PDA

Zobacz pełną wersję : D40 w odpowiednich rękach

NowyModel
23-01-2007, 17:18
Witam towarzystwo.

Jestem głównie czytelnikiem tego forum i nieczęsto piszę, ale myślę, że to będzie ciekawy głos w wojnie dotyczącej nowego nikosia D40 ;)

Mój ojciec, średnio-zaawansowany amator, był od dłuższego czasu w posiadaniu Minolty A1. Powód? Manualny zoom, dobra (jak na kompakt) jakość zdjęć oraz brak bólu głowy związanego z rozbudową systemu ;)

Minolta padła i po dłuższych perypetiach z serwisami, producentami, sklepami... przyznali zwrot pieniędzy, całej kwoty wyłożonej niecałe dwa lata temu na nowy aparat.

Teraz ze zwróconymi ok. trzema tysiącami złotych, trzeba było zastanowić się nad wyborem nowego sprzętu.

W mojej lustrzance tata zawsze podziwiał i zazdrościł bardzo szybkiego AF, i w ogóle super szybkiej (w porównaniu z jego hybrydą) pracy całego aparatu. Z tego powodu krąg kandydatów od razu zawęził się do lustrzanki cyfrowej.
W końcu padło na D40 ze szkłem 18-135mm.

Dlaczego?

Body ma polskie menu, małe rozmiary, duży wyświetlacz. Na wyborze zaważyło głównie polskie menu i lcd (tutaj odpadła D50tka).
Kolejną bolączką była konieczność dobrania obiektywu. Padło na 18-135 bo daje zakres ogniskowych praktycznie niewymagający stosowania innych obiektywów oraz jakość w zupełności akceptowalną dla rasowego amatora.

Podsumowując: Aparat ma dawać więcej możliwości niż kompakt/hybryda, ale ma też być do wszystkiego, bez potrzeby żonglowania całym stadem obiektywów. Wykorzystywany będzie prawdopodobnie głównie na rodzinnych imprezkach, na wiosennych/jesiennych spacerach oraz w wakacje. Zdjęciami niepokojeni będą jedynie znajomi i rodzinka... tak oto na/w moich oczach rysuje się obraz docelowego użytkownika tytułowej czterdziestki. THE END :-)

Jakubas
23-01-2007, 17:31
I bardzo dobrze. D40 od poczatku uwazalem za dobre rozwiazanie dla takich fotografow jak Twoj tata. Sam bym go nie kupil, ale kazdy dostosowuje sprzet do swoich potrzeb. Dlatego nie moglem zrozumiec profesjonalistow albo chociaz zaawansowanych amatorow, ktorzy psy wieszali na D40 mimo, iz ten aparat wogole nie jest przeznaczony dla nich...

mario_
23-01-2007, 17:33
dokładnie tak.
Ja kupiłem co prawda 18-55 i 55-200 ale też nie zamierzam kupować wora obiektywów. Wydaje kasę na inne hobby, choć nie dziwię się forumowiczom bo to forum o fotografii.

JK
23-01-2007, 17:35
Bo niektórzy kombinowali jak tu sobie sprawić zapasowe body za minimalną kasę. :wink:

biniubak
23-01-2007, 20:44
No i całkowicie popieram takie podejście. Jesli jest sie typowym amatorem, chcącym mieć dobrą lustrzankę za nieduże pieniądze to taki D40 jest OK. Ale jeżeli, tak jak ja, miało sie już analogowego Nikona i szkła do niego, to szkoda kupować D40, bo brak śrubokręta go dyskwalifikuje.

Poprostu dla każdego coś innego. Ale i tak myśle że brak śrubokręta to błąd marketingowy. Ale ja elektryk jestem :)

audiorek
23-01-2007, 20:46
Jak ktos startuje. To D40 idealny aparacik. naprawde super. Miałem go w rekach. Polecam.

Valwit
23-01-2007, 21:06
o ile D40 jest bardzo fajna (sam posiadam) to nad 18-135 bym sie jeszcze raz zastanowil

NowyModel
23-01-2007, 21:42
o ile D40 jest bardzo fajna (sam posiadam) to nad 18-135 bym sie jeszcze raz zastanowil

A co byście polecili w podobnej cenie i z podobnym zakresem ogniskowych (szeroki kąt do ok. 200mm)? Chodzi o to, żeby obiektyw był jeden do wszystkiego :)

admin
23-01-2007, 21:48

Z tym zakresem i za ta cene (ok. 750,-), uwazam to szklo za bardzo przyzwoite... Trzeba pamietac ze z D40 tylko AF-S, a mialem przyjemnosc przetestowac 18-235 i uwazam ze to przyzwoite szkielko pod wieloma wzgledami.

cyrusvirus
24-01-2007, 02:19
...18-235...

18-135 :) a co do ceny to raczej uzywki. Nowe ponizej 1200 nie schodza.

ch3z
24-01-2007, 18:08
A ja mam pytanie czy D40 dla początującego "fotografa " też byłby dobrym aparatem??

