Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ND dla Sigmy 10-20 - 82mm

lazik_s
01-04-2011, 23:03
Szukam filtru szarego dla sigmy 10-20 f3.5 czyli 82mm. Z tego co już popatrzyłem to minimum to zejście o 8 działek - słabsze nie wchodzą chyba w grę. Co jesteście w stanie polecić i gdzie, bo z tego co już szukałem to niestety takie "wynalazki" ciężko dostać. Myślałem też na faderem ND mkII od LCW ale tutaj jednak opinie na takim kącie są mocno niepochlebne - słynny X.

jordancity
02-04-2011, 13:16
Heliopana ND3.0 na 82mm na pewno dostaniesz w raysfoto.

Czasami jeśli produkt nie jest dostępny od ręki a jest w ofercie jakiegoś sklepu warto napisać czy i w jakim czasie są go w stanie sprowadzić. Całkiem niedawno w foto4b pytałem o B&W ND3.0 i dostałem informację, że termin realizacji zamówienia to około 14 dni.

HYPER
02-04-2011, 13:51
a nie lepiej i taniej uzyc filtra zelatynowego, mocowanego z tylu obiektywu?

lazik_s
02-04-2011, 15:14
Z tego co szybko poczytałem to z żelowymi jest ogólnie qpa. Słabo dostępne, nieporęczne i do tego szybko się zużywają.
Po poszukiwaniach jedyne co znalazłem dla 82mm to Heliopan i B+W 3.0. Nic innego chyba na rynku nie ma. Fader LCW niestety odpada ze względu na bardzo słabą pracę z szerokim kątem - szkoda bo byłoby to najlepsze i najtańsze rozwiązanie.

witold68
02-04-2011, 15:38
Heliopana ND3.0 na 82mm na pewno dostaniesz w raysfoto.

Czasami jeśli produkt nie jest dostępny od ręki a jest w ofercie jakiegoś sklepu warto napisać czy i w jakim czasie są go w stanie sprowadzić. Całkiem niedawno w foto4b pytałem o B&W ND3.0 i dostałem informację, że termin realizacji zamówienia to około 14 dni.

Znacie tylko raysfoto? Ludzie?
jest wiele innych lepszych sklepów, niz ten z chorymi cenami.......

lazik_s
02-04-2011, 16:14
Heliopana ND 3.0 82mm znalazłem w:
FotoNet - 536zł
Photo4B - 517zł
raysfoto - 511zł

Jak znasz jakiś inny sklep oferujący filtry ND przynajmniej ndx400 to z chęcią zapoznam się z jego ofertą.

pioter m
02-04-2011, 16:37
Oprocz tego jest jeszcze cokin.
Niektorzy stosuja filtry od masek do spawania. Najmocniejsze jakie widzialem to DIN 13.

biegly
02-04-2011, 16:48
Przy tej średnicy filtra, zastanow się czy nie lepiej kupić BSa LEE i inwestować w ten system!
O Cokinie Typ. P to już zapomnij, ze cos podepniesz!
Decydując sie na średnicę 82mm, chyba zdawałeś sobie sprawę jakie to niesie za sobą ograniczenia i wydatki ;)

Fader LCW najbezpieczniejsze ogniskowe Dx 17-55 i Fx 24-70 , chyba że LCW ND 500 tylko nie wiem czy jest na tę średnicę dostępny.

lazik_s
02-04-2011, 16:49
Niektorzy stosuja filtry od masek do spawania. Najmocniejsze jakie widzialem to DIN 13.

