PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia macro - czym?

tomgl
04-04-2011, 23:37
Witam,

Ostatnio bardzo interesuje mnie fotografia macro {robaki, itp.}, mam problem z podjęciem decyzji - jaki sprzęt wybrać.

Aktualnie mam kilka ciemnych obiektywów, do tego aparat z użytkowym wysokim ISO (D300s), z ciekawszych obiektywów to: 50/1,8; 70-210/4; 18-70/3,5-5.

I teraz moje pytanie: Co polecacie do makro? Pierścienie (260 PLN), czy obiektyw (max. 700 PLN)? Jeśli obiektyw to jaki i dlaczego?

Z góry dziękuję, TomGl

adolfik9501
04-04-2011, 23:43
Najsampierw zakup pierścienie do N50/1.8 (o takim zestawie wątków cały tłum na forum). O reszcie swoich obiektywów zapomnij. Jak się wciągniesz w makro za pomocą tego zestawu to będzie można myśleć o obiektywie makro, do którego pierścienie będą jak znalazł. W międzyczasie poszperać w necie z czym makro się je, co byś wiedział potem co ewentualnie zakupić.

marcin_G
05-04-2011, 10:29
Najsampierw zakup pierścienie do N50/1.8 (o takim zestawie wątków cały tłum na forum). O reszcie swoich obiektywów zapomnij.
Nie zgodzę się z tą opinią. Zoom 70-210/4 wymiata w makro. Problemem może być ciężar obiektywu i jego stabilne zamocowanie na statywie, ale ten Nikkor z pierścionkiem makro daje baaaardzo dobre rezultaty

Zacznij od pierścionka pośredniego ok 15 mm.

adolfik9501
05-04-2011, 18:34
Nie zgodzę się z tą opinią. Zoom 70-210/4 wymiata w makro. Problemem może być ciężar obiektywu i jego stabilne zamocowanie na statywie, ale ten Nikkor z pierścionkiem makro daje baaaardzo dobre rezultaty

Człowiek się całe życie uczy ;) Do robaczków to ta ogniskowa będzie nawet lepsza z racji większego dystansu od potwora.

tomgl
06-04-2011, 00:40
Dziękuję wszystkim za odpowiedź - zabieram się za szukanie pierścieni.

Pozdrawiam, TomGl

JacekCz
09-04-2011, 12:25

Historycznie rzecz biorąc, były kiedyś dodatkowe pierścienie 'F' do mieszka dające przymykanie wężykiem. Ktoś to widział współcześnie?

pioter m
09-04-2011, 21:02
Historycznie rzecz biorąc, były kiedyś dodatkowe pierścienie 'F' do mieszka dające przymykanie wężykiem. Ktoś to widział współcześnie?
Bywaja na ebayu, ale to i tak rzadkosc. Jesli masz szklo D lub starsze, to taki pierscien to raczej zbedne wydawanie kasy. Raczej rozejrzyj sie za sankami albo pierscieniami z przeniesieniem przyslony i elektryki, bo to nie byl tani gadzet.

akbi
21-04-2011, 14:56
Witam
pozwolę się podpiąć do tematu.

Moje body to D90 z obiektywem 18-200/3,5-5,6, więc myślę, że jeśli chodzi o macro 1:1 a najlepiej i 2:1 to za wiele z tym obiektywem nie podziałam.

Po przestudiowaniu wielu lektur niestety nadal nie jestem pewny do tego co zakupić, więc podaję poniżej kilka rozwiązać jakie chodzą mi po głowie i proszę o nakierowanie na najlepsze rozwiązanie.
Opcja 1: Zakup obiektywu Nikkor micro 60/2,8 AF-S
Opcja 2: Zakup zestawu pierścieni Kenko 12/20/36
Opcja 3: Zakup telekonwertera x2 TC-20E III ...który przy moim obecnym obiektywie na ogniskowej 200 da jakieś tam rezultaty ... a poza tym przyda się do fotosportu z dalszej odległości.

Oczywiście można zastosować wszystkie 3 opcje ... ale ... w jakiej kolejności, bo pln'ów się trochę uzbiera.

pioter m
21-04-2011, 15:45
Nikkor 85/3.5 VR (lepsza/wieksza) odleglosc obiektu od obiektywu w makro. Pierscienie tez mozna i nie musza to byc kenko. Delty za 260zl stykna.
TC - zdecydowanie nie wiesz, o czym piszesz. To nie jest dodatek do takiego obiektywu, jaki masz. Nie da sie zalozyc nawet.

