Zobacz pełną wersję : Tampon 17-50 - Z silnikiem czy bez? Czy może w ogóle coś innego?
Sapphiron
01-04-2011, 08:39
Witajcie, przymierzam się do zakupu jakiegoś jaśniejszego szerszego zooma i chciałbym zasięgnąć informacji.
Na różnych portalach różnie piszą, jedno że wersja z silniczkiem jest lepsza, na innych że bez silniczka jest lepsza...
Otóż, potrzebuję obiektywu lepszego niż wysłużony już N18-70 i poszukuję...
Tak więc którą wersję z tych wybrać? Jakie za a jakie przeciw?
Czy może w ogóle kupić coś innego? Tylko co i dlaczego?
Sprzęt do którego będzie podpięte to S5 i d2xs.
Pozdrawiam
Pomijając już fakt, czy lepsza jest wersja z silniczkiem, czy bez (właścicieli body bez motorków to już w ogóle nie powinno interesować) kupić 17-50 bez silnika można już chyba jedynie minimum 2-3 letnie używki. IMO gra nie arta świeczki, lepiej dołożyć troszke do nowego i mieć jeszcze gwarancję niż bujać się z wysłużonym sprzętem.
też dość długo nosiłem się z takim dylematem jak ty, padło na T17-50/2,8 VC, gorąco polecam, ostry, kontrastowy,szybki i celny...wybrany z 3 sztuk, no i oczywiście cena, do przyjęcia! mimo "takich" ogniskowych stabilizacja się przydaje, trzeba się tylko przyzwyczaić do odgłosów jakie wydaje to szkło...
Jacek Wrzesińsk
01-04-2011, 18:15
Pomijając już fakt, czy lepsza jest wersja z silniczkiem, czy bez (właścicieli body bez motorków to już w ogóle nie powinno interesować) kupić 17-50 bez silnika można już chyba jedynie minimum 2-3 letnie używki. IMO gra nie arta świeczki, lepiej dołożyć troszke do nowego i mieć jeszcze gwarancję niż bujać się z wysłużonym sprzętem.
Jak jest w dobrym stanie to jak najbardziej "gra warta świeczki".
Jeszcze nie słyszałem o TAMPONIE z silniczkiem, ale moze omineła mnie ta reklama. 17-50 to rozmiarówka? Ale to by było ciekawe rozwiazanie:wink: W tym temacie powinny głos zabrac bardziej kobiety.........:D
A co do obiektywu, ja mam wersje bez VC, i jestem baaardzo zadowolony, ale przy zakupie kazdego tamrona wazne jest sprawdzenie. Wiec czy uzywany czy nowy, to tylko z odbiorem osobistym, i testowaniem. Ja wybierałem spośród trzech egzemplarzy w sklepie.
Sapphiron
02-04-2011, 10:15
A takie pytanie.
Czy jeszcze warto kupować od słynnego Cichego? Dalej dobrze testuje i nie sprzedaje kaszany czy już poszedł w masówkę?
Poza tym, wersję bez VC można kupić za 1100 na alledrogo, z VC już pięć stówek więcej...
(Ok mój błąd, VC to nie oznaczenie silniczka tylko stabilizacji...)
na pewno warto kupić u Cichego, znam kilka osób, które kupiły i są bardzo zadowolone..., tyle że u Cichego jest zawsze trochę drożej kupiłem we wrocławskim sklepie "notopstryk" (chyba się tak nazywa...)sklep tez jest warty polecenia, mogą ci sprawdzić szkło...zawsze maja kilka sztuk...
p.s. można się targować!
Mam z silnikiem bez stabilizacji, na 2.8 jest ostro ale obiektyw straaasznie wolny, w VC co do kwestii szybkości niewiele się podobno zmieniło
z szybkością VC pod D300s to wg mnie jest bardzo dobrze, ("przerobiłem" już trochę obiektywów,więc porównanie jakieś mam...) kolega porównywał do D80/90 i mówił, że jest wolniej, ja tego nie odczułem...zmieniając nieco temat, miałem okazję robić zdjęcia N17-55 i byłem bardzo zadowolony, ale nie była to jakaś straszna przepaść do T17-50, oprócz oczywiście ceny, ale to jest wyłącznie moje zdanie, i na koniec...stosunek ceny do jakości wypada bardzo korzystnie dla Tamrona....najlepiej podepnij pod puszkę i popróbuj.
krolewicz
04-04-2011, 21:18
a czego Ci brakuje w 18-70?
bo to całkiem niezły obiektyw
Sapphiron
04-04-2011, 21:43
a czego Ci brakuje w 18-70?
Samego 18-70, bo niestety musiał zostać sprzedany.
