Zobacz pełną wersję : D80 szczegóły
Mam pytanie odnośnie AF
czy mozna zrobic tak by spustu miagwki nie blokowalo ustawienie AF. ??
i przy okazji 2 pytanko czy SB-80DX ma prawdziwy wireless z aparatem czy leci to przez fotocele.
i jescze jedno czy lepiej uzywac auto punktu AF czy srodkowego czy definiowalnego?
maciek_m
23-01-2007, 22:58
a czy af-c nie robi tak wlasnie ze szuka focusu caly czas jak jest wcisniety do polowy spust?? przynajmniej w d50 tak jest
no i robi tak, ale jak docisniesz bardziej to co sie stanie? .... nic sie nie stanie tylko dalej bedzie szukal. a mi chodzi o to by pomimo tego ze nie znalaz do af'u dalo sie zdjecie zrobic. poprostu zeby nie blokowal spustu migawki.
BugsBunny
23-01-2007, 23:07
Mam pytanie odnośnie AF
czy mozna zrobic tak by spustu miagwki nie blokowalo ustawienie AF. ??
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale można ustawić aktywowanie AF przyciskiem AE-L/AF-L, a nie spustem migawki; coś jak przycisk AF-ON w niektórych wyższych korpusach, i tutaj ta funkcja nazywa się tak samo. Trzeba pogrzebać w ustawieniach konfiguracyjnych przycisku AE-L/AF-L; instrukcja str. 94
BugsBunny
23-01-2007, 23:09
no i robi tak, ale jak docisniesz bardziej to co sie stanie? .... nic sie nie stanie tylko dalej bedzie szukal. a mi chodzi o to by pomimo tego ze nie znalaz do af'u dalo sie zdjecie zrobic. poprostu zeby nie blokowal spustu migawki.
nie będzie szukał, zrobi zdjęcie
dobra sprobowalem jeszcze raz i zaczelo dzialac tak jak chcialem. (af-c i seryjny) ciekawe czemu wczesniej mi blokowal spust migawki :/ czulem sie jak bym mial najdrozszego compacta na swiecie. bo robil zdjecia wtedy kiedy on chcial a nie wtedy kiedy ja chcialem. :)
ale juz jest ok.
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale można ustawić aktywowanie AF przyciskiem AE-L/AF-L, a nie spustem migawki;
To jest bardzo dobre wyjscie z tej sytuacji. Uzywam tego w fotografowaniu koszykowki, kiedy ustawiam ostrosc na kosz i robie serie. Mam wtedy pewnosc, ze ostrosc nie przeskoczy mi gdzies w trybuny.
no tak to sie przydaje, ale mi akurat chodzilo o cosik innego. o styuacje kiedy af blokuje ci spust migawki. co do d80 to ma kilka definicji guzika ae-l ktore mozna zastosowac, ja obecnie mam ustawione:
funkcyjny na spot
ae-l na: ae-l lock; af-l lock; wybor pola af
Nie wiem jak jest w Dxx ale w korpusach serii Dx mozez ustawic priorytet migawki albo AF. To jest fajne rozwiazanie.
no wlasnie tez tak bym chcial, bo coprawda dziala na af-c ale tak jak pisalem wczesniej raz mi nie zadzialalo :/
na stronie 29 w instrukcji jest ze tylko w trybie as-c moze byc przyslona wyzwolona w dowolnym momencie. szkoda
przy okazji moze mi ktos wytlumaczyc: po co jest przesuwak (focus selektor) i jak stosowac single area, dynamic, auto area ?
Witam,
na stronie 29 w instrukcji jest ze tylko w trybie as-c moze byc przyslona wyzwolona w dowolnym momencie. szkoda
wg. mnie to przydatna opcja - w trybie AF-A masz cos w rodzaju priorytetu AF i mozesz miec pewnosc ze zdjecie zrobisz gdy AF jest juz ustawiony. W AF-C mozesz robic zdjecia w dowolnym momencie nawet jesli aparat nie zdazy zlapac ostrosci i moze sie okazac ze w serii kilku/kilkunastu zdjec praktycznie brak takich z dobrze ustawiona ostroscia.
