PDA

Zobacz pełną wersję : D300 i hot pixele po zakupie - co z tym zrobić?

respberry90
02-04-2011, 17:35
To mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich!

Zakupiłam pare dni temu na allegro nikona D300, dziś przyszedł pocztą. Zrobiłam kilka fotek w tym na ISO 1600 i na kompie zauważyłam że na zdjęciu są dwa hot pixele, czerwony i zielony. Po głębszym sprawdzeniu problemu wywnioskowałam że pojawiają się tylko na wysokich czułościach i tylko na ciemnych powierzchniach je widać. Załączam zdjęcie gdzie w prawym górnym rogu zdjęcia je widać wyraźnie:

http://www.fragmania.pl/files/1.JPG

Jeden pixel czerwony jest na stopce monitora, drugi zielony na klawiaturze.

Aparat wylicytowałam za 2500zł, i biorę pod uwagę dwie opcje teraz: oddanie sprzętu i zwrot pieniędzy lub częściowy zwrot pieniędzy mający na celu zrekompensowanie tej wady. Sprzedawca zaproponował że zwróci 50zł za tego typu wadę, wydaje mi się że to troche mało.

Co wy byście zrobili? Czy tych pikseli z czasem pojawi się więcej? Czy te obecne z czasem będą się robić coraz bardziej widoczne? Obecnie czerwony widać już nawet na ISO200 ale baaardzo słabo, zielony nie, dopiero na wyższych ISO widać je obydwa i im wyższe ISO tym wyraźniej. Ile może obniżyć wartość aparatu taka wada?

Help! :)

wosik
02-04-2011, 17:49
no rzeczywiście na samych jpeg-ach mega mocno je widać, tez mam hot pixele na swoim D80 ale zazwyczaj robie w rawach a Camera RAW w jakis sposob maskuje te hot pixele i zlewają sie z kolorem w pobliżu, slyszalem kiedyś o tym, że powinno się oddać do serwisu matrye z hot pixelami bo moze pojawić się ich więcej ale przecież to nie pryszcze, żeby się rozprzestrzenialy, opcje są dwie moim zdaniem, albo bedziesz wywolywac RAW-y i tam nie widac tych pixeli albo bedziesz stemplowac w sumie duzo nie ma albo zwrot kasy, 50zl to ten ktoś może sobie w .... wsadzić, za 2500zl chyba D300 nie uraczysz wiec trudno powiedziec, ja tam bym z tym żyl

ToM78
02-04-2011, 17:57
jak focisz w NEF to polecam http://www.pixelfixer.org/

respberry90
02-04-2011, 18:01
ok, polecacie żeby z tym żyć, aparat wizualnie jest w bdb stanie, przebieg 50 000, gumy wszystkie ok, cały zestaw sklepowy. Poza pixelami nie ma sie czego uczepić (przynajmniej narazie nic nie znalazłam więcej). Kupilibyście taki aparat za 2500zł wiedząc o tych dwóch pixelach?

Robię zdjęcia ogólnie tylko w NEF, ale te robiłam w JPG bo upgrade'uję PS na CS5 i jeszcze go nie zainstalowałam dlatego nie mam czym otwierać rawów - stąd pierwsze fotki testowe poszły w JPG, nie wiem jak pixele zachowają się jak sie będzie robić w RAW, to jeszcze sprawdzę.

hostman22
02-04-2011, 18:39
daj redukcję szumu z off na low, to ich powinno już nie być ;)

Kundzior
02-04-2011, 18:42
Mapowanie w serwisie na Podstępu jest za free. Tak to jest z Allegro:) Sprawdź ile naśmigane masz na puszce.

Drogis
02-04-2011, 18:50
Przede wszystkim nie ma co panikować. Nawet nowe aparaty miewają hot-pixele.

Jeżeli bywasz czasami w Warszawie, wpadnij do serwisu na ul.Postępu i od ręki, za darmo Ci je zmapują.
Jeżeli nie, a ciągle będzie Ci na tym zależało, możesz zawsze wysłać do nich aparat (oczywiście trzeba to najpierw z nimi uzgodnić) - zapłacisz za wysyłkę kilkadziesiąt złotych i po kłopocie.

kZC_
02-04-2011, 18:58
ja bym mapował w serwisie :) np w Łodzi na piotrkowskiej mapują od ręki.

respberry90
02-04-2011, 19:26
w Rzeszowie jest jakiś foto serwis na bocznej Mickiewicza, ale wątpie żeby zrobili mi to za free.. w Warszawie robią takie rzeczy za darmo mimo że gwarancja już dawno wygasła? na czym to mapowanie polega? Jak bym tam pojechała osobiście i dała im aparat to bym mogła tego samego dnia, ewentualnie dzień później go odebrać czy to potrwa tydzień-dwa?

hostman22 - w JPG tak (jeśli wogóle to pomoże) ale w NEF dalej będą.

Kundzior - 50 000 pisałam wyżej. A z allegro jest jak jest, było dzwonione do sprzedawcy przed licytowaniem i miało być wszystko w 100% ok. Ale sprzedawca robił nim śluby także wątpie żeby tego nie widział, wkońcu po to miał D300 żeby wysokie ISO w kościele dawać, nieraz napewno zauważył te pixele.

Walle
02-04-2011, 19:26
W poprzedniej puszce miałem 3 (dwa niebieskie i czerwony) od nowości.
Widziałem je tylko po powiększeniu i gdy znajdowały się na ciemnym tle.
Moim zdaniem szkoda czasu na wysyłanie puszki do W-wy, no chyba że będziesz w okolicy przy okazji.
Natomiast co do samej transakcji, to sprzedający powinien był Cię o tym poinformować.
Jeśli tego nie zrobił, to na Twoim miejscu, negocjowałbym jakieś zadość uczynienie.
Dla mnie te 50 PLN byłoby OK, ale to moje zdanie.

somrozen
02-04-2011, 20:00
ja bym zażądał od sprzedawcy zwrotu min kosztów wysłania do serwisu i usunięcia usterki, albo zwrot całej kwoty, sam fakt, że sprzedawca zataił hot piksle skłania do przemyśleń, pytanie co jeszcze zataił a jeśli wyjdzie to po 10 dniach od zakupu...to co wtedy zrobisz?, dzwoń zażądaj pokrycia kosztów i niech to potwierdzi w mailu, tak na wszelki wypadek, takie jest moje zdanie

seba
02-04-2011, 20:06
nikt nie wziął pod uwagę opcji że matryca mogła już być mapowana wcześniej i dlatego aparat trafił na aledrogo?

nie ma rzeczy tanich i dobrych jednocześnie.

