PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + kitowy 18-105 - pytanie o ustawienia AF w body i obiektywie

Solos
01-04-2011, 06:40
Witam,

wczoraj zakupilem swoja pierwsza lustrzanke - D90 z kitem 18-105 i mam pytanie dotyczace obslugi aparatu, ktorego nie wyjasnila mi instrukcja. Chodzi o ustawienia ostrosci A/M w body oraz w obiektywie. Rozumiem, ze zeby dzialal autofocus to A musi byc ustawion zarowno w aparacie jak i w obiektywie. Ale co bedzie jak np. ustawie A w body, a w obiektywie bedzie M lub na odwrot? W instrukcji jest napisane, ze musi byc ustawione zawsze tak samo i w body i w lustrzance, bo inaczej mozna uszkodzic obiektyw, ale ze ze z obiektywami AF-S jest inaczej choc juz nie jest dla mnie jasno wyjasnione o co chodzi. Czy moglibyscie mi wytlumaczyc prosze jak to jest z tymi ustawieniami ostrosci A/M i ich kombinacja w body i obiektywie? Dzieki za pomoc.

Solos

Irpac
01-04-2011, 10:51
Ten wątek powinien nieco rozjaśnić: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174837

Jatin
01-04-2011, 18:59
Jasli ktorys przelacznik bedzie na M to bedziesz mial manual. Wystarczy ze przelaczysz na obiektywie. Przelacznik na body ma sens przy szklach napedzanych z body bo cofa sprzeglo.

Sent from my Milestone using Tapatalk