Zobacz pełną wersję : Kredyt 20tys - w jakim banku?
sokrates
31-03-2011, 12:35
Mam pytanie dot. wyboru banku. Jestem na etapie zakupu działki budowlanej, mam trochę gotówki, ale na całość brakuje jakies 20 - 25 tys. A że okazja jest kupić teraz więc muszę w miarę szybko miesiąc góra 2 (więcej właściciel działki nie będzie czekał) kredyt na brakującą część.
Więc założenia są takie - kredyt w kwocie 20 - 25 kPLN
Mogę przeznaczyć na raty miesięczne w granicach 1000 - 1200 zł
Chciałbym przy tych założeniach spłacić najszybciej jak się da (a więc z opcją wcześniejszej spłaty - ale aby ta opcja nie kosztowała fortuny)
Jedno ważne ale - moja umowa o pracę kończy mi się we wrześniu 2012 (o ile nie zmienię pracy to na tzw. 99,99% umowa zostanie mi przedłużona).
Żona pracuje, ale ma w umowie wpisaną najniższą krajową (taka polityka firmy) więc wiadomo - zdolności kredytowych za dużych to ona nie ma, aby dostać kredyt - no chyba że się mylę?
poradźcie w jakim Banku wziąć kredyt, aby było w miarę tanio i solidnie, i bez niespodzianek w przypadku nagłej mojej niezdolności kredytowej (wiadomo w życiu różnie bywa, więc trzeba brać wszystkie ewentualności)
fotograf58
31-03-2011, 12:39
W pierwszej kolejności można spróbować brać kredyt , gdzie masz konto .
sokrates
31-03-2011, 12:49
Wiem, znam, ale chciałbym poznać inne możliwości. Konto mam w Inteligo (jakieś 5 lat) i tam mam założoną lokatę na której znajduje się pozostała kwota na zakup.
to najlepiej tam - bo wszystko o Tobie wiedza. W innych bankach wezmą pod uwagę Twoja umowe o prace i to że się kończy w 2012, dołoza pensję żeony i powiedza - papa :) Albo trzasna takie odsetki i dodatkowe zabezpieczenia ze nie będzie się to opłacało.
Więc lepiej w banku macierzystym.
stachu321
31-03-2011, 13:31
Jak masz w Inteligo to niewesoło. Pamiętam jak mój ojciec starał się w Inteligo o linię debetową na 3 tysiące. Przy tych zarobkach co miał spokojnie w innych bankach przyjęliby go z ucałowaniem pierścienia. W Inteligo, mimo około 5-letniej współpracy ojciec-bank, regularnych przelewach od pracodawcy na konto... wniosek o debet został odrzucony. Dostał w 24 godziny kredyt w Lukasie, bez problemów. Nie wiem jak wygląda teraz polityka Inteligo, ale wtedy wyglądało to tak, że: płać, rób przelewy, gromadź u nas na koncie kasę, ale nie spodziewaj się od nas, że ci coś pożyczymy. Dziwne, ale taki był stan faktyczny. Nie polecam.
P.S. W innych bankach dadzą Ci kredyt, ale nie na dłużej niż do września 2012.
sokrates
31-03-2011, 14:12
Czyli że jest szansa że w Banku macierzystym nie popatrzą na umowę że wygasa w 2012 we wrześniu?
Versus82
31-03-2011, 14:53
Jedno ważne ale - moja umowa o pracę kończy mi się we wrześniu 2012 (o ile nie zmienię pracy to na tzw. 99,99% umowa zostanie mi przedłużona).
Napisz pismo do szefa, żeby Ci przedłużyli umowę opisz co i jak.
W mojej firmie przeszło.
Abaddon84
31-03-2011, 16:05
A próbowałeś załatwić kredyt przez Open Finance?? Ja jak szukałem kredytu na mieszkanie to korzystałem z ich usług, i jestem bardzo zadowolony. Chodząc sam po bankach w żadnym nie dostałem warunków zbliżonych to tych jakie załatwił mi kolo z OF.