respberry90
02-04-2011, 20:13
to była licytacja więc ostateczną cenę tworzą ludzie licytujący a nie sprzedawca. Mogł ktoś kliknąc 3000, wtedy by było że nie był tani, więc łączenie jego stanu (który, jeśli chodzi o pixele, nikomu znany nie był) z jego ceną troche sie mija z celem...

co z tym mapowaniem? jak zawioze to osobiście będąc gdzieś w okolicach wawy to zrobią mi to w jeden dzień czy i tak trzeba im to będzie zostawić na pare dni, tydzień, dwa? pisaliście że od ręki to zrobią, rozumiem więc że w ten sam dzień oddaję i odbieram zrobiony sprzęt?

somrozen
02-04-2011, 20:17
jak myślisz, jak przebiegła by licytacja gdyby napisał w aukcji: "tylko 2 hot pixle na matrycy, ale to pikuś", liczył że kupujący odpuści lub nie zauważy, a to już jest nieuczciwe...podtrzymuje swoje zdanie

seba
02-04-2011, 20:25
zgadzam się z kolegą wyżej.

jeżeli ktokolwiek myśli że na aledrogo można kupić okazyjnie tego typu sprzęt jest w dużym błędzie "poprawione" :) - cwaniak na cwaniaku tam wystawiaja aukcje.

ogarnij serwis to jest najważniejsze - jak zrobią mapowanie, sprawdzą przy okazji czy tam nie grzebane już było i będzie wiedział czy kwota którą zapłaciłeś jest okazyjna.

Erie
02-04-2011, 20:28
ja bym zażądał od sprzedawcy zwrotu min kosztów wysłania do serwisu i usunięcia usterki, albo zwrot całej kwoty, sam fakt, że sprzedawca zataił hot piksle skłania do przemyśleń, pytanie co jeszcze zataił a jeśli wyjdzie to po 10 dniach od zakupu...to co wtedy zrobisz?, dzwoń zażądaj pokrycia kosztów i niech to potwierdzi w mailu, tak na wszelki wypadek, takie jest moje zdanie

a co ma 10 dni do zakupu na aukcji?

a do autora wątku - po prostu mapowanie hotów w Wawie kiedyś przejazdem jak będziesz, teraz bym się tym nie przejmował, co najwyżej użyć programu podanego powyżej

Passiv
02-04-2011, 20:42
Nie przejmuj się tym, używaj puszki i ciesz się nią, jak będziesz w Wawie to zawitaj do serwisu i tyle. Oni mają większe zmartwienie http://optyczne.pl/3811-nowo%C5%9B%C4%87-Hot_piksele_nie_tylko_u_Pentaksa_K20D....html

somrozen
02-04-2011, 20:43
a co ma 10 dni do zakupu na aukcji?

a tyle, że odsyła i bez gadania MUSI oddać kasę, takie prawo

AlleG
02-04-2011, 20:45
10 dni ma sie do zakupu przedmiotów nowych, w sklepach, wysyłkowo. ;)

somrozen
02-04-2011, 20:48
10 dni ma sie do zakupu przedmiotów nowych, w sklepach, wysyłkowo. ;)

z całym szacunkiem dla kolegi, życzyłbym sobie tylko takich klientów
a prywatnie radzę doczytać :)
Irek

Erie
02-04-2011, 20:55
a tyle, że odsyła i bez gadania MUSI oddać kasę, takie prawo

aha, a jakie to prawo jesli można prosić o dokładne wskazanie będę wdzięczny...

bo jesli chodzi o powołanie się na ustawę o sprzedaży konsumenckiej to niestety nie ma ona zastosowania w przypadku zakupów na aukcjach, tylko w przypadku zakupu przez konsumenta od podmiotu gospodarczego i w dodatku poza siedzibą firmy, czyli np. kupowanie w sklepie internetowym, na allegro przy opcji kup teraz (nie wszystkich jednakże, bo musi to być od podmiotu gospodarczego, a nie od osoby prywatnej)

Andrus
02-04-2011, 20:56
Z choinki spadliscie? ja na tym zdjeciu nic nie widze, rob zdjecia i olej temat. Padly 2.... to masz jeszcze 12MP-2 ;)

OOOO! Zrob sobie zdjecia dekielka: NEF, 30sek, iso200 - patrzac na 1 post to pewnie od razu typa do sadu podasz ;)

AlleG
02-04-2011, 20:58
z całym szacunkiem dla kolegi, życzyłbym sobie tylko takich klientów
a prywatnie radzę doczytać :)
Irek

pozwole sobie zacytować:

To zależy od tego, od kogo kupiłeś towar (zakładamy, że kupiłeś go prywatnie, jako osoba fizyczna), więc:

-jeśli od firmy, to przysługuje ci 10 dniowy termin, w którym możesz oddać towar, bez podania powodu. Więcej:--> http://forumprawne.org/prawa-konsume...onsumenta.html albo wizyta u najbliższego Rzecznika Konsumentów po bezpłatną poradę.

-jeśli od osoby fizycznej, to masz w stosunku do sprzedawcy uprawnienia z tytułu rękojmi - Art.556. do 576. - USTAWA z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny. W tym przypadku możesz na początek tylko zareklamować towar, a jeśli sprzedawca go nie naprawi lub wymieni - dopiero wtedy zwrócić - szczegóły Art.560.kc.
O ile w aukcji odpowiedzialność z tytułu rękojmi nie była wyłączona.

Natomiast ustawa:

Ustawa:
Art. 6. 1. Umowy zawierane z konsumentem bez jednoczesnej obecności obu stron, przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość, w szczególności formularza zamówienia niezaadresowanego lub zaadresowanego, listu seryjnego, reklamy prasowej z wydrukowanym formularzem zamówienia, katalogu, telefonu, radia, telewizji, automatycznego urządzenia wywołującego, wizjofonu, wideotekstu, poczty elektronicznej, telefaksu, są umowami na odległość, jeżeli kontrahentem konsumenta jest przedsiębiorca, który w taki sposób zorganizował swoją działalność.
2. Propozycja zawarcia umowy w postaci oferty, zaproszenia do składania ofert lub zamówień albo do podjęcia rokowań powinna jednoznacznie i w sposób zrozumiały informować o zamiarze zawarcia umowy przez tego, kto ją składa.
3. Posłużenie się wizjofonem, telefaksem, pocztą elektroniczną, automatycznym urządzeniem wywołującym i telefonem w celu złożenia propozycji zawarcia umowy może nastąpić wyłącznie za uprzednią zgodą konsumenta.

Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Art. 8. 1. Umowa o świadczenie ciągłe lub okresowe może być zawarta na czas oznaczony albo nieoznaczony.
2. Umowę zawartą na czas dłuższy niż rok poczytuje się po upływie tego terminu za zawartą na czas nieoznaczony.
3. Jeżeli czas trwania umowy nie jest oznaczony, każda ze stron może ją wypowiedzieć bez wskazania przyczyn, z zachowaniem terminu miesięcznego, chyba że strony zastrzegły krótszy termin wypowiedzenia.

