Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Zachodowe obserwacje Pani Nutki
http://wpk.eltrakon.pl/Img05%20Zachodowe%20obserwacje%20Pani%20Nutki.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/Img05%20Zachodowe%20obserwacje%20Pani%20Nutki.jpg)
borregaard
07-04-2011, 09:54
Mogłeś nie tak obszernie i zapomniałeś lekko podostrzyć...;)
a z jakiego obiektywu poczynione - taki bokeh nerwowy strasznie.....
ciut szkoda, że kadr centralny....
Mogłeś nie tak obszernie i zapomniałeś lekko podostrzyć...;)
Cześć Andrzeju! :)
Nie zapomniałem. Było +50 i jeszcze standardowo przy eksporcie. Ale poprawiłem wedle życzenia, choć nie wiem, czy teraz nie za bardzo...
a z jakiego obiektywu poczynione - taki bokeh nerwowy strasznie.....
ciut szkoda, że kadr centralny....
Apo-Makro Planar 120/4... Ja lubię taki "germański" bokeh. ;)
Cóż. Moim zdaniem, kolejny dość przypadkowy pstryk.
Albo tylko nie rozumiem przesłania. ;-)
Cóż. Moim zdaniem, kolejny dość przypadkowy pstryk.
Albo tylko nie rozumiem przesłania. ;-)
Trudno. Ale nam nadzieję, że z tego powodu wątek nie zostanie zamknięty? ;)
Czy ja Ci kiedyś zamknąłem wątek ze zdjęciami?
Każdy ma prawo prezentować tu swoje fotki. Ty też.
Czy ja Ci kiedyś zamknąłem wątek ze zdjęciami?
Kazdy ma prawo prezentować tu swoje fotki. Ty też.
Dziękuję. :D
.... nawet kiepskie. :smile:
pastwisko
07-04-2011, 11:22
A mnie się podoba, ładne poramańcze w tle i Pani Nutka ładnie oswietlona na trampolinie..
Ale wiadomo - moją opinię należy podzielić przez ilosć członków twojego TWA i to bedzie jej prawdziwa wartosć :D
A mnie się podoba, ładne poramańcze w tle i Pani Nutka ładnie oswietlona na trampolinie..
Ale wiadomo - moją opinię należy podzielić przez ilosć członków twojego TWA i to bedzie jej prawdziwa wartosć :D
Członków rzeczywistych, członków tytularnych, członków tajnych, członków "członków"...
To ja się chyba w tym pogubię, pomylę i zamiast dzielić pomnożę. ;)
Karbulot
07-04-2011, 11:31
Powiem tak. Fotki kolegi wpkx omijam szerokim jak wiecie łukiem. Po prostu uważam, że jego zaciemnione, nieostre, z zbyt mała saturacją oraz koszmarną winietą fotki to jakaś pomyłka. Jeśli chodzi o krajobraz. Natomiast foty przyrodnicze są dość ciekawe. Najpierw to całkiem niezłe drzewo, teraz ta kotka. Oczywiście ja bym nieco przykropował i nieco rozjaśnił. Na przykład coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img708.imageshack.us/img708/7804/img05zachodoweobserwacj.jpg)
Innymi słowy kadry robisz całkiem ciekawe (przynajmniej te przyrodnicze). Ale masz dziwna tendencję do "sponurowiania" swoich prac. Nie wiem, czy masz taki styl, czy źle skalibrowany monitor.
Powiem tak. Fotki kolegi wpkx omijam szerokim jak wiecie łukiem. Po prostu uważam, że jego zaciemnione, nieostre, z zbyt mała saturacją oraz koszmarną winietą fotki to jakaś pomyłka. Jeśli chodzi o krajobraz. Natomiast foty przyrodnicze są dość ciekawe. Najpierw to całkiem niezłe drzewo, teraz ta kotka. Oczywiście ja bym nieco przykropował i nieco rozjaśnił. Na przykład coś takiego:
Innymi słowy kadry robisz całkiem ciekawe (przynajmniej te przyrodnicze). Ale masz dziwna tendencję do "sponurowiania" swoich prac. Nie wiem, czy masz taki styl, czy źle skalibrowany monitor.
Mam źle skalibrowany styl. :D
Karbulot
07-04-2011, 11:41
Hehehe... Co mi się w Tobie podoba, to humor. Mimo że niektórzy ludzie niewybrednie komentują Twoje fotki, zawsze masz doskonały humor i ciętą ripostę. Tak trzymać :) .
A kotke masz całkiem ładną. Pani Nutka, to cos takiego jak Pani Norris z Harrego Pottera? Czyżby miłośnik znakomitej sagi?
Co do foty, powtarzam, znakomicie uchwycona, melancholijna. Tylko wymaga odpowiedniej obróbki ;) . Bokeh nie jest zły, wystemplował bym tylko jeszcze tą zakręconą gałąź na dole :) .
Hehehe... Co mi się w Tobie podoba, to humor. Mimo że niektórzy ludzie niewybrednie komentują Twoje fotki, zawsze masz doskonały humor i ciętą ripostę. Tak trzymać :) .
A kotke masz całkiem ładną. Pani Nutka, to cos takiego jak Pani Norris z Harrego Pottera? Czyżby miłośnik znakomitej sagi?