Co do drugiej czesci pytania - czyli wybieranie pola AF tez chetnie poslucham o doswiadczeniach reszty - czytajac instrukcje odnioslem inne wrazenie niz podczas ostatnich testow na swierzym powietrzu ;)
dzieki
pozdrawiam
BugsBunny
24-01-2007, 17:33
przy okazji moze mi ktos wytlumaczyc: po co jest przesuwak (focus selektor) i jak stosowac single area, dynamic, auto area ?
po mojemu to z grubsza tak:
single area - aparat ustawia ostrość jednym polem, przesuwakiem możesz wybrac którym; zwykle środkowym, ale możesz sobie wybrac jakiekolwiek inne pamiętając, że nie wszystkie sensory są jednakowo czułe; nie pamiętam ile jest krzyżowych
dynamic - jw, również sam wybierasz "podstawowe" pole AF, ale aparat może przeostrzyć na inne pole jeżeli obiekt zmieni pierwotne położenie ( np. jadący samochód przy nieruchomym kadrze )
auto - aparat sam wybiera którym polem ustawić ostrość wg. sobie tylko znanych zasad, np. zwykle na najbliższym obiekcie lub największym
Rafał_Sz
24-01-2007, 18:04
po mojemu to z grubsza tak:
single area - aparat ustawia ostrość jednym polem, przesuwakiem możesz wybrac którym; zwykle środkowym, ale możesz sobie wybrac jakiekolwiek inne pamiętając, że nie wszystkie sensory są jednakowo czułe; nie pamiętam ile jest krzyżowych
dynamic - jw, również sam wybierasz "podstawowe" pole AF, ale aparat może przeostrzyć na inne pole jeżeli obiekt zmieni pierwotne położenie ( np. jadący samochód przy nieruchomym kadrze )
auto - aparat sam wybiera którym polem ustawić ostrość wg. sobie tylko znanych zasad, np. zwykle na najbliższym obiekcie lub największym
single area- ostrość na środku kadru
dynamic-jak mu wybierzesz wybierakiem określone pole, to na to miejsce będzie ostrzenie (szczególnie fajne przy zabawie głębią ostrości)
auto-aparat robi co chce i wybiera pola ostrości (przeważnie kilka)
pozdrawiam Rafał
Brachson
24-01-2007, 18:16
single area- ostrość na środku kadru
dynamic-jak mu wybierzesz wybierakiem określone pole, to na to miejsce będzie ostrzenie (szczególnie fajne przy zabawie głębią ostrości)
auto-aparat robi co chce i wybiera pola ostrości (przeważnie kilka)
pozdrawiam Rafał
chyba kolega nie doczytał instrukcji...
to co napisał bunny jest OK
Rafał_Sz
24-01-2007, 19:01
chyba kolega nie doczytał instrukcji...
to co napisał bunny jest OK
możliwe, możliwe :)
pozdrawiam
Witam,
no wlasnie ja to tak zrozumialem wg. instrukcji jak napisal kolega BugsBunny. Tylko jedno mi nie pasuje - mialem wybrane Dynamic ale na wizjerze caly czas bylo wybrane srodkowe pole - czy aparat zmieniajac pole zaznacza to w wizjerze albo na wyswietlaczu na gorze czy robi to po prostu sam sobie i nie chwali sie tym? Czy to zmienione pole jest "trzymane" potem caly czas czy do momentu puszeczenia calkowietego (z pozycji srodkowej) spustu i jak sie drugi raz wyceluje i wcisnie do polowy spust to znow bedzie wybieral od tego nadanego przez nas?
dzeki
pozdrawiam
Rafał_Sz
24-01-2007, 20:48
Witam,
no wlasnie ja to tak zrozumialem wg. instrukcji jak napisal kolega BugsBunny. Tylko jedno mi nie pasuje - mialem wybrane Dynamic ale na wizjerze caly czas bylo wybrane srodkowe pole - czy aparat zmieniajac pole zaznacza to w wizjerze albo na wyswietlaczu na gorze czy robi to po prostu sam sobie i nie chwali sie tym? Czy to zmienione pole jest "trzymane" potem caly czas czy do momentu puszeczenia calkowietego (z pozycji srodkowej) spustu i jak sie drugi raz wyceluje i wcisnie do polowy spust to znow bedzie wybieral od tego nadanego przez nas?
dzeki
pozdrawiam
Coś mi się widzi, że dynamic zleży jaki autofokus jest wybrany (A,S,C).