Art. 9. 1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o:
1) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy oraz organie, który zarejestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany,
2) istotnych właściwościach świadczenia i jego przedmiotu,
3) cenie lub wynagrodzeniu obejmujących wszystkie ich składniki, a w szczególności cła i podatki,
4) zasadach zapłaty ceny lub wynagrodzenia,
5) kosztach oraz terminie i sposobie dostawy,
6) prawie odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, ze wskazaniem wyjątków, o których mowa w art. 10 ust. 3,
7) kosztach wynikających z korzystania ze środków porozumiewania się na odległość, jeżeli są one skalkulowane inaczej niż wedle normalnej taryfy,
8) terminie, w jakim oferta lub informacja o cenie albo wynagrodzeniu mają charakter wiążący,
9) minimalnym okresie, na jaki ma być zawarta umowa o świadczenia ciągłe lub okresowe,
10) miejscu i sposobie składania reklamacji,
11) prawie wypowiedzenia umowy, o którym mowa w art. 8 ust. 3.
2. Informacje, o których mowa w ust. 1, powinny być sformułowane jednoznacznie, w sposób zrozumiały i łatwy do odczytania.
3. Przedsiębiorca jest obowiązany do potwierdzenia konsumentowi na piśmie informacji, o których mowa w ust. 1, najpóźniej w momencie rozpoczęcia spełniania świadczenia.
4. Obowiązek określony w ust. 3 nie dotyczy jednorazowych świadczeń, które same są spełniane przy użyciu środków porozumiewania się na odległość i za które rachunek wystawia osoba fizyczna lub prawna, która w ramach swojego przedsiębiorstwa udostępnia co najmniej jeden środek porozumiewania się na odległość, dostępny dla konsumenta i przedsiębiorcy (operator środków porozumiewania się), z wyjątkiem jednak informacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1.

Art. 10. 1. Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia.
2. W razie braku potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust. 1, termin, w którym konsument może odstąpić od umowy, wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia. Jeżeli jednak konsument po rozpoczęciu biegu tego terminu otrzyma potwierdzenie, termin ulega skróceniu do dziesięciu dni od tej daty.
3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu, o którym mowa w art. 7 ust. 1,
2) dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania,
3) umów dotyczących świadczeń, za które cena lub wynagrodzenie zależy wyłącznie od ruchu cen na rynku finansowym,
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,
5) świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu,
6) dostarczania prasy,
7) usług w zakresie gier losowych i zakładów wzajemnych.

Art. 11. 1. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia.
2. Umowa powinna określać miejsce i sposób składania reklamacji, nie powodujące nadmiernych trudności lub kosztów po stronie konsumenta.

Art. 12. 1. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez konsumenta oświadczenia woli o zawarciu umowy.
2. Jeżeli przedsiębiorca nie może spełnić świadczenia z tego powodu, że przedmiot świadczenia nie jest dostępny, powinien niezwłocznie, najpóźniej jednak w terminie trzydziestu dni od zawarcia umowy, zawiadomić o tym konsumenta i zwrócić całą otrzymaną od niego sumę pieniężną.
3. W wypadku gdy przedsiębiorca nie może wykonać zobowiązania z powodu choćby przejściowej niemożności spełnienia świadczenia o właściwościach zamówionych przez konsumenta, przedsiębiorca może, jeżeli zawarto takie zastrzeżenie w umowie, zwolnić się z zobowiązania przez spełnienie świadczenia zastępczego, odpowiadającego tej samej jakości i przeznaczeniu oraz za tę samą cenę lub wynagrodzenie, informując zarazem konsumenta na piśmie o jego prawie nieprzyjęcia tego świadczenia i odstąpienia od umowy, ze zwrotem rzeczy na koszt przedsiębiorcy.
4. W wypadku, o którym mowa w ust. 3, konsument ma prawo odstąpić od umowy w sposób i na zasadach określonych w art. 7. Zwrot rzeczy następuje w takim wypadku na koszt przedsiębiorcy.

Art. 13. 1. W wypadku odstąpienia od umowy przez konsumenta przedsiębiorca ma obowiązek poświadczyć na piśmie zwrot świadczenia.
2. Jeżeli świadczenie konsumenta ma być spełnione z wykorzystaniem kredytu lub pożyczki udzielonych przez przedsiębiorcę albo gdy umowa przewidywała wykorzystanie kredytu udzielonego na podstawie porozumienia kredytodawcy z przedsiębiorcą, odstąpienie od umowy zawartej na odległość jest skuteczne także wobec umowy kredytu lub pożyczki zawartej przez konsumenta.

Art. 14. Konsument może żądać unieważnienia, na koszt przedsiębiorcy, zapłaty dokonanej kartą płatniczą w razie niewłaściwego wykorzystania tej karty w wykonaniu umowy zawartej na odległość. Nie uchyla to obowiązku naprawienia konsumentowi poniesionej przez niego szkody.

Art. 15. Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.

Art. 16. 1. Przepisów o umowach zawieranych na odległość nie stosuje się do umów:
1) z wykorzystaniem automatów sprzedających,
2) z wykorzystaniem innych automatów umieszczonych w miejscach prowadzenia handlu,
3) dotyczących inwestycji kapitałowych,
4) ubezpieczenia, w tym o członkostwo w otwartych funduszach emerytalnych, oraz reasekuracji,
5) związanych z wykonywaniem czynności bankowych oraz takichże czynności dokonywanych przez spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe,
6) rent,
7) dotyczących terminowych operacji finansowych i opcji,
8) zawartych z operatorami telekomunikacji przy wykorzystaniu publicznych automatów telefonicznych,
9) dotyczących nieruchomości, z wyjątkiem najmu,
10) sprzedaży z licytacji.
2. Przepisów art. 9, 10 i art. 12 ust. 1 nie stosuje się do:
1) sprzedaży artykułów spożywczych dostarczanych okresowo przez sprzedawcę do mieszkania lub miejsca pracy konsumenta,
2) świadczenia, w ściśle oznaczonym okresie, usług w zakresie zakwaterowania, transportu, rozrywek, gastronomii; w wypadku rozrywek na świeżym powietrzu przedsiębiorca może zastrzec także wyłączenie obowiązku zawiadomienia o niemożności spełnienia świadczenia, o którym mowa w art. 12 ust. 2, jednak tylko we wskazanych w umowie okolicznościach.