TOP67
21-04-2011, 16:01
Tylko opcja 1, ale wybór obiektywu macro zależy dużo od tego co chcesz fotografować. Owady, robaczki, kwiatki, biżuterię?
Pierścienie z tym obiektywem się nie sprawdzą. Przy założonym komplecie, ostrość na każdej ogniskowej wypada wewnątrz obiektywu.
Jak telekonwerter, to tylko Kenko. Ale zapomnij o AF. Jeszcze przy x1,4 jako tako działa. No i skala też dużo nie wzrośnie.

akbi
21-04-2011, 16:03
Nikkor 85/3.5 VR (lepsza/wieksza) odleglosc obiektu od obiektywu w makro.
o tym pierwotnie myślałem, lecz czy w tym przypadku nie będzie tak, że dodatkowe pierścienie będą dawały mniejsze dodatkowe powiększenie niż w przypadku 60/2,8?

TC - zdecydowanie nie wiesz, o czym piszesz. To nie jest dodatek do takiego obiektywu, jaki masz. Nie da sie zalozyc nawet. hm ... a czy jakiś inny TC podpasuje pod mój obecny obiektyw?

Sorki za zapewne prozaiczne pytania ...lecz dopiero wgryzam się w fotografie lustrzanką.

akbi
21-04-2011, 16:06
wybór obiektywu macro zależy dużo od tego co chcesz fotografować. Owady, robaczki, kwiatki, biżuterię?.
głównie małe owady, dlatego chciałbym uzyska jak największą skalę powiększenia

TOP67
21-04-2011, 16:11
Do owadów, zwłaszcza latających jak największa ogniskowa, a dokładniej odległość od przedniej soczewki. Idealna byłaby Sigma 150.
Nikkor 85/3.5 przy skali 1:1 bardzo mocno skraca ogniskową, więc dołożenie pierścieni znacznie zwiększa skalę. Ma też stosunkowo dużą odległość od soczewki. Brakuje mu tylko limitera.

Dark
21-04-2011, 17:00
Jeśli masz pieniądze to tylko dedykowany obiektyw makro + pierścienie. Ten Nikkor 60 to świetne szkło i je polecam. Jeśli chcesz polować z większej odległości, to minimum 105tka lub Sigma 150.

O TC zapomnij. Psuje jakość (zwłaszcza x2), zabiera światło. Testowałem ten wariant na samym początku, a po zakupie pierścieni TC się już tylko kurzy.

Do największych skali można wykorzystać odwrócony obiektyw szerokokątny. Ale z D90 nie będziesz mieć pomiaru światła. Rzuć okiem do tego tematu, tam widać efekty tego zestawu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=113483

pioter m
21-04-2011, 19:17
o tym pierwotnie myślałem, lecz czy w tym przypadku nie będzie tak, że dodatkowe pierścienie będą dawały mniejsze dodatkowe powiększenie niż w przypadku 60/2,8?
Niby tak, ale fotografowany obiekt bedzie na soczewce. Bez pierscieni bedziesz mial identyczne powiekszenie z obydwu, ale 85-ka bardziej nadaje sie do fotografowania robali, bo nie bedziesz musial tak blisko do nich przysuwac przedniej soczewki. Jest to o tyle istotne, ze nie bedziesz zaslanial swiatla, a wiekszy dystans od robala pozwoli go nie sploszyc tak latwo, jak z 60-ka.

hm ... a czy jakiś inny TC podpasuje pod mój obecny obiektyw?
Tak. Kenko, ale nie warto. AF praktycznie przestanie dzialac albo bedzie powolny i nieskuteczny. Z 85-ka powinno byc OK. Najsensowniejszy jest x1.4, ktory najmniej degraduje obraz.

Sorki za zapewne prozaiczne pytania ...lecz dopiero wgryzam się w fotografie lustrzanką.
Zaprzyjaznij sie z wyszukiwarka. Pytaj, jesli cos jest niejasne.
Pozdrawiam.

<| MICHAŁ |>
23-04-2011, 08:07
gdybym teraz mial zaczac robic macro na powaznie, to tylko dowolny canon i mp-e65 (http://fiveprime.org/hivemind/Tags/canon,mpe65) :)
najlepsze sa jednak dedykowane narzędzia :)

Sapphiron
23-04-2011, 11:01
Mikie, ja jakoś daje radę z Fufu +50/1.8 + Kenko :)

<| MICHAŁ |>
23-04-2011, 13:23
apetyt rosnie w miare jedzenia - juz dawno przestalem robic macro, glownie dlatego, ze mialem dosyc improwizacji.... nie pamietasz moich zdjec macro, gdy ruszalo to forum...
umierz mi... troche sie z makrofotografia obtrzaskalem przez kilka lat...
mp-e ma moc... swietna rzecz

wigi
23-04-2011, 13:40
mp-e ma moc... swietna rzecz
no ale trzeba by chyba zmienić system, czy może jednak da się to sensownie podpiąć do Nikona?