Jak potrzebowałem gotówkę to w moim macierzystym banku (mbank) uwzględnili historię wpływów na konto i szybko uruchomili linię kredytową. Polecam. Miesięcznie płacę odsetki i tyle kapitału ile mam ochotę. Warto rozważyć taki limit, zamiast kredytu.
sokrates
31-03-2011, 20:00
W takim razie na 1 ogień idzie rozmowa w banku gdzie mam konto z lokatą, a w 2 kolejności OF. Jak nie wyjdzie to się będę potem martwił :-)
Jak masz miesiąc i kupujesz działkę budowlaną to idź od razu po kredyt hipoteczny. Zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim każdy kredyt, niezależnie od rodzaju i przeznaczenia środków wzięty w kwocie nie przekraczającej 80 000 zł lub ich równowartości w walucie obcej może być spłacony wcześniej bez żadnych dodatkowych kosztów.
Co prawda, jak na hipotekę taka kwota to mało, ale w większości banków minimalna kwota takiego kredytu to 30 000. Bardzo rzadko się zdarza, że zatrudnienie na czas określony jest problemem, zwłaszcza jeśli wartość działki znacznie przekracza kwotę kredytu. Idź do jakiegokolwiek banku oferującego hipoteki i popytaj.
Pamiętaj, że oprocentowanie kredytu gotówkowego (średniorynkowo) to około 15%, a hipotecznego niecałe 5%.
Pozdrawiam
teh_14m3
31-03-2011, 21:07
Jak masz miesiąc i kupujesz działkę budowlaną to idź od razu po kredyt hipoteczny. Zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim każdy kredyt, niezależnie od rodzaju i przeznaczenia środków wzięty w kwocie nie przekraczającej 80 000 zł lub ich równowartości w walucie obcej może być spłacony wcześniej bez żadnych dodatkowych kosztów.
Co prawda, jak na hipotekę taka kwota to mało, ale w większości banków minimalna kwota takiego kredytu to 30 000. Bardzo rzadko się zdarza, że zatrudnienie na czas określony jest problemem, zwłaszcza jeśli wartość działki znacznie przekracza kwotę kredytu. Idź do jakiegokolwiek banku oferującego hipoteki i popytaj.
Pamiętaj, że oprocentowanie kredytu gotówkowego (średniorynkowo) to około 15%, a hipotecznego niecałe 5%.
Chłopie, za przeproszeniem, co ty pieprzysz. Tak zrezygnować możesz, tyle że do połowy okresu kredytowania praktycznie nie spłacasz kapitału początkowego ale odsetki. Więc po takim czasie kompletnie się to już nie opłaca. Dalej oprocentowanie kredytu gotówkowego (realne) wynosi grubo ponad 20% a hipoteki około 10%.
Do autora, bank od Inteligo - PKO BP miał swego czasu najlepsze warunki kredytów gotówkowych. Zakładam, że niewiele się zmieniło ponieważ kredyty nie potaniały, a bank zawsze miał dobre warunki dla swoich stałych klientów. W tej kwocie niestety możesz skorzystać tylko z formy kredytu gotówkowego więc pamiętam o ubezpieczaniach i wszelkich kosztach dodatkowych. Zawsze pytaj się o oprocentowanie rzeczywiste RRSO a nie jakieś pierdoły opowiadane przez "doradców" (siedziałem w tym biznesie więc wiem jakie przekręty się robi). Dodatkowo polecam trzymać się z daleka od wszelkich egzotycznych banków typu: Lukas, Cetelem, Sygma, Satander (teraz to już WBK), HSBC itd. Warunków dobrych (dla klientów) to nigdy nie mieli ;)
Chłopie, za przeproszeniem, co ty pieprzysz. Tak zrezygnować możesz, tyle że do połowy okresu kredytowania praktycznie nie spłacasz kapitału początkowego ale odsetki. Więc po takim czasie kompletnie się to już nie opłaca. Dalej oprocentowanie kredytu gotówkowego (realne) wynosi grubo ponad 20% a hipoteki około 10%.
