PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon P100+Flycam,Glidecam i inne stabilizatory ruchu

cinek83
03-04-2011, 13:27
Hej,

Mam pytanie. Znalazlem stabilizator ruchu Flycam Nano do nagrywania stabilnych ujec.Posiadam Nikona P100 i zamierzam zakupic taki stabilizator.Pytanie jest taki czy do Nikona P100 mozna zamocowac taki stabiliztor?Czy wogóle mozna zamocowac jakis stabilizator?Prosze o pomoc.

superkomornik
03-04-2011, 15:08
Prawdopodobnie nie zadziała, aparat będzie za lekki.

Trudnoonazwe
09-04-2011, 20:41
Nano jest chyba "do 1kg" i nie ma w specyfikacji wagi minimalnej więc jeśli przeciwwagę da się dopasować, to czemu nie?
Ja mam natomiast pytanie czy nano sprawdzi się w filmowaniu cięższym sprzętem (d7k + n18-200), tu widać, że całkiem nieźle:
http://fotoblogia.pl/2011/01/22/flycam-nano-testy-taniej-stabilizacji-do-lustrzanek-filmowych-wideo
ale może ktoś z Forum ma doświadczenie z nano? Podobają mi się wymiary tego urządzenia (potrzebny na wycieszki) ale jakość stabilizacji jest ważniejsza :)

cinek83
15-04-2011, 18:06
Witam,

Zakupiłem własnie tego Flycama Nano wraz z szybko złaczką.w ten weekend będe testował.Dam znać jak poszły testy.

starosta
16-04-2011, 01:46
Czekam na wyniki testu, także jestem zainteresowany zakupem.

Trudnoonazwe
17-11-2011, 00:44
Nano używam od maja, nakręciłem już sporo materiału. Głównie podczas objazdu Europy. W takich warunkach sprawdził się świetnie. Co prawda nie noszę go w plecaku (a da się!) ale można go nosić w ręku dosyć długo. Np zwiedzałem tak 1/4 Luwru (czyli na prawdę dużo!) i nie narzekałem. Jakość stabilizacji (w moim przypadku d7k + sigma 1020) jest średnia, na aparacie filmy wyglądają bardzo stabilnie, na komputerze widać braki w płynności. Bardzo ciężko jest wyważyć to urządzenie ponieważ nie ma mikroregulacji, trzeba odkręcać 4 śrubki, starać przesunąć o włos po czym cofać bo przeskoczył o kilka mm :) i znów zakręcać, sprawdzać i znów korygować itp. Pomagają nieco filmy z netu (wyważać trzeba kiedy środek ciężkości jest blisko łożyska, a używać na odsuniętym w dół). Ze względu na te kłopoty nawet nie próbowałem zmieniać obiektywu a efekt uzyskany szerokim kątem najbardziej mi się podoba.