Zobacz pełną wersję : Ściany w studio
Hej, jestem w trakcie remontu sali, którą planuję przeznaczyć na studio. Zastanawiam się jednak jak je przygotować.
Z tego co wiem najodpowiedniejszym kolorem byłby czarny, ale zastanawiam się czy nie lepiej pomalować ściany na różne sposoby. Nie mówię tu o kolorach, bo te będę miał z teł, ale np. jedną ścianę zrobić jakimś betonem dekoracyjnym, na innej zostawić surowe cegły, graffiti, lub coś w tym stylu. W momencie gdy będę chciał pozbyć się błądzących po studio błysków zakrywałbym je czarną zasłoną. Problem tylko w tym, że nie wiem na ile takie czarne zasłony się dobrze sprawują.
Pytanie też co lepsze na sufit? Zwykła czarna farba, czy też czarny materiał?
Bartek - NinoVeron
04-04-2011, 18:43
ten temat był już tu kilka razy poruszany
poszukaj :)
Szukałem, widziałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na męczące mnie pytania i nie chciałem odświeżać tematów z przed 4 lat, bo problem trochę inny. :)
marszull
04-04-2011, 19:01
moim zdaniem nie zostawiaj tych scian
bedziesz czegos potrzebowal na tlo to zrobis zsobie z kartongipsu
a co do koloru to chyba najlepiej szary
Krzysiek B
04-04-2011, 21:23
Ja pomalowałem sobie na ciemno szary.
Od tego momentu mam zdecydowanie lepsza kontrolę nad światłem.
Pamiętaj, że fotocele nie będą załapywać na każdej lampie.
Wiec dodatkowo radiówka musi być przynajmniej na części oświetlenia.
Co do różnej faktury na ścianach to lepiej sobie z tłem coś pokombinować niż biegać z oświetleniem od jednego boku do drugiego.
też mam szary u siebie :)
Skoro tak, to może białe tło i czarne zasłony? I co do tych zasłon, to z jakiego materiału najlepiej je brać?
Skoro tak, to może białe tło i czarne zasłony? I co do tych zasłon, to z jakiego materiału najlepiej je brać?Oczywiscie z takiego, ktore nie odbija swiatla.
Szary, oczywiście neutralny szary - 18% :)
Michał Jędrak
05-04-2011, 10:20
Jestem wywrotowcem... Najlepszy kolor ścian to biały. I najlepiej kupić najtańsze plastikowe karnisze oraz czarną tkaninę. Często firmy sprzedają tanio tkaninę ze skazami (np supełki w przeplocie) i ja kiedyś kupiłem za grosze chyba 50mx1.5m czarnej tkaniny. Wyjdzie wygodniej niż malowanie na czarno i masz poza tym biel na ścianach, gdy jej potrzebujesz.
Oczywiscie z takiego, ktore nie odbija swiatla.
Rozumiem, że nie polecacie konkretnego materiału? :P
Szary, oczywiście neutralny szary - 18%
Światłomierz i szarą kartę gdzieś w plecaku mam, więc nie będę musiał mierzyć światła na ścianie. :P
A jeżeli chodzi o sufit, lepiej czarny materiał, czy czarna farba? Wydaje mi się, że materiał będzie mniej odbijał światło, ale może się mylę? :)
Rozumiem, że nie polecacie konkretnego materiału? :PCokolwiek, co nie odbija swiatla. Nie jestem krawcem, zeby znac nazwy wszystkich materialow. Jak chodziles do przedszkola czy pierwszych klas szkoly, mama na pewno wiazala Ci kokardy z "aksamitki". Taki material na pewno bardzo dobrze pochlania swiatlo. :)
A jeżeli chodzi o sufit, lepiej czarny materiał, czy czarna farba? Wydaje mi się, że materiał będzie mniej odbijał światło, ale może się mylę? :)Material zdecydowanie mniej, ale wiecej roboty z przygotowaniem takiego sufitu.
Lepiej ściany jasne a "zaczerniać" szmatą.
Ale co do owej szmaty, to wszelkie tkaniny nadające się do fotografii swoje kosztują i to calkiem niemało. I ilośći potrzebne do celów fotograficznych bardzo nadszarpuja budżet.
Ja używam jako zaczernienia czarne tła z goewłokiny.
We fripersie tło 2,7x10 kosztuje 65 zeta. I moim zdanie takie tło to najlepsza opcaja do wyczernienia studia.
Każda inna wersja szmaciana która rozpatrywałem kosztowała wiele razy drożej.
Do całej inwestycju doliczyć należy coś do powieszenia tych szmatek. Niby proste i logiczne ale to musi być zrobione bo szmaty są z natury miekkie i nie stoją. Te statywy czy inne rury też swoje kosztują.
No i tak wątek malarsko krawiecki zaczyna dryfować w kierunku wątku o finansach
Marcin_gda
08-04-2011, 11:08
Cokolwiek, co nie odbija swiatla.
Ja zwróciłbym uwage na jeszcze jeden detal - taka co się słabo pali.
Tak na wszelki wypadek
W studio robi się różne "wygibasy"... Czasem z płomieniem. Czasem możemy zahaczyć o taką szmatę rozgrzanym pilotem - co pożaru może nie wywoła, ale może prowadzić do jego oblepienia.
Wychodzi mi włókno szklane, azbest, kewlar i... bawełna :)
BTW, ma ktoś w swoim studio gaśnicę? :)
BTW, ma ktoś w swoim studio gaśnicę? :)Tak, w bo firmach jest taki obowiązek :)
Tak, w bo firmach jest taki obowiązek :)
Pytanie, kiedy była legalizowana :)
Krzysiek B
08-04-2011, 13:37
Wtedy kiedy był obowiązek :p
plusfoto
09-04-2011, 23:42
U mnie tam strażak przychodzi co rok i gdybym nie miał legalizacji to bym musiał stawiać flaszkę. A jeśli chodzi o studio to mam pomalowane na biało a jak by to ująć plan obwieszony czarną szmatą coś w rodzaju weluru. Wyszło około 40m po około 10 zetów za metr.