Poszukuję coś jaśniejszego na czym mógłbym polegać podczas repo ślubnych itp...
krolewicz
04-04-2011, 22:30
jest jeden taki obiektyw, 17-55 :)
Sapphiron
05-04-2011, 08:58
jest jeden taki obiektyw, 17-55 :)
Którego cena mrozi krew w żyłach dopiero zaczynającego poważną pracę zaawansowanego amatora...
może zrób tak, do sklepu marsz...podpinamy oba szkła i próby, jednocześnie szukamy kolegów, którzy maja takie szkła i... podpinamy i testujemy...tak zrobiłem i wybrałem...
p.s.
nie sugerowałem się ceną...
puchbeary
05-04-2011, 20:29
Mam pierwszą wersję - bez silnika i bez stabilizacji. Z powodzeniem robię nim zdjęcia na ślubach i weselach. Jest szybko, jasno i kontrastowo dosyć do tych celów. Miałem okazję porównać z 17-55 kolegi po fachu i nie jest to gra warta dołożenia 2k złotych. Wolałbym już tą kasę przeznaczyć na 35, 50 czy 85 mm co z resztą zrobiłem. Swojego czasu było dość głośno o przypadłości silnikowej wersji Tamrona czyli tzw "doostrzaniu" - nie wiem czy to dalej występuje - miało to polegać na tym, że szkło już po złapaniu ostrości robiło jeszcze micro korektę ostrości. Mój egzemplarz ma już odklejoną gumę, chodzi "sucho" przy zumowaniu i ... wciąż robi fantastyczne zdjęcia. Serdecznie polecam to szkło. Po przesiadce z 18-70 możesz się zdziwić :D
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem T17-50 VC zakupionego u kolegi Cichego i nie żałuję wydanych pieniędzy. Obiektyw z D300s sprawuje się świetnie, jest ostry. Jedyny "minus" tego obiektywu to głośna praca silnika ale można się do tego przyzwyczaić, ja już nie zwracam na to uwagi :)
Nie chcę otwierać nowego wątku..
Pytanie kieruję do użytkowników zmotoryzowanych Tamronów z D300s - jak wypada szybkość i dokładność ostrzenia w porównaniu do takich szkieł jak Nikkor 18-70, Sigma 17-70 ?? Czy jest różnica w prędkości / celności między wersją podstawową a VC ??
puchbeary
06-04-2011, 13:34
Od 18-70 moja wersja śrubkowa jest szybsza. Zauważalnie...
Podepne się do rozmowy, może któryś z was ma porównanie tamron 17-50 2.8VC z kitem 18-105 ? Oczywiście poza światłem czy jest różnica na "+" tamrona: optyka, kolory, AF, jakość fotek ? Z góry dzięki za odpowiedź. :)
Mam tego z silniczkiem i bez VC i też nie narzekałem na swój egzemplarz, ostry, wygodny, i ładnie myje tło, ale odstawiłem do pudełka bo do FF nie pasuje, szczerze polecam
Witam,
jak się kupuje u Cichego? jakiś adres? telefon? Chcę kupić 17-50 VC :)
Z góry dziękuję, 1siedem
Witam,
jak się kupuje u Cichego? jakiś adres? telefon? Chcę kupić 17-50 VC :)
Z góry dziękuję, 1siedem
http://allegro.pl/promocja-tamron-17-50-2-8-vc-od-cichego-f-vat-i1537117781.html
puchbeary
12-04-2011, 09:38
http://allegro.pl/tamron-17-50-2-8-xr-nikon-i1559270972.html
jak ktoś jest z wawy i może podejść sobie przymierzyć a ma kręciołka w body to łapać okazję - za te pieniądze to jak za darmo.
nic mnie ze sprzedawcą nie łączy - tak na wszelki wypadek żeby się jakiś nadgorliwy zielony nie przyczepił.
de Fresz
12-04-2011, 10:10
Na różnych portalach różnie piszą, jedno że wersja z silniczkiem jest lepsza, na innych że bez silniczka jest lepsza...
W kwestiach jakości optycznej bardziej wierzę wynikom z tablicy testowej niż słowu pisanemu. A tam wychodzi że:
– VC ma większe dystorsje na szerokim końcu, które utrzymują się na zauważalnym poziomie do ~24 mm
– VC mniej winietuje
– ostrość to lekka mieszanka, raz lepiej jeden, raz drugi, ale niewątpliwie VC wypada gorzej (lub wręcz kiepsko) w rogach.
