Zobacz pełną wersję : jak działa wyostrzanie w d70s
Właśnie się na tym potknąłem i nie do końca znajduję logiczne wytłumaczenie na rozwiązanie menu w taki sposób... Mianowicie istnieją takie poziomy i rodzaje wyostrzania w profilu custom: none, auto, 0, -/+1, -/+2. Jak funkcjonuje opcja 'none' w kontekście, pozostałych ustawień, zwłaszcza tych minusowych? Czy się z nimi dubluje, czy jest to coś innego? Rozumiem, że w założeniu jest to brak ingerencji oprogramowania body w poziom ostrości, jednak czy opcja ta ma jakieś praktyczne zastosowanie skoro wydaje się, że nie nie ma jakiegoś wzorca matrycy?
Drugie pytanie, co to jest ustawienie '(0) normal' skoro jest określane jako wyostrzanie, a konkretnie skąd bierze się to 'zero' skoro jest to juz ingerencja programu?
Jakubs w D80 i jak pamietam w D70 też to jest tak:
none - to jest całkowity brak wyostrzania
-1/-2 - (ang. medium low, low) słabe wyostrzanie/ bardzo słabe wyostrzanie
0 (normal) - to jest standardowe wyostrzanie
+1/+2 - (ang. medium high, high) mocniejsze wyostrzanie/ bardzo mocne wyostrzanie
auto - samodzielny dobór przez oprogramowanie stopnia wyostrzania
Tak więc opcja 'none' to jest całkowity brak wyostrzania. Nie jest to tak jak np. niektórzy sprzedawcy usiłują przekazać, że -1/-2 to jest rozmywanie krawędzi (sic!).
Drugie pytanie - to zero to jest po prostu nazwa poziomu neutral - jakiegoś poziomu, który inżynierowie Nikona uznali za taki (tak sobie Panowie w Nikonie wymyślili to nazwać i tyle). Nie oznacza to jednak braku wyostrzania, co niektórym osobom się może wydawać (vide Panowie od testów w jednym serwisie).
http://img263.imageshack.us/img263/3089/sharpen8hm.jpg
Pozdrawiam
Erie
Jakubs, ja korzystam z mojej D80 w ten sposób że jak robię JPGi to mam wyostrzanie na neutral. Dla RAWów obojętnie jakie, bo potem i tak sobie ustawiam w Capturze w zależności od tego jak chcę. Ogólnie to wyostrzanie zaimplementowane w body jest całkiem całkiem więc można z niego korzystać, aczkolwiek z umiarem, bo jak masz wysokie ISO to Ci szumik jeszcze wzmocni :(.
Pozdrawiam
Erie
wystarczy wziąć instrukcje od aparatu - a tam wszystko pisze