Do autora, bank od Inteligo - PKO BP miał swego czasu najlepsze warunki kredytów gotówkowych. Zakładam, że niewiele się zmieniło ponieważ kredyty nie potaniały, a bank zawsze miał dobre warunki dla swoich stałych klientów. W tej kwocie niestety możesz skorzystać tylko z formy kredytu gotówkowego więc pamiętam o ubezpieczaniach i wszelkich kosztach dodatkowych. Zawsze pytaj się o oprocentowanie rzeczywiste RRSO a nie jakieś pierdoły opowiadane przez "doradców" (siedziałem w tym biznesie więc wiem jakie przekręty się robi). Dodatkowo polecam trzymać się z daleka od wszelkich egzotycznych banków typu: Lukas, Cetelem, Sygma, Satander (teraz to już WBK), HSBC itd. Warunków dobrych (dla klientów) to nigdy nie mieli ;)
PKO BP owszem szybko przydziela kredyty dla stałych klientów. Do 20 000 zł można dostać nawet na podstawie obrotów na koncie (jak tak miałem w przypadku prowadzenia firmy, konto firmowe również miałem w PKO), generalnie wszystko było miło i szybko. Jednak oprocentowanie kredytu jest od 15 % do nawet 19 % (ustala to dyrektor oddziału:). Przy kwocie 20 - 30 tys. zł. spróbuj się rozejrzeć za jakimś lepszym procentem. WBK teraz ma niespełna 6 procent. Lukas Bank czasami też ma promocje, oprocentowanie niespełna 7 procent. Geting Bank również reklamuje się z promocyjnymi kredytami, lecz nigdy nic u nich nie brałem, więc nie wiem jak to wygląda.
Zapytaj w Banku Pocztowym - w najbliższej placówce. 1/10 formalności w porównaniu z innymi bankami.
sokrates
01-04-2011, 11:13
Zapytaj w Banku Pocztowym - w najbliższej placówce. 1/10 formalności w porównaniu z innymi bankami.
Odpada - po wyliczeniu kalkulatorem wychodzi mega drogo w porównaniu do pozostałych - biorąc 20 tys na 3 lata oddaję 32 tys - PARANOJA!!!
Rafał_Sz
01-04-2011, 11:39
W BZWBK dostaniesz 20 krotnośc swoich zarobków. Kiedyś potrzebowałem na szybko 25 tysi, a nie chciałem ruszać lokaty. Rata przy kredycie na trzy lata wychodziła mi 850 zł. Oczywiście spłaciłem przed terminem i nie poniosłem żadnych dodatkowych opłat z tego tytułu. Obecnie mają niższe oprocentowanie, więc wyjdzie taniej.
teh_14m3
01-04-2011, 19:52
Jednak oprocentowanie kredytu jest od 15 % do nawet 19 % (ustala to dyrektor oddziału:).
To że decyzyjność jest na poziomie jednostki jest dużym plusem, szczególnie w sytuacji tutaj opisywanej. Dzięki temu jest szansa załatwienia sprawy. W innych bankach wszystko odbywa się na zasadzie systemu "skoringowego", który to wylicza tylko sobie znanymi sposobami zdolność kredytową klienta. Czasem niezłe kwiatki wychodzą.
Nie wiem jak można wchodzić w sprawy związane z pieniędzmi z instytucją która nawet nie potrafi na czas dostarczyć listu ;) Poza tym strasznie zdzierają na wszystkim na czym tylko się da.
W BZWBK dostaniesz 20 krotnośc swoich zarobków. Kiedyś potrzebowałem na szybko 25 tysi, a nie chciałem ruszać lokaty. Rata przy kredycie na trzy lata wychodziła mi 850 zł. Oczywiście spłaciłem przed terminem i nie poniosłem żadnych dodatkowych opłat z tego tytułu. Obecnie mają niższe oprocentowanie, więc wyjdzie taniej.
Lokatę miałeś też w BZWBK jak mniemam? Jeśli się nie mylę to właśnie tylko dlatego dostałeś niskie oprocentowanie. To podawane w reklamach jest TYLKO I WYŁĄCZNIE dla ludzi którzy dają zarobić bankowi w różnych sektorach bankowości, nie łudźmy się...