No tak, holder i adapter Z-Pro to nie problem kupić. Pokaż mi tylko namiar na min ndx400 w Cokinie Z-Pro.

lazik_s
02-04-2011, 17:24
Przy tej średnicy filtra, zastanow się czy nie lepiej kupić BSa LEE i inwestować w ten system!
O Cokinie Typ. P to już zapomnij, ze cos podepniesz!
Decydując sie na średnicę 82mm, chyba zdawałeś sobie sprawę jakie to niesie za sobą ograniczenia i wydatki ;)

Fader LCW najbezpieczniejsze ogniskowe Dx 17-55 i Fx 24-70 , chyba że LCW ND 500 tylko nie wiem czy jest na tę średnicę dostępny.
Cena Lee BigStoper podobna jak tego Heliopana a trzeba doliczyć za system. LCW ND500 ze względu chociażby na grubość byłby najlepszym rozwiązaniem, ale na 82mm nie ma.

lazik_s
02-04-2011, 20:04
I jeszcze wyjaśnienie dlaczego LCW Fader ND mkII odpada. Chodzi głównie o to wyjaśnienie http://www.premier-ink.co.uk/photographic/threaded-filters/neutral-density/light-craft-workshop-62mm-fadernd-filter-mk-ii-p-2825.html

LightCraftWorkshop FaderND – Are there any limitations to using this filter?
Unfortunately, yes. There is much conjecture and debate about the limitations of these filters – this is our attempt to try and explain what happens, and help you make an informed decision as to whether this type of filter is right for the type of photography you undertake.
A consequence of filtering light through two sheets of polarizing glass in this way is that when the filter is set to its maximum density, a dark cross will appear on your images. For this reason, we do not recommend using the filter at its maximum setting. The point at which this cross will appear is also directly related to the focal length being used. On wide angle lenses, especially when used on full-frame cameras, this cross will begin to appear at densities of less than 9 stops. The point at which the shadow begins to be observed depends on the exact camera & lens combination, but below is a guide (based on our own testing) of the recommended range of densities which should be sought at varying focal lengths. When used within these ranges, you should achieve even exposure across the image:
12mm: 2 stop (ND4) – 3 stop (ND8) operating range.
15mm: 2 stop (ND4) – 4 stop (ND16) operating range.
18mm: 2 stop (ND4) – 5 stop (ND32) operating range.
24mm: 2 stop (ND4) – 6 stop (ND64) operating range.
35mm: 2 stop (ND4) – 7 stop (ND125) operating range.
40mm: 2 stop (ND4) – 7.5 stop (ND175) operating range.
50mm: 2 stop (ND4) – 8 stop (ND250) operating range
70mm: 2 stop (ND4) – 8.5 stop (ND350) operating range.
100mm: 2 stop (ND4) – 9 stop (ND500) operating range.
The test results above are based on an APS-C camera. On a full frame camera, the operating range will be slightly smaller at any given focal length. For example, at 35mm on a full frame camera, the maximum density is likely to be something in the region of 5 stops.
If your intended use for the Fader ND filter is wide angle photography at high densities, then in all honesty it is probably not for you. For this application, we would recommend using a fixed density ND filter, such as the 9-stop Light Craft Workshop ND500MC – the extra-slim frame makes it particularly well suited to wide angle photography.

pioter m
02-04-2011, 22:43
No tak, holder i adapter Z-Pro to nie problem kupić. Pokaż mi tylko namiar na min ndx400 w Cokinie Z-Pro.
Nie do mnie miej pretensje za wybor, jakiego dokonales. Sorry!
A o szkle do masek spawalniczych pisalem serio. Ludzie naprawde ich uzywaja z powodzeniem. Te szkielka sa bardzo tanie i dobre. Od 25zl za 10 sztuk 90x110mm. Kup jedno na probe i zamocuj bezposrednio na obiektywie.
Powodzenia.

lazik_s
03-04-2011, 09:12
A o szkle do masek spawalniczych pisalem serio. Ludzie naprawde ich uzywaja z powodzeniem. Te szkielka sa bardzo tanie i dobre. Od 25zl za 10 sztuk 90x110mm. Kup jedno na probe i zamocuj bezposrednio na obiektywie.
Powodzenia.
Ja nie mam do ciebie pretensji, a tym bardziej do szkła jakie kupiłem. Mam co najwyżej ból głowy, że dobrać do niego filtru nie można - chyba jedyne na rynku to Heliopan ND 3.0, Hitech ND 3.0, Lee BigStoper i fadery LCW. 2 pierwsze mają zafarb przy czym Hitech to chyba ma gigantyczny zafarb. Lee byłby OK, tylko ta cena jest nie do przeskoczenia. LCW dla ogniskowych 10-20 działa bardzo słabo. I tyle.

andso
03-04-2011, 09:46
Powodzenia.

