PDA

Zobacz pełną wersję : Rozdzielczość

Riddler
05-04-2011, 12:31
Siema jestem nowym użytkownikiem zarówno nikona jak i Lightroom'a 3.3

I mam mały problem. Mam laptopa HP Mini wyświetlacz 10" i niestety program nie dopasowuje się do mojej rozdzielczości ekranu. Przyznam że jak używałem 30dniowej wersji PS'a to nie miałem z tym problemu... Czy jesteście w stanie mi pomóc czy raczej sprawa jest beznadziejna??

ku6i
06-04-2011, 00:37
Co znaczy "nie dopasowuje się do mojej rozdzielczości"?

mateo912
06-04-2011, 07:52
Siema jestem nowym użytkownikiem zarówno nikona jak i Lightroom'a 3.3

I mam mały problem. Mam laptopa HP Mini wyświetlacz 10" i niestety program nie dopasowuje się do mojej rozdzielczości ekranu. Przyznam że jak używałem 30dniowej wersji PS'a to nie miałem z tym problemu... Czy jesteście w stanie mi pomóc czy raczej sprawa jest beznadziejna??

PS i LR mają wymagają aby minimalna rozdzielczość ekranu to 1024x768, Ty jak sądzę masz 1024x600.
Mam taki sam problem w swoim netbooku i niestety nic z tym nie zrobisz. Jedynie możesz nauczyć się ile musisz zrobić "przesunięć" za pomocą klawisza "TAB" od jednej widocznej opcji do żądanego przycisku.

Co znaczy "nie dopasowuje się do mojej rozdzielczości"?

j/w ;)

ku6i
06-04-2011, 08:49
PS i LR mają wymagają aby minimalna rozdzielczość ekranu to 1024x768, Ty jak sądzę masz 1024x600.

Hm... Rzekomo z PSem nie ma problemów... Taki urok panoramy...

Riddler
06-04-2011, 09:45
Słuchajcie a czy np jak moje sterowniki do karty graficznej nie przewidują ustawienia takiej rozdzielczości to jest jakaś możliwość zmiany... nie wiem jakiś program albo inny sterownik??

sote
06-04-2011, 10:08
Hm... Rzekomo z PSem nie ma problemów... Taki urok panoramy...

bardziej problemem jest to ze niektore okienka z narzedziami zwyczajnie nie mieszca sie na 600px :)
i nie ma jak kliknac np. przycisku OK.

nie wiem jak w HP mini ale w eeePC Asusa mozna wymusic, zeby na tych 600 px pokazywal 768,
jednak obraz wtedy jest "splaszczony", wygodne toto nie jest ale awaryjnie sie da :)

ku6i
06-04-2011, 20:29
Głowy nie dam, czy w EEE nie ma też opcji przesuwania ekranu w pionie zamiast "ściskania".
Swoją drogą, panoramiczne ekrany to najbardziej powalony pomysł od czasów prohibicji.

akustyk
06-04-2011, 21:01
mowiac szczerze, to mnie i 1920x1200 nie wydaje sie idealne do LR, bo w gridzie po 5-6 fot na linijke sie zrobi (przy otwartych bokach),
zeby jakakolwiek czytelnosc zachowac ;) a taki format, nie przymierzajac, telefoniku komorkowego, to kompletnie nie wyobrazam sobie
w ogole pomyslu, zeby jakiegos LR-a uruchamiac...

ku6i
06-04-2011, 21:23
Czasem sytuacja zmusza żeby obrobić coś na szybko, więc nawet na arcywydajnym netbooku z TNem trzeba...

jackrabbit
06-04-2011, 22:23
Głowy nie dam, czy w EEE nie ma też opcji przesuwania ekranu w pionie zamiast "ściskania".
Swoją drogą, panoramiczne ekrany to najbardziej powalony pomysł od czasów prohibicji.

owszem ma, i odpalam na tym LR jak trzeba.. tylko to troche mija sie z celem :)

Tom01
06-04-2011, 22:55

Nie jest powalony, ale tylko pod jednym warunkiem. WYSOKOŚĆ ekranu musi conajmniej taka jak w dotychczasowym monitorze. Wówczas dodatkowe cale są spożytkowane na miejsce z boku, a te się zawsze przyda. Sama przekątna pomimo pozornie dużych liczb w większym stopniu idzie w szerokość niż wysokość. To WYSOKOŚĆ decyduje o postrzeganiu wielkości. Nigdy nie powiemy o czymś "duże" co jest niskie i szerokie. To głęboko zakorzeniona właściwość psychologii widzenia. Taka sama reguła działa w świecie zwierzęcym.

ku6i
07-04-2011, 01:24
Teoretycznie ma Pan rację, w praktyce gdyby ktoś mnie zapytał jaki wolę monitor 30"*: panoramiczny czy "tradycyjny", to zdecydowanie wybrałbym tą drugą opcję. Wkurzająca jest idiotyczna mania uprawiana przez twórców softu polegająca na dostosowywaniu softu tylko i wyłącznie pod panoramy, np. poprzez tworzenie bocznych menu zamiast palet, tak jak to jest np. w Lightroomie. Dzięki takim bzdurnym pomysłom nie da się tych palet przerzucić na drugi monitor. Teoretycznie jest możliwość pracy dwumonitorowej, ale nawet w LR 3.0 mocno niedopracowana. Na szczęście w AC jest to rozwiązane z głową, szkoda tylko, że nie da się przerzucić menu na drugi monitor.

* żeby nie było niedomówień: na codzień pracuję na zestawie 18" (pivot) + 12", więc do 30" mi daleko.

2pompony
07-04-2011, 01:25
Nigdy nie powiemy o czymś "duże" co jest niskie i szerokie.

Pomimo tego wolałbym spotkanie oko w oko z wysoką żyrafą niż z niskim i barczystym grizzli.

Przepraszam za ten kiepski dowcip.

.