Jeśli zamierzasz spłacić to szybko i w dodatku dowolnymi kwotami, to najlepiej linia kredytowa w koncie. W Inteligo dostaniesz do 10 tys. bez wychodzenia z domu, na 15,45%. Aktualnie najkorzystniej jest chyba w Nordea, gdzie oprocentowanie wynosi 12%.
Natomiast przy dłuższym okresie najlepiej kredyt hipoteczny.
Dj_Direct
03-04-2011, 11:29
Podpowiem kilka rzeczy, jako ze z tematem kredytow mam do czynienia codziennie :)
Po pierwsze - temat zdolnosci kredytowej. W kazdym banku, ktorego klientem nie jestes (czyli zakladajac ze szukasz nie w swoim gdzie masz konto a idziesz do innego, bo ladnie pisza na plakacie oferte ze tanio i cukierkowo) - zatrudnienie bedzie elementem bodaj najistotniejszym. Dzisiaj rata kredytu nie moze przekroczyc polowy dochodow. nawet jesli bys sie zmiescil, zaden ze znanych mi kilkunastu bankow z ktorymi wspolpracuje nie kupi tematu "na styk". Jesli masz umowe okresowa, to ostatnia rata kredytu powinna sie zakonczyc nie pozniej niz miesiac przed ustaniem osiagania dochodow. A w niektorych bankach nawet na 3 miesiace. Wiec okres kredytowania tym samym sie skraca. Twoja deklaracja (mam na mysli autora watku) ze moze placic 1000-1200 pln to jedno, drugie to matematyka banku. Nie wiem jakie masz dochody (nie moja sprawa) ale zebys mogl taka rate uniesc, to wg banku musialbys realnie miec lekko ze 3x tyle dochodu netto. Oczywiscie mozna powiedziec ze 2000 by wystarczylo, bo polowa takiego dochodu to akurat wlasnie te 1000, ale matematyka banku jest inna :)
Co wiecej, jesli jestes zonaty, a zona nie osiaga dochodu ktory przekracza przyjety przez taki bank poziom "na zycie" to neistety rowniez obciaza Twoje dochody i zmniejsza tym samym Twoja zdolnosc kredytowa. No chyba ze masz rozdzielnosc majatkowa. Nie wiem czy masz inne kredyty, ale jesli tak (pozyczki, karty kredytowe, debet w koncie, kredyt ratalny) - to wszystkie miesieczne zobowiazania z nich wynikajace, sa odejmowane od Twojego dochodu i dopiero z tego co pozostaje mozna gdybac. Jesli natomiast te zobowiazania juz dzis przekraczaja polowe dochodu.... to napisalem wyzej.
WBK praktycznie nie daje kredytow/pozyczek osobom z zewnatrz. Najpierw zostan ich klientem, generuj wplywy na rachunek przez co najmniej rok, ap ozniej sie zobaczy. Papier (w formie reklamy plakatowej itd.) wszystko przyjmie... tylko wez to zrealizuj ;)
Najkorzystniej wiec bedzie Ci rozmawiac w banku w ktorym masz konto i na ktore sa wplywy z wynagrodzenia. W tym ukladzie jestes znany dla banku gosc i nie trzeba wielu formalnosci. Bank PKO Bp. jest liberalny w tym wzgledzie, choc niestety nie jest najtanszy. Ale cos za cos. Doloza Ci do kredytu Karte kredytowa, ubezpieczenie na zycie i kilka dodatkow, ktore okazuja sie byc warunkiem bardzo czesto. rezygnujesz z nich, sorry nie ma kredytu. W PKO BP tez jest element scoringowyv zautomatyzowany, natomiast finalna decyzyjnosc na poziomie oddzialu istnieje, bedac wspomagana czesto wlasnie dodatkowymi ubezpieczeniami w sytuacji niekorzystnej oceny punktowej. Tu jest haczyk. Nominalne oprocentowanie nie ma znaczenia dla Ciebie, bo to RRSO jest tym co wplywa na koszt kredytu doslownie.
Masz mozliwosc wziecia kredytu na 16 rat, moze 17 (zakladajac dokumentowanie dochodu przez zaswiadczenie i majac na uwadze czas osiaganych dochodow).