Art. 17. Nie można w drodze umowy wyłączyć lub ograniczyć praw konsumenta określonych w art. 1-16, także w razie dokonania wyboru prawa obcego.

mówi o przedmiotach NOWYCH, NIe pochodzacych z licytacji (wyboldowane)

Możesz mnie poprawić, z przyjemnością dowiem się czegoś nowego.
Pozdrawiam, Piotrek.

respberry90
02-04-2011, 21:00
ja np gdybym wiedziała że są jakiekolwiek hot pixele na matrycy, nawet jeden, to bym nie kupiła aparatu. teraz już jest tak jakby po frytkach, bo aparat jest już u mnie, w sumie mogę żądać zwrotu bo i mam takie prawo, ale stwierdziłam na spokojnie że będę z tym żyć, a jak będę do siostry jechać to wstąpię na Postępu i sprawę załatwię.

tylko kwestia obniżenia wartości tego sprzętu, licytowałam sprzęt w 100% sprawny, bez żadnych wad technicznych, zapłaciłam również za taki I TU NIE WAŻNE ILE, CZY 2500 CZY 3500, BO MIAŁ BYĆ SPRAWNY, więc teraz kiedy hot pixele wyszły na jaw pasowałoby to jakoś zrekompensować...

wielu tu pisze żeby sobie dać spokój ze zwrotem cześci pieniędzy, ale myślę że jak by przyszło im za pare miesięcy kupić ode mnie tą puszkę to wtedy by sobie życzyli niższej ceny no bo przecież wadę ma prawda? zaraz były by teksty że za tyle ile ja chce to idealne chodzą a z hot pixelami powinny być tańsze i zacznie sie targowica. i właśnie pod tym kątem chciałbym to rozpatrzeć i o odpowiednią sumę poprosić sprzedającego, tak żeby nie stracić na tym aparacie nie wiadomo ile właśnie przez te pixele przy późniejszej sprzedaży.

do 3000zł dochodzą ceny D300 z przebiegiem max kilkanaście tys, w nienagannym stanie wizualnym i 100% sprawnym technicznie. za 2400-2600 chodzą z większym przebiegiem i lekko wyeksploatowanymi gumami, za sprzet z kosmicznym przebiegiem albo jakimiś wadami technicznymi ja bym dała nie więcej niż 2200, a i to bym się zastanawiała bo wszystko zależałoby od danej wady... dlatego 50zł upustu z 2500 wydaje mi się upustem zbyt małym, no ale to jeszcze przemyślę.

PS. Andrus - tak, spadłam z choinki, bo jak ktoś mi mówi że sprzęt 100% sprawny to rozumiem że 100% sprawny, ale widać nie dla wszystkich 100% znaczy 100% :) jak bym wiedziała o uszkodzeniach to ok, wiem co kupuję, ale wkurza mnie jak wiem że kupuję sprawny sprzęt a potem znajduję 'skarby' :| wiem że te pixele to drobnostka, tym bardziej że mapują to za free, ok - nie bede sie juz bujać z oddawaniem sprzetu sprzedawcy, ale to nie zmienia faktu że powinien o tym fakcie na aukcji napisać.

somrozen
02-04-2011, 21:01
to może by uciąc temat 10 dniowego zwrotu mały przykład: http://wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542,5651965,Kupujac_cos_przez_internet_masz_10 _dni_na_zwrot_towaru.html
ale nie odbiegajmy za bardzo od tematu, każdy rodzaj sprzedaży przez internet jest formą kupna-sprzedaży, i każdy zakup "nieorganoleptyczny" nakłada na Sprzedawcę obowiązek przyjęcia zwrotu bez uzasadnienia, ciekawskich odsyłam do Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176) wraz z pózniejszymi zmianami, ewentualny kontakt z Rzecznikiem Praw Konsumenta w swoim mieście
Irek

Erie
02-04-2011, 21:08
to może by uciąc temat 10 dniowego zwrotu mały przykład: http://wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542,5651965,Kupujac_cos_przez_internet_masz_10 _dni_na_zwrot_towaru.html
ale nie odbiegajmy za bardzo od tematu, każdy rodzaj sprzedaży przez internet jest formą kupna-sprzedaży, i każdy zakup "nieorganoleptyczny" nakłada na Sprzedawcę obowiązek przyjęcia zwrotu bez uzasadnienia, ciekawskich odsyłam do Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176) wraz z pózniejszymi zmianami, ewentualny kontakt z Rzecznikiem Praw Konsumenta w swoim mieście
Irek

gratuluję, a ja odsyłam do elementarza i nauki czytania, bo ta ustawa nie dotyczy AUKCJI o czym cały czas parę osób stara się Ciebie przekonać - przeczytaj powyżej masz jej treść - art. 16 pkt. 1.10

somrozen
02-04-2011, 21:39
Panowie, nie ma sensu argumentować się ustawami, punktami, niech respberry90 podejdzie jak napisałem wcześniej do Rzecznika Praw Konsumentów w swojej miejscowości, doradzi mu najrzetelniej co zrobić by rozegrać to jak najlepiej dla niego, to mój ostatni post w tym temacie
Irek

respberry90
02-04-2011, 21:46
spokojnie, nie będzie potrzebny aż rzecznik praw konsumentów :)

podjęłam decyzję że aparat u mnie zostanie, pytanie jak spadnie jego wartość przy takiej wadzie jak te dwa hot pixele? Ile można zarządać od sprzedawcy? już dwie opinie na ten temat przeczytałam może ktoś jeszcze sie wypowie?

Erie
02-04-2011, 22:17
Panowie, nie ma sensu argumentować się ustawami, punktami, niech respberry90 podejdzie jak napisałem wcześniej do Rzecznika Praw Konsumentów w swojej miejscowości, doradzi mu najrzetelniej co zrobić by rozegrać to jak najlepiej dla niego, to mój ostatni post w tym temacie
Irek

i co rzecznik poradzi? Nic, Respberry straci tylko czas i kasę na dojzad - rzecznik powie mu dokładnie to co napisano powyżej - niestety aukcja i tyle, nie ma zwrotu w świetle prawa. Można się próbować dogadać samemu ze sprzedawcą, ale szczerze mówiąc naprawde nie ma o co się martwić - to są dwa hoty, które usunie się w parę sekund za pomocą dowolnego narzędzia w stylu wymienionego powyżej do edycji nefów, PSa, czy też NXa

Respberry dowiedz się jedynie czy ten aparat był już mapowany, bo jeśli nie i zrobił te kilkadziesiąt tysięcy klatek i ma całe dwa hoty to nie ma się czym przejmować. Jak sprzedawca oferuje Ci te 50 zł to weź, wypij ze dwa piwa i będą hoty zmapowane ;). A w międzyczasie rób zdjęcia (z ewentualnymi hotami), a nie zdjęcia hotom ;).

hostman22
02-04-2011, 22:18
hostman22 - w JPG tak (jeśli wogóle to pomoże) ale w NEF dalej będą.

pomoże

spokojnie, nie będzie potrzebny aż rzecznik praw konsumentów :)
podjęłam decyzję że aparat u mnie zostanie, pytanie jak spadnie jego wartość przy takiej wadzie jak te dwa hot pixele? Ile można zarządać od sprzedawcy? że co?
już dwie opinie na ten temat przeczytałam może ktoś jeszcze sie wypowie?

