Zobacz pełną wersję : Przeglądarka zdjęć z obsługą zarządzania barwą
Polećcie jakąś szybką, freeware'ową, przeglądarkę do zdjęć pod Windows, która obsługuje zarządzanie kolorem (profilami)?
Używałem kiedyś fajnej Cam2PC, ale ona nie obsługuje profili i mam przy szeroko gamutowym monitorze zbyt wysycone barwy.
IrfanView? Trzeba tylko w opcjach wlaczyc zarzadzaniem kolorem
IrfanView? Trzeba tylko w opcjach wlaczyc zarzadzaniem kolorem
No właśnie coś nie bardzo mi to działało...
A FastStone? Ustawienia od CMM ma, może nawet działa?
Nie działa - FastStone nieodwołalnie jest zdania, że wszystkie monitory mają przestrzeń barwną odpowiadającą sRGB.
Jedyne, na co się natknąłem (acz nie szukałem zbyt namiętnie), to FastPictureViewer (z tą uwagą, że w preferencjach należy ręcznie wskazać profil monitora):
http://www.fastpictureviewer.com/
Jedyne, na co się natknąłem (acz nie szukałem zbyt namiętnie), to FastPictureViewer (z tą uwagą, że w preferencjach należy ręcznie wskazać profil monitora):
http://www.fastpictureviewer.com/
Potwierdzam, że działa i działa bardzo szybko. Nic lepszego nie znalazłem, a swojego czasu testowałem wszystko, co tylko wpadło w rękę.
Warto poświęcić trochę czasu i skonfigurować przeglądarkę pod swoje potrzeby i możliwości komputera (np. potrafi wykorzystać kilka GB pamięci) oraz nauczyć się z niej korzystać. Jestem na tyle zadowolony, że kupiłem wersję pro.
Z innych przeglądarek to XnView miało zarządzanie kolorem, ale włączenie bardzo mocno spowalniało działanie. Może teraz trochę to poprawili, ale jakiś czas temu nie dało się normalnie używać.
Nikonowska (darmowa) Viev NX2. Ma kilka rewelacyjnych funkcji - kliknięcie w punkt na zdjęciu daje 100% powiększenie tej okolicy zdjęcia, więc super się sprawdza trafienie z ostrością na oku modelki :)
No i ma opcje rename razem jpg i nefów.
A tak używam Irfana
Jestem na tyle zadowolony, że kupiłem wersję pro.
Na stronie podanej przez Czornyja widzę tylko wersję PRO (płatną), jest też jakaś inna?
XnView nadal potrafi zamulić...
Na stronie podanej przez Czornyja widzę tylko wersję PRO (płatną), jest też jakaś inna?
Musisz zainstalować i zobaczyć jak się zachowa, albo dokładnie doczytać, może się coś zmieniło http://www.fastpictureviewer.com/faq/#license
Kiedyś przed zakupem i rejestracją działał jako nie pro (było mniej opcji), a po rejestracji jako pro.
Musisz zainstalować i zobaczyć jak się zachowa, albo dokładnie doczytać, może się coś zmieniło http://www.fastpictureviewer.com/faq/#license
Kiedyś przed zakupem i rejestracją działał jako nie pro (było mniej opcji), a po rejestracji jako pro.
Zainstalowałem, teraz jest inaczej, działa jako pro, ale trial do 25 kwietnia b.r.
Potestuję, jak będzie fajna to może się skuszę na zakup.
Zainstalowałem, teraz jest inaczej, działa jako pro, ale trial do 25 kwietnia b.r.
Potestuję, jak będzie fajna to może się skuszę na zakup.
Krótko.
Dobrze działa opcja obsługi aparatu podłączonego kablem - można się pobawić. Funkcje, o których wspomniał Jacek, też posiada.
Jest to narzędzie raczej dla świadomego fotografa (wymaga nauczenia się skrótów klawiaturowych, poznania opcji i przeczytania instrukcji), ale po poświęceniu chwili czasu odwdzięcza się szybkością i wygodą.
Rzeczywiście całkiem,całkiem ta przeglądarka,niestety trial :-(
...a może ja też skusze się na jej zakup..? :-)
MareckiMarek
10-04-2011, 12:08
Polećcie jakąś szybką, freeware'ową, przeglądarkę do zdjęć pod Windows, która obsługuje zarządzanie kolorem (profilami)?
Używałem kiedyś fajnej Cam2PC, ale ona nie obsługuje profili i mam przy szeroko gamutowym monitorze zbyt wysycone barwy.
