PDA

Zobacz pełną wersję : Matryca LCD - jakośc wyświetlanych zdjęć

kris11
04-04-2011, 12:38
Czy jest możliwość wykalibrowania matrycy LCD w laptopie. Posiadam laptopa DELL INSPIRON 1705 o rozdzielczości matrycy 1920x1200. Zdjęcia z mojej D7000 na wyświetlaczu aparatu brzytwa nawet w dużym powiększeniu, na plazmie 50" także super, na laptopie HP u kolegi też jak najbardziej OK.

Ogólnie matryca w LCD działa bez zarzutu, ale zdjęcia u mnie są jakieś ciemne i mało żywe. W związku z tym, że nie mogę ustawić temperatury barwowej, (brak menu jak w przypadku standardowych monitorów LCD) może są jakieś programiki do kalibracji, czytałem gdzieś o jakiś kalibratorach sprzętowych, ale to już za wysoka półka jak na moja kieszeń.

Może któryś z użytkowników, również borykał się z takim problem i ma na to jakieś rozwiązanie.

bahuone
04-04-2011, 14:11
Najodpowiedniejszym rozwiazaniem jest kupienie monitora zewnętrznego, jezeli pracujesz glownie w domu lub poprosic kogos o kalibracje kto posiada juz takie cudo za kase lub dobra flaszke. Programiki to ogolnie dostepne to chyba malo pomocne sa a moga jeszcze namieszac.

kris11
04-04-2011, 14:24
A może ktoś miał styczność z takim kalibratorem:

SPYDER 3 EXPRESS

Jeśli tak to jak się sprawdza?

bahuone
04-04-2011, 17:23
Szczerze mowiac to nie mialem stycznosci z rzadym kalibratorem sprzetowym czy tez oprogramowaniem do tego, troche czytalem opinii na ten temat. Sam sobie skalibrowalem LCD(ale przy PC) za pomoca ustawien, na oko i wyszlo w miare ok sczerze mowiac w odbiorze kolorow nie mam problemow i inni przy wstawianych prze zemnie zdjesc nie mieli zastrzezen co do koloru, wiem ze na laptoku jest to trudniej zrobic. Kolega z fotum Tom1 ma bardzo dobra wiedze na ten temat mysle ze powinienes z nim pogadac o tym. Wiem ze moja pomoc na nic sie nie zdaje, ale generalnie jest tendencja ze lapki sie nie nadaja do foto glownie przez dosc slabe martyce.