PDA

Zobacz pełną wersję : [Zdjęcia w złych warunkach pogodowych] - deszcz, zima.

mjr
23-01-2007, 11:08
Witam.
Jak rozwiązujecie problem, wykonywania zdjęć na dworze, gdy pogoda nie sprzyja temu :?:

Na początku stycznia robiłem zdjęcia na weselu i pogoda był bardzo zła. Cały czas padał deszcz. Niestety na niektórych zdjęciach widać plamy, które pogarszają jakość.
Jak się przed tym chronicie :?:
Czy stosujecie jakieś filtry na obiektyw, który potem czyścicie - jak szybko :?:
Co proponujecie :?:

Drugą sprawą jest zima, a szczególnie temperatura poniżej 0.
Wiadomo, że każe urządzenie elektryczne spowalnia swoja pracę, gdyż ns podwyższony opór i itp.
Jak można się chronić, by zdjęcia były w miarę płynne i nie uciekały nam ważne sceny z danej imprezy :?:
Czy obiektywy będą bardziej parowały, przy skokach temperatur, pomiędzy scenami na zewnątrz, a szybkim powrotem do środka :?:

Wg jak Wam udaje się uniknąć w/w i podobnych kłopotów przy pracy :?:

Pozdrawiam.
Krzysztof.

Kraftsman
23-01-2007, 12:35
Witam.
Jak rozwiązujecie problem, wykonywania zdjęć na dworze, gdy pogoda nie sprzyja temu :?:

Na początku stycznia robiłem zdjęcia na weselu i pogoda był bardzo zła. Cały czas padał deszcz. Niestety na niektórych zdjęciach widać plamy, które pogarszają jakość.
Jak się przed tym chronicie :?:
Czy stosujecie jakieś filtry na obiektyw, który potem czyścicie - jak szybko :?:
Co proponujecie :?:

Wiadomo, że każe urządzenie elektryczne spowalnia swoja pracę, gdyż ns podwyższony opór i itp.
Jak można się chronić, by zdjęcia były w miarę płynne i nie uciekały nam ważne sceny z danej imprezy :?:
Czy obiektywy będą bardziej parowały, przy skokach temperatur, pomiędzy scenami na zewnątrz, a szybkim powrotem do środka :?:

Wg jak Wam udaje się uniknąć w/w i podobnych kłopotów przy pracy :?:

Pozdrawiam.
Krzysztof.

To chyba powinno się znaleźć w dziale Foto - technika.

Co do zdjęć zimowych polecam artykuł w styczniowym Chip Foto Video. Chociaż zimy na razie nie widać :(.

wld
23-01-2007, 12:36
w styczniu ubr. fociłem d70s przy temperaturze -20 stopni przez około 1 godzinę. Oprócz dużej bezwładności górnego LCD nie zauważyłem jakiegoś "dziwnego" zachowania sprzętu. Oczywiście przy tak niskich temperaturach aku wystarcza na krótko... Co do ochrony przed deszczem nie wypowiadam się, gdyż nie focę w takich warunkach. Na pewno trzeba mieć filtr UV między innymi jako ochronę soczewki. Filtr czyścisz z mniejszym stresem, co nie znaczy, że masz go czyścic byle czym i byle jak (dobre filtry mają powłoki)

Grzybu
23-01-2007, 12:57
[...]
[...]

O ile mi wiadomo, to opór maleje wraz z temp. "Spowolnienie" działania urządzeń wynika ze zwiększenia bezwładności wszelakich wyświetlaczy ciekłokrystalicznych. Jeśli chodzi o opór, to wydaje mi się, że to jest właśnie jeden z powodów dlaczego baterie szybciej się rozładowują.
To taka mała dygresjia ;)

Co do robienia zdjęć w deszczu, to widziałęm gdzieś takie fajne pokrowce, które miały otwór na obiektyw i wizjer. Niestety widzałem to tylko w jakiejś książce :( ale zawsze można ratować się workiem jednorazowym.

