Zobacz pełną wersję : D90 i brak "pełnej dziury"
Witam
ostatnio kiedy dorwałem w swoje łapy kilka szkiełek i mając do dyspozycji inną puszkę zauważyłem w moim D90 pewną niepokojącą rzecz, mianowicie nie mogę na nim tak naprawdę uzyskać "pełnej dziury" z obiektywów. Głównie widać to przy stałkach, kiedy są w pełni otwarte i wcisnę podgląd GO to listki przysłony mimo pełnego otwarcia delikatnie się przymykają... najlepiej to widać np na samyangu 85 1.4 i na nikkorku 50 1.8... 50 podpinałem do D7000 i tam nic się nie domykało. Wiem, że wielu uzna to za głupotę i mnie wyśmieje ale w takiej 50 1.8 owe delikatne przymknięcie się listków powoduje, że zamiast na pełnej dziurze mieć ładne okrągłe bliki są one dziwne i strasznie nieregularne a to dla mnie powód do niezadowolenia :( I tu pytanie czy D90 tak mają? Czy coś jest nie tak z moją sztuką? Czy po prostu czasem tak jest jak obiektyw nie zgra się z konkretną puchą?
W tym wątku
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2298047#post2298047
(strona 270) pada podobne pytanie i moja odpowiedź, że z obiektywem 35/1.8 jest u mnie tak samo. Nie sprawdzałem na innym body ani na innym obiektywie.
dziś z ciekawości sprawdziłem w swoim 18-105VR - również przy podglądzie GO delikatnie, dosłownie ułamek milimetra przymyka się przysłona. na pełnej dziurze, na F22 np. zauważyłem.
U mnie to samo. Podejrzewam, że listki domyślnie otwarte są szerzej niż maksymalna dziura w specyfikacji dlatego aparat je przymyka.
cervandes
05-04-2011, 18:59
z D300s 35/1.8 nie przymyka się ani o włos przy 1.8, przy 2.0 już o "na oko" 1mm na obwodzie jest ciaśniejsza :)
17-55 przy 2.8 też ani grama się nie przymyka.
Sprawdziłem właśnie D90 i T17-50 2,8. Przymyka lekko, tzn porównałem przymknięcie na 2,8 z przymknięciem na 3,2. Wychodzi prawie to samo, innymi słowy mam Tamrona ze stałym światłem 3,2 :)
Sapphiron
05-04-2011, 19:47
Z ciekawości i ja sprawdziłem...
Na 35/1.8, na 50/1.8 i na 85/1.8 na pełnej dziurze przysłona ani drgnie. Przestawiona na 2.0 już leciutko się pokazuje.
LordRamzes
05-04-2011, 19:49
Witam
Wiem, że wielu uzna to za głupotę i mnie wyśmieje ale w takiej 50 1.8 owe delikatne przymknięcie się listków powoduje, że zamiast na pełnej dziurze mieć ładne okrągłe bliki są one dziwne i strasznie nieregularne
takie masz te biki jak nazwałeś ???, jak tak to wszystko powinno być ok
http://lordramzes.w.interia.pl/images/053.jpg
To chyba jednak przypadłość D90 - widzę, że tylko posiadacze tej puszki zgłaszają przymykanie pełnych dziur... :( Jak już pisałem ten sam obiektyw na D7000 nie drgnął a u mnie jednak lekko się przymyka. LordRamzes u mnie bliki wyglądają właśnie tak albo i gorzej... natomiast z D7000 wyszły równe kółeczka... :(
LordRamzes
06-04-2011, 04:42
to jak wyglądają tak jak u mnie to wszystko ok :)
Witam
ostatnio kiedy dorwałem w swoje łapy kilka szkiełek i mając do dyspozycji inną puszkę zauważyłem w moim D90 pewną niepokojącą rzecz, mianowicie nie mogę na nim tak naprawdę uzyskać "pełnej dziury" z obiektywów. Głównie widać to przy stałkach, kiedy są w pełni otwarte i wcisnę podgląd GO to listki przysłony mimo pełnego otwarcia delikatnie się przymykają... najlepiej to widać np na samyangu 85 1.4 i na nikkorku 50 1.8... 50 podpinałem do D7000 i tam nic się nie domykało. Wiem, że wielu uzna to za głupotę i mnie wyśmieje ale w takiej 50 1.8 owe delikatne przymknięcie się listków powoduje, że zamiast na pełnej dziurze mieć ładne okrągłe bliki są one dziwne i strasznie nieregularne a to dla mnie powód do niezadowolenia :( I tu pytanie czy D90 tak mają? Czy coś jest nie tak z moją sztuką? Czy po prostu czasem tak jest jak obiektyw nie zgra się z konkretną puchą?
nie no normalnie nie macie innych problemów ? jak to nazwałeś "bliki" z 50 1.8 będą zawsze pojechanie bo ten obiektyw tak ma ...
jednym taki bokeh sie podoba innym nie ... i nic do tego nie ma owe "przymykanie"
A to, że w obiektywie przymykają się, domykają się, odmykają się czy tez zamykają się listki przysłony ...
cóż jeśli nie masz innych problemów to gratuluje :)
... przestań się przejmować głupotami ...i rób zdjęcia :)
onia ale tak jak pisałem psuje to wygląd zdjęć - nie jest to dla mnie kosmiczny i wielki problem ale jednak... a zdjęcia robię w kazdym wolnym czasie :) W pracy w sumie też ale to inne zdjęcia są... ;D
LordRamzes nie wiem czy jest ok... pisałem Ci już, że ten sam podpięty do D7000, który nie domyka przysłony dawał obrazek z okrąglutkimi blikami...
Ale ok temat można zamknąć bo widzę, że nie tylko u mnie przysłona się domyka i widzę, że większość wypadków to właśnie D90...
Nie no ja rozumiem ale powiem ci ze ja nawet raz nie zaglądałem do obiektywu od tej drugiej strony :)
LordRamzes
06-04-2011, 18:33
to zależy też od odległości popatrz tu znowu podobne sceny i ten sam obiektyw którym robiłem przedtem na tym samym body
1
http://lordramzes.w.interia.pl/images/052.jpg
2
http://lordramzes.w.interia.pl/images/051.jpg
jak widzisz odległość i scena ma kluczowe znaczenie :)
LordRamzes widzę, że nie rozumiesz... Robiłem fotki na jednym obiektywie i 2 puszkach. Na mojej puszcze (D90) obiektyw na 1.8 przymykał się delikatnie na drugiej (D7000) ani drgnął. Scena ta sama, odległość ta sama parametry ustawione w aparatach te same, oświetlenie to samo (bo sztuczna) Z mojej puchy wyszły bliki jak u Ciebie a z D7000 (gdzie listki ani drgnęły) bliki wyszły okrągłe (tak jak MZ powinny wyjść przy w pełni otwartej przysłonie...