PDA

Zobacz pełną wersję : Przeglądarka zdjęć z obsługą zarządzania barwą

prz3mo
01-04-2011, 22:19
Polećcie jakąś szybką, freeware'ową, przeglądarkę do zdjęć pod Windows, która obsługuje zarządzanie kolorem (profilami)?
Używałem kiedyś fajnej Cam2PC, ale ona nie obsługuje profili i mam przy szeroko gamutowym monitorze zbyt wysycone barwy.

Slon
01-04-2011, 22:38
IrfanView? Trzeba tylko w opcjach wlaczyc zarzadzaniem kolorem

prz3mo
01-04-2011, 22:41
IrfanView? Trzeba tylko w opcjach wlaczyc zarzadzaniem kolorem

No właśnie coś nie bardzo mi to działało...

Tom01
06-04-2011, 23:41
A FastStone? Ustawienia od CMM ma, może nawet działa?

Czornyj
06-04-2011, 23:48
Nie działa - FastStone nieodwołalnie jest zdania, że wszystkie monitory mają przestrzeń barwną odpowiadającą sRGB.

Jedyne, na co się natknąłem (acz nie szukałem zbyt namiętnie), to FastPictureViewer (z tą uwagą, że w preferencjach należy ręcznie wskazać profil monitora):
http://www.fastpictureviewer.com/

mcl
07-04-2011, 00:09
Jedyne, na co się natknąłem (acz nie szukałem zbyt namiętnie), to FastPictureViewer (z tą uwagą, że w preferencjach należy ręcznie wskazać profil monitora):
http://www.fastpictureviewer.com/
Potwierdzam, że działa i działa bardzo szybko. Nic lepszego nie znalazłem, a swojego czasu testowałem wszystko, co tylko wpadło w rękę.
Warto poświęcić trochę czasu i skonfigurować przeglądarkę pod swoje potrzeby i możliwości komputera (np. potrafi wykorzystać kilka GB pamięci) oraz nauczyć się z niej korzystać. Jestem na tyle zadowolony, że kupiłem wersję pro.

Z innych przeglądarek to XnView miało zarządzanie kolorem, ale włączenie bardzo mocno spowalniało działanie. Może teraz trochę to poprawili, ale jakiś czas temu nie dało się normalnie używać.

Jacek_Z
07-04-2011, 11:01
Nikonowska (darmowa) Viev NX2. Ma kilka rewelacyjnych funkcji - kliknięcie w punkt na zdjęciu daje 100% powiększenie tej okolicy zdjęcia, więc super się sprawdza trafienie z ostrością na oku modelki :)
No i ma opcje rename razem jpg i nefów.
A tak używam Irfana

prz3mo
07-04-2011, 14:45
Jestem na tyle zadowolony, że kupiłem wersję pro.

Na stronie podanej przez Czornyja widzę tylko wersję PRO (płatną), jest też jakaś inna?

XnView nadal potrafi zamulić...

mcl
07-04-2011, 14:56
Na stronie podanej przez Czornyja widzę tylko wersję PRO (płatną), jest też jakaś inna?
Musisz zainstalować i zobaczyć jak się zachowa, albo dokładnie doczytać, może się coś zmieniło http://www.fastpictureviewer.com/faq/#license

Kiedyś przed zakupem i rejestracją działał jako nie pro (było mniej opcji), a po rejestracji jako pro.

prz3mo
07-04-2011, 15:04
Musisz zainstalować i zobaczyć jak się zachowa, albo dokładnie doczytać, może się coś zmieniło http://www.fastpictureviewer.com/faq/#license

Kiedyś przed zakupem i rejestracją działał jako nie pro (było mniej opcji), a po rejestracji jako pro.

Zainstalowałem, teraz jest inaczej, działa jako pro, ale trial do 25 kwietnia b.r.
Potestuję, jak będzie fajna to może się skuszę na zakup.

mcl
07-04-2011, 18:29
Zainstalowałem, teraz jest inaczej, działa jako pro, ale trial do 25 kwietnia b.r.
Potestuję, jak będzie fajna to może się skuszę na zakup.
Krótko.

Dobrze działa opcja obsługi aparatu podłączonego kablem - można się pobawić. Funkcje, o których wspomniał Jacek, też posiada.
Jest to narzędzie raczej dla świadomego fotografa (wymaga nauczenia się skrótów klawiaturowych, poznania opcji i przeczytania instrukcji), ale po poświęceniu chwili czasu odwdzięcza się szybkością i wygodą.