KECIF
23-01-2007, 13:10
Coś zamiast worka:

http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/kata-e-690-gdc-pokrowiec-przeciwdeszczowy-p-4386.html?PHPSESSID=bac0f51ade828edcfc6d800684c296 07

TJD
23-01-2007, 14:25

Zaplułem monitor ze śmiechu. Szkoła podstawowa, względnie gimnazjum się kłania!

Jedynym problemem w przypadku wahań temperatury jest kondensacja pary.

TomK
23-01-2007, 17:08
Aparaty spokojnie wytrzymaja niskie temperatury. Jedynie jak sie z mrozu w cieple pomieszczenie wejdzie trzeba troche odczekac przed wlaczeniem go.
w duym deszczu robilem tylko raz. Przykrylem sie stara kurtka przeciwdeszczowa, przez rekaw wypuscilem obiektyw i spokojnie pstrykalem.

MYSZ
23-01-2007, 19:21
Jedyny minus niskich temperatur i deszczu to dla mnie zaparowany wizjer oraz czasami obiektyw:) Generalnie staram się nie zalewać wodą sprzetu a kilka kropel? się wyciera:)

Filtry na obiektyw? zawsze:) wyciera się je od biedy rękawem od koszuli

lookmar
23-01-2007, 21:04
Zaplułem monitor ze śmiechu. Szkoła podstawowa, względnie gimnazjum się kłania!

Jedynym problemem w przypadku wachań temperatury jest kondensacja pary.

Nie pluj na obiektyw tylko lepiej wróć do tego gimnazjum i naucz się pisać w języku polskim (wahać przez h)

TJD
24-01-2007, 00:30
Nie pluj na obiektyw tylko lepiej wróć do tego gimnazjum i naucz się pisać w języku polskim (wahać przez h)

Mój błąd. Przepraszam.

ekonet
25-01-2007, 03:26
Drogi Kolego - a jakiego rodzaju są te plamy na zdjęciach? Możesz pokazać tu fotkę? Bo przyczyny mogą być różne. Najczęściej podczas fotografowania z lampą błyskową w deszczu czy śniegu ujawniają się oświetlone światłem błyskowym krople czy śnieżynki po drodze między obiektywem a obiektem. Taka pechowo umiejscowiona przeszkoda potrafi całkiem spaskudzić zdjęcie, a czasem akurat sprzyja kompozycji.
Jeśli zaś padła kropla na soczewkę czy filtr, to będzie tam na kolejnych zdjęciach w postaci brzydkiego, amorficznego zamazania.

mjr
26-01-2007, 13:03
Drogi Kolego - a jakiego rodzaju są te plamy na zdjęciach? Możesz pokazać tu fotkę? Bo przyczyny mogą być różne. Najczęściej podczas fotografowania z lampą błyskową w deszczu czy śniegu ujawniają się oświetlone światłem błyskowym krople czy śnieżynki po drodze między obiektywem a obiektem. Taka pechowo umiejscowiona przeszkoda potrafi całkiem spaskudzić zdjęcie, a czasem akurat sprzyja kompozycji.
Jeśli zaś padła kropla na soczewkę czy filtr, to będzie tam na kolejnych zdjęciach w postaci brzydkiego, amorficznego zamazania.Witam serdecznie.
Na samej górze zdjęcia widać jedna wielką plamę. To na 100% kropla wody, która spadłą na obiektyw.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img259.imageshack.us/my.php?image=dsc0277xz3.jpg)

Wracając do tematu, (pominę głupawe odzywki), widzę, że warto zaopatrzyć się w filtr na obiektyw.
Czy zastosowanie filtra (jakiego :?: ) nie spowoduje wyraźnego spadku światła :?:

I warto zastosować metodę, którą wyczytałem wczoraj, by zawijać aparat w folię, podczas pracy w dużej wilgoci, a podczas mrozu, starać się chować jak najczęściej "pod pazuchę'".

Pozdrawiam.