pozdrawiam Rafał
BugsBunny
24-01-2007, 22:00
dynamic może być wybrane w każdym trybie, ale widoczne działanie jest w ciągłych, przynajmniej jeśli spust migawki aktywuje AF
podświetlone jest cały czas jedno pole ( wcześniej wybrane ), ale aktywne są wszystkie, a nie, jak w single, tylko jeden
Gorąco polecam lekturę tej strony - dotyczy najbardziej zaawansowanego układu AF MultiCam2000, więc opisuje chyba wszystkie funkcje autofocusa stosowane w Nikonach:
www.digitaldarrell.com/Article-UnderstandingNikonMultiCAM2000AF.asp (http://www.digitaldarrell.com/Article-UnderstandingNikonMultiCAM2000AF.asp)
to jakis nie wyjasnia mi jaki tryb jest bardziej skuteczy i kiedy go stosowac :/ ale moze inne pytnanie do czego sluzy i jak go uzywac - przesuwak (pod krzyzakiem)
to jakis nie wyjasnia mi jaki tryb jest bardziej skuteczy i kiedy go stosowac :/ ale moze inne pytnanie do czego sluzy i jak go uzywac - przesuwak (pod krzyzakiem)
A w instrukcji nie napisali? To jest blokada wybieraka. Zastosowanie według uznania.
Brachson
25-01-2007, 11:08
Mam wątpliwoścu czy przeczytałeś IU, zrób to a wiele pytań na które teraz nie znasz odpowiedzi zostaną wyjaśnione. A na resztę znajdziesz odpowiedź na tym forum bez potrzeby zakladania nowego wątku.
przeczytalem instrukcje kilka razy. i nadal nie rozumiem znaczenia tego przesuwaka.
przeczytalem instrukcje kilka razy. i nadal nie rozumiem znaczenia tego przesuwaka.
NP. jest szerokie grono osób które używają tylko środkowego pola AF, bo jest krzyżowy, a pozostałe linowe. Więc ustawiają to pole wybierakiem, a później blokują wybierak, by przypadkowo, w "ferworze walki" nie przestawić aktywnego pola AF.
Tak ciężko to pojąć.
ciezko mi pojac takie nikonowskie marnotrastwo i dlatego nie mogelem sobie wyobrazic ze tak blahe znaczenie przypisuje sie przelacznikowi, ktory moglby byc bardziej pozyteczny (np zmnieniac tryby af'u).
no trudno myslalem ze przesuwak ma jakies waznejsze znacznie.
jednak szkoda ze minolta sie sprzedala :/
ale dzieki za info nt zastosowania
ktory moglby byc bardziej pozyteczny (np zmnieniac tryby af'u).
No i takowy jest, ale w troszkę innej półce cenowej.
Brachson
26-01-2007, 10:49
na nieszczęście tego forum chyba faktycznie szkoda że się sprzedała...
to może niech ktoś Ci przeczyta, czytania ze zrozumieniem trzeba się nauczyć...
przepraszam za uszczypliwość ale zakładasz wątek w którym zadajesz pytania na które w odpowiedzi są zawarte w IU (na wszytskie) i jeszcze mówisz że przeczytałeś ale nie rozumiesz....kpisz chyba?
Wprawdzie już raz to opisywałem przy okazji podobnego pytania, ale faktycznie ciężko znaleźć:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9642&highlight=dynamic+group
P: chcialem dzisiaj wyprobowac dzialanie dynamicznego i dynamicznego grupowego AF. Po pierwsze jaka jest miedzy nimi roznica? Z istrukjci wynika ze prawie zadna. Jedno lapie ostrosc niby po calosci, drugie tez po calosci tylko ze punkty wyboru. Po drugie probowalem aby to dzialalo. Usiadlem na lawce przy ulicy, ustawilem dynamiczny i wybralem pole najbardziej po lewej stronie. Samochod nadjezdzal, rpzejechal i nic. No wiec wbrew instrukcji jak znalazl sie w odpowiednim punkcie wcisnalem AF-lock/spust migawki do polowy, ostrosc sie zablokowala i nic. Wiec jak zrobic aby aparat sledzil obiekt ostroscia?
O: Tryb AF-S służy WYŁĄCZNIE do ustawiania ostrości na obiektach STATYCZNYCH.
Korpus nastawiony na AF-S w trybie dynamicznym ustawia ostrość na obiekcie znajdującym się w wybranym przez nas punkcie. Jeżeli w momencie kiedy wciśniemy do połowy spust aktywując AF korpus wykryje ruch obiektu, poszuka sobie w pozostałych punktach ostrości czegoś, co będzie nieruchome i na to ustawi ostrość.