Jesli oczywiscie sprawe zalatwisz w poniedzialek :) 20000/17 to jest 1176 od samego kapitalu. A gdzie odsetki ?? Koszty ubezpieczen dolozone do kredytu itd. Znowu wroce do tego - nie wiem jakie masz dochody, ale po mojemu, to trudna rzecz na taki okres dostac kredyt. Taka sytuacja mialaby miejsce w kazdym banku do ktorego bys przyszedl jako klient "z zewnatrz"... Rozmawiaj wiec w PKO Bp uu siebie ;)
Powodzenia
sokrates
04-04-2011, 13:52
Z tymi nominalnymi % to wiem - to co wyczyniają Banki to są jaja normalnie - na plakacie 6% - w rzeczywistości 16 i więcej%.
Jestem w przyszłym tygodniu umówiony z przedstawicielem Open Finance. Dodatkowo znalazłem dość ciekawe warunki w banku spółdzielczym - z tym że mogę zamiast umowy o pracę przedstawić poświadczenie pracodawcy o możliwościach zatrudnienia po wygaśnięciu mojej umowy (a więc po IX.2012) Po wstępnych rozmowach z kilkoma Bankami nie powinno być aż tak źle, kredyt raczej dostanę, muszę znaleźć tylko ten o najmniejszym rzeczywistym koszcie. A że każdy Bank podaje inaczej koszty i % nie jest proste bez doktoryzowania się w kredytach porównać kilka ofert, a wyciągnięcie wprost bez owijania w sreberko 2 podstawowych informacji od Banku (całkowity koszt kredytu, rzeczywiste oprocentowanie) graniczy z cudem, a Bankowcy reagują na pytanie to co najmniej jak na niedwuznaczną propozycję sexualną :-)
Dj_Direct
04-04-2011, 14:02
te 6% czy inne ciekawe oferty - są prawdziwe, tylko dla określonych warunków. Na dole takiego plakatu najczesciej jest doprecyzowanie, ze warunki dot. kredytu np. 5000 na 24 miesiace albo cos w ten desen, no i oczywiscie ze RRSO jest pewnie w okolicach 16%. Oprocentowanie nominalne a rzeczywiste, to 2 rozne sprawy. Banki reklamuja oferte z oprocentowaniem nominalnym. Pozniej klient sie piekli ze wychodzi inaczej. W kazdym razie 16% RRSO to dobra oferta. Kredyty dla kowalskiego zazwyczaj sa oprocentowane ok 14-18 % nominalnie, RRSO wychodzi ok 26-29% w skali roku. Jesli wiec masz mozliwosc taniej... Wiedz tylko ze Open Finance to doradcy hipotecznie, tam pozyczki na 20tys raczej nie dostaniesz. Chyba ze cos sie zmienilo.... Aaaa i jeszcze jedna rzecz - Open Finance dziala w sposob systemowy. Wrzucajac dane klienta w komputer, na raz do kilku / kilkunastu bankow. Kazdorazowo generuje to zapytanie do bazy BIK przez kazdy z wewnetrznych systemow kazdego banku. Jesli taka zabawa nie konczy sie kredytem i sprowadza sie tylko do sprawdzenia oferty... to wiecej w tym szkody niz pozytku, albowiem wiele systemow scoringowych rowniez bierze pod uwage mnogosc zapytan o kredyt w ostatnich 30tu dniach. jesli ich liczba przekracza ustalony prog np. 5 sztuk, to z automatu klient otrzymuje odmowe, nawet jesli spelnialby warunki i mogl dostac kredyt. Wiec miej to na uwadze, ze mozesz sobie zaszkodzic. Generalnie praca doradcow z Open Finance i temu podobnych to tzw. przemial ilosciowy, nie patrza na interes klienta, tylko na ilosc "zmielonych " zapytan, jakas wypadkowa dla firmy z tego bedzie.
sokrates
04-04-2011, 14:33
dobrze wiedzieć że tak ma się sprawa z tym OF. Ale przez telefon nic nie mówili że na 20 czy 25 tys to się nie zajmą kredytem.
