PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina AT-X 116 11-16 mm - "made in Japan"

damian81pl
30-03-2011, 19:35
Witam,

Moja przygoda z tym obiektywem rozpoczęła się na początku stycznia bieżącego roku. Jednak zachwyt trwał krótko, bo na wewnętrznej soczewce zauważyłem zadrapanie. Po bliższych oględzinach zadrapania były również widoczne na zewnętrznej soczewce (w tym przypadku widoczna pod określonym kątem), tuż przy samej krawędzi - co raczej nie miało wpływu na jakość zdjęć, ale "Made in Japan" zobowiązuje co lepszej kontroli jakości.

Obiektyw został wysłany do reklamacji z żądaniem wymiany na nowy egzemplarz. Oczywiście sklep przyjął reklamację i postanowił wysłać do naprawy. Najpierw trafił do dystrybutora w Polsce, później do serwisu w Niemczech, a następnie do Japonii. Takim sposobem minęły 3 miesiące i zostałem poinformowany, że w Japonii stwierdzili brak wady na soczewce - taka sytuacja podobno jest normalna. Co najciekawsze - ostatecznie postanowili nie wysyłać go z powrotem :) Polski dystrybutor upierał się, że jednak soczewka jest wadliwa ale Japończycy wiedzą swoje...

Nie wiem, ile w tym wszystkim jest prawdy, fakt faktem, że sklep postanowili zwrócić pieniądze, chociaż bardziej zależy mi na obiektywie...a jego dostępność obecnie jest trochę słaba.

Poniżej umieszczam link do zdjęcia, w którym widać opisywaną wyżej wadę:
http://img541.imageshack.us/f/tokinaz.jpg/

Do użytkowników tego obiektywu lub osób znających się na rzeczy mam jedno pytanie, czy Wasza soczewka wygląda podobnie w tym miejscu, czy jest to normalne ? Moim zdaniem fabrycznie nowe soczewki nie powinny mieć tego typu wady.

Fear
30-03-2011, 19:46
Miałem to szkiełko i sprzedałem. Dziś troszeczkę żałuję. Soczewki były idealne i nie ma mowy o jakichkolwiek zadrapaniach. Chyba mocno chcesz się pocieszyć skoro zadajesz pytanie czy soczewki w tym szkle tak wyglądają :) W każdym razie rzadko słyszy się o takim podejściu do klienta. Jeśli byłeś zadowolony to ciesz się ze zwróconych pieniążków i kup inny egzemplarz

Zorro1212
31-03-2011, 11:41
Sorry ale zwrocono ci pieniazki wiec zapomnij o tym i poszukaj egzemplarza bez wad(jak poszukac to jak najbardziej sa dostepne)

damian81pl
31-03-2011, 19:59
To wcale nie takie proste :) - Sprzęt był kupiony za pieniądze z dotacji, faktura już rozliczona, więc najlepsza byłaby wymiana na nowy...żeby nie było problemów z papierami. Wiadomo, że jak zwrot pieniędzy, to będzie faktura korygująca - na razie czekam.

jo44
31-03-2011, 22:16
Pokaż jakieś zdjęcie by można było ocenić jak ta "wada" wpływała na obraz.