PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon MB-D10 problem

radek862
30-03-2011, 22:34
Hej,

Przyznam, że po podpięciu gripa pod d700 miałem mieszane uczucia - większy, cięższy...itd. Po parunastu minutach zabawy zaczęło mi się to podobać ;) (myśli o podwójnym ładowaniu = braku konieczności wymiany akum. przez ładnych parę godzin reportażu itd. ech.. no i nie muszę się martwić, że wsadzę komuś łokieć w oko w tłumie;) ) Zadowolenie wzrosło gdy wpadłem na opcję niezależnego ustawienia funkcji jednego guzika AF na gripie ...

Ale radość trwała krótko... po godzinie przeglądania ustawień, testów chwytu itp. zabawach coś nie gra..zgrało się to w czasie z podpięciem SB-900.. ale mam wrażenie, że nie to jest problemem bo i bez niej teraz nie działa jak należy...w "nieskoordynowany" sposób nagle aparat odmawia posłuszeństwa i miga znaczek wyczerpanej baterii.. czasem on/off pomaga, czasem nie, czasem sam się po paru chwilach odblokowuje... potrafi zadziałać z lampą itd..
Biorąc pod uwagę, że D700 + SB 900 ani razu mnie jeszcze nie zawiodły wątpię, że wina leży po ich stronie...
Aku wszystkie Nikony oryginalne...

Dodam, że problem znika po przełączeniu spustu na gripie na lock... przynajmniej tak mi się wydaje przy ostatnich próbach.. grip spakowany bo na reportaż już nie pójdę z tym egzemplarzem :/

Jakieś sugestie ? (poza zwrotem lub wymianą)

Pozdrówka,
Radek

chyzio
30-03-2011, 22:50
na oryginalnym gripie czy na zamienniku ?

radek862
30-03-2011, 22:55
oryginał

Pienia
31-03-2011, 09:47
a jakie baterie? bo z zamiennikami bywa różnie...

radek862
31-03-2011, 18:47
oryginalne Nikon ... (moja przygoda z zamiennikami skończyła się kiedyś w tydzień - w poniedziałek naładowałem.. w piątek wsadziłem do aparatu i był trup - dobrze, ze miałem enelki jeszcze pełne)

Danek55
01-04-2011, 05:58
Miałem to samo z gripem do D200 ale na oryginalnych akumulatorach wszystko było OK.Jak tylko włożyłem baterie alkaliczne lub akumulatorki to po paru zdjęciach na wyświetlaczu pokazywało że brak zasilania - baterie wyczerpane.
Zmierzyłem napiecie i wystarczy że jedna bateria troche odstawała to grip juz nie działał.Grip tez jest oryginalny.

radek862
01-04-2011, 12:07
dzisiaj będzie nowy grip - zobaczymy ... jak sobie potrzymałem 700tkę z gripem, lampą i 17-35 to po głowie zaczęła mi chodzić Leica... tylko cena z 35 mm mnie ostudziła szybko ;)

radek862
05-04-2011, 21:34
Na nowym gripie wszystko wydaje się być ok... zwiecha wystąpiła raz przy jakimś manewrze związanym z przełączaniem w pozycję lock spustu na gripie... ale nie dało się już tego powtórzyć (na całe szczęście) i testy bojowe zestaw przeszedł pozytywnie bez zająknięcia...
Z początku trudno mi po ciemku trafić kciukiem w joystick punktów ostrości jak robię piony ale to kwestia przyzwyczajenia ;) i dlaczego nie mogli dać takiego samego wybieraka jak na d700 tylko mniejszą marną imitację ? ech...
Poprzedni pojedzie niebawem do Nikona i zobaczymy czy potwierdzą usterkę...

Pawel Pawlak
06-04-2011, 10:59
Ja bym porządnie przeczyścił wszystkie styki - miałem już przypadki wariowania D700 i d300 z MB-D10, ale zawsze była to kwestia brudnych styków.

radek862
06-04-2011, 19:14
..grip był nowy a zaślepka na korpusie zdejmowana kiedyś raz czy dwa na inny grip próbnie ... zanieczyszczenia "widoczne" nie były obecne ...ale może chodzi tu o jakiś osad jaki robi się na miedzianych końcówkach kabli głośnikowych ;) .. nie wymyślam bo się nie znam :) ..

chętnie też wyczyściłbym sanki i styk z lampami..zanim tam się zacznie coś dziać w najgorszym momencie... czym to zrobić najskuteczniej ? benzyną ekstrakcyjną, preparatem do czyszczenia procesorów i gniazd z past termoprzewodzących itd. ?

pozdr.

Byron
24-04-2011, 10:41
Hej,
sorki ze podinam sie pod temat, ale chyba nie ma sensu zakladac nowego.

Mam dziwny "problem" z krzyzakiem do wybierania pol AF etc. W jedna strone chodzi dziwnie, bez nalezytego "pstrykniecia", niby dzialac dziala, ale troche mnie to niepokoi.

Czy to ogolna wada mb-d10, czy przejmowac sie tym i probowac reklamowac ? Ma tak od nowosci, ale na poczatku zignorowalem, treaz zaczelo mi to przeszkadzac troche.

Z gory dzieki za odpowiedzi,
Marcin

grip oczywiscie orginal .

Grand.
24-04-2011, 12:27
Skoro chodzi to by, się nie martwił, u mnie w ogóle nie pstryka tylko chodzi luźno (No nie calkiem luźno) trochę tak jak spust migawki w D300, nie ma takiego pstryknięcia jak w D90 było, chodzi miękko, tak samo ten wybierak na gripie