PDA

Zobacz pełną wersję : ingerencja bridge w nef

kynioo80
30-03-2011, 15:20
Mam pytanie dotyczące ingerencji adobe bridge'a w nefy. Mam PS cs5 i d300s. Chodzi o to ze zdjęcia przeglądane w bridge wyglądają zupełnie inaczej niż po otworzeniu ich w camera raw czy ps. Jezeli chodzi o zdjęcia robione "dla siebie" których czesto nie potrzebuje mocno obrabiać to bardzo mi odpowiada ta ingerencja bridge'a. Czy da się w jakiś sposób zapisać nefa z brigea do jpg w takiej postaci w jakiej otwiera go bridge??

Grzybu
30-03-2011, 15:38
Myślę, że tu nie chodzi o ingerencję, a o wyświetlanie. Bridge wyświetla zaszyte w nefie jpgi, czyli obrazy po wstępnej obróbce przez puszkę (nasycenie, kontrasty itp rzeczy które ustawiłeś w aparacie) ACR natomiast nie jest w stanie przeczytać tych informacji zapisanych w NEFie i otwiera obraz z defaultowymi opcjami. Jedyny program który przeczyta te informacje jest nikonowski CNX.

Robik
31-03-2011, 21:28
Mam taki sam problem ... :-(
Tutaj podaję link do mojego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167898
...do dzisiaj nie wiem co jest grane ? Pewnie coś , gdzieś trzeba ustawić, przestawić, ale... co i gdzie...?