A prosiłaś o sample? Pytałaś się sprzedawcy o aspekty które Ciebie interesują?
Jeżeli tego nie zrobiłaś to:
Bo de facto, aparat jest sprawny (pewnie jest jakaś norma ISO odnosząca się do ilości badpixeli na matrycach foto).
Chcesz sprzęcior jak spod igły, trzeba było kupić nówkę i dodatkowo sprawdzić w sklepie (bo wysyłkowo też mogłaś dostać aparat pachnący fabryką z dwoma subpixelami).
Jeżeli sprzedawca pójdzie na jakiś kompromis, to ukłon dla niego.
A tak naprawdę bardziej bym się martwił tym przebiegiem 50k, niż tymi pixelami. Z koloru to są suby, jak mocno Ciebie rażą wyślij na serwis, abyś za pół roku jak pojedziesz nie usłyszała, że się nie da ;) (najczarniejszy scenariusz).
(nie wiem czy d300 gdzieś odnotowuje fakt "bycia w serwisie", tutaj muszą już mądrzejsi ode mnie się wypowiedzieć)

respberry90
02-04-2011, 22:39
hostman22 - literówka, zdarza sie każdemu :P

Nie prosiłam o sample, dzwoniłam i pytałam czy sprzęt jest w 100% sprawny, po odpowiedzi że jest nie prosiłam o szczegóły. Gdybym usłyszała że nie jest, wtedy prosiłabym o próbki aby zobaczyć jak duży jest problem. Sprzęt de facto nie jest sprawny, bo jak by na to nie patrzeć hot pixele nie są normą, występują często, ale normą tego nazwać nie można. Nie musi być sprzęcior jak spod igły, zależało mi poprostu na tym żeby był taki jaki miał być wg zapewnień sprzedawcy (np wiedziałam że guma była podklejana, wiedziałam o przebiegu 50k itp.).

Sorry że wogóle zadałam to pytanie (ile można zażądać od sprzedawcy), może skończmy temat skoro jest bez celu i powinnam skakać z radości że wogóle aparat działa :)

PS. nie będę robić zamieszania jeśli nie znajdę innych rażących wad i skończy się na tych 50zł zwrotu, to takie info dla zainteresowanych.

AlleG
02-04-2011, 22:45
A czy wziąłeś pod uwagę, że 1 właściciel robił tylko w RAW'ach, i np acr sam usuwa hot'y?
tak z głupa pytam...

hostman22
02-04-2011, 22:51
hostman22 - literówka, zdarza sie każdemu :P

Nie prosiłam o sample, dzwoniłam i pytałam czy sprzęt jest w 100% sprawny, po odpowiedzi że jest nie prosiłam o szczegóły. Gdybym usłyszała że nie jest, wtedy prosiłabym o próbki aby zobaczyć jak duży jest problem. Sprzęt de facto nie jest sprawny, bo jak by na to nie patrzeć hot pixele nie są normą, występują często, ale normą tego nazwać nie można. Nie musi być sprzęcior jak spod igły, zależało mi poprostu na tym żeby był taki jaki miał być wg zapewnień sprzedawcy (np wiedziałam że guma była podklejana, wiedziałam o przebiegu 50k itp.).

Sorry że wogóle zadałam to pytanie (ile można zażądać od sprzedawcy), może skończmy temat skoro jest bez celu i powinnam skakać z radości że wogóle aparat działa :)

PS. nie będę robić zamieszania jeśli nie znajdę innych rażących wad i skończy się na tych 50zł zwrotu, to takie info dla zainteresowanych.

to w ogóle, wyszłaś na swoje i możesz być zadowolona, nic tylko robić zdjęcia i cieszyć się z nabytku :D

A czy wziąłeś pod uwagę, że 1 właściciel robił tylko w RAW'ach, i np acr sam usuwa hot'y?
tak z głupa pytam...
lub nx ;), ale sama autorka wątku napisała, że przed zakupem nie sprawdziła sampli.

respberry90
02-04-2011, 23:04
hmm, jak będę kiedyś sprzedawać aparat napiszę na aukcji że jest w 100% sprawny, choć faktycznie nie będzie dzialać np przycisk funkcyjny i lampa wbudowana. gdy ktoś to kupi i napisze do mnie z reklamacją, odpowiem że przecież nie pytał się "o te aspekty które go interesują", ja przycisku funkcyjnego ani lampy wbudowanej nie używałam, więc skąd miałam wiedzieć że nie działają? trzeba było spytać konkretnie o lampę i przycisk Fn, to bym odpowiedziała :) też poradzę tej osobie żeby cieszyła się że w ogóle sprzęt działa i zdjęcia robi :D niech się cieszy z nabytku :)

pozdrawiam wszystkich, temat do zamknięcia ;)

PS. wiem że lampy ani guziczka za free na Postępu nie wymienią tak jak to sie ma z mapowaniem matrycy, ale tak jak dla mnie brzmią niektóre Wasze wypowiedzi.... ;) pozdrawiam raz jeszcze :)

AlleG
02-04-2011, 23:08
Well, skąd tyle goryczy?

Ja tylko zauważam, ze była kiedys na forum akcja p.t koles sprzedał aparat (był 2 alb 3 włascicielem) ze zjaraną lampą wbudowaną.

o czym twierdził ze nie wiedział. i tak pomyslalem sobie. mialem 3 nikony. w żanym nie użyłem wbudowanej lampy, nigdy, w 700 lampa jest tak dziewicza ze az nie otwierana.
i odpowiedziałem sobie prosto na zadane przez siebie pytanie "czy też by mi sie mogło to zdarzyc" - TAK! bo w życiu bym wbudowanej lampy nie sprawdzał, w ogóle zapomniałem ze takie cos istnieje w aparacie.

to taka drobna dygresja.

P.

