Zobacz pełną wersję : D700 i lampa
Tylko mocno nie bijcie
Pytanie jest następujące: Czy to normalne, że w trybie przesłony wyzwolenie lampy błyskowej nie powoduje krótszego czasu naświetlania zdjęcia??
rafalko-o
05-04-2011, 21:58
Jesli wlaczajac lampe blyskowa czas ustawia Ci sie np. na 1/60s to znaczy ze taka wartosc ustawiles sobie w odpowiednim do tego menu. Mozna to w tym menu zmienic.
yyy... nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chodzi Ci o czas otwarcia migawki z wbudowaną lampą błyskową tak? ;)
elarco - tak
rafalko-o - prawdze, ale ten czas ustawiłem na max czyli 30", problem zaobserwowałem przy np 1/2s.
ale jaki problem? sorki ale ja dalej nie kumam za bardzo o co cho ;)
nooooo... w soniaku miałem tak, że jak chciałem skrócić czas żeby nie poruszyć zdjęcia to włączałem lampę ( i wiem, że lepiej zrobić to czy tamto niż pstrykać tą lampą), a tu F/4 czas 1/2s włączam lampę i dalej to samo - to samo tyczy się sb-900
jaki masz ustawiony czas migawki dla błysku w body?
Wszystko jest ok. Ustawiłeś w aparacie "Czas migawki dla błysku" który działa tylko dla P i A. Jeżeli ustawiłeś 30 sek to aparat będzie synchronizował lampę tak jakbyś pracował w P lub A bez błysku tyle że tym razem lekko doświetli lampą. Jeżeli dasz mu 1/30 czy dłuższy czas to dojdzie do tej granicy a jeżeli braknie mu do prawidłowo naświetlonej klatki do "uzupełni" resztę światłem z lampy.
"Czas migawki dla błysku" określa granicę do której aparat ma wyzwalać lampę błyskową (chyba nie zakręciłem ;) )
bartek87
05-04-2011, 23:00
body chce działać w trybie błysku wypełniającego, zapewne masz synchronizację na tylną kurtynę lub typu "slow" (w s5pro i d200 taki jest, w d700 pewnie coś podobnego)
body chce działać w trybie błysku wypełniającego, zapewne masz synchronizację na tylną kurtynę lub typu "slow" (w s5pro i d200 taki jest, w d700 pewnie coś podobnego) - też o tym myślałem, trzeba to sprawdzić również, ale zerknij do menu w aparacie, lampa działa po prostu w trybie doświetlenia i dąży do prawidłowo naświetlonej klatki. Włączyłem sobie te 30 sek i tak się właśnie działo jak opisał herrek
bartek87
05-04-2011, 23:46
poza tym błyskając zwłaszcza w ttl najlepiej ekspozycję ustawiać w manualu :)
Kompendium wiedzy, nie ma co dzięki za pomoc było dokładnie jak piszecie - dzięki.