Zobacz pełną wersję : 300 s czy jest to znany problem ?
Witam :) Po kilku imprezach gdy aparacik pstrykał przez długi czas zdjęcia ,zaobserwowałem że czasami nie wiadomo dla czego aparat sam zacznie robić serię zdjęć lama zaczyna pstrykać jak oszalała . No i jeszcze jedna rzecz po zrobieniu zdjęcia czasami nie chce aparat wejść w tryb podglądu zdjęć , jak wejdzie to tylko mignie zdjęcie i gaśnie .
Dodam że pstrykam z sb-900 i tamronem 17-50 . Spotkał się ktoś z takimi objawami ? Pozdrawiam
Robert_P
03-04-2011, 18:28
Hmm , ja o takim czymś słyszę pierwszy raz...
wasilewk
03-04-2011, 18:49
Coś podobnego: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169561
siwyozzman
03-04-2011, 21:22
W D300 zdarzało mi się, że w trybie pojedynczym aparat robił seryjnie 2-3 zdjęcia...Jeżeli to częste to zapnij inny obiektyw...najlepiej nikkora :) Sprawdź czy będzie tak samo....
te przebłyski lampy zdarzaja się najczesciej gdy aparat nie jest w pozycji do robienia zdjęć i coś nie łączy na lampie sprawdzę to dzisiaj wieczorem :) dziwna sprawa nowy aparat nowa lampa założona może 30 razy i juz takie akcje :(
A co do podglądu zdjęć spotkał się ktoś z takim problemem ? bo powiem wkurza mnie to bardziej niż te błyski bo chesz komuś pookazać jak wyszło zdjęcie a tu aparat mieli i szwankuje :)
Chyba wykonam telefon do serwisu bo aparat na gwarancji może coś mądrego powiedzą
sprawdź działanie z inną kartą pamięci i przetestuj kartę na kompie pod względem szybkości odczytu i zapisu.
nic takiego nie zaobserwowałem...na pewno nie jest to "znany" problem...
Mi tak też się dzieje czasem. Jednak tylko i wyłącznie gdy mam nieoryginalnego gripa podpiętego z baterią. Gdy Grip jest pusty nie ma takiego problemu. Jako, że aparat dość długo wytrzymuje na 1 baterii grip z chin słuzy tylko jako pionowy uchwyt, a nie dodatkowe jako źródło zasilania.
Czuły ten D300s na niefirmowe akcesoria. Widzę też, że nie jestem sam z takim dziwnym zachowaniem d300s.
Witam ! chyba taka przypadłość d300s i sb900 mi też to się zdarza bardzo rzadko ale potrafi kilka razy błysnąć bez powodu a zestaw wszystko oryginalne ! jak w stopce
krzysztof jot
07-04-2011, 22:32
sprawdź działanie z inną kartą pamięci i przetestuj kartę na kompie pod względem szybkości odczytu i zapisu.
???
i błyski bywają samoczynne, bywał czesto opisywany ten problem na forum w układzie z D300, ale i D300s ma podobnie, i "samowyzwalanie" czasem bywa i nikt nie potrafi powiedzieć WHY... a ta sprawa podglądu - to tez wydaje mi się, że trafis sie podobny układ przyczynowo-skutkowy, ale to w "amoku" jakiego reporterskiego działania, i nie zawracałem sobie tym nigdy głowy - nie przejmuj sie tym, przewaliłem już z 8 szt D300 - wszystkie zachowywały się podobnie....
mazurkiewiczm
08-04-2011, 11:00
witam .mi zdarzały się podobne sytuacje ,ale dotyczyły współpracy nikona D200 i SB 800 .Polegało to na wyzwalaniu serii błysków bez wyzwalania migawki .Zniknęło dopiero po wizycie w serwisie i wyczyszczeniu styków .Po kilku następnych tysiącach zdjęć problem pojawił się ponownie.W D300 nigdy nic takiego się nie zdarzyło.
U mnie nic takie się nie zdarza, a nie masz czasem zbyt dużego luzu na stopce? Mozę jakieś zwarcie się robi?
Witam :smile: Po kilku imprezach gdy aparacik pstrykał przez długi czas zdjęcia ... czasami nie chce aparat wejść w tryb podglądu zdjęć , jak wejdzie to tylko mignie zdjęcie i gaśnie .
Zauważyłem, że problem pojawiać się może (ale nie musi) w sytuacjach, kiedy podczas tzw. sesji aparat często przechodzi ze stanu gotowości do uśpienia. W moim przypadku wystarcza zwykłe wyłączenie sprzętu na czas dłuższego przestoju.
nokinnikon
18-05-2011, 17:05
U mnie nic takie się nie zdarza