W pakiecie z Machinery jest darmowy Machinery Explorer. O ile sam program wyłącza się po 45 dniach to Explorer działa bez ograniczeń.
http://www.machineryhdr.com/natural/demo.php
Odkopię wątek - coś Ad 2014 godnego polecenia ? Dotąd używałem Fast Stone, ale po włączeniu zarządzania barwą chyba nie działa tak, jak powinien.
Ja używam VievNX i Brigde cc. Wszystko działa jak należy na Win8 z Argyll CMS i dispcal gui.
Picasa nie ma żadnych problemów z zarządzaniem barwą, trzeba tylko to włączyć w opcjach.
siedemczwartych
23-10-2014, 08:35
Picasa nie ma żadnych problemów z zarządzaniem barwą, trzeba tylko to włączyć w opcjach.
To mnie troche rozbawiło, ale jesli jest to chwała im za to. Nie sprawdzałem.
Ale czemu nie zrobią zarządzania też w Chrome? Tam by sie przydało. Bym sie nie meczył z FF :)
To mnie troche rozbawiło, ale jesli jest to chwała im za to. Nie sprawdzałem.
Ale czemu nie zrobią zarządzania też w Chrome? Tam by sie przydało. Bym sie nie meczył z FF :)
Nie wiem jaki masz problem z Chrome, ale u mnie zdjęcia wyświetlają się tak samo jak w Operze, czy Picasa'ie i w obu mam włączone zarządzanie barwą.
A z tego co pisze Google na swoich stronach, to CMS w Chrome jest od 2012 czy nawet od 2011r.
siedemczwartych
23-10-2014, 17:17
Nie wiem jaki masz problem z Chrome, ale u mnie zdjęcia wyświetlają się tak samo jak w Operze, czy Picasa'ie i w obu mam włączone zarządzanie barwą.
A z tego co pisze Google na swoich stronach, to CMS w Chrome jest od 2012 czy nawet od 2011r.
1. Masz monitor szerokogamutowy?
2. gdzie sie włącza w chrome zarządzanie?
Tak to wygląda u mnie (kolory są inne, ale chodzi o to , że różnia sie w różnych przeglądarkach).
chrome i opera nie zarządza kolorem i rozciąga mi do pełnego gamutu monitora.
FF umie sobie z tym poradzić i czyta profil.
od lewej: chrome, FF, opera
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.stefanolszak.pl/ftp/forum/chrome-ff-opera.jpg)
U mnie jest tak jak pisze GonzoG. Chrome dziala bez zastrzeżeń. Wczoras sam sie zdziwilem i robilem chyba z godzine testy. Jezeli jest zapisany jakis profil to chrome go czyta bez problemu. Jak zdjecie nie ma zapisanego profilu to wtedy domyslnie wyswietla w gammucie monitora (mam szeroki gammut).
Edit: natomiast faktycznie ff jak nie ma profilu to z automatu potrafi przydzielic srgb, ale to trzeba ustawic.
Ja nigdzie nic nie ustawialem, mam najnowsza wersje chrome'a.
Od dłuższego czasu praktycznie każda przeglądarka internetowa ma moduł zarządzania barwą, tyle że praktycznie wszystkie mechanicznie wyświetlają nieotagowane zdjęcia w przestrzeni barwnej monitora. Wyjątkiem jest Firefox (po zmianie zawartości tagu gfx.color_management.mode z 2 na 1) oraz ostatnio Safari pod OSX (pod Windows nie sprawdzałem) - te ostatnie traktują nieotagowane treści domyślnie jako wyrenderowane do sRGB i poprawnie konwertują je do przestrzeni barwnej monitora. Jedyną ew. luką pozostaje Flash.
siedemczwartych
24-10-2014, 09:41
Od dłuższego czasu praktycznie każda przeglądarka internetowa ma moduł zarządzania barwą, tyle że praktycznie wszystkie mechanicznie wyświetlają nieotagowane zdjęcia w przestrzeni barwnej monitora. Wyjątkiem jest Firefox (po zmianie zawartości tagu gfx.color_management.mode z 2 na 1) oraz ostatnio Safari pod OSX (pod Windows nie sprawdzałem) - te ostatnie traktują nieotagowane treści domyślnie jako wyrenderowane do sRGB i poprawnie konwertują je do przestrzeni barwnej monitora. Jedyną ew. luką pozostaje Flash.
no włąśnie... tak się dokładnie dzieje. Szkoda, bo FF mnie zamęczy. :)
BialyBST
24-10-2014, 16:36
Czyli uzywanie chromy na monitorze szerokogamutowym odpada? zostaje tylko ff nadal..