Witam, moge potwierdzić używalność szkiłka spawalniczego, przyklejony go mam do adaptera z cokina, największy problem to balans bieli, trzeba ustawić na PRE (z białej kartki) i robić w rawach:-) Ale te problemy rekompensuje cena

Potwierdzam

biegly
03-04-2011, 13:22
Dokonałeś zakupu S.10-20 - 82mm, warto zastanowić się na Lee.
Kupisz Heliopana lub coś innego, a z 6 miesięcy będziesz się pytał o filtr połówkowy do tej Sigmy!
Dozbieraj do zestawu BS+holder+pierścień, a nie będziesz mieć juz problemów z doborem filtrów połówkowych za 6 miesięcy (no cena=jakość) ;)
Pomyśl przyszłościowo!

jordancity
03-04-2011, 15:28

Nie pisałem gdzie jest najtaniej, ale gdzie jest dostępny od ręki...

jordancity
03-04-2011, 20:56
Ja nie mam do ciebie pretensji, a tym bardziej do szkła jakie kupiłem. Mam co najwyżej ból głowy, że dobrać do niego filtru nie można - chyba jedyne na rynku to Heliopan ND 3.0, Hitech ND 3.0, Lee BigStoper i fadery LCW. 2 pierwsze mają zafarb przy czym Hitech to chyba ma gigantyczny zafarb. Lee byłby OK, tylko ta cena jest nie do przeskoczenia. LCW dla ogniskowych 10-20 działa bardzo słabo. I tyle.

Głowy nie daję, ale wydaje mi się, że jeszcze B&W ma filtr ND3.0 na 82mm... tylko z dostępnością pewnie będzie tragedia.

lazik_s
07-04-2011, 14:25
No właśnie ogólnie dostępny to jest od ręki Heliopan ND 3.0, Hitech ND 3.0 i Lee BigStopper. Jednak po prześledzeniu wielu wątków na forum dotyczących zafarbów tych filtrów na boju pozostaje Lee BigStopper lub coś z mniejszą siłą krycia. Lee niestety przy zakupie wraz z adapterem i szerokokątnym holderem jest można rzec gigantycznie drogi.

Heliopan ND 3.0 odpada ze względu na zafarb o czym pisze producent:
Tip: Das sehr dichte Graufilter ND3.0 erzeugt aus physikalischen Gründen einen Warmton. Hier hilft ein Heliopan UV/IR-Sperrfilter vor dem Graufilter. Bei sehr langen Belichtungszeiten erzeugt die immer vorhandene Eigenbelichtung des Sensors ein – besonders in den Schwärzen des Bildes sichtbares – Rauschen. Aktivieren Sie die Funktion: Rauschreduzierung, diese schafft Abhilfe.
czyli w wolnym tłumaczeniu:
Bardzo gęsty filtr ND 3.0 powoduje ze względów fizycznych ocieplanie zdjęć. W celu uniknięcia tego zjawiska pomaga filtr usuwający UV/IR (czyli Heliopana Digital UV/IR) zamontowany przed filtrem szarym. Przy bardzo długich czasach ekspozycji ciągle występować będzie zaszumienie zdjęć, szczególnie w czarnych obszarach widocznych na zdjęciu. Aktywacja funkcji redukcji szumów dla długich czasów naświetlania powinna pomóc zredukować wielkość szumów.