<| MICHAŁ |>
23-04-2011, 14:04
nie da sie....
ale ale
ile kostuje 350D? 500zeta? na upartego... czemu nie miec dwoch?
tym bardziej ze mp-e to szklo bardzo specjalistyczne i do niczego innego niz macro sie nie nadaje :)

Sapphiron
23-04-2011, 14:07
a w Nikonie nie ma szkieł pokroju tego condona?

<| MICHAŁ |>
23-04-2011, 14:12
z tego co wiem, to nie
tylko standardowe macro 1:1 lub 1:2
zaden z obiektywow nikona nie schodzi ponizej 1:1 w konfiguracji bez soczewek, mieszkow, pierscieni, odwroconych szkiel, extenderow i czego tam sie jeszcze nie wymysli :)

akbi
23-04-2011, 20:04
No wlasnie ... a dlaczego nikt nie proponuje odwroconeo obiektywu szerokatnego?
Przyznam, ze to byl moj pierwotny plan.
Czy w takim zestawie uzyskamy powiekszenie ok 3:1 ... czy sie myle?

JacekCz
23-04-2011, 21:14
No wlasnie ... a dlaczego nikt nie proponuje odwroconeo obiektywu szerokatnego?
Przyznam, ze to byl moj pierwotny plan.
Czy w takim zestawie uzyskamy powiekszenie ok 3:1 ... czy sie myle?

Być może (zależy od konkretnych liczb). Niekiedy podobno winieta.

Wygoda bliska chyba zeru, nie wiem czy ma to znaczenie dla ciebie - dlatego koledzy patrzą na problem odmiennie.

BladyBlady
13-08-2011, 13:13
Witam, kupiłem nikona d5100 z obietywem 18-105, da sie nim robić zdjęcia makro?

Husky_
13-08-2011, 13:39
Jak kupiłeś to sprawdź.
Pytaj przed zakupem.

TOP67
14-08-2011, 08:25
Nie da się.

KUBAS95
14-08-2011, 08:43
Według mnie to najlepszym rozwiązaniem będzie Sigma 105/2,8 EX DG Macro, do tego pierścienie i TC 2x. Kolorki Sigmy są bajeczne, jest ostra i nie ma zjawiska dyfrakcji, co zdaża się w młodszych szkłach.

pioter m
14-08-2011, 10:56
Co ty nie powiesz?
A ty wiesz, co to jest dyfrakcja?
Ta sigma nie aberruje, ale przecietnie przenosi kontrast, jesli porownac z konkurencja. Jest ostra, owszem, ale w puli szkiel makro wypada srednio, kiedy porownac ja do ogolu, a szkla makro sa naprawde dobre optycznie.
Mialem. Nie polecam.

KUBAS95
14-08-2011, 20:42
Wyobraź sobie, że wiem, co to dyfrakcja, znajomy posiada taką Sigmę i obrazki które widziałem z niej są super, co więcej - są niewiele gorsze od mojego 105 VR pod względem ostrości i oddawania kolorów. Do 1000zł to najlepsze macro ze skalą 1:1, a jeżeli myślimy o czymś wyżej, to albo 105 VR albo 200/4 micro.

JacekCz
15-08-2011, 07:57
Wyobraź sobie, że wiem, co to dyfrakcja

Serio?

KUBAS95
15-08-2011, 10:03
Serio, gdybym nie wiedział, to bym nie pisał.

bamicz
15-08-2011, 21:37
Nikkor 85/3.5 przy skali 1:1 bardzo mocno skraca ogniskową, więc dołożenie pierścieni znacznie zwiększa skalę. Ma też stosunkowo dużą odległość od soczewki. Brakuje mu tylko limitera.

Ponieważ od dłuższego czasu zbieram na szkło makro, a nie miałem z tego typu szkłami do czynienia mam kilka pytań (z góry dzięki za odp):

P1: Proszę o wyjaśnienie co z ta ogniskową, która przy 1:1 się mocno skraca - czy ma to związek z wewnętrznym ogniskowaniem N85micro, jeżeli dołożymy pierścienie to mamy jeszcze krócej od obiektu do przedniej soczewki (możemy bliżej podejść) a tym samym większa skalę odwzorowania?

P2: Ile wynosi ta odległość od soczewki.

P3: Czy limiter jest wykorzystywany w makro przy ręcznym ostrzeniu? Czy tylko jest potrzebny do bardziej "klasycznych" fotek - jakiś portretów etc.

TOP67
15-08-2011, 21:51
Tak, to jest dokładnie efekt wewnętrznego ogniskowania. Zamiast odsuwać optykę o 85mm (tyle potrzeba do skali 1:1), obiektyw skraca ogniskową, więc nie musi się tak bardzo wysuwać. Zawsze dołożenie pierścienia powoduje wzrost skali i konieczność zbliżenia obiektu.

Dla tego obiektywu ok 9cm

Limiter przydaje się tylko przy AF. Jeśli obiektyw zgubi ostrość, to nie musi przelatywać całej skali. Przydatne także przy macro z AF.