Passiv
02-04-2011, 23:21
Za 2 pixele to chyba nie ma podstaw do gwarancji, ja u siebie mam podobno 14 hotów i gdyby nie sprzedawca to bym się o tym nie dowiedział, a za puszkę dałem trochę więcej. Żyj rób zdjęcia i ciesz się, że sprzedawca jest ok, bo przyznał się do "błędu" i jest w stanie zwrócić część kwoty.

hostman22
02-04-2011, 23:26
hmm, jak będę kiedyś sprzedawać aparat napiszę na aukcji że jest w 100% sprawny, choć faktycznie nie będzie dzialać np przycisk funkcyjny i lampa wbudowana. gdy ktoś to kupi i napisze do mnie z reklamacją, odpowiem że przecież nie pytał się "o te aspekty które go interesują", ja przycisku funkcyjnego ani lampy wbudowanej nie używałam, więc skąd miałam wiedzieć że nie działają? trzeba było spytać konkretnie o lampę i przycisk Fn, to bym odpowiedziała :) też poradzę tej osobie żeby cieszyła się że w ogóle sprzęt działa i zdjęcia robi :D niech się cieszy z nabytku :)

PS. wiem że lampy ani guziczka za free na Postępu nie wymienią tak jak to sie ma z mapowaniem matrycy, ale tak jak dla mnie brzmią niektóre Wasze wypowiedzi.... ;) pozdrawiam raz jeszcze :)

respberry90 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=48906) z całym szacunkiem ale suby, hoty mogą być w każdym body niezależnie od jego miejsca zakupu. Mapowanie jest za free, ustawienie w programie do obróbki raw jest za free. Jak za tydzień, rok, dwa nie będzie zwiększać się ich ilość to problemu nie ma.
(Sprzedawca mógł robić w jpg i dać ostrą redukcję szumów) kupowałaś od gościa który zarabia na tym więc pewnie spodziewałaś się profesjonalizmu po treści ogłoszenia (lub jesteś bardzo wymagającą babką ;) ).
Tak czy inaczej, jak lustro nie chlapie na matrycę, nic się nie przycina, nie ma niepokojących dźwięków, lub skaz ma matrycy nie do zmycia, to te dwa hoty naprawdę nie koniec świata (przy okazji wiesz na co zwracać uwagę na przyszłość, a najlepiej samemu sprawdzać przed zakupem :) ).
Wyślij go na serwis, niech go przetrzebią, usuną te błędne pixele i śpij spokojnie. Może sprzedawca pokryje koszt wysyłki albo oddaj i kup inny ;).

respberry90
03-04-2011, 01:07
zrobię tak jak mąż radzi (i wy zresztą też) i nie będę się tym przejmować. jak będę niedaleko Postępu to wstąpię i sprawę załatwię, jeśli sprzedawca zwróci część pieniędzy za aparat, plus dla niego za odrobinę uczciwości. pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem.

RAQ
03-04-2011, 08:03
W moim przypadku po miesiącu od zakupu w nowej puszcze wyszły 2 hoty na czułościach powyżej ISO1600. Olewam temat bo korzystam z Pixelfixer który mi te hoty elegancko usuwa, jak będę w warszawce to sobie zmapuję matrycę. Co do sprzedawcy, to moim zdaniem nie ma sensu kruszyć kopii, ale faktycznie mógł na aukcji wspomnieć o tych hotach i sposobach walki z nimi.

Pamiętaj, że nie ma gwarancji, że po zmapowaniu w serwisie matrycy po jakimś czasie nie wyjdą znowu jakieś hot piksele. Nie przejmuj się tym, tylko rób zdjęcia, hoty na zdjęciach przeważnie widzi tylko ten kto o nich wie.

Andrus
03-04-2011, 09:44

ale ten aparat jest w pelni sprawny.... kazdy aparat ma hot/bad itp. pixele, a jak fuksem nie ma to nabedzie je w pozniejszym okresie, ja nawet nie wiem czy ktorys z moich aparatow posiadal takie, a sprzedawalem jako wpelni sprawne. Czyli jestem oszustem?:)

niedzialajace przyciski to juz cos innego

jak kupujesz auto to tez sie klocisz o kazda ryske? jak wyjedziesz z salonu to juz beda brudne opony ;)

Kundzior
03-04-2011, 09:50
Ja na miejscu sprzedawcy nic bym nie zwracał. Sprzęt jest sprawny. Mapowanie darmowe, jedyne co widzę to małe obeznanie ze sprzętem kupującego, jak tez sprzedającego. Wszystko co chciał bym jeszcze napisać napisali poprzednicy.

wosik
03-04-2011, 09:52
wysililem sie przeczytalem caly watek...ide zrobic swoim aparatem jpg-a z off odszumianiem i zobacze ile mam hotow ;D

respberry90
03-04-2011, 10:51
sorry ze sie uniosłam ale miałam wczesniej 5 innych puszek nikona i żadna nie miała hot ani dead pixeli chociaż miały większy od mojego D300 przebieg i były starsze, nadal nie uważam tego za normy, teraz wszystko jest wporzo bo to ja kupiłam ten aparat - nie Wy, zobaczymy za parę miesięcy jak będę go chciała sprzedać, potencjalnego kupca składającego reklamację odeślę z kwitkiem do Was i tego wątku, to mu potłumaczycie co trzeba.

PS. ja rozumiem ze są ludzie dla których hot pixele to pikuś i którym chce sie to usuwac jakimiś programami dodatkowo, ale wy zrozumcie że ja należę jednak do tych osób które takich rzeczy nie lubią, i jak mam dostać 100% sprawny aparat to taki chcę dostać, a nie z wadami które można usunąć, nawet za free (i to nie do końca, bo do Wawy nie mam 5km a przesyłka to strata mojego czasu i pieniędzy bo zostanę na tydzień - dwa bez puszki).

Jak napisałam, puszka zostanie u mnie, będę miała nauczkę żeby specjalnie o to pytać przed zakupem następnej, ale nigdy nie zgodzę się z tym że aparat z hot pixelami jest w 100% sprawny. Sorry, ale nie.

Pozdrawiam!

Kundzior
03-04-2011, 10:57
Widły, z igły...

Forum to dobre miejsce....

Andrus
03-04-2011, 11:22
sorry ze sie uniosłam ale miałam wczesniej 5 innych puszek nikona i żadna nie miała hot ani dead pixeli chociaż miały większy od mojego D300 przebieg i były starsze, nadal nie uważam tego za normy, teraz wszystko jest wporzo bo to ja kupiłam ten aparat - nie Wy, zobaczymy za parę miesięcy jak będę go chciała sprzedać, potencjalnego kupca składającego reklamację odeślę z kwitkiem do Was i tego wątku, to mu potłumaczycie co trzeba.

PS. ja rozumiem ze są ludzie dla których hot pixele to pikuś i którym chce sie to usuwac jakimiś programami dodatkowo, ale wy zrozumcie że ja należę jednak do tych osób które takich rzeczy nie lubią, i jak mam dostać 100% sprawny aparat to taki chcę dostać, a nie z wadami które można usunąć, nawet za free (i to nie do końca, bo do Wawy nie mam 5km a przesyłka to strata mojego czasu i pieniędzy bo zostanę na tydzień - dwa bez puszki).

Jak napisałam, puszka zostanie u mnie, będę miała nauczkę żeby specjalnie o to pytać przed zakupem następnej, ale nigdy nie zgodzę się z tym że aparat z hot pixelami jest w 100% sprawny. Sorry, ale nie.