jordancity
07-04-2011, 20:00
Ja na twoim miejscu bardziej martwiłbym się o matrycę niż o jakość Heliopana. Hitech to loteria, więc tę opcję sobie odpuściłem. Heliopan to była dla mnie opcja nr 1 przez długi czas, ale ostatecznie wybrałem Hoye ND400 ze względu na to, że znalazłem ją w dużo korzystniejszej cenie(kupowałem na 77mm dlatego mogłem wybierać). Producent podaje informację o potencjalnym zafarbie, bo matryce różnie odcinają promienie IR. Nie koniecznie jest to wina defektu czy słabej jakości filtra. Uważam, że ten Heliopan to bardzo rozsądny wybór, choć najlepiej byłoby to sprawdzić na twojej puszce.

lazik_s
07-04-2011, 21:09
Ja na twoim miejscu bardziej martwiłbym się o matrycę niż o jakość Heliopana. Hitech to loteria, więc tę opcję sobie odpuściłem. Heliopan to była dla mnie opcja nr 1 przez długi czas, ale ostatecznie wybrałem Hoye ND400 ze względu na to, że znalazłem ją w dużo korzystniejszej cenie(kupowałem na 77mm dlatego mogłem wybierać). Producent podaje informację o potencjalnym zafarbie, bo matryce różnie odcinają promienie IR. Nie koniecznie jest to wina defektu czy słabej jakości filtra. Uważam, że ten Heliopan to bardzo rozsądny wybór, choć najlepiej byłoby to sprawdzić na twojej puszce.

Widziałem zdjęcia poglądowe B+W ND 3.0 na D90 i wyglądało to w miarę zjadliwie. Heliopan podobno troszeczkę mniejszy zafarb daje. Jednak jest też test Strusia i on jest właściwie druzgocący.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151173

jordancity
08-04-2011, 13:30
Widziałem zdjęcia poglądowe B+W ND 3.0 na D90 i wyglądało to w miarę zjadliwie. Heliopan podobno troszeczkę mniejszy zafarb daje. Jednak jest też test Strusia i on jest właściwie druzgocący.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151173

To co napisałeś to prawda, tylko, że struś robił test na puszce Fuji, która wydaje się być wyjątkowo podatna na zafarby. Poza tym test był zrobiony na auto WB. Zwróć uwagę jakie zdjęcia z Heliopanem wrzucił Grudzinsky. Moim zdaniem są jak najbardziej ok.
Wydaje mi się, że jakieś odchylenie temperatury barwowej będzie zawsze, nawet jak założysz Lee. O ile to odchylenie da się szybko skorygować na poziomie obróbki rawów, to moim zdaniem nie ma co narzekać;)

lazik_s
31-05-2011, 20:30
Dla potomnych: koniec końców zakupiłem Heliopana ND 3.0 i rzeczywiście zafarb jest mało odczuwalny, także do Sigmy 10-20 f3.5 i przy puszce D90 nie ma co się obawiać.

Semati
31-05-2011, 20:39

Tak jest ,tylko z tą średnicą wchodzi się w profi i tu już zabija cena...

lazik_s
31-05-2011, 21:05
Tak jest ,tylko z tą średnicą wchodzi się w profi i tu już zabija cena...

Można spróbować czegoś takiego: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=131227

Niezbędne rzeczy to 2xMarumi DHG Lens Protect
i filtr ND np.: http://www.bazarek.pl/produkt/8902/205755/folia-filtr-sloneczny-baader-nd-38-foto.html

biegly
31-05-2011, 22:42
Fader L.C.W. 82mm i 86mm klik (http://lightcraftworkshop.com/site/page1000.html)

lazik_s
31-05-2011, 23:47
Fader L.C.W. 82mm i 86mm klik (http://lightcraftworkshop.com/site/page1000.html)

Nie wiem czy czytałeś post z tego wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2345761&postcount=11
Tam masz odpowiedź dlaczego dla UWA Fader LCW odpada.

przespol
13-11-2012, 00:32
W wątku przewijał się temat filtra z wkładu do maski spawalniczej. Jeżeli ktoś jest zainteresowany efektami - zapraszam: http://www.dawidprzespolewski.pl/2012/baltyk-cz-1/