo nie trzeba rozszyfrowywać popieprzonych, pomazanych i wielokolorowych literek, tylko wystarczy dodać.
hhmmm No jest ale czy działa..... Chyba API potrzebny i wykupienie planu
Wystarczy założyć konto na wordpress.com Jest w 100% darmowa:). Korzystam z tej wtyczki. Świetnie filtruje spam. Niestety czasami potrafi wrzucić w spam prawdziwy komentarz. Do tej pory chyba 2 razy mi się to zdarzyło.
Ja używam coś co się nazywa block spam by math, czyli rodzaj takiego 'kapcia'. Pod wpisem trzeba dodać do siebie dwie liczby (np. 10+5). Od tej pory mam nie więcej niż jeden czy dwa spamy na miesiąc (pewnie ktoś ręcznie wpisywał). Według mnie lepsze niż typowy 'kapcia', bo nie trzeba rozszyfrowywać popieprzonych, pomazanych i wielokolorowych literek, tylko wystarczy dodać.
Skorzystałem. Jak ręką odjął :) Żadnego spamu. Podziękował
Stach2008
24-06-2011, 11:51
Skorzystałem. Jak ręką odjął :) Żadnego spamu. Podziękował
ja tez taki sam problem ze spamem ale ta wtyczka jest naprawdę super :) dzięki Michał
Michał Jędrak
24-06-2011, 23:46
Ja używam tej wtyczki od paru lat i zero problemów, aż do poprzedniego miesiąca, kiedy to dostawałem spamy, które jakoś obchodzily zabezpieczenia. Na szczęście od razu kasowalem, wiec spam-bot pewnie się skapowal i zrezygnował po paru dniach ataków. Mimo wszystko oznacza to, ze przyda się jakiś update tego pluginu.