Pozdrawiam!
to kup nowy i walcz z serwisem ;)

respberry90
03-04-2011, 12:52
żeby nie zaczynać nowego wątku - to normalne że niezaleznie od tego jaki czas migawki ustawię - czy 1/30s czy 1/4000s - dźwięk klapnięcia jest identyczny jeśli chodzi o jego długość? W d200 jak ustawiłam krótki czas to migawka szybko klapała, jak ustawiłam długi to było słychać jak sie podnosi i po chwili dopiero opada, teraz nieważne jaki dam czas, zawsze dźwięk podnoszenia i opuszczania migawki jest identyczny jeśli o długość chodzi... to normalne?

ulmus102
03-04-2011, 13:00
jak koledzy Ci radzą, bierz te 50 złociszy, będziesz miała na kuriera do serwisu, jeśli ci te piksele żyć nie dadzą.
A przy okazji zapytam, za co dokładnie zapłaciłaś te 2500? Samo body czy coś więcej?

ulmus102
03-04-2011, 13:02
ustaw czas 1s, na pewno usłyszysz, że najpierw się podnosi, a później opada :D

respberry90
03-04-2011, 14:24
tak na 1s jest to dłużej o wiele, ale jak skracam czas to różnica jest w długości gdzieś do 1/30, potem nieważne czy dam 1/40s czy 1/4000s - słychać go tak samo długo, zdziwiło mnie to bo w D200 na 1/4000s był pstryk a tu tak jakby wolno sie to robi.. sprawdziłam na manualu zmieniając tylko czas to zdjęcia są coraz ciemniejsze więc niby wszystko jest ok.. tylko ten dzwiek długi jak na 1/1000s mi dał do myślenia :)

2500zł dałam za zestaw sklepowy + karta 1GB.

deep
03-04-2011, 15:59
Może masz migawkę hybrydową zamontowaną z D70 :)

Kundzior
03-04-2011, 16:17
A tak w sumie, po głębszym przemyśleniu, doszedłem do wniosku:

Kupując w sklepie, możesz w ramach gwarancji oddać sprzęt do miejsca zakupu celem usunięcia tego. Klient nie ponosi kosztów dostawy.

Tu można żądać od sprzedawcy by pokrył koszt dostawy do serwisu, celem mapowania.

Lecz ja nadal nie traktuje tego jako sprzęt popsuty. Lecz też nie chciał bym teraz pokrywać kosztów przesyłki.

mini21
03-04-2011, 17:59
Jeśli mogę, to trochę odświeżę temat.
Po ostatnich fotkach zauważyłem u siebie dwie świecące kropki na zdjęciach.
Jedna czerwona, a druga taka jakby zielono-zółta.
Zrobiłem test programem "deadpixeltest" i wyszło, że mam 6 hot pixeli i 0 dead pixeli.

I tu mam pytanie - czy powinienem się zacząć martwić?
Aparat ma już z 2 lata, gwarancji już nie ma i nie wiem, czy w Nikonie zmapują mi je za darmo, a jeśli nie, to jaka może być opłata?

Kundzior
03-04-2011, 18:04
Ile razy można powtarzać że mapowanie jest darmowe i od ręki?? Nie wcina się do tematu go uprzednio nie śledząć. Kilka postów było od różnych osób na ten temat!!!

Po postach wnioskuje że to prowokacja:P

Zrobiłem test programem "deadpixeltest" i wyszło, że mam 6 hot pixeli i 0 dead pixeli.

Aparat ma już z 2 lata, gwarancji już nie ma i nie wiem, czy w Nikonie zmapują mi je za darmo, a jeśli nie, to jaka może być opłata?

ulmus102
03-04-2011, 18:04
Temat był całkiem świeży :P
Jesteś z Warszawy, więc żaden problem podjechać do serwisu, od ręki ci to zrobią. Nie wiem czy będą coś za to chcieli, jeśli już to max 50 zł.
Przy okazji dzięki za podanie nazwy programu testującego takie kłopoty, na pewno się przyda :)

Kundzior
03-04-2011, 18:11
Temat był całkiem świeży :P
Jesteś z Warszawy, więc żaden problem podjechać do serwisu, od ręki ci to zrobią. Nie wiem czy będą coś za to chcieli, jeśli już to max 50 zł.
Przy okazji dzięki za podanie nazwy programu testującego takie kłopoty, na pewno się przyda :)

Za darmo!!! Darmo = 0 zł, nawet po gwarancji, darmo to nie max. 50! Jak mam to wam napisać byście zrozumieli znaczenie słowa darmo??? Nic się za to nie płaci. Robią to nie odpłatnie. Usługa na zasadach Caritasu. Za friko....

Bezpłatnie mapują w serwisie!!
od ręki.

hostman22
03-04-2011, 19:41

Mini, 1 kwietnia już był ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kundzior (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2991) - ja bym dał jeszcze większe :D

Sam posiadam d300 i obawiam się innych usterek niż hot, sub pixele ;).

ulmus102
03-04-2011, 19:49
heh kundzior serwis jaki jest każdy wie. Jeśli czytam, że ktoś miał płacić za wyczyszczenie matrycy usmarkanej olejem w aparacie na gwarancji, to co dopiero o mapowaniu pikseli w aparacie po gwarancji?
Oby było jak piszesz :)

burz
03-04-2011, 20:18
mapują za darmo

Kundzior
03-04-2011, 20:43
heh kundzior serwis jaki jest każdy wie. Jeśli czytam, że ktoś miał płacić za wyczyszczenie matrycy usmarkanej olejem w aparacie na gwarancji, to co dopiero o mapowaniu pikseli w aparacie po gwarancji?
Oby było jak piszesz :)

Nie no ja rozumiem, ale sam korzystałem kilka razy i moi znajomi.

damciop03
03-04-2011, 21:32
Czytając cały temat widzę, że koleżanka zakupiła tego D300 z licytacji do której się przymierzałem jednak poczekanie chwilę dłużej na D700 mnie skusiło bardziej :) z tego co pamiętam na aukcji właściciel pisał o przebiegu rzędu 44tys. Wracając do hotpixeli to nie ma co się tak tym zamartwiać da się to obejść na różne sposoby opisywane w całym temacie.
Pozdrawiam.

Kundzior
03-04-2011, 21:39
Czytając cały temat widzę, że koleżanka zakupiła tego D300 z licytacji do której się przymierzałem jednak poczekanie chwilę dłużej na D700 mnie skusiło bardziej :) z tego co pamiętam na aukcji właściciel pisał o przebiegu rzędu 44tys. Wracając do hotpixeli to nie ma co się tak tym zamartwiać da się to obejść na różne sposoby opisywane w całym temacie.
Pozdrawiam.