I tak jestem wcześniej umówiony w banku spółdzielczym więc jak tamtejsze warunki się potwierdzą zostaję przy nich.
Ksiazkiewicz
04-04-2011, 20:05
ja polecę kredyt w bankach spółdzielczych, ostatnio przyszło mi skorzystać z kwoty mniejszej bo 18tys oddam po 4 latach 21,600 więc tylko 3,600zł (prowizja+koszty+odsetki) więc raczej nie wiele mając na uwadze 4 lata.
teh_14m3
04-04-2011, 20:14
aaa właśnie, SKOK-i mają ostatnio dosyć dobrą ofertę bo ostro z bankami konkurują
sokrates
05-04-2011, 12:05
hmmm zastanawiałem się, ale jakoś wszelakiej maści SKOKi, chwilówki, providenty z daleka pachną lichwą no i nie raz słyszało się że oddać trzeba duuużo więcej niż początkowo się zakłada, a jak nie to przychodzą do domu smutni panowie i delikatnie "namawiają" do szybkiej spłaty :-)
Dj_Direct
05-04-2011, 12:15
tego typu sformułowania to niezłe mity - nie wiadomo kiedy i gdzie powstały i co po drodze kto do tego swojego dodał. Taka opinia na zasadzie troche głuchego telefonu. Skok - Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo Kredytowa - funkcjonuje na podstawie prawa spółdzielczego oraz w pewnych kwestiach prawa bankowego. Provident czy Chwilówki - to instytucje funkcjonujące w oparciu o kodeks cywilny i przepisy dla instytucji parabankowych, nie działających na podstawie prawa bankowego. To dwie różne historie. SKOK to mimo wszystko poważna instytucja, choć upierdliwa, ale przy poprawnej obsłudze zobowiązania - bezproblemowa.
sokrates
05-04-2011, 14:27
OK - oszczędźmy SKOKi (choć mam duże wątpliwości co do takich instytucji) ale nie wmówisz mi że wszelakiej maści "chwilówki" nie działają na pograniczu lichwy i prawa? Znam osobiście 2 osoby mające do czynienia z w/w i niewiele brakowało aby skończyło się rękoczynem - znajomy zadzwonił po Policję i Panowie się ulotnili. (tak tak - smutni Panowie odwiedzający "kredytobiorcę" to nie mit!!!)
teh_14m3
05-04-2011, 19:44
OK - oszczędźmy SKOKi (choć mam duże wątpliwości co do takich instytucji) ale nie wmówisz mi że wszelakiej maści "chwilówki" nie działają na pograniczu lichwy i prawa? Znam osobiście 2 osoby mające do czynienia z w/w i niewiele brakowało aby skończyło się rękoczynem - znajomy zadzwonił po Policję i Panowie się ulotnili. (tak tak - smutni Panowie odwiedzający "kredytobiorcę" to nie mit!!!)
provident owszem. W umowach dają oprocentowanie tygodniowe, tak że realne oprocentowanie często wychodzi ponad 50%.
SKOK-i to akurat jeden z kolejnych polskich banków w przyszłości, bo robią wszystko żeby mieć te same uprawnienia. Oczywiście SKOK-ów jest -naście i każdy z nich konkuruje ze sobą. Na przykład w SKOK Wołomin masz konto oszczędnościowe oprocentowane na coś koło 8% (z kapitalizacją dzienną), nie słyszałem o lepszej ofercie na rynku. Nie korzystam ale napewno nie stawiałbym ich na równi z lichwiarzami.
sokrates
10-04-2011, 21:15
OK sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda tak:
\najlepsze warunki dają mi NBP Paribas Fortis - kredyt gotówkowy, nie interesują ich poręczyciele, ani termin mojej umowy o pracę. Na 25 tys które pożyczę do oddania mam niewiele ponad 29 tys - na 4 lata
na drugim miejscu jest Millenuim Bank - całkowity koszt kredytu jest kilkaset zł mniejszy niż w Fortis - ale jest więcej formalności (bo to kredyt hipoteczny) i wymagają 2 poręczycieli. Podsumowując, czy może ktoś coś dobrego/złego napisać o 2 w/w bankach?