Robik
10-04-2011, 11:48
Rzeczywiście całkiem,całkiem ta przeglądarka,niestety trial :-(
...a może ja też skusze się na jej zakup..? :-)

MareckiMarek
10-04-2011, 12:08
Polećcie jakąś szybką, freeware'ową, przeglądarkę do zdjęć pod Windows, która obsługuje zarządzanie kolorem (profilami)?
Używałem kiedyś fajnej Cam2PC, ale ona nie obsługuje profili i mam przy szeroko gamutowym monitorze zbyt wysycone barwy.
W pakiecie z Machinery jest darmowy Machinery Explorer. O ile sam program wyłącza się po 45 dniach to Explorer działa bez ograniczeń.
http://www.machineryhdr.com/natural/demo.php

Cichy
08-10-2014, 15:47
Odkopię wątek - coś Ad 2014 godnego polecenia ? Dotąd używałem Fast Stone, ale po włączeniu zarządzania barwą chyba nie działa tak, jak powinien.

Misher
22-10-2014, 00:10
Ja używam VievNX i Brigde cc. Wszystko działa jak należy na Win8 z Argyll CMS i dispcal gui.

GonzoG
22-10-2014, 00:54
Picasa nie ma żadnych problemów z zarządzaniem barwą, trzeba tylko to włączyć w opcjach.

siedemczwartych
23-10-2014, 08:35
Picasa nie ma żadnych problemów z zarządzaniem barwą, trzeba tylko to włączyć w opcjach.

To mnie troche rozbawiło, ale jesli jest to chwała im za to. Nie sprawdzałem.
Ale czemu nie zrobią zarządzania też w Chrome? Tam by sie przydało. Bym sie nie meczył z FF :)

GonzoG
23-10-2014, 12:59
To mnie troche rozbawiło, ale jesli jest to chwała im za to. Nie sprawdzałem.
Ale czemu nie zrobią zarządzania też w Chrome? Tam by sie przydało. Bym sie nie meczył z FF :)

Nie wiem jaki masz problem z Chrome, ale u mnie zdjęcia wyświetlają się tak samo jak w Operze, czy Picasa'ie i w obu mam włączone zarządzanie barwą.

A z tego co pisze Google na swoich stronach, to CMS w Chrome jest od 2012 czy nawet od 2011r.

siedemczwartych
23-10-2014, 17:17
Nie wiem jaki masz problem z Chrome, ale u mnie zdjęcia wyświetlają się tak samo jak w Operze, czy Picasa'ie i w obu mam włączone zarządzanie barwą.

A z tego co pisze Google na swoich stronach, to CMS w Chrome jest od 2012 czy nawet od 2011r.

1. Masz monitor szerokogamutowy?
2. gdzie sie włącza w chrome zarządzanie?

Tak to wygląda u mnie (kolory są inne, ale chodzi o to , że różnia sie w różnych przeglądarkach).
chrome i opera nie zarządza kolorem i rozciąga mi do pełnego gamutu monitora.
FF umie sobie z tym poradzić i czyta profil.
od lewej: chrome, FF, opera

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.stefanolszak.pl/ftp/forum/chrome-ff-opera.jpg)

Misher
23-10-2014, 20:07
U mnie jest tak jak pisze GonzoG. Chrome dziala bez zastrzeżeń. Wczoras sam sie zdziwilem i robilem chyba z godzine testy. Jezeli jest zapisany jakis profil to chrome go czyta bez problemu. Jak zdjecie nie ma zapisanego profilu to wtedy domyslnie wyswietla w gammucie monitora (mam szeroki gammut).

Edit: natomiast faktycznie ff jak nie ma profilu to z automatu potrafi przydzielic srgb, ale to trzeba ustawic.
Ja nigdzie nic nie ustawialem, mam najnowsza wersje chrome'a.

Czornyj
23-10-2014, 20:36
Od dłuższego czasu praktycznie każda przeglądarka internetowa ma moduł zarządzania barwą, tyle że praktycznie wszystkie mechanicznie wyświetlają nieotagowane zdjęcia w przestrzeni barwnej monitora. Wyjątkiem jest Firefox (po zmianie zawartości tagu gfx.color_management.mode z 2 na 1) oraz ostatnio Safari pod OSX (pod Windows nie sprawdzałem) - te ostatnie traktują nieotagowane treści domyślnie jako wyrenderowane do sRGB i poprawnie konwertują je do przestrzeni barwnej monitora. Jedyną ew. luką pozostaje Flash.

siedemczwartych
24-10-2014, 09:41
Od dłuższego czasu praktycznie każda przeglądarka internetowa ma moduł zarządzania barwą, tyle że praktycznie wszystkie mechanicznie wyświetlają nieotagowane zdjęcia w przestrzeni barwnej monitora. Wyjątkiem jest Firefox (po zmianie zawartości tagu gfx.color_management.mode z 2 na 1) oraz ostatnio Safari pod OSX (pod Windows nie sprawdzałem) - te ostatnie traktują nieotagowane treści domyślnie jako wyrenderowane do sRGB i poprawnie konwertują je do przestrzeni barwnej monitora. Jedyną ew. luką pozostaje Flash.

no włąśnie... tak się dokładnie dzieje. Szkoda, bo FF mnie zamęczy. :)

BialyBST
24-10-2014, 16:36
Czyli uzywanie chromy na monitorze szerokogamutowym odpada? zostaje tylko ff nadal..