Na Fejsie bym już klikną "Lubię to"

jerzyk
03-04-2011, 21:44
Również kupiłem na Allegro d300 z przebiegiem ...3500 klapnięć. Matryca ma 2 bad pixle. Nie wnosiłem roszczeń do sprzedającego, nowe aparaty wychodząc z fabryki mają zmapowaną matrycę. Kwestia oswojenia się z tą niewielką przypadłością

respberry90
03-04-2011, 22:25
Czytając cały temat widzę, że koleżanka zakupiła tego D300 z licytacji do której się przymierzałem jednak poczekanie chwilę dłużej na D700 mnie skusiło bardziej :) z tego co pamiętam na aukcji właściciel pisał o przebiegu rzędu 44tys.

Nie. Ja zakupiłam inny D300. Wiem o który Tobie chodzi, miał 44k przbiegu, na miniaturce był z gripem i N17-55 w takim sepiowatym odcieniu. Nie licytowłam go (licytacja skończyła sie na 2425zł) bo po kontakcie ze sprzedającym dowiedziałam się że sprzedaje tylko body, bez pudła, bez dokumentów, stwierdził że w sumie może dorzucić ładowarkę i akumulator bez dodatkowych opłat... (?)

Co ciekawe do gripa który sprzedawał na innej aukcji miał pudełko i papiery. Nie kupiłam od niego D300 bo stwierdziłam że pewnie przywieziony z "czarnego rynku" zza granicy, dokupił sobie ładowarkę i baterię oraz grip, popstrykał i sprzedaje.. Nie uśmiecha mi sie wizyta na komisariacie jeśli kiedykolwiek by sie okazało że był kradziony..

amra
10-04-2011, 21:29

Pozdrawiam!

Przeczytałem cały post i zaczynałem się coraz bardziej irytować znajomością tematu wielu osób. Hot piksele w liczbie kilu to NIE JEST wada. Sprzedawca miał prawo napisać, że aparat jest w 100% sprawny, jeżeli nie dolegało mu nic innego.
Gdybyś kupiła dowolny nowy aparat w sklepie i odkryłabyś hot piksele, to sklep w ramach gwarancji odesłałby do serwisu gdzie by je zamapowano.!!
Radzę poczytać instrukcję do różnych sprzętów elektronicznych, np. w przypadku większości monitorów za normę uznaje się że mogą mieć kilka hot/dead pikseli.

szulzykk
10-04-2011, 22:13
Nikon daje nawet przy zakupie nowego sprzetu tolerancje do 4 bad pixeli ;/ Canon tylko 2 ! SIC !

tomek67
11-04-2011, 07:51
Miałem poprzednio Olympusa miał w menu "magiczną" opcję mapowania.
W Panasoniku też wadliwe piksele nie są widoczne ani w Jpgach ani w RAW gdy używa się dostarczonego softu,
dopiero jak użyłem Rawtherapee to się jeden pokazał.
Szkoda, że Nikon nie chce stosować tak prostych dla użytkowników rozwiązań.

pil74
11-04-2011, 08:19
Za darmo!!! Darmo = 0 zł, nawet po gwarancji, darmo to nie max. 50! Jak mam to wam napisać byście zrozumieli znaczenie słowa darmo??? Nic się za to nie płaci. Robią to nie odpłatnie. Usługa na zasadach Caritasu. Za friko....

Bezpłatnie mapują w serwisie!!
od ręki.

Dawno się tak nie ubawiłem.
Niezłe :)

Antonioo
11-04-2011, 09:29
ło matko!!!....znalazłem jeszcze jednego tym razem NIEBIESKIEGO w górnym prawym rogu na szafie. . . aparat sie nie nadaje już do niczego. . . trzeba sprzedać, wyrzucić, zakopać. ..

Kundzior
11-04-2011, 15:12
ło matko!!!....znalazłem jeszcze jednego tym razem NIEBIESKIEGO w górnym prawym rogu na szafie. . . aparat się nie nadaje już do niczego. . . trzeba sprzedać, wyrzucić, zakopać. ..

Hot leży na szafie i co mówi??:)

Ja trzymam 2 w lodówce :P Bardzo zimne hoty :)

zbieracz-szkła
13-04-2011, 21:36
Kupiłem na D300 z przebiegiem 4000 i jak typowy fotoamator z ambicjami pierwsze dni przeznaczyłem na poszukiwanie pod mikroskopem ewentualnych wad. Bez problemu znalazłem 2 hoty (do tego w centrum).

A jednak jestem szczęśliwy, bo mam D300 ze swietnym AF, pomiarami, szybkoscią, etc i ... dwoma oryginalnymi pikslami, których nie ma nikt inny :)

Pozdrawiam i życzę radości z użytkowania D300 super korpusu

Kundzior
13-04-2011, 21:42
Kupiłem na D300 z przebiegiem 4000 i jak typowy fotoamator z ambicjami pierwsze dni przeznaczyłem na poszukiwanie pod mikroskopem ewentualnych wad. Bez problemu znalazłem 2 hoty (do tego w centrum).

A jednak jestem szczęśliwy, bo mam D300 ze swietnym AF, pomiarami, szybkoscią, etc i ... dwoma oryginalnymi pikslami, których nie ma nikt inny :)

Pozdrawiam i życzę radości z użytkowania D300 super korpusu

haha "Lubię To!!" via facebook :P Ślij na mapowanie do serwisu i po krzyq.

slodo
21-03-2012, 16:45
Witam,
na początku dzień dobry - bo to mój pierwszy post na FORUM!
nie wiem, czy dobrze trafiłem z problemem ale chyba jestem blisko...
Mam D300s od roku, kupiłem nowy sprzęt w MediaMarkt i od początku wydawało mi się, że :
1. albo robię złe nastawy
2. albo coś jest złego z matrycą
3. albo może coś innego...?
Problem jest widoczny na ciemnych kolorach - wychodzą pixele, tak jakby matryca nie wyrabiała. Co o tym sądzicie?

http://tinypic.com/r/2h7qogm/5

hostman22
21-03-2012, 16:52
Witam,
Mam D300s od roku, kupiłem nowy sprzęt w MediaMarkt i od początku wydawało mi się, że :
Problem jest widoczny na ciemnych kolorach - wychodzą pixele, tak jakby matryca nie wyrabiała. Co o tym sądzicie?

w rawie też masz taka mozaikę ??

Wronaavd
22-03-2012, 00:50
Witam,

EXIF by się też przydał... Albo RAW najlepiej :) Wygląda jak skompresowany JPG na wysokim ISO i szum... ;)

Kundzior
23-03-2012, 10:48
Witam,

Kompresja JPG, odszumianie i dobry Bóg wie co jeszcze.

Nikomat
23-03-2012, 10:59
Malenkie to zdjecie !
Zadnych danych do tego ...
Choc opisz co i jak robiles ?