Kuba_eM
26-01-2007, 16:05
UVka nie zmniejszy Ci swiatła. Folię możesz używać, ale pamietaj o jak największym ściśnięciu jej na sprzęcie, a jeszcze lepiej postaraj się wyciągnąć powietrze... U mnie dobrą ochronę przed deszczem często zapewnia zwykła osłonka tulipanowa, ala te troszkę dłuższe (te od szerkich kątów są za krótkie). W terenie sprawdza się parasol z podstawką (może być przymocowany do statywu), no ale tylko gdy się nie przemieszczam.

maciek_m
26-01-2007, 16:18
ja nie jestem do konca przekonany czy to plama na obiektywie bo podobne "efekty"
osiagnac mozna jak cykasz lampa w ciemnosci i wychodza rozne paprochy w powietrzu...

ekonet
26-01-2007, 16:35
No dobra, to podedukujmy trochę - to jest łatwe.
Jeśli:
1. Taka plama występuje tylko na tym jednym zdjęciu w tym samym miejscu - to jest np. kropelka wody w powietrzu czy też inne latające "coś".
2. Jest na wszystkich zdjęciach wykonanych tego dnia, mimo, iż np. najpierw robiłeś w pomieszczeniu - może być to zanieczyszczenie na matrycy. Ale...
3. Widać tę plamę na kilku kolejnych zdjęciach, i podobnie umiejscowioną - kropelka wody na obiektywie. Ale...

Paproch na matrycy zwykle jest nieprzejrzysty. A tu ta plama jest regularnego, okrągłego kształtu i widać przez nią dokładnie twarz człowieka. To by nasuwało wniosek, że jest to cienka, regularna plamka wody na szkle obiektywu. Ale - niedawno robiłem na chrzcie, i tak sobie machnąłem ogólny widok kościoła wewnątrz, zaraz po wejściu z dżdżystego "zewnętrza" i nad szopką ujrzałem coś w rodzaju dymu. Po krótkim dochodzeniu ujawniłem kropelkę na FILTRZE UV (podkreślenie ze względu na odniesienie do wcześniejszych rozważań o filtrze - trzeba mieć). Kropelka została zlikwidowana i było dobrze.

No to jak? 1, 2 czy 3?

Pozdrawiam...

Ludmar
26-01-2007, 18:26
Filtry na obiektyw? zawsze:) wyciera się je od biedy rękawem od koszuli

ciekawe czy byś sobie tak wytarł od biedy rękawem od koszuli filtr za pare stówek ;)
ja UV'ki za cztery dychy nawet wycieram odpowiedniom ściereczką choćby po to żeby nie było żadnych rozmazań itp. moim zdanie to nie jest dobry pomyśł z tym rękawem, a w torbie lub plecaku zawsze znajdzie się miejsce na ściereczki ;)

mjr
26-01-2007, 20:49
ciekawe czy byś sobie tak wytarł od biedy rękawem od koszuli filtr za pare stówek ;)
ja UV'ki za cztery dychy nawet wycieram odpowiedniom ściereczką choćby po to żeby nie było żadnych rozmazań itp. moim zdanie to nie jest dobry pomyśł z tym rękawem, a w torbie lub plecaku zawsze znajdzie się miejsce na ściereczki ;)

A jaki byś mi polecił filtr do mojego zestawu :?:

Ludmar
26-01-2007, 22:24
A jaki byś mi polecił filtr do mojego zestawu :?:

wiesz, nie wiem co mam polecić ci za filtr bo nie sprecyzowałeś zabardzo jaki; UV, Polar czy inne
ja do ochrony obiektywu używam hoyoskiej UV HMS i jak potrzeba to polaryzujący
reszta to cokinowskie jak potrzeba.

na temat fitrów było już pare postów i dyskusja czy UV nakręcać na stałe czy nie (na stałe nie znaczy że go nigdy nie odkęcisz;) )

gdzieś na forum jest link o filtrach, poszukaj ;)

Pozdrawiam

israel
27-01-2007, 13:41
Witam,
przylacze sie - ma ktos/uzywal pokrowca Kata E-690? Chcialem zapytac o wrazenia, czy warto. Dzis chcialem isc na spacerek z Nikodemem ;) a tu snieg pada jak diabli. Zrobilem sobie na dzis pokrowiec, jednorazowy raczej, z worka do kosza (nowego z rolki ;)) - zobaczymy jak sie sprawi :)
Ale jesli ten pokrowiec bylby w miare dobry i wart ceny ktora tez nie jest dosc duza. Jaki obiektyw mozna maksymalnie tam wcisnac? :)
dzieki
pozdrawiam

mjr
28-01-2007, 22:31
wiesz, nie wiem co mam polecić ci za filtr bo nie sprecyzowałeś zabardzo jaki; UV, Polar czy inne
ja do ochrony obiektywu używam hoyoskiej UV HMS i jak potrzeba to polaryzujący
reszta to cokinowskie jak potrzeba.