Korpus w trybie AF-S interesuje się wyłącznie obiektami pozostającymi w bezruchu - jeżeli obiekt się porusza, aparat czeka z potwierdzeniem ostrości aż ruch ustanie. W trybie AF-S potwierdzenie nastwienia ostrości - zapalenie się zielonej kropki oznacza zakończenie działania pracy układu. Ponowne nastawienie ostrości nastąpi dopiero w momencie zwolnienia i ponownego wciśnięcia do połowy spustu migawki.
Zachowanie korpusu w trybie AF-S jest następujące:
-AF-S w trybie Single Area AF: po aktywowaniu układu aparat stara się nastawić ostrość w wybranym polu. Jeżeli obiekt znajduje się w ruchu, aparat czeka aż ruch ustanie. Potwierdzenie (zielona kropa) oznacza zakończenie ostrzenia.
-AF-S w trybie Dynamic Area AF: po aktywowaniu układu aparat stara się nastawić ostrość w wybranym polu. Jeżeli obiekt znajduje się w ruchu, aparat szuka w pozostałych punktach nieruchomych motywów i na najbardziej kontrastowym z nich nastawia ostrość. Jeżeli we wszystkich polach wykryty zostaje ruch, korpus czeka z potwierdzeniem ostrości aż ruch ustanie.
-AF-S w trybie Group Dynamic AF: po aktywowaniu układu aparat nastawia ostrość na najbliżej na obiekcie znajdującym się najbliżej korpusu, biorąc pod uwagę wyłącznie pola AF należące do zdefiniowanej grupy. W przypadku, gdy obiekt pozostaje w ruchu, korpus czeka z potwierdzeniem nastawienia ostrości aż ów ruch ustanie
-AF-S w trybie Dynamic Area with closest subject priority AF: po aktywowaniu układu aparat nastawia ostrość na najbliżej na obiekcie znajdującym się najbliżej korpusu, biorąc pod uwagę Wszystkie pola AF. W przypadku, gdy obiekt pozostaje w ruchu, korpus czeka z potwierdzeniem nastawienia ostrości aż ów ruch ustanie.
Przycisk AF-Lock służy do ZATRZYMANIA ustawiania ostrości w trybie AF-C. Jego wciśnięcie nie ma nic wspólnego ze śledzeniem obiektu przez układ AF!!!
Aby zatem AF śledził ów samochód, powinieneś był ustawić korpus w trybie AF-C Dynamic Area AF. Wracamy tu do twojego kolejnego pytania - czym różnią się tryb dynamiczny od grupowego? Działanie owych funkcji w trybie AF-S zostały już omówione powyżej. Oto jak działają one w trybie AF-C:
- AF-C w trybie Single Area AF - korpus stara się nieustannie nastawiać ostrość na obiekcie znajdującym się w wybranym punkcie AF. Informacje z pozostałych pól są przez aparat ignorowane
- AF-C w trybie Dynamic Area AF - korpus stara się nieustannie nastawiać ostrość na obiekcie znajdującym się w wybranym punkcie AF, śledząc też sytuację w pozostałych punktach. Jeżeli uzna, że obiekt opuścił wybrany punkt AF i obecnie znajduje się w innym punkcie, ustawi nań ostrość posługując się informacją z owego punktu.
- AF-C w trybie Group Dynamic Area AF - korpus stara się nieustannie nastawiać ostrość na obiekcie znajdującym się najbliżej w jednym z punktów AF, które należą do zdefiniowanej wcześniej grupy.
- AF-C w trybie Dynamic Area with closest subject priority AF - korpus stara się nieustannie nastawiać ostrość na obiekcie znajdującym się najbliżej biorąc pod uwagę wszystkie punkty AF.
Jak zatem wynika z powyższego, w koprusie nastawionym na pracę w AF-C: tryb pierwszy służy do ustawiania ostrości na poruszających się obiektach w z góry przez nas wybranym punkcie AF, tryb drugi - pozostawia korpusowi możliwość śledzenia obiektu przez pozostałe punkty AF, zaś tryb trzeci i czwarty służą do ustawiania ostrości na ruchome motywy, które znajdują się jak najbliżej nas.
Rafał_Sz
26-01-2007, 11:37
Czornyj, dlatego właśnie niektórzy kupują małpki :)
Porządna odpowiedź, gratuluję poświęcenia.