Co do foty, powtarzam, znakomicie uchwycona, melancholijna. Tylko wymaga odpowiedniej obróbki ;) . Bokeh nie jest zły, wystemplował bym tylko jeszcze tą zakręconą gałąź na dole :) .
Pani Nutka dziękuje. :)
Ale HP jakoś sobie nie przyswoiłem... nawet drukarkę mam marki Canon... ;)
A z tym humorem to wcale nie tak, jak myślisz... Gdy przeczytam coś w stylu "pstryk", to natychmiast przewracam się na plecy i wrzeszczę na całą okolicę wierzgając odnóżami... Staram się oczywiście nie zrzucić monitora. A potem wstaję i piszę cokolwiek aby sprawdzić, czy klawiatura cała.
Zdjęcia nie kadrowałem celowo - z takim szerokim tłem bardziej mi się podoba. Ale, cytując klasyków - "ja się nie znam, to moje subiektywne odczucie..." :D
"a za jej plecami, rozgrzane pieklo bucha plomieniami..." ;)
ciesze sie, ze sprzet trafil w dobre rece... od kliku prac utwierdzam sie w przekonaniu, ze potrafisz wyciagnac pazura z tego zestawu :)
Z przykrością muszę się odezwać w tym wątku i oświadczyć, że mnie osobiście to ujęcie bardzo urzekło a jeszcze bardziej radość kol. wplx z fotografowania chwil.
Chcę być dobrze zrozumiany, nie ironizuję !
pastwisko
07-04-2011, 12:19
Cropowanie, stemplowanie, ech...
ciesze sie, ze sprzet trafil w dobre rece... od kliku prac utwierdzam sie w przekonaniu, ze potrafisz wyciagnac pazura z tego zestawu :)
A gdzie tam, musiał se dokupić dwa szkła :P
Zresztą to ja wspomniałem mu o nich :D
Karbulot - zrobiłeś całkiem poprawne i ładne zdjęcie, ale to jest tylko zdjęcie kota.
Przestrzeń wokół kota w poście #1 robi wrażenie - ja to rozumiem tak, że pod kontrolą futrzaka jest całkiem spory obszar.
(o matulu, co się porobiło, że człowiek dorabia ideologię do zdjęcia myszołowcy z patykami w tle ;))
A gdzie tam, musiał se dokupić dwa szkła :P
Zresztą to ja wspomniałem mu o nich :D
I dobrze... inaczej chlopak zylby w ciaglej nieswiadomosci ;) Ja go na laserowke jobo naprowadzilem... tez by niewiedzial :D Kurde - czy on nie za dobrze ma z nami? :mrgreen:
Karbulot - zrobiłeś całkiem poprawne i ładne zdjęcie, ale to jest tylko zdjęcie kota.
A ja bym powiedzial zdjecie nudne jak "flaki z olejem"... po prostu kolejne zwyczajne zdjecie kota. Wymagajmy od siebie wiecej, niz tylko takie proste fotki... z fotografia jest jak z kobieta - jesli poswiecisz jej wiecej czasu, odwzajemni Ci to z nawiazka ;)
Przestrzeń wokół kota w poście #1 robi wrażenie
Dokladnie tak - dopiero calosc obrazu robi taki, a nie inny odbior tej pracy.
Karbulot
07-04-2011, 13:19
Ale to zdjęcie nie jest mojego autorstwa przecież...
Ale to zdjęcie nie jest mojego autorstwa przecież...
Toć wiem. ;)
Powiem Wam, że zdjęcie pierwotne autora bardzo mi się podoba:D Poprawka Karbulota zniszczyła mz to co było najlepsze w tym zdjęciu - świetny bokeh, który naprowadza wzrokiem na kota...
Jest to jedno z tych lepszych zdjęć nosiciela pasożytów...nie jest to zwykły kadr domowego pupila, ani leniucha na ziemi. Ten wzrok i wyraz pyska mówi sam za siebie :lol:
Jest to jedno z tych lepszych zdjęć nosiciela pasożytów...nie jest to zwykły kadr domowego pupila, ani leniucha na ziemi. Ten wzrok i wyraz pyska mówi sam za siebie :lol:
Nosiciela czego? Trudno o czystsze zwierzę.
Pyska? U kota? Twarzy! Zapamiętaj.
;)
Nosiciela czego? Trudno o czystsze zwierzę.
Pyska? U kota? Twarzy! Zapamiętaj.
;)
Dobrze, Mistrzu, na następny raz będę pamiętał :lol: o ile nie zarżnął mnie w nocy te wszy z psa...
Dobrze, Mistrzu, na następny raz będę pamiętał :lol: o ile nie zarżnął mnie w nocy te wszy z psa...
Wszy na psie nie świadczą najlepiej o opiekunie tegoż. ;)
Wszy na psie nie świadczą najlepiej o opiekunie tegoż. ;)
Tym bardziej, jeżeli sam opiekun jest nosicielem :mrgreen:
Sorki, ale pogubiłem się w wątku - to w zasadzie o co chodzi ??? :D
Sorki, ale pogubiłem się w wątku - to w zasadzie o co chodzi ??? :D
Ano o to, czy nosiciel pasożytów ma pysk czy twarz, ale co jeżeli tym nosicielem jest właściciel :lol: ? Jasne, nieprawdaż? :)