na temat fitrów było już pare postów i dyskusja czy UV nakręcać na stałe czy nie (na stałe nie znaczy że go nigdy nie odkęcisz;) )

gdzieś na forum jest link o filtrach, poszukaj ;)

Pozdrawiam
Czy filtry z UV, za bardzo nie wytłumiają światłą pod wieczór :?:
Pytam, bo z reguły zdjęcia na imprezach robię w pod koniec dnia i owszem jak pada to idealna sprawa z filtrem, ale boję się utratę światłą :?:
A i czy jak nie zdejmę filtra z obiektywu, to później robienie zdjęć z lampą, czy po ciemku, za bardzo nie wytłumi mi jasności :?:

Pozdrawiam

ekonet
28-01-2007, 22:52
Czy filtry z UV, za bardzo nie wytłumiają światłą pod wieczór :?:
Pytam, bo z reguły zdjęcia na imprezach robię w pod koniec dnia i owszem jak pada to idealna sprawa z filtrem, ale boję się utratę światłą :?:
A i czy jak nie zdejmę filtra z obiektywu, to później robienie zdjęć z lampą, czy po ciemku, za bardzo nie wytłumi mi jasności :?:

Pozdrawiam

No cóż - tu kłaniają się podstawowe wiadomości z zakresu teorii fotografii...
Filtry UV są filtrami bezbarwnymi i bezstratnymi, przynajmniej te używane przez nas na co dzień. Nie powodują "wytłumienia światła" czy "jasności". Możesz więc śmiało zakupić, założyć i zapomnieć.
Natomiast filtr polaryzacyjny, jeśli Ci już przyjdzie na niego ochota, to odrębna sprawa. Nie używa się go zawsze, tylko w pewnych warunkach i na pewno znajdziesz o tym mnóstwo informacji gdzie indziej. Ja tylko dodam, że często niedocenianą funkcją filtrów polaryzacyjnych jest łagodzenie kontrastów (ale też nie w każdych warunkach).

mjr
29-01-2007, 15:58
No cóż - tu kłaniają się podstawowe wiadomości z zakresu teorii fotografii...
Filtry UV są filtrami bezbarwnymi i bezstratnymi, przynajmniej te używane przez nas na co dzień. Nie powodują "wytłumienia światła" czy "jasności". Możesz więc śmiało zakupić, założyć i zapomnieć.
Natomiast filtr polaryzacyjny, jeśli Ci już przyjdzie na niego ochota, to odrębna sprawa. Nie używa się go zawsze, tylko w pewnych warunkach i na pewno znajdziesz o tym mnóstwo informacji gdzie indziej. Ja tylko dodam, że często niedocenianą funkcją filtrów polaryzacyjnych jest łagodzenie kontrastów (ale też nie w każdych warunkach).
Bardzo dziękuje za odp.
Staram się nadrobić braki wiedzy, czytając wątki dotyczące technik fotografii, ale to i tak za mało by od razu stać się dobrym fotografem.
To też, pytam o zagadnienia, które mnie nurtują.
Pozdrawiam

ekonet
29-01-2007, 16:35
Tylko nie myśl, proszę, że cokolwiek napisałem złośliwie... Po to jest to forum, żeby:
1. szukać, 2. pytać, jeśli nie znajdziemy.
Jeśli w czymś mogę być pomocny, to się postaram. Polecam też lekturę podręczników o fotografii...

mjr
31-01-2007, 13:48
Tylko nie myśl, proszę, że cokolwiek napisałem złośliwie...
Broń Boże.
Nawet mi to nie przyszło do głowy.

Dlatego też używam funkcji szukam i paru tyg czytam książkę o fotografowaniu.

Pozdrawiam