Pozdrawiam Rafał
Acha, bardziej dogłębnie (acz po angielsku) jest tutaj:
http://www.nikonians.org/nikon/d200_multi-cam_af/
moze nie umialem tego opisac, ale dokladnie o to co Czornyj napisal mi chodzilo. a co do instrukcji i zrozumenia jej to majac zwrot: "przesun wybierak fokusu na lock, co pozwoli wybrac ci pole af" i "mozesz pszesunac wybierak na L co zapobiegnie zmianie pola af"
to z tego zabradzo nic nie wynika zwlaszcza ze pierwszy raz mam doczynienia z tak glupia funkcja guzika.
jeszcze raz dzieki Czornyj bo opisal to pięknie.
co do priorytetu migawki to racja ze sie pospieszylem z pytaniem, ale bylem pod wplywem emocji zwiazanych z tym ze jakos przelaczalem opcje i nie chcial mi dzialac tak jak ja chce. ale przeczytalem manuala jeszcze raz zrobilem na spokojnie i smiga.
BugsBunny
26-01-2007, 14:27
Tofifik, do wyczerpującej odpowiedzi Czornego dodam tylko, że D80 ma minimalnie inny układ AF i nie posiada dwóch ostatnich trybów - Group Dynamic i Closest Subject Priority. A do zmiany trybu AF jest osobny guzik - obok górnego wyświetlacza.
Zbigniew
26-01-2007, 20:48
ciezko mi pojac takie nikonowskie marnotrastwo i dlatego nie mogelem sobie wyobrazic ze tak blahe znaczenie przypisuje sie przelacznikowi, ktory moglby byc bardziej pozyteczny (np zmnieniac tryby af'u).
no trudno myslalem ze przesuwak ma jakies waznejsze znacznie.
No w minolcie był taki przesuwany przełącznik, który włączał antyszejka :) U mnie był zawsze włączony, dzięki czemu robiłem w miarę ostre fotki na 1/10 telearmatką :shock: Też wolałbym, żeby w Nikonie takie coś było :cry: Sorry za OT.
Kup 18-200VR, będzie nawet lepiej :D
SB-80DX "leci to przez fotocele". prawdziwy wireless jest w SB-800, 600 i R200 co prawda tez przez swiatlo ale sterowalnie
"no trudno myslalem ze przesuwak ma jakies waznejsze znacznie."
Mam wrazenie, ze aktywne pole AF ustawiasz w domu, przed wyjsciem w plener...
Zgadlem ? ;)
Valwit ale zes teraz mnie zakrecil wireless przez swiatło? nie wiedzialem ze jest taka technologia. ostatnio sie zastanawialem nad roznica 80DX a 800, ale to jak jest z tym wirelessem?
dodam ze minolta ma prawdziwe "radio" (4 kanaly) i niemal kazda puszka to obsluguje. a ja bym chcial wiedizec zanim cokolweik dokupie czy to fotocela czy wireless
Valwit ale zes teraz mnie zakrecil wireless przez swiatło? nie wiedzialem ze jest taka technologia. ostatnio sie zastanawialem nad roznica 80DX a 800, ale to jak jest z tym wirelessem?
dodam ze minolta ma prawdziwe "radio" (4 kanaly) i niemal kazda puszka to obsluguje. a ja bym chcial wiedizec zanim cokolweik dokupie czy to fotocela czy wireless
To trzeba by sobie wyjaśnić pojęcie terminu "wireless". Nikon bezprzewodowe sterowanie ma oparte na zasadzie przedbłysk/fotocela. Od czasu powstania SU-4 jest nieco więcej zaawansowane niż tylko odpalenie błyskograta.
troche zwala, nie wiedzialem ze nikon taką lipe zrobil. to z innej beczki jak to leci na fotocelach to "wireless" dziala w pelnym sloncu, albo w kosciele? i jest mozliwosc ze kto inny wyzoli lampke?
interesuje mnie to torche bo mialem w minolcie tak fajnie ze radiowo wyzwalalo lapmy i wtedy tylko ktos inny i to na tym samym kanale musial nadawac zeby strzelac moja lampa.
to z innej beczki jak to leci na fotocelach to "wireless" dziala w pelnym sloncu, albo w kosciele? i jest mozliwosc ze kto inny wyzoli lampke?
Jest mozliwość że ktoś inny wyzwoli Ci lampy, ale musi mieć również nikona i pracować na tym samym kanale (mówimy o CLS, a nie o zwykłej fotoceli).
ok, dzieki uspokoilem sie troche wiec czas na zbieranie kasy na ow lampke. :)