Ale na zasadzie własnych doświadczeń, a nie że ktoś gdzieś zasłyszał....
Dj_Direct
10-04-2011, 21:32
Ale złożyłeś wniosek i został Ci kredyt przyznany ?? czy mówisz o przekazaniu przez pracownika ogólnych warunków produktowych z oferty spisanej na papierze ?? Bo wiesz - papier wszystko przyjmie... W WBK też jest kredyt na 5,99 % :) nominalnie... itd. Ale weź to człowieku zrealizuj :) Oczywiście nie chcę być złą wróżką i zniechęcać, ale jakoś dawno nie słyszałem, żeby Pariba Fortis ot tak na luzie komuś dał kredyt... Millenium podobnie. Chciałbym się mylić. Spróbuj ;)
konto miałem całe życie w inteligo, ale najlpeszy kredyt jak wtedy szukałem dostałem w mbanku. polecam. oczywiście musisz sprawdzić teraz ofertę jaka jest aktualnie .
sokrates
11-04-2011, 08:09
Ale złożyłeś wniosek i został Ci kredyt przyznany ?? czy mówisz o przekazaniu przez pracownika ogólnych warunków produktowych z oferty spisanej na papierze ?? Bo wiesz - papier wszystko przyjmie... W WBK też jest kredyt na 5,99 % :) nominalnie... itd. Ale weź to człowieku zrealizuj :) Oczywiście nie chcę być złą wróżką i zniechęcać, ale jakoś dawno nie słyszałem, żeby Pariba Fortis ot tak na luzie komuś dał kredyt... Millenium podobnie. Chciałbym się mylić. Spróbuj ;)
Oczywiście pewność będę miał jak złożę wniosek i zostanie mi przyznany kredyt... ale zakładam że skoro byłem osobiście, podałem prawdziwe dane (moje zarobki, umowa o pracę, kwotę kredytu, brak innych kredytów czy zobowiązań wobec banków itp) i pracownik wklepał te dane do ichniego systemu i wstępnie wyszło mu że zdolność na w/w kwotę posiadam i kredyt na takich warunkach dostanę, to jeśli podane przeze mnie dane zostaną zweryfikowane przez Bank to nic się nie zmieni. Co innego gdybym sobie sam wydumał na podstawie reklam czy ulotek :-)
sokrates
18-04-2011, 12:48
Podsumowując i wsumie zamykając - kredyt przyznany w Paribas Fortis na 25tys na 4 lata - na dość dogodnych warunkach, z możliwością spłaty w całości w dowolnej chwili bez opłat (w takiej sytuacji nawet odsetki pomniejszają) mogę zawiesić spłaty nawet na 6 miesięcy (opłata 1-razowa za taką zwiechę 50 zł) - ostateczna decyzja kredytowa dosłownie w kilka godzin.
Dj_Direct
18-04-2011, 12:52
Gratuluje :) Z uznaniem kiwam głową bankowi i ofercie Pariba Fortis. Dodam tylko, że spłata przed terminem jest możliwa w każdym banku i odsetki zawsze są odliczane (albo przy ustalaniu salda do spłaty całkowitej, albo po spłacie zwracane). Zawieszenie spłaty - bardzo fajna opcja, również kiwam z uznaniem. Cóż - gratuluję ;)
sokrates
18-04-2011, 19:57
... Dodam tylko, że spłata przed terminem jest możliwa w każdym banku i odsetki zawsze są odliczane (albo przy ustalaniu salda do spłaty całkowitej, albo po spłacie zwracane)....
niestety ale nie jest to takie oczywiste w każdym Banku. w niektórych spłata możliwa jest dopiero po połowie okresu kredytowania, a nawet naliczana jest za to dodatkowa prowizja.
tomekopalowicz
19-04-2011, 11:27
Ja jakiś czas temu brałem kredyt gotówkowy w BNP PARIBAS Fortis (20 TYŚ ma 3 lata) Stała rata mnie wychodzi 664.29, więc chyba warunki nie najgorsze...
http://www.finansosfera.pl/kredyt-gotowkowy/344-fortis-bank-kredyt-gotowkowy/