PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Synos Los Portretos :)

panoramix
30-03-2011, 21:58
Zaznaczam, że to moje pierwsze portretówki. A modelem miała być i była (tylko trochę później) moja córka... Ale wpadł do nas jak przeciąg mój synek, powywracał wszystko do góry nogami, porozrzucał rekwizyty, wpadł na tło i zatrzymał się na moment. Dokładnie to zatrzymał się tylko na ciut dłużej niż 1/200 s :) Chyba tylko dlatego zdążyłem pstryknąć to zdjęcie... Niestety moje Sabinki nie są tak szybkie jak On i nie zdążyły zmienić pozycji (mało ruchliwe statywy).
Tło: niebieski polipropylen, świecone 2 x sb900 przez parasolki dyfuzyjne, tryb lamp M z ograniczonymi mocami na coś ok 1/16 i 1/32. Szkło N 35-70/2,8 D (całe szczęście, że miałem akurat zapiętego zooma)
Przed Wami Człowieczek-Rakieta: Pawełek (lat 4) :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img688.imageshack.us/img688/5992/paweekramka5x5resizer80.jpg)

Kwadrat i biała ramka, bo tak mi się właśnie podoba. Że do albumu, to oczywiste... A coś więcej?
Pozdrawiam,

gregzorba
30-03-2011, 21:59
takie sobie zdjęcie......do albumu w sam raz :)

panoramix
30-03-2011, 22:26
takie sobie zdjęcie......do albumu w sam raz :)

Dziękuję za podpowiedź i wiele wnoszący, konstruktywny komentarz. Sam mógłbym nie wpaść na to, że nadaje się do albumu...

amirez
30-03-2011, 22:28
Tego typu pozy znacznie uwydatniają dziurki od nosa, które same w sobie jako obiekt foto są nie za bardzo ;)
Mając takiego modela i taki kapelusz można się pokusić o coś więcej.
Wiem, Twoje dziecię, Twoja krew - ja patrzę z innej perspektywy. Ot, chłopak z zadartą główką.

Kajtuś Czarodziej
31-03-2011, 08:18
Dziękuję za podpowiedź i wiele wnoszący, konstruktywny komentarz. Sam mógłbym nie wpaść na to, że nadaje się do albumu...
Widocznie tak było, bo umieściłeś to zdjęcie na forum. No ale skoro umieściłeś, to napiszę:

Zdjęcia dzieci, mi bynajmniej, zazwyczaj kojarzą się z kolorem, spontanicznością, burzą emocji i dziecięcego szaleństwa. Napisałeś o tym, jak to Twój syn wpadł, zrobił burzę i wypadł. Tego tutaj nie widać, więc cała ta otoczka pogrąża to zdjęcie.
Skoro napisałeś, że zatrzymał się na mniej niż 1/200 sekundy, to czas 1/125 sekundy wystarczył, więc po co statyw?
Zdjęcie nie jest wyraziste. Jest puste i nie przekazujące żadnej treści, żadnych emocji, nic po prostu. Aż chce się wyjść z kina, proszę Pana...
O pozie modela nie będę się wypowiadał. Zakładam, że była spontaniczna, więc jest ok.

Pozdrawiam
Kajtek

panoramix
31-03-2011, 11:16
Dziękuję. Na statywie były lampy z parasolkami, a nie aparat (stąd nieprecyzyjne oświetlenie). Napisałem też, że zatrzymał się na dłużej niż 1/200 s (taki jest użyty czas ekspozycji). Ponieważ nastawiony byłem na portrety (ale nie syna), to zainteresowany byłem pozą statyczną, a nie szaleństwami wokół gratów w mieszkaniu (nie zależało mi na rejestracji bałaganu w niedużym pokoju). Ponieważ jednak było jak było i scena została zarejestrowana, to chciałem wyciągnąć z niej możliwie jak najwięcej postprocesem. Ponieważ nie czuję się w tym najlepiej i z PSE korzystam od niedawna, to liczyłem na podpowiedzi kolegów, właśnie w tym kierunku.
Tak czy inaczej, dziękuję za uwagi i dotychczasowe wypowiedzi.

artur678
31-03-2011, 13:09
Za resztą - rzuca mi się w oczy szyja i nos. Moim zdaniem nieudane zdjęcie. A co do studia to sam się dopiero uczę, więc nie piszę.

lewAp7
31-03-2011, 19:31
dla mnie kolory OK, światło trochę za ostre, do dziurek w nosie zaglądać nie lubię