PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Płomiennie z brzozami...i krechą

krzysztofz24
31-03-2011, 15:55
Witam.
Co by tu napisac na wstep? Dalszy ciag fazy na "ani szeroko, ani tele" i plomienne niebo;-). Chcialem zeby swiecilo...patrzac przez wizjer slonce juz nie oslepialo, na podlosze widac juz bylo kolory, ale nadal swiecilo...

Zapraszam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img576.imageshack.us/img576/9803/ds13580.jpg)

peef
31-03-2011, 16:00
wydaje mi sie, ze ten dół jest jednak za jasny, nienaturalnie to wygląda...
i WB dla dołu bym ocieplił troszkę
kadr ładny - choć lepszy mógłby być, jakbyś podszedł trochę do przodu, żeby nie było tego pasa w kadrze
pozdr.

krzysztofz24
31-03-2011, 16:11
wydaje mi sie, ze ten dół jest jednak za jasny, nienaturalnie to wygląda...
i WB dla dołu bym ocieplił troszkę
kadr ładny - choć lepszy mógłby być, jakbyś podszedł trochę do przodu, żeby nie było tego pasa w kadrze
pozdr.

Ustalajac ekspozycje w postprocesie przy focie pod slonce gdzie bardzo jasne obszary zajmuja duza czesc kadru, to mozna dostac krecka;-). Mialem wersje z ciemniejszym dolem...tylko ze niebo wtedy za bardzo dawalo po oczach z racji wiekszego kontrastu miedzy nimi. Znowuz przyciemniajac gore, kolory robily sie za mocne. To juz e-nta wersja:-).Niech tak zostanie;-).
A jeszcze mialem rozkmine czy pokolorowac slonce, zeby nie bylo przepalone, ale robila sie rozlana plama...i niebo pozbawione najjasniejszego punktu tez zaczynalo dawac nadmiernie po oczach:-). takze rozklad swiatla jest doglebnie przeanalizowany.
Poza tym mamy tutaj leko wycropowane 50mm z Dx i mysle ze takie delikatne rozjasnienie/lekki spadek kontrastu na glebie jest wlasnie naturale patrzac przez wizjer.

A krechy bede bronil;-).

Dzieki pieknie za pare zdan od siebie...
Pzdr.

Karbulot
31-03-2011, 17:35
Mnie tam kadr się podoba.
Ale faktycznie, zrobiłbym nieco "kinowiej".
Obciął pas na dole i przyciął trochę nieba.

Duder
31-03-2011, 18:24
Ta bruzda (krecha :-)) jakoś mi w tym miejscu nie leży. Nie żeby w ogóle, ale przydałoby się odrobinę więcej "rozpędu" przed nią. Kolorki piękne, ale dół też bym leciutko przyciemnił, ale niekoniecznie. Jest tyż fajnie tak jak jest.

PABLOOK
31-03-2011, 19:54
Klimat Krzysztofie pierwszorzędny, jak to w Twoich zdjęciach zazwyczaj bywa :).
Jakby tak trochę kontrastu na podłogę wrzucić to myślę, że jeszcze więcej powyższego by w tej odsłonie zagościło.
Kadr z krechą czy bez krechy, hmm... . Niby łamie ona monotonię podłogi, ale w tym wydaniu chyba wolę bez ;).
Kolorki prima sort :).

peef
31-03-2011, 20:10
mi chodzilo o to, ze przy takim swietle, gdzie slonce niemal sie schowalo za horyzontem, ten dół wygląda bardzo nienaturalnie - ładnie, to prawda, ale patrząc na niego od razu rzuca mi sie do glowy 'nie moglo byc tak jasno na trawie...' Wiem, ze histogram wygląda ładnie, ze kolorki są super itd. tyle, ze przez ta nienaturalnosc scenerii zdjecie MZ traci
jakby Ci sie chcialo wrzucic wersje z przyciemnionym dolem o jakies 1EV to bys rozwial watpliwosci...

a co do slonca, to bardzo dobrze ze zostawiles - jak ktos daje komentarz w stylu 'slonce przepalone' to jest smieszne moim zdaniem - po to jest slonce, zeby bylo przepalone:)

pozdr.

ART69
31-03-2011, 20:56
Klimat Krzysztofie pierwszorzędny, jak to w Twoich zdjęciach zazwyczaj bywa :).
Jakby tak trochę kontrastu na podłogę wrzucić to myślę, że jeszcze więcej powyższego by w tej odsłonie zagościło.
Kadr z krechą czy bez krechy, hmm... . Niby łamie ona monotonię podłogi, ale w tym wydaniu chyba wolę bez ;).
Kolorki prima sort :).

W pełni popieram :-)