Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Adapter M42 Nikon - HAMA

inmortelle
02-04-2011, 14:13
Witajcie,
mam pytanie. Chcę w końcu zakupić adapter M42 z soczewką i cały czas zastanawiałam się raczej nad takimi egzemplarzami:

http://allegro.pl/adapter-bagnetowy-nikon-m42-z-soczewka-mc-gw-2-l-i1519527220.html

Dzisiaj trafiłam na adapter M42 z soczewką, ale nie no name, tylko z Hamy.
Ma to jakieś znaczenie - tzn lepiej brać z Hamy, czy w sumie to bez różnicy?
Te no name używane są na allegro już od 1zł, a kończą się powiedzmy w okolicach 50zł.
Hama również jest za 50 zł (używana).
Koszt nowego to w przypadku no name - najtaniej 75zł.

Cenowo więc nie ma różnicy między Hamą a no name, pytanie tylko, jak z jakością. ;)
Pomożecie?

P.S. Znalazłam również adapter z firmy MASSA.

adolfik9501
02-04-2011, 20:02
Jeden czort co kupisz.

U-CUT
03-04-2011, 07:52
Kup bez soczewki slim,przerabialem ten temat.Z soczewka pogarsza nie do przyjecia jak dla mnie.

inmortelle
04-04-2011, 17:14
Jak nie bedzie mi odpowiadała jakość, to ją zdemontuję i tyle. ;)
Opinii jest tylko ile ludzi na ten temat, wiec postanowilam sie sama przekonac, jak to wyglada.
No i przede wszystkim ostrzenie na małe odległosci mnie skutecznie odstraszają od adapterów bez soczewki.
W kazdym razie dizeki za odpowiedz.

Kilometr
18-04-2011, 22:07
Ja jak kupiłem swojego nikona - Pani sprzedawała z adapterem m42 (hamy). I kiedy go zapiąłem to korpus padł... (blok zasilania 200 zł w serwisie) pamiętam że coś na siłę robiłem. Heh ale tak czy inaczej i tak tez mam zamiar kupić teraz adapter :)

janoo
19-04-2011, 01:19
to lepiej od razu kupić bez soczewki skoro i tak ją zdemontujesz, gwarantuję!

Opinii jest tylko ile ludzi na ten temat, wiec postanowilam sie sama przekonac, jak to wyglada.
jednym odpowiada mydlany obraz innym mniej...

No i przede wszystkim ostrzenie na małe odległosci mnie skutecznie odstraszają od adapterów bez soczewki.
bez soczewki ostrzy do kilkudziesięciu metrów, więc nie jest tak źle...

MYSZ
19-04-2011, 15:08
W kazdym razie dizeki za odpowiedz.

Temat M42 i adapterów przerabiałem. Nie piszesz do jakiego body ma "to" być, więc licz się tez z brakiem pomiaru światła. Jest kilka ciekawych szkieł, które potrzebują tylko wymiany "dupki" na bagnet Nikon. Poszukaj lepiej ruskiego Jupitera 135, jestes z trójmiasta to w komisie foto w Gdyni dokupisz do niego ową "dupkę" i masz nieskończoność bez dodatkowej soczewki w świetnym szkle za małe pieniądze.