Miden
24-01-2007, 18:40
A ja mam pytanie czy D40 dla początującego "fotografa " też byłby dobrym aparatem??

a co to znaczy poczatkujacy fotograf?:P

bo jesli nie robiles nigdy niczym zdjec... nie znasz sie na elektronice... to moze byc ciezko :D

ale jesli pstrykales (np kompaktem) - to fajna sprawa :) na rozpoczecie zabawy z fotografia :)

a jesli jeszcze nie znasz angielskiego - to d40 (o ile sie nie myle) ma polskie menu - co dla duzej czesci osob - jest istotne

tylko kurcze... mam wrazenie ze wiele osob mysli "kupie lustrzanke to zdjecia beda super ladne - takie jak z roznych kolorowych gazetek, bilboard'ow itd.. a tutaj chodzi o wklad fotografa i jego umiejetnosci oraz ciezka prace;)

cyrusvirus
25-01-2007, 01:21
...tylko kurcze... mam wrazenie ze wiele osob mysli "kupie lustrzanke to zdjecia beda super ladne - takie jak z roznych kolorowych gazetek, bilboard'ow itd.. a tutaj chodzi o wklad fotografa i jego umiejetnosci...

otoz to !!! Jest to bardzo madre zdanie :)

december
25-01-2007, 12:19
a co to znaczy poczatkujacy fotograf?:P
mam wrazenie ze wiele osob mysli "kupie lustrzanke to zdjecia beda super ladne - takie jak z roznych kolorowych gazetek, bilboard'ow itd.. a tutaj chodzi o wklad fotografa i jego umiejetnosci oraz ciezka prace;)

d 40 produkuje wypasione w kosmos jpeg i moim zdaniem bije na łeb d 50 w tym względzie ( mam d 50 ) ale oczywiście to człowiek robi zdjęcie.

cyrusvirus
25-01-2007, 12:32
nie to zebym sobie sam zaprzeczal (watek wyzej odnosi sie do innego kontekstu) ale od aparatu tez troche zalezy - ta sama osoba moze zrobic lepsze zdjecie jednym sprzetem, drugim gorsze - zalezy od zestrojenia aparatu, bo np. z tego sie dowiedzialem na forum to d40 ma mocny filtr odszumiajacy i jednak jpega przy iso np 640 zrobimy ladniejszego niz d70s. Skoro december mowi ze roznica jest zauwazalna w jpegach od d50 to bardzo dobrze, wplywa to na (pewna) uniwersalnosc tego modelu. TYLKO TEN SRUBOKRET :evil:

december
25-01-2007, 15:58
december mowi ze roznica jest zauwazalna w jpegach od d50 to bardzo dobrze, wplywa to na (pewna) uniwersalnosc tego modelu. TYLKO TEN SRUBOKRET :evil:
Cyrusvirus, oczywiście masz rację odnośnie tego że od aparatu też wiele zależy, bo po co wtedu Nikon robiłby D2Hs i D 40 :) Ale na dp review jest test obu aparatów na nikkorze 50 1,8, nie chcę być subiektywny więc zapraszam do czytania i porównania. Oczywiście ten wątek był poruszany miliard razy, więc sorki za oftopik.

rdm
25-01-2007, 16:51
TYLKO TEN SRUBOKRET :evil: Wykluczył go postęp technologiczny :).

pyetya
25-01-2007, 17:00
a ja się bardzo cieszę z braku śrubokrętu - zmusi to firmy trzecie do umieszczania silnika w szkłach, co z kolei może spowoduje obniżkę na nikkory af-s

cyrusvirus
25-01-2007, 17:33
...dp review jest test obu aparatów na nikkorze 50 1,8...

tylko szkoda ze 50tka nie dziala (w pelni) na d40 :( Szkoda bo szklo fajne i tanie wiec z pewnoscia mialby je co drugi user tegoz to modelu.

ch3z
26-01-2007, 19:17
A więc foce już 2 lata na zwyklej kompaktówce Konici Minolty ale zaprzeproszniem ten aparat już mi nie wystarcza :) mały zoom itp. :) i zastanawiam się nad aparatem innym hybrydą lub lustrzanką ale chyba raczej zdecyduje się na lustro ponieważ mogę zmienić sobie obiektywy itp. Angielski znam więc mi to nie robi różnicy :) i nie wiem co jeszcze chyba tyle .... pozdrawiam
P.S. Zastanawiam się właśnie na D40 z kitem lub Canona EOS400D z kitem lub Sonego Alpha A100 z kitem

Miden
26-01-2007, 23:13
P.S. Zastanawiam się właśnie na D40 z kitem lub Canona EOS400D z kitem lub Sonego Alpha A100 z kitem

no to masz problem ;)

moja zlota zasada - zanim kupisz - przeczytaj 1000 razy na temat tych apratatow, z roznych źródeł (zebys mial wlasne obiektywne zdanie) pojedz do sklepu, wez aparaty (kazde do ręki) i pomysl nad zakupem ;)

ch3z
27-01-2007, 11:55
tak właśnie robie i sam nie wiem :)