– VC mniej aberruje.
chrupkus
25-04-2011, 16:01
Wtrące swoje 3 grosze jeśli chodzi o szybkość AF-a w wersjach bez silnika i najnowszego z VC. Osobiście używam wersji z VC no i uważam że szybkość AF jest taka sobie, natomiast po założeniu wersji bez silnika na D200 mocno się zdziwiłem - na tyle że chodzi mi po głowie zamiana.... Muszę tylko jakąś dobrą okazje wyhaczyć....
dominicus
09-05-2011, 10:30
Może trochę odgrzeje temat. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymiana 18-105 VR na Tamrona 17-50. Pytanie czy wersja z VC jest warta dopłaty tych kilku stów :?: Myślałem jeszcze o Sigmie 17-70 2,8-4, ewentualnie jej starszą wersją. Już zgłupiałem. Ciekawi mnie też jak wypada szybkości/celność/kultura pracy AF w stosunku do 18-105VR w/w szkieł. Szkło ma pracować z D90. Kolejne pytanie to gdzie kupić w Warszawie, tak bym mógł sobie przetestować dany egzemplarz. Zastosowanie czysto amatorskie.
Dominicus też mam taki problem ;-) Tylko u mnie ograniczone fundusze i jest wariant 17-50 VC + SB-700 lub 17-50 + SB-900 :-) No i ta kwestia niby lepszej ostrości wersji bez VC. Ciekawe czy zauważył bym różnice na obrzeżach kadru przy powiększeniu do A4 z puszki D5000/D90.
Moim zdaniem porównanie Tamrona 17-50 VC i N18-105VR wygląda następująco:
1.Stabilizacja obrazu zdecydowanie lepsza w Tamronie, pomijając fakt śmiesznego dźwięku jej pracy, odnoszę wrażenie, że Tamron jest przynajmniej o 1EV lepszy od Nikkora.
2.Ostrość wyraźnie lepsza w Tamronie.
3.Celność AF w Tamronie bardzo dobra, jednak wyraźnie wolniejszy niż w N18-105.
Co do samego VC sprawa zależy od tego czy będziesz go potrzebował, czy zdarza Ci się robić zdjęcia w miarę statyczne w słabym świetle bez statywu i czy wolisz zrobić taką fotkę np. z czasem 1/30s i ISO3200 czy może da się ją zrobić przy 1/10 i ISO800. Dla mnie VC był bardzo ważnym atutem tego obiektywu, jednak wiele osób twierdzi, że nie jest on im potrzebny, wszystko po prostu zależy od tego co i kiedy chcesz fotografować.
Jaworus z tymi czasami to Ci się chyba pomieszało:]
Ale tylko troszeczkę, to się ewentualnie później przy wołaniu RAW'ów wyciągnie. ;)
Ale skoro ma być precyzyjnie to niech będzie 1/8s zamiast 1/10s.
grzegorzdz72
20-05-2011, 11:00
Też się zastanawiam nad Tamronem 17-50. W chwili obecnej używam D90+18-105vr. Ważną kwestią dla osób posiadających taki zestaw jak mój jest również to że wersja bez VC ma średnicę filtra 67mm, a wersja z VC już 72mm. Przypominam że 18-105VR ma średnicę 67mm, tak więc osoby które zaopatrzyły się wcześniej w zestaw filtrów UV, POLAR, ND ...itd. (znowu nie takich tanich) wybierając wersję z VC będą musiały dokupić nowe filtry 72mm, wybierając starą wersję ten problem nie istnieje.
[...] N17-55 [...]
Którego cena mrozi krew w żyłach dopiero zaczynającego poważną pracę zaawansowanego amatora...
hmm, jest drogi, to fakt, ale ta plastyka obrazu.. przepaść. Praca AF, przepaść. Celność AF, OGROMNA przepaść. Ilość detali jakie to szkło przekazuje dzięki swojej ostrości i rozdzielczości, przepaść. Jakość obrazka (wbrew temu co tu niektórzy piszą że różnicy nie ma) - może to nie jest ogromna przepaść ale różnica jest baaardzo zauważalna.
To wszystko oczywiście na plus dla N17-55. Miałem krótko T17-50 bez silnika i bez VC, bardzo długo z silnikiem bez VC, i krótko najnowszego z silnikiem i VC. Nie wiem czemu ludzie piszą że to szkło nie jest warte 2k więcej, może mieli zwalonego N17-55 w rękach, albo nie mieli go wogóle, a może ja miałem zwalone tamrony (no ale wszystkie 3?)...
Jeśli zaczynasz poważnie traktować śluby, sprzedaj wszystko co masz i kup N17-55 + N35 1.8G. Dopóki będziesz siedział w DX nic, kompletnie nic więcej Ci do szczęścia potrzebne nie będzie. Oczywiście oprócz drugiego body żeby tych szkieł nie przekładać i nie marnować czasu.
Używkę N17-55 w dobrym stanie znajdziesz poniżej 300zł, nówka od cichego T17-50VC kosztuje 1700. Ten nikkor jest więcej niż wart tej dopłaty.
