Zobacz pełną wersję : Pierwsze kroki, przedstawiam Gabi :)
To mój pierwszy post na forum, chociaż ślędzę go od ponad pół roku. Z drżeniem rąk wstawiam pierwsze zdjęcie do oceny :)
http://img708.imageshack.us/img708/379/dsc0584f.jpg
No ładnie: na papier i do albumu. Ładne dziecko, bałagan w tle, ogólnie poprawnie, pamiątkowe.
ChollaYi
05-04-2011, 08:34
Mikołaj, przepraszam, ale co ładnie, co poprawnie?
Mega centralny (prawie panoramiczny ;)) kadr, brzydkie światło, brak ostrości (nie wiem jak to zrobiłeś, ze chusta i czapka są ostre, a twarz nie). Te postaci w tle też nie pomagają.
Utnij z lewej, przyciemnij tło, rozjaśnij twarz i oczy, a po zmniejszeniu wyostrz. IMHO będzie zdecydowanie lepiej.
Jako zdjęcie do albumu rodzinnego - ładne. Ale niestety na forum wszyscy spodziewają się czegoś bardziej ambitnego :)
Dzięki i za komplement i za krytykę.
To znaczy że centralny kadr jest fuj i nie powinno się go używać? Takie jasne tło pasowało mi właśnie do atmosfery tego zdjęcia, do małego dziecka. Z tą ostrością fakt, teraz się dopiero przypatrzyłam! :)
Kuba, bardzo dobrze że się wymaga, narazie skupiam się bardziej na technicznych sprawach, na poprawności, a mam nadzieję, że na mega zdjęcia będzie powoli przychdziła pora :)
To znaczy że centralny kadr jest fuj i nie powinno się go używać?
W uzasadnionych przypadkach jest on nawet wskazany, tutaj niestety nie bardzo.
Tło mocno rozprasza i jak dla mnie również jest za jasne.
O ostrości koledzy już pisali
hipcio_stg
06-04-2011, 00:05
Co do kadru również mi nie leży - poszukaj informacji o mocnych punktach w kadrze i staraj się tam umieszczać oczy, istotne elementy. Brakuje D&B. ;)