PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia przedmiotów na stronę www - proszę o odpowiedź

magicduh
05-04-2011, 10:04
Witam ponownie ;)

Mam do zrobienia zdjęcia przedmiotów, które będą na stronie www (sklep). Klient wyśle mi przedmioty, ja focę i je odsyłam. Aha zdjęcia na białym tle: stół bezc/biały box, więc raczej nie powinno być interwencji programu graficznego, a jeśli już to mała. Jak myślicie ile należy się za 10 zdjęć (od do), nie wiem czy to ważne ale produkty są rękodziełem, ale nie są to rzeźby.

z góry dzięki.

Aha jeszcze jedno, nie jest to jakaś znana firma, raczej mniejsza , prywatna. Proszę o rzeczywiste ceny coby nie oskubać gościa ani nie zrobić za free.

jacoslavgth
05-04-2011, 10:08
zależy z jakiego materiału przedmioty: inaczej szkło, bizuteria a inaczej potrawy itd. szkło i biżu trudne więc musisz włożyć więcej pracy i oczywiście dodatkowy sprzęt typu ekrany, blendy itd. ja robię przedmioty za ok 35-50 netto od sztuki, zależy też czy poprostu stawiasz przedmiot na białym tle czy dajesz dodatkowe elementy ozdobnikowe,np. do filiżanki dajesz ziarna kawy czy dodajesz dym itp. przedmioty w jakimś kontekście zawsze wyglądają ciekawie :)

tomitom
05-04-2011, 12:31
Ceny są różne - niektórzy za jedną fotę biorą min 50zł inni robią to poniżej 10zł - wyceń swoją pracę i tyle.

magicduh
05-04-2011, 14:19
Dzięks.

To będą przedmioty drewniane, matowe, raczej bez żadnych dodatków, po prostu na białym tle, myślę, że styknie namiot + 2-3 lampy.

cube
07-04-2011, 13:34
mysle, ze 10 - 20pln za jedno foto bedzie przyzwoita stawka, o ile przedmioty nie sa np ze szkla czy metalu - tutaj trzeba sie nieco nagimastykowac

jacoslavgth
08-04-2011, 23:11
mysle, ze 10 - 20pln za jedno foto bedzie przyzwoita stawka, o ile przedmioty nie sa np ze szkla czy metalu - tutaj trzeba sie nieco nagimastykowac

10 zika to stanowczo za mało, 20 to minimum, pamiętać należy że fotograf oprócz sprzętu: aparatu, lamp, statywów, teł, blend, miejsca pracy ( które musiał sam kupić ) sprzedaje także swoją wiedzę, doświadczeie i umiejętności, oczywiście nie należy pojmować tego w kategorii - 1 zdjęcie = 20 zł, w ciągu godziny robimy powiedzmy 6 zdjęć - 20 zł x 6 = 120, ale trzeba te zdjęcia jeszcze przygotować, nieważne że na stronę ale czasami okazuje się że trzeba mocno popracować nad materiałem wyjściowym, oczywiście jeżeli mówimy o porządnym materiale, tak więc stawka obejmuje zdjęcie jak i postproces
Ja mówię stanowczo i zdecydowanie ok 30 zika za zdjęcie, zawsze można zejść z ceny o 5-10 zł jeżeli jest duuuużo zdjęć i klient sknerzy:)