PS. Jak będziesz potrzebował zapasowe body do N351.8 to z tych DX co osobiście miałem (D70, D70s, D80, D90, D200, D300) najładniejsze zdjęcia z tym szkłem wypluwał.... D80. Wiadomo że w dobym świetle, bo ISO na tym nie podkręcisz, ale jak nie ma ciemnicy to ten zestawik był genialny.
Używkę N17-55 w dobrym stanie znajdziesz poniżej 300zł
Gdzie takie są,biore 5 sztuk w ciemno :-P
W moim odczuciu, długi koniec 55mm to duuużo za krótko na śluby, więc nie wprowadzaj kolegi w błąd z z jednym szkłem (nie wspominając o 35/1.8, bo zakres pokrywa się z 17-55) obsłuży dobrze ślub. Jak się PM zachce pleneru, czy jakichś portretów to albo 70-200/2.8 albo 85/1.8, zależy jak kto woli.
Sapphiron
21-05-2011, 15:24
W moim odczuciu, długi koniec 55mm to duuużo za krótko na śluby, więc nie wprowadzaj kolegi w błąd z z jednym szkłem (nie wspominając o 35/1.8, bo zakres pokrywa się z 17-55) obsłuży dobrze ślub. Jak się PM zachce pleneru, czy jakichś portretów to albo 70-200/2.8 albo 85/1.8, zależy jak kto woli.
Spokojnie, jestem z tych którzy wiedzą dokładnie czego im trzeba jeśli chodzi o ogniskową...
A N17-55 sobie poczeka :)
J51, no widzisz jaki sie błąd wkradł :P
Grand, zrób sobie zdjęcie z N17-55 na 35mm 2.8 i zrób sobie na N35 1.8, różnica jest na tyle duża (przynajmniej w moim odczuciu) że warto mimo tego pokrycia i N35 mieć w torbie, tym bardziej że na DX światla nigdy za wiele, a N35 jest ostry od 1.8. Co do 55 na dłuższym końcu, najdłużej miałem 135mm, nigdy tego nie użyłem, 50mm na dx było dla mnie wystarczające. Także co kto lubi :) Mi ten zestaw by wystarczył w zupełności :) ale oczywiście, można dla kilku ujęć dokupić rybkę i tele, zawsze jakieś urozmaicenie :) osobiście jednak rybką więcej niż kilka ujęć bym nie oddawał, więc takie rzeczy traktuję jako wydatek dodatkowy.
Nie widzę sensu zakładania 70-200 w plenerze, nie wiem może dziwny jestem, ale po co mam stawać kilkadziesiąt metrów od pary młodej żeby zrobić im zbliżenie? bo bokeh? bo spontan? plener i tak jest ustawiany, bo mało która para na spontanie wygląda dobrze i trzeba im pomagać, a co bokehu walnę sobie 50tkę 1.4 i mam ładny bokeh. I tu znowu co kto lubi, jedni wolą tak, ja wole inaczej :) 85mm już prędzej, sam mam zamiar kupić ale to do FX, dłużej raczej nie potrzebuję.
santiago_78
24-05-2011, 22:01
Też się zastanawiam nad Tamronem 17-50. W chwili obecnej używam D90+18-105vr. Ważną kwestią dla osób posiadających taki zestaw jak mój jest również to że wersja bez VC ma średnicę filtra 67mm, a wersja z VC już 72mm. Przypominam że 18-105VR ma średnicę 67mm, tak więc osoby które zaopatrzyły się wcześniej w zestaw filtrów UV, POLAR, ND ...itd. (znowu nie takich tanich) wybierając wersję z VC będą musiały dokupić nowe filtry 72mm, wybierając starą wersję ten problem nie istnieje.
Mimo tego, że filtry drogie warto dopłacić do VC. Ja przy zakupie swojego T za polar musiałem dołożyć 200 pln.
Porównując te dwa szkiełka jeśli chodzi o celność AF na korzyść 18-105 natomiast w pomieszczeniach 2.8 tamrona robi różnicę. Mimo wszystko w chwili obecnej jestem na etapie sprzedaży obu w/w szkieł.
Jutro kupuję Tamrona 17-50 i jeszcze się zastanawiam czy brać z VC czy bez. Może ktoś coś nowego napisze,jakieś spostrzeżenia.
slawson38
25-05-2011, 19:43
Bierz z VC. Stabilizację zawszę dobrze mieć a czy jej żyjesz czy nie to zależy od potrzeb i sytuacji. Opinie na temat jakości są podzielone.
Ja osobiście używam jej często.
grzegorzdz72
26-05-2011, 12:20
Garos...i jak ? ....zakupiłeś tego Tamrona ?
Garos...i jak ? ....zakupiłeś tego Tamrona ?
Tak, już mam Tamrona z VC. Przetestowałem